hero taustakuva

Minne saa matkustaa? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Shutterstock artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 28.09.2020
facebook   whatsapp

Millainen on koronatilanne lomakohteissa?

Tähän juttuun olemme koonneet tietoa siitä, mihin maihin suomalaiset voivat matkustaa ja millä aikataululla muut suositut lomakohteet suunnittelevat alkavansa taas vastaanottaa matkailijoita. Päivitämme tietoja ja lisäämme kohteita sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

Jokaisen maan kohdalta löytyy myös tietoa siitä, miten niihin pääsee tällä hetkellä matkustamaan, millaisