Hyppää sisältöön

Millaisia koronarajoituksia maailmalla on nyt? Katso suosittujen lomakohteiden matkustuskäytännöt

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.03.2022
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo suosittujen lomakohteiden ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.

Matkustaminen ulkomaille pandemian aikana

Suljettu maailma on avautunut, ja matkustus alkaa olla mahdollista lähes kaikkialle tietyin rajoituksin.

Helpointa matkailu on edelleen EU:n sisällä. Täyden rokotesarjan saaneiden ei tarvitse kuin esittää EU:n digitaalinen rokotetodistus, jonka voi ladata Omakanta-palvelusta. Rokottamattomilta vaaditaan lähes kaikkialla negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta taudista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koko pandemian ajan tyypillistä on ollut se, että rajoitukset voivat muuttua nopeasti. Koronatestiä vaativat maat saattavat myös muuttaa aikarajaa, jonka sisällä testi on tehtävä ennen lähtöä. Tarkista aina, lasketaanko tuntimäärä lennon lähtemisestä vai perille kohteeseen saapumisesta.

Jos olet sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin, voit matkustaa useimpiin kohteisiin lääkärin myöntämällä todistuksella, joka vahvistaa positiivisen testituloksen ja taudista parantumisen. Tarkista huolellisesti, kuinka vanhan todistuksen kohdemaa hyväksyy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee rokotteiden ottamista ennen matkustusta. Koronarokotustodistus on voimassa 12 kuukautta, mutta jokainen maa voi itse asettaa aikarajan sille, kuinka vanhan todistuksen se hyväksyy. Helmikuussa 2022 voimaan tulleen säännön mukaan EU-maat hyväksyvät koronatodistuksen vain yhdeksän kuukautta toisen rokotteen ottamisen jälkeen. Kolmannen rokotuksen jälkeen todistuksella ei ole voimassaoloaikaa.

Alla listatut ohjeet on kerätty viranomaisten ja matkanjärjestäjien verkkosivuilta ja päivitetty 1.3.2022. Tarkista aina kohteen ajankohtaiset matkustusrajoitukset virallisesta lähteestä. Tiedot löytyvät paikallisen viranomaisen, lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän verkkosivuilta.

>> Haaveiletko jo reissusta? Katso kaikki äkkilähtötarjoukset

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituimpaan lomakohteeseen Dubaihin on mahdollista matkustaa noudattamalla matkailijoille asetettuja säädöksiä.

Arabiemiraatit ei vaadi matkustajilta rokotustodistusta. Sen sijaan kaikkien matkustajien – myös täyden rokotesarjan saaneiden – on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä, joka on tehty enintään 72 tuntia ennen koneen lähtöä.

Matkustajia saatetaan myös pistokokeen omaisesti pyytää tekemään uusi koronatesti lentokentällä heidän saapuessaan Dubaihin.

ShutterstockDubai, Arabiemiraatit
Arabiemiraatteihin matkustus on helpottunut, mutta maskisuositusta tulee noudattaa paikan päällä.

Tämän lisäksi matkustajien on ladattava puhelimeensa Covid-19 DXB Smart App -sovellus ja täytettävä sinne tarvittavat tiedot. Matkustajilla on oltava matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Rajoitukset vaihtelevat emiraateittain, ja esimerkiksi Abu Dhabissa on käytössä huomattavasti Dubaita tiukemmat rajoitukset. Emiirikunnan rajan ylitettäessä on esitettävä negatiivinen PCR-testi, joka saa olla korkeintaan 48 tuntia vanha. Lisäksi matkustajien on muun muassa täytettävä matkustajatietolomake tai ladattava puhelimeensa ICA UAE Smart -sovellus.

Yhteydet Suomesta

Finnair ja Flydubai liikennöivät suoria lentoja Helsingistä Dubaihin. Kesällä reitit jäävät tauolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanja

Suomesta matkailijat saavat saapua Espanjaan esittämällä Espanjan terveysviranomaisen myöntämän QR-koodin, jonka saaminen edellyttää todistusta joko koronarokotuksesta, sairastetusta koronataudista tai negatiivisesta testituloksesta. PCR-testin ottamisesta saa olla kulunut korkeintaan 72 tuntia ja antigeenitestistä 24 tuntia Espanjaan saavuttaessa.

Kaikkien maahan saapuvien matkailijoiden tulee täyttää terveystietolomake ennen matkaa. Espanjan maahantulosäännöt koskevat sekä mantereen kohteita että saaria.

ShutterstockBarcelona, Espanja
Espanjassa suositusta maskien käytöstä myös ulkotiloissa noudatetaan erityisesti kaupungeissa.

Espanjan eri alueilla saattaa olla omia rajoituksia ja suosituksia esimerkiksi aukiolojen ja maskin käytön suhteen, jotka kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat reitit Helsingistä Barcelonaan, Madridiin, Malagaan, Alicanteen, Teneriffalle ja Gran Canarialle. Norwegian lentää Alicanteen, Teneriffalle ja Gran Canarialle sekä maaliskuun lopusta lähtien Barcelonaan ja Mallorcan Palmaan. Vuelingilla on suora reitti Helsingistä Barcelonaan. Ryanairin lennot Helsingistä Alicanteen ja Barcelonaan alkavat maaliskuun lopussa.

Lukuisat eri matkanjärjestäjät tekevät talvikaudella pakettimatkoja Suomesta Kanariansaarille ja kesäkaudella Baleaareille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Äkkilähdöt Gran Canarialle

>> Äkkilähdöt Teneriffalle

>> Matkat Mallorcalle

Iso-Britannia

Iso-Britannia on luopunut täysin rokotettuja matkustajia koskevista testivaatimuksista, mutta matkailijoiden on yhä täytettävä Passenger locator form -lomake aikaisintaan 48 tuntia ennen maahan saapumista.

Kokonaan tai osittain rokottamattomien tulee esittää negatiivinen koronatestitulos kaksi päivää ennen matkaa otetusta testistä sekä maahansaapumisen jälkeen.

ShutterstockIso-Britannian matkustusrajoitukset
Ison-Britannian maahantulorajoitukset kevenivät helmikuussa 2022.

Englannissa rajoituksia on alettu purkaa ja esimerkiksi maskipakosta on jo luovuttu. Ravintolat, kahvilat, pubit ja elokuvateatterit ovat auki. Skotlannissa ja Walesissa on omat käytäntönsä rajoituksille sekä niiden purkamiselle.

Yhteydet Suomesta

Finnair, Norwegian ja Ryanair lentävät suorin lennoin Helsingistä Lontooseen. Lisäksi Ryanairilla on reitti Tampereelta Lontooseen.

>> Vertaa ja varaa lennot Lontooseen

Italia

Matkailijat saavat saapua Suomesta Italiaan EU:n koronatodistuksella ilman rajoituksia.

Rokottamattomien matkailijoiden tulee esittää todistus negatiivisesta koronatestin tuloksesta (PCR-testi korkeintaan 72 tuntia tai antigeenitesti 48 tuntia ennen saapumista) tai jo sairastetusta koronavirusinfektiosta.

ShutterstockBologna, Italia
Italian kaupunkitunnelmasta pääsee nauttimaan vaivatta, jos otettuna on täysi rokotessarja.

Matkustajien tulee myös ennen saapumista täyttää yhteystietolomake.

Italiassa rajoitukset voivat vaihdella maan sisällä alueesta riippuen.

Yhteydet Suomesta

Finnair liikennöi suorin lennoin Helsingistä Milanoon ja Roomaan ja Ryanair Helsingistä ja Lappeenrannasta Milanoon. Lisäksi Finnairilla, Norwegianilla ja Ryanairilla on kesäreitit Helsingistä Venetsiaan. Norwegian lentää kesäkaudella myös Pisaan.

Italiaan tehdään Suomesta kesällä pakettimatkoja muun muassa Sardiniaan, Sisiliaan ja Gardajärvelle.

>> Katso kaikki lomamatkat Italiaan

Kreikka

Kreikkaan on mahdollista matkustaa EU:n koronatodistuksella. Vaihtoehtoina maahanpääsyyn ovat rokotesuojan lisäksi todistus negatiivisesta testituloksesta tai aiemmin sairastetusta, parantuneesta koronainfektiosta.

