Hyppää sisältöön

Sinäkin tilaat Espanjassa sangriaa, mutta et ehkä tunne sen tarinaa – näin klassikko syntyi

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.06.2024
Viinipohjainen sangria kuuluu ruokapöytään Espanjan-lomalla.

Näin sangriasta tuli suosittu

Kun seuraavan kerran saat eteesi kannullisen sangriaa espanjalaisessa ravintolassa, voit kertoa pöytäseurueellesi hauskan nippelitiedon: sangrian tarinan alku liittyy juomakelvottomaan veteen.

Espanjan epävirallinen kansallisjuoma sangria on monille suomalaisille tuttu niin lomamatkoilta kuin kotimaastakin. Kyseessä on punaviinipohjainen juoma, joka sekoitetaan virvoitusjuomista, väkevistä alkoholijuomista ja tuoreista hedelmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jo kauan ennen kuin kukaan puhui sangriasta, oli viiniä tapana sekoittaa saatavilla oleviin aineisiin. Muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset joivat hippocras-nimistä juomaa, joka oli vedellä, mausteilla, sokerilla ja muilla ainesosilla laimennettua viiniä.

Käytännön taustalla oli halu tappaa juomakelvottoman veden bakteereita lisäämällä joukkoon alkoholia. Erilaiset viinin, veden ja mausteiden sekoitukset olivat keskiajalla yleisiä myös Espanjassa. Tapa levisi ja säilyi. Viiniä ei välttämättä juotu sellaisenaan.

Espanjassa ei ole tiettyä baaria tai ravintolaa, jossa sangria olisi keskitty. Juoman juuret juontavat niin kauas historiaan, ettei kukaan oikein tunnu tietävän, missä ja milloin tänä päivänä sangriana tunnettu juoma sekoitettiin ensimmäisen kerran. Nimi viittaa juoman verenpunaiseen väriin (sangre).

IstockphotoSangrian historia
Sangria sopii hyvin tapasten kaveriksi.

Kansainvälisesti sangrian suosio räjähti 60-luvulla. Espanjan näyttelypaviljongissa tarjoiltiin sangriaa New Yorkin vuoden 1964 maailmannäyttelyssä. Helposti nautittava seurustelujuoma tuli hetkessä tutuksi Yhdysvalloissa ja muualla maailmalla.

Nykyään mietoa sangriaa myydään Espanjassa valmiiksi pullotettuna kaikissa supermarketeissa ja Suomessakin sitä saa Alkosta. Parhaimmillaan se on kuitenkin itse tehtynä tai ravintolassa tai baarissa valmistettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näin teet sangrian kotona

Sangria on helppo valmistaa myös itse kotona, ja siitä saa näyttävän drinkkikannun juhlapöytään. Perinteisen sangrian pohjana voi käyttää edullista punaviiniä – hienoja viinipulloja ei sekoitusta varten kannata ostaa.

Sangriaan ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä reseptiä, sillä sangrian jos jonkun voi rakentaa kymmenillä eri tavoilla. Espanjassa jokainen ravintola tekee oman sangriansa hieman eri tavalla. Myös sangrian alkoholipitoisuudessa voi olla isoja eroja.

Terästettyyn sangriaan voi lisätä lähes mitä vaan oman maun ja baarikaapin tilanteen mukaan. Suosituimmat aineosat ovat kuitenkin brandy sekä hedelmäliköörit. Esimerkiksi Cointreaun kaltainen appelsiinilikööri tai vaikka raparperilikööri sopii juoman jatkoksi ennen virvoitusjuomien lisäämistä.

Jos haluat mahdollisimman miedon lopputuloksen, tee sangria enemmän tinto verano -tyylisesti viinistä ja virvoitusjuomista. Sekoita viinin joukkoon hieman tuoretta appelsiinimehua sekä sitruunalimonadia tai hiilihapotettua vettä.

Sangriakannuun saa aina lisätä reilusti hedelmiä oman maun mukaan. Juomaan sopivat esimerkiksi appelsiini- tai sitruunalohkot, omena, mansikat ja banaani.

Punaviinin lisäksi sangriaa voi valmistaa myös valkoviinistä ja kuohuviinistä ja miksei myös roseeviinistä. Lisää jääpalat juoman joukkoon vasta tarjoiluvaiheessa. Makeuta sokerilla oman maun mukaan.

Kokoa sangria esimerkiksi näistä:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
  • Punaviini
  • Brandy
  • Hedelmälikööri oman maun mukaan
  • Tuorepuristettu appelsiinimehu
  • Sitruuna- tai appelsiinilimonadi tai soodavesi
  • Tuoreet hedelmät oman maun mukaan

Lue myös: Kuusi tyypillistä juomaa, joihin törmäät Espanjassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja