hero taustakuva

Minne saa matkustaa? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Istockphoto artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 11.01.2021
facebook   whatsapp

Millainen on koronatilanne lomakohteissa?

Tähän juttuun olemme koonneet tietoa siitä, mihin maihin suomalaiset voivat matkustaa ja millä aikataululla muut suositut lomakohteet suunnittelevat alkavansa taas vastaanottaa matkailijoita. Päivitämme tietoja sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

Jokaisen maan kohdalta löytyy myös tietoa siitä, miten niihin pääsee tällä hetkellä matkustamaan, millaisia rajoituksia tai suosituksia niissä on noudatettava ja mitkä matkailijoille tärkeät palvelut ovat avoinna.

Suomessa on palattu sisärajavalvontaan kaikkien Schengen-maiden osalta ja näistä maista palaavien matkustajien tulee noudattaa karanteenisuositusta.

Ulkorajaliikenteestä rajoitukset on poistettu Australian, Ruandan, Singaporen Thaimaan ja Uuden-Seelannin osalta.

Muihin kohteisiin ulkoministeriön suositus on edelleen tarpeettoman matkailun välttäminen ja niistä Suomeen palaaville suositellaan kymmenen vuorokauden omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa on välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynnit ovat sallittuja. Työpaikalle ja kouluun menemistä suositellaan välttämään omaehtoisessa karanteenissa.

Korkeamman riskin maista saapuvat voivat lyhentää kymmenen päivän karanteeniaikaa esittämällä kaksi negatiivista koronatestin tulosta.

Tiedot on päivitetty 11.1.2021.

Alankomaat

Alankomaat on vaatinut 29.12. alkaen kaikilta korkean riskin maista saapuvilta matkailijoilta todistusta negatiivisesta koronatestistä. Testiä vaaditaan myös suomalaisilta ja se tulee olla esittää myös Alankomaiden kautta muuhun kohteeseen matkustettaessa.

Tällä hetkellä Alankomaista Suomeen palaavia matkustajia koskee 10 päivän karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 52 396
Viikko 53: 58 693
Viikko 52: 73 687
Viikko 51: 76 755

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 885 098

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituin lomakohde Dubai avasi ovensa kansainvälisille matkustajille 7. heinäkuuta.

Saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tiukat säädökset. Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 96 tuntia aiemmin. Jos todistusta ei ole, testi voidaan tehdä myös Dubain lentokentällä.

Matkustajien tulee myös ladata paikallisten viranomaisten COVID-19 DXB -applikaatio ja rekisteröidä sinne tietonsa ennen saapumista. Tämän lisäksi vaaditaan täyttämään lomake, jossa matkailija vakuuttaa että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 14 758
Viikko 53: 11 395
Viikko 52: 8 261
Viikko 51: 8 626

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 230 578

Yhteydet Suomesta

Fly Dubai lentää Helsingistä Dubaihin tammikuussa kerran viikossa.

Belgia

Kaikkien korkean riskin maista Belgiaan saapuvien matkailijoiden tulee olla karanteenissa. Karanteenin voi päättää etuajassa negatiivisella testituloksella. Suomeen Belgiasta palaavia matkailijoita koskee 10 päivän karanteenisuositus.

Belgiaan matkustavien tulee täyttää enintään 48 tuntia ennen saapumistaan terveystietolomake, jossa kysytään myös matkustajien yhteystiedot. Lomakkeen ja ohjeet löydät täältä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 14 252
Viikko 53: 11 134
Viikko 52: 12 947
Viikko 51: 17 793

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 664 263

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin kaksi kertaa viikossa.

Espanja

Espanjaan saapuvat ulkomaalaiset eivät enää joudu karanteeniin. Maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin täyttää terveystietolomake, ja lentokoneella ja laivalla saapuville matkailijoille tehdään lämpötilatarkastuksia, joissa ruumiinlämmön tulee olla alle 37,5 astetta.

Kaikilta korkean riskin maista saapuvilta turisteilta aletaan vaaditaan negatiivista testitulosta. Kaikkien Kanariansaarille matkustajien tulee esittää negatiivinen koronavirustesti, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen saarille saapumista.

Espanjasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Kaikilla Espanjan alueilla tulee maskia käyttää kaikissa ulko- ja sisätiloissa turvavälistä huolimatta. Kaikilla alueilla Kanariansaaria lukuun ottamatta on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto klo 23 alkaen aamukuuteen saakka. Jokaisella alueella on myös omia rajoituksia ja suosituksia, jotka on hyvä tarkastaa ennen matkaa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 122 095
Viikko 53: 73 314
Viikko 52: 57 715
Viikko 51: 66 661

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 050 360

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridin alueella on löydetty jo yli 421 000 tartuntaa ja Kataloniassa tartuntojen määrä on noussut jo yli 386 000.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on jo yli 276 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu jo yli 43 600.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on ollut Manner-Espanjaa vähemmän. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 28 827 ja Baleaareilla 39 586. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Manner-Espanja alueista vähiten tartuntoja on löydetty La Riojan ja Cantabrian alueilta Pohjois-Espanjasta.

Yhteydet Suomesta

Finnair operoi reittiä Helsingistä Málagaan ja suoria lentoja on tällä hetkellä kaksi viikossa. Lentoyhteyksien Barcelonaan ja Madridiin oli tarkoitus jatkua lokakuussa, mutta tällä hetkellä ei ole tietoa, milloin suoria reittejä aletaan taas operoida.

Islanti

Islannissa palattiin 19.8. tiukempiin rajoituksiin saapuville matkailijoille ja tällä hetkellä kaikki maat luokitellaan riskialueiksi. Aiemmin suomalaiset saivat matkustaa Islantiin ilman rajoituksia, mutta tällä hetkellä karanteeni- ja testausvaatimus koskee myös maahan saapuvia suomalaisia matkailijoita.

Islantiin saapuvat matkailijat voivat valita joko 14 päivän karanteenin tai kaksi koronatestiä, joista toinen tehdään heti saapuessa ja toinen viiden päivän päästä. Nämä viisi päivää testien välissä tulee olla karanteenissa. Karanteeni- ja testausvaatimukset eivät koske vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Suomeen Islannista palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 136
Viikko 53: 71
Viikko 52: 41
Viikko 51: 85

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 5 890

Yhteydet Suomesta

Finnairin oli tarkoitus jatkaa lentoja Reykjavikiin lokakuussa, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja Reykjavikiin on marraskuun alusta lähtien.

Icelandairin piti jatkaa suoria lentoja Helsingistä Reykjavikiin elokuusta alkaen, mutta lennot jatkuvat aikaisintaan lokakuussa.

Iso-Britannia

Heinäkuun alusta alkaen Iso-Britannia on sallinnut matkustamisen Suomesta ilman vaatimusta karanteenista. Iso-Britanniaan matkustavien tulee täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja matkasuunnitelmaa. Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen saapumisajankohtaa.

Iso-Britanniasta Suomeen palaaville matkustajille suositellaan edelleen 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Englannissa alueet on jaettu neljään eri kategoriaan ja rajoitukset vaihtelevat kategorioittain. Suurin osa Englannin alueista kuuluu tällä hetkellä tiukimpien rajoitusten piiriin. Skotlannissa ja Walesissa on omat käytäntönsä rajoituksille ja alueellisia eroja rajoituksien tiukkuudessa. Myös eri maiden välillä liikkumista on rajoitettu.

Englannissa kasvomaskia tulee käyttää sisätiloissa, kuten kaupoissa sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa on paikalliset ohjeistukset maskin käytöstä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 418 669
Viikko 53: 367 471
Viikko 52: 249 067
Viikko 51: 191 671

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 081 368

Tilanne Ison-Britannian kohteissa

Suurin osa Ison-Britannian tartunnoista on todettu Englannissa ja erityisesti Luoteis-Englannin ja Lontoon alueilla. Luoteis-Englannin hallinnollisella alueella sijaitsevat esimerkiksi Manchester ja Liverpool. Lontoon alueella tartuntoja on ollut 509 623. Manchesterissa on löydetty 39 323 tartuntaa ja Liverpoolissa 34 426.

Skotlannissa tapauksia on ollut 149 766, Walesissa 169 754 ja Pohjois-Irlannissa 88 700.

Yhteydet Suomesta

Matkustajalennot Isosta-Britanniasta Suomeen on keskeytetty 18.1.2021 asti. Finnair lentää Helsingistä Lontooseen muutamia lentoja viikossa, mutta Lontoosta Helsinkiin palaaville lennoille ei oteta matkustajia.

Italia

Joulukuun 20. päivän jälkeen Italiaan saapuvilta matkustajilta on vaadittu 14 päivän karanteenia. 7.–15.1. Italiassa on rajoituksia matkustamisessa maan eri alueiden välillä.

Suomessa sisärajavalvontaan palattiin Italian osalta 19.9. eli Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Italiassa kaikissa julkisissa sisätiloissa tulee käyttää maskia. Ulkona maskia tulee käyttää, jos turvavälien pitäminen eri kotitalouksissa asuvien henkilöiden välillä ei ole mahdollista. Maassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto öisin, joten iltakymmenen ja aamuviiden välillä ulkona saa liikkua vain painavasta syystä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 121 045
Viikko 53: 107 750
Viikko 52: 94 511
Viikko 51: 109 473

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 276 491

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 179 547 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 129 296.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 34 831, ja Venetsia, jossa on todettu 44 860 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluivat pitkään Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 108 055 tapausta ja Sardiniassa 33 794. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 26 934.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Milanoon ja Roomaan kahdesti viikossa.

Itävalta

Itävaltaan matkustaminen on toistaiseksi sallittu Suomesta ilman karanteenia. 19.12. alkaen kaikki maat, joissa tapauksia on ollut yli 100 viimeisen 14 päivän aikana 100 000 asukasta kohden, lasketaan riskimaiksi ja niistä tulevilta matkustajilta vaaditaan 10 päivän karanteenia.

Itävallasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan kymmenen päivän omaehtoista karanteenia.

Itävallassa esimerkiksi hotellit ovat tällä hetkellä suljettuina, joten lomamatkailu ei ole oikeastaan mahdollista. Maan viranomaisten ohjeistusten mukaan ihmisten tulee noudattaa vähintään yhden metrin turvaväliä ja kasvomaskin käyttö on pakollista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 14 954
Viikko 53: 13 876
Viikko 52: 13 038
Viikko 51: 16 391

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 380 722

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Wieniin kolme kertaa viikossa.

Kreikka

Kreikka vaatii kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta todistuksen negatiivisesta koronatestistä. Todistuksen tulee olla englanniksi ja siitä täytyy löytyä myös matkustajan nimi ja passin numero. Matkailijoiden tulee myös täyttää ennen saapumistaan lomake, jossa kysytään yhteystietoja ja osoitetta Kreikassa. Lomake löytyy täältä.

Kreikasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus kymmenen päivän omaehtoisesta karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 4 639
Viikko 53: 4 643
Viikko 52: 4 384
Viikko 51: 6 538

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 144 738

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kreikkaan ei tehdä pakettimatkoja. Finnair ei operoi ollenkaan lentoja reiteillä Helsinki–Ateena ja Helsinki–Santorini heinäkuusta 2020 maaliskuuhun 2021.

Kroatia

Kroatiaan saa matkustaa vapaasti vihreäksi luokitelluista eli turvallisista EU-maista. Muista maista matkustavien tulee esittää todistusta enintään 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta tai tehdä testi heti Kroatiaan saapuessaan, jolloin tulosta odottaessa täytyy noudattaa karanteenia.

Ennen matkaa tulee täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy täältä.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan kymmenen päivän omaehtoista karanteenia.

Kroatiassa kasvomaskia tulee käyttää julkisissa sisätiloissa ja esimerkiksi ravintoloiden ja baarien aukioloaikoja sekä asiakasmääriä on rajoitettu.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 8 035
Viikko 53: 8 028
Viikko 52: 9 968
Viikko 51: 19 076

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 219 993

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 42 440 ja Split-Dalmatian alueella 27 138. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 4 262.

Tällä hetkellä aktiiviset tapaukset keskittyvät pääasiassa Zagrebiin ja Split-Dalmatian alueelle.

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kroatiaan ei ole Suomesta saatavilla suoria lentoja tai pakettimatkoja.

Kypros

Kyproksella vaaditaan negatiivinen koronavirustestin tulos niiltä matkustajilta, jotka saapuvat korkean riskin maista. Myös suomalaisilta vaaditaan tällä hetkellä todistusta testistä.

Kyprokselta Suomeen palaavia matkailijoita koskee 10 päivän omaehtoinen karanteeni.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 3 376
Viikko 53: 4 317
Viikko 52: 1 969
Viikko 51: 2 587

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 27 350

Yhteydet Suomesta

Kyprokselle voi matkustaa omatoimilomalle unkarilaisen halpalentoyhtiön Wizz Airin suorilla lennoilla Turusta Larnakaan.

Latvia

Latviaan on sallittua matkustaa maista, joissa tartuntatilanne on hallinnassa. Tällä hetkellä Suomi ylittää Latvian asettaman rajan uusien tartuntojen osalta ja Suomesta saapuvien matkailijoiden tulee noudattaa Latviassa kymmenen päivän karanteenia.

Myös Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 7 071
Viikko 53: 6 167
Viikko 52: 5 390
Viikko 51: 5 265

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 49 568

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät suoraan Helsingistä Riikaan. Tallink on keskeyttänyt risteilyt Helsingistä Riikaan lokakuun loppuun asti.

Liettua

Liettuaan on sallittua matkustaa EU-maista, mutta riskimaista saapuvien tulee noudattaa 14 päivän karanteenia.

Liettuasta Suomeen palaavia matkustajia koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 13 035
Viikko 53: 16 039
Viikko 52: 18 239
Viikko 51: 19 258

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 160 446

Yhteydet Suomesta

Finnair ei operoi tällä hetkellä suoria lentoja Vilnaan.

Malta

Suomalaiset voivat matkustaa Maltalle joutumatta karanteeniin. Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan kuitenkin karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 1 314
Viikko 53: 757
Viikko 52: 611
Viikko 51: 561

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 14 396

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Norja vaatii maahan saapuvilta matkailijoilta karanteenia, mikäli nämä saapuvat punaiseksi luokitelluista eli korkean riskin maista tai alueilta. Suomesta suurin osa on luokitellaan punaiseksi, mutta joiltakin alueilta saa matkustaa Norjaan ilman karanteenivaatimusta.

Norjasta palaaville matkailijoille suositellaan Suomessa karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 4 758
Viikko 53: 3 657
Viikko 52: 3 154
Viikko 51: 2 902

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 55 474

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Osloon suoraan kerran päivässä. Yhtiön lennot Bergeniin, Bodøhön ja Trondheimiin on peruttu maaliskuuhun 2021 asti.

Portugali

Matkustaminen Portugaliin on sallittua EU-maiden kansalaisille. Maan lentokentille on asennettu lämpökameroita, jotka tarkkailevat matkustajien ruumiinlämpöä. Portugalista Suomeen palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin noudattaa omaehtoista karanteenia 10 päivää.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on voimassa tiukemmat säännöt. Madeiralle saapuvien matkustajien tulee joko todistaa että he ovat tehneet koronavirustestin enintään 72 ennen saapumista. Azoreilla matkustavien tulee joko tehdä testi enintään 72 tuntia ennen saapumista, tehdä testi saapuessaan saarille tai olla 14 päivää karanteenissa saapumisensa jälkeen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 56 435
Viikko 53: 32 681
Viikko 52: 20 452
Viikko 51: 25 377

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 483 689

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 158 395 on todettu Lissabonin metropolialueella.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 2 080. Azoreilla todettuja tartuntoja löydetty 2 417.

Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, on todettu 10 195 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Finnair jatkaa suoria lentoja Lissaboniin tämänhetkisen tiedon mukaan maaliskuun 2021 lopussa. Sitä ennen Portugaliin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansan lennoilla Frankfurtin tai Münchenin kautta.

Puola

Suomalaiset saavat matkustaa Puolaan ilman rajoituksia. Puolaan matkustavien tulee täyttää lomake yhteystiedoistaan ja terveydentilastaan.

Lokakuun 5. päivä alkaen sisärajavalvontaan palattiin Puolan osalta ja Puolasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan karanteenia.

Puolassa matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia. Lentokentillä tehdään saapuville matkustajille lämpötilatarkastuksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 66 960
Viikko 53: 60 763
Viikko 52: 55 099
Viikko 51: 67 024

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 390 385

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Varsovaan suorilla lennoilla kolmesti viikossa.

Wizz Airilla on suorat lennot Turusta Gdanskiin kahdesti viikossa. Lennot Turusta Krakovaan ja Varsovaan jatkuvat tämän hetkisen tiedon mukaan vasta keväällä 2021.

Saksa

Saksa sallii maahan matkustamisen EU-maista, jotka eivät kuulu maan luokittelemalle riskilistalle. Riskilistalle voivat maiden lisäksi päätyä myös yksittäiset alueet maiden sisällä. Suomen alueista Saksan riskilistalla ovat Uusimaa, Päijät-Häme ja Varsinais-Suomi, mutta muulta Suomesta Saksaan matkustaminen on sallittua.

Saksasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa Saksan valtion ohjeistuksia viruksen leviämisen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 145 514
Viikko 53: 125 257
Viikko 52: 143 677
Viikko 51: 164 152

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 932 089

Tilanne Saksan kohteissa

Etelä-Saksa on kärsinyt pohjoista pahemmin koronavirustartunnoista. Saksa osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 354 494, Nordrhein-Westfalenissa 427 710 ja Baden-Württembergissä 260 001.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 105 850. Tapausten määrä on ollut Saksassa eniten viime aikoina nousussa Baijerin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioissa.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää suoraan myös Berliiniin ja Düsseldorfiin. Helsingistä voi matkustaa myös laivalla Pohjois-Saksan Travemündeen.

Slovakia

Slovakia sallii maahan matkustamisen maista, jotka se luokittelee alhaisen riskin maiksi. Listan maista matkustavilta ei vaadita Slovakiaan saapuessa karanteenia. Suomi kuuluu tälle listalle.

Slovakiasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee kymmenen päivän karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 20 746
Viikko 53: 19 940
Viikko 52: 16 187
Viikko 51: 18 352

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 209 069

Yhteydet Suomesta

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Bratislavasta on vain noin tunnin juna- tai ajomatka Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jonka kautta matkustetaan usein Slovakiaan.

Slovenia

Slovenia on avannut rajansa niille EU- ja Schengen-maille, joissa tautitilanne on hallussa. Sallittujen maiden listaa päivitetään jatkuvasti. Suomesta Slovenian punaiselle listalle kuuluu tällä hetkellä Uusimaa. Punaisella listalla olevista maista voi matkustaa Sloveniaan esittämällä negatiivisen koronatestin tuloksen tai noudattamalla maahan saapuessa 10 päivän karanteenia.

Kymmenen päivän omaehtoista karanteenia suositellaan Sloveniasta Suomeen palaaville.

Matkailijoiden tulee Sloveniassa noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Maskia on käytettävä julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä sisätiloissa, joissa ei ole mahdollista pitää 1,5 metrin turvaväliä toisiin.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 14 195
Viikko 53: 10 280
Viikko 52: 8 907
Viikko 51: 9 585

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 139 281

Yhteydet Suomesta

Finnair ei operoi suoria lentoja Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan heinäkuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Ljubljanaan voi lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Tanska

Tällä hetkellä Tanska rajoittaa pääsyä maahan niistä maista, jotka se luokittelee korkean riskin alueiksi. Myös Suomesta Tanskaan matkustamista rajoitetaan, joten matkalla täytyy olla perusteltu syy. Jos saapuvilla matkustajilla havaitaan mahdollisia koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita, voidaan heidän pääsynsä maahan evätä.

Tanskasta Suomeen palaavia matkustajia koskee suositus kymmenen päivän karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 12 803
Viikko 53: 15 406
Viikko 52: 18 953
Viikko 51: 24 694

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 182 161

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan kerran päivässä.

Thaimaa

Thaimaa on ollut lähes suljettuna kansainvälisille matkailijoille maaliskuusta lähtien. Tällä hetkellä maahan pääsee ainoastaan 60 vuorokauden turistiviisumilla, jota myönnetään tiukoilla kriteereillä. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin maa avaa taas ovensa laajemmin matkailijoille.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 1 859
Viikko 53: 2 298
Viikko 52: 1 234
Viikko 51: 670

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 10 547

Yhteydet Suomesta

Suomesta Thaimaahan pääsee jälleen Finnairin suorilla lennoilla, joita operoidaan noin kerran viikossa.

Turkki

Turkkiin tai Turkin kautta matkustavilla tulee olla todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu 72 tunnin sisällä. Todistuksen tulee olla englanninkielinen ja sitä kysytään sekä lähtöportilla että saapuessa. Matkustajien täytyy täyttää myös terveystietolomake.

Turkista kotiin palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin Suomessa noudattaa kymmenen päivää omaehtoista karanteenia.

Turkissa saapuville matkustajille saatetaan tehdä terveydentilan ja ruumiinlämmön tarkastuksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 84 344
Viikko 53: 94 334
Viikko 52: 122 977
Viikko 51: 187 873

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 326 256

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin tammikuussa neljästi viikossa. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä Istanbulista on viikoittain useita suoria lentoja Antalyaan ja Gazipasaan. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Finnair lentää suoraan kerran viikossa Gazipasaan.

Unkari

Unkari on estänyt ulkomaalaisilta matkailijoilta pääsyn maahan 1.9. alkaen. Poikkeuksena ovat ulkomaalaiset, joilla on opiskelupaikka Unkarissa, sekä matkustajat, joiden matkan tarkoitus on osallistua perhejuhliin, kuten häihin, tai tiettyihin tapahtumiin.

Suomi palautti sisärajavalvonnan Unkarin osalta 19.9.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 14 242
Viikko 53: 11 935
Viikko 52: 13 071
Viikko 51: 22 589

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 343 656

Tilanne Unkarin kohteissa

Unkarissa tartunnat keskittyvät pääasiassa pääkaupunki Budapestiin ja sitä ympäröiviin lääneihin. Budapestin kaupungissa vahvistettuja tapauksia on yli 64 603 ja Pestin läänissä reilut 42 880. Seuraavaksi eniten tartuntoja on löydetty Győr-Moson-Sopronin ja Hajdú-Biharin lääneistä.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Budapestiin suoraan kahdesti viikossa.

Vietnam

Vietnam on ollut tiukasti suljettuna ulkomaalaisilta matkailijoilta maaliskuun lopusta alkaen. Vietnamissa on muutenkin noudatettu tiukkoja rajoituksia, mikä näkyy tartuntojen määrässä.

Maahan päästetään ulkomaalaisia harkitusti, jos nämä ovat matkustavat maahan työ- tai diplomaattisyistä. Maahan saapuville tehdään lääkärintarkastus ja he joutuvat kahden viikon karanteeniin. Vielä ei ole tietoa, milloin Vietnam aikoo taas sallia maahantulon ulkomaalaisille matkailijoille.

Suomeen Vietnamista palaaville suositellaan omaehtoista kymmenen päivän karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 20
Viikko 53: 53
Viikko 52: 28
Viikko 51: 16

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 514

Yhteydet Suomesta

Kansainväliset lennot Vietnamiin peruttiin huhtikuun alussa ja tälläkin hetkellä maahan on kansainvälisiä lentoja hyvin rajoitetusti. Suomesta ei ole suoria lentoja Vietnamiin.

Viro

Viroon voi matkustaa ilman rajoituksia maista, joissa uusien tartuntojen määrä on alle 16 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Suomen, Latvian ja Liettuan kohdalla raja on 25. Suomi ylittää tämän rajan, mutta suomalaiset voit matkustaa Viroon esimerkiksi työn tai opiskelujen takia.

Suomessa karanteenisuositus koskee Virosta Suomeen matkustavia. Työmatkat ovat kuitenkin sallittuja.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 1: 4 385
Viikko 53: 3 739
Viikko 52: 3 598
Viikko 51: 3 739

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 33 805

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä poikkeusaikatauluilla. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (13) Jätä kommentti

 1. Oletteko Rantapallossa huomioineet, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset koskevat vain Suomeen saapuvaa liikennettä, ei liikennettä Suomesta pois päin? Esimerkiksi tämä kohta on virheellinen: ”Matkustus on sallittua edelleen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Slovakiaan ja Liechtensteiniin, joiden osalta sisärajavalvonnasta on luovuttu jo aiemmin.”. Suomi ei voi määritellä mihin kohteisiin Suomesta saa matkustaa. Jokainen maa määrittelee itse omat maahantulosääntönsä. Suomi voi määritellä vain sen, mistä maista saa tulla Suomeen, ja mistä maista saapuessaan Suomessa asuvan henkilön ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.


 2. Hyvä listaus mutta osin jo vanhaa tietoa. Saisiko tätä päivitettyä? Esim. Tjärellä ei mitään lomamatkoja myynnissä ennekuin lokakuun lopussa ja Finnair ei tällä hetkellä lennä Antalyaan ollenkaan (ainakin lokakuuhun peruttu).


 3. Kreikan ja se saarien lukemat eivät pidä paikkaansa. Kreikan hallitus vääristää tilastoja tukeakseen maansa matkailu elinkeinoa…


 4. Mihin listalta on unohtunut Thaimaa???


 5. Entä Aasian maat kuten Japani, Vietnam ja Thaimaa?


 6. Kiitos hyvästä listasta, mutta pari suosittua matkailumaata puuttuu, nimittäin Ranska ja UK. Ne ovat niiden maiden joukossa joihin ei suositella matkustamista, mutta niin ovat Portugali ja Espanjakin.


  • Kyllä se UK/Iso-Britannia listalla on. Sen sijaan Ranska puuttuu, ja juuri sitä minä tänne tulin katsomaan.


 7. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 8. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 9. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 10. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 11. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.