Rokottamattomien on otettava joko PCR-testi korkeintaan 72 tuntia ennen tai antigeenitesti korkeintaan 24 tuntia ennen saapumista Kreikkaan.

ShutterstockKarpathos, Kreikka
Kreikan turkoosien rantavesien äärelle pääsee helposti EU:n koronarokotetodistuksella.

Matkailijoiden tulee myös ennen saapumistaan täyttää lomake, jossa kysytään yhteystietoja ja osoitetta Kreikassa. Lomake löytyy Kreikan terveysviranomaisten sivuilta.

Yhteydet Suomesta

Aegean Airlinesilla ja Norwegianilla on suorat kesäreitit Ateenaan. Lisäksi Norwegian liikennöi kesäkaudella Rodokselle, Kreetalle ja Korfulle. Finnair lentää kesäkaudella suorin lennoin muun muassa Santorinille.

Kreikan pakettimatkat esimerkiksi Kreetalle ja Rodokselle alkavat huhtikuussa ja niitä on tarjolla lukuisilla matkanjärjestäjillä.

>> Katso kaikki äkkilähdöt Kreikkaan

Kroatia

Kroatiaan saa matkustaa EU-maista EU:n rokotustodistuksella. Ilman tätä matkustavilla tulee olla todistus joko negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Rokottamattomien matkustajien PCR-testin tulee olla tehty korkeintaan 72 tuntia ennen saapumista Kroatiaan. Vaihtoehtoisesti antigeenitestistä saa olla kulunut korkeintaan 24 tuntia saavuttaessa.

ShutterstockRijeka, Kroatia
Kroatian tunnelmalliset rantakaupungit toivottavat jälleen matkailijat tervetulleiksi.

Ennen matkaa matkustajien tulee myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi matkustajan yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy Kroatian valtion viranomaisen sivuilta.

Yhteydet Suomesta

Finnairilla ja Norwegianilla on kesäkauden suorat reitit Helsingistä Dubrovnikiin ja Splitiin. Finnair lentää lisäksi Zagrebiin ja Norwegian Pulaan. Kroatiaan myydään myös pakettimatkoja Suomesta huhtikuusta lähtien.

>> Katso myös äkkilähdöt Kroatiaan

Latvia

Latvia hyväksyy EU:n koronatodistuksen matkailijoilta. Jokaisella maahan saapuvalla tulee olla joko todistus koronarokotteesta, jo sairastetusta koronavirusinfektiosta tai negatiivisesta testistä.

Rokottamattomat voivat esittää joko PCR-testin, joka on otettu korkeintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, tai antigeenitestin, joka on otettu korkeintaan 48 tuntia ennen lähtöä.

ShutterstockJurmala, Latvia
Keventyneiden matkailurajoitusten myötä voi suunnitella vaikkapa rantalomaa Latviassa.

Kaikkien Latviaan matkustavien tulee ennen saapumistaan täyttää lomake paikallisia viranomaisia varten. Lomake löytyy Latvian viranomaisten sivuilta.

Yhteydet Suomesta

Finnair, Air Baltic ja Ryanair lentävät suoraan Helsingistä Riikaan.

Meksiko

Meksiko on koko koronapandemian ajan noudattanut omaa linjausta, jossa rajoja ei ole suljettu kertaakaan eikä matkustusta rajoitettu. Matkailijoiden määrä onkin vain noussut keskellä globaalia kriisiä.

ShutterstockMatkustus Meksikoon
Meksiko on ollut korona-ajan kummajainen: maa, jossa matkailua ei ole rajoitettu millään tavalla.

Meksiko ei vaadi maahan saapuvilta matkustajilta todistusta rokotteesta tai negatiivista koronatestitulosta. Matkustajien on kuitenkin täytettävä ennen lähtöä verkossa Vuela Seguro -lomake, jonka kautta saa maahantuloa varten tarvittavan QR-koodin.

Yhteydet Suomesta

Tui tekee valmismatkoja Jukatanin niemimaan lomakohteisiin ja liikennöi suoria lomalentoja Cancuniin talvikaudella huhtikuuhun saakka.

Portugali

Matkustaminen Portugaliin on sallittua EU:n koronarokotustodistuksella tai todistuksella sairastetusta koronataudista.

Kaikilta ilman rokotteita matkustavilta 12 vuotta täyttäneiltä vaaditaan negatiivinen testitulos. Tähän kelpaa joko enintään 72 tuntia ennen lähtöä otettu PCR-testi tai enintään 24 tuntia ennen lähtöä otettu antigeenitesti. Matkustajien on täytettävä matkustajatietolomake.

Madeiralle matkustavien on täytettävä terveystietolomake aikaisintaan 48 tuntia ennen lähtöä. Rokottamattomilta vaaditaan PCR-testi korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä tai antigeenitesti korkeintaan 48 tuntia ennen lähtöä.

ShutterstockPortugali
Portugaliin suuntaavien matkailijoiden ohjeistus vaihtelee riippuen siitä, onko suuntana manner-Portugali, Azorit vai Madeira.

Manner-Portugalin lisäksi Azoreilla ja Madeiralla on omat ohjeistuksensa.

Azoreille saapuvilta matkailijoilta edellytetään joko EU:n koronarokotetodistusta, todistusta sairastetusta koronataudista tai negatiivista testitulosta. Matkustajien, jotka saapuvat Azoreille negatiivisen testituloksen mahdollistamana, tulee myös täyttää koronakysely.

Madeiralle saapuvia matkailijoita eivät koske mitkään rajoitukset. Matkailijoita pyydetään ainoastaan täyttämään Madeira Safe -lomake.

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suora reitti Lissaboniin. Lisäksi Madeiralle tehdään talvikaudella pakettimatkoja suorin lennoin.

>> Äkkilähdöt Madeiralle

Ruotsi

Ruotsiin voi matkustaa kaikista EU-maista ilman rajoitteita.

Yhteydet Suomesta

Finnair, Norwegian ja SAS lentävät suorin lennoin Helsingistä Tukholmaan. Lisäksi Finnairilla on suora reitti Göteborgiin. SAS lentää Tampereelta Tukholmaan.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Ruotsiin pääsee vierailemaan nyt ilman rajoituksia.

Viking Linella ja Tallink Siljalla on lauttayhteyksiä Helsingistä ja Turusta Tukholmaan. Wasaline liikennöi Vaasasta Uumajaan.

>> Vertaa ja varaa lennot Tukholmaan

Thaimaa

Thaimaa alkoi avautua ulkomaalaisille matkailijoille kesällä 2021. Sittemmin säännöt ja rajoitukset ovat ehtineet muuttua jo useampaan kertaan. Tarkista aina huolellisesti ajankohtaiset rajoitukset esimerkiksi Thaimaan Suomen suurlähetystön, lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän sivuilta.

Suomesta on mahdollista matkustaa Thaimaahan valitsemalla joku käytössä olevista maahantulo-ohjelmista. Vaikka suomalainen ei tarvitse Thaimaahan viisumia, tulee maahan nyt hakea matkustuslupa sähköisen hakemuksen kautta vähintään yhtä viikkoa ennen matkaa.

Täyden rokotesarjan saaneet matkailijat voivat matkustaa Thaimaahan Test & Go -ohjelmalla tai Sandbox-ohjelmalla. Rokottamattomat voivat matkustaa Thaimaahan Alternativa Quarantine -ohjelmalla, joka vaatii kymmenen päivän karanteenin, mutta Alternative Quarantine -ohjelmalla voi matkustaa myös täysin rokotettuna, jolloin karanteeniaika on seitsemän päivää. Kaikissa ohjelmissa on vaatimuksia etukäteen varattavista, valtion hyväksymistä hotelleista sekä perillä Thaimaassa suoritettavista koronatesteistä.

ShutterstockThaimaa korona-aikana
Thaimaahan matkustaminen vaatii enemmän paperitöitä kuin ennen pandemiaa.

Ennen lähtöä Thaimaa edellyttää myös rokotetuilta matkustajilta negatiivista PCR-tulosta, joka on otettu korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Kaikilla Thaimaahan matkustavilla tulee olla matkavakuutus, joka kattaa koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidon valitusta ohjelmasta riippuen 20 000–50 000 Yhdysvaltojen dollariin saakka.

Matkajärjestelyt Thaimaahan kannattaa aloittaa hyvissä ajoin sekä lukea ohjeet huolellisesti. Thaimaan matkailutoimiston verkkosivuilla on kattava opas, jossa esitellään maahantulo-ohjelmat ja vastataan yleisimpiin kysymyksiin.

Yhteydet Suomesta

Finnair liikennöi suoria reittejä Helsingistä Phuketiin ja Bangkokiin. Myös Aurinkomatkojen ja Apollomatkojen pakettimatkoilla käytetään Finnairin lentoja. Lisäksi Tuilla ja Tjäreborgilla on talvikaudella suoria lomalentoja Thaimaahan.

>> Äkkilähdöt Thaimaahan

Turkki

Turkkiin tai Turkin kautta matkustavilla tulee olla joko EU:n rokotetodistus, todistus jo sairastetusta koronaviruksesta tai negatiivinen koronatestitulos, joka on saatu korkeintaan 72 tuntia ennen maahantuloa.

Todistuksen tulee olla englanninkielinen. Matkustajien täytyy täyttää myös maahantulolomake 72 tunnin sisällä ennen lähtöä. Lomake löytyy Turkin valtion viranomaisten sivuilta.

ShutterstockKappadokia, Turkki
Rokotetodistuksen lisäksi Turkkiin matkustavien suomalaisten tulee käyttää maahantulolomake.

Matkustajan ei tarvitse esittää negatiivista testitodistusta, mikäli hänellä on todistus, että hän on saanut koronarokotteen vähintään 14 vuorokautta aiemmin tai sairastanut koronan ja parantanut taudista edellisen kuuden kuukauden sisällä.

Ohjeistus koskee 12 vuotta täyttäneitä matkustajia.

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin kuten Antalyaan ja Gazipasaan, joka sijaitsee lähellä Alanyaa.

Yhteydet paranevat keväällä, kun pakettimatkat ja suorat lomalennot Turkin rantakohteisiin alkavat huhtikuussa.

Viro

Viro hyväksyy EU:n koronatodistuksen. Suomesta saapuvilta matkustajilta vaaditaan joko todistus rokotuksesta, jo sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista tai negatiivisesta koronatestistä.

Koronatesti voi olla joko korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä tehty PCR-testi tai antigeenitesti korkeintaan 48 tuntia ennen lähtöä.

ShutterstockViro, Tallinna
Viroon on helppo matkustaa Suomesta.

Rokottamattomien matkustajien, joilla ei ole todistusta sairastetusta taudista, on täytettävä matkustajatietolomake ennen lähtöä.

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä. Finnair lentää Helsingistä Tallinnaan.

Yhdysvallat

Yli puolitoista vuotta suljettuna pysytellyt Yhdysvallat avasi maahantulon EU-Schengen-alueen matkustajille marraskuussa 2021. Kaikkien Yhdysvaltoihin matkustavien suomalaisten tulee entiseen tapaan hakea ESTA-matkustuslupaa, joka on voimassa kaksi vuotta.

EU-maista Yhdysvaltoihin matkustavilla tulee olla otettuna täysi rokotesarja. Lisäksi jokaisen matkustajan on tehtävä koronatesti korkeintaan yksi päivä ennen lähtöä. Yhdysvallat hyväksyy edullisemman antigeenitestin. Pelkkä negatiivinen koronatesti ei riitä Yhdysvaltoihin pääsyyn.

ShutterstockLos Angeles, Yhdysvallat
Yhdysvaltojen matkailu avautui uudestaan marraskuussa 2021.

Hiljattain koronataudin sairastaneet voivat esittää rokotustodistuksen lisäksi todistuksen positiivisesta testituloksesta sekä lääkärin todistuksen taudista paranemisesta.

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat reitit Helsingistä New Yorkiin, Los Angelesiin, Miamiin, Chicagoon ja Dallasiin. Reitti Seattleen aukeaa kesäkuussa 2022.

>> Vertaa ja varaa lennot Yhdysvaltoihin

Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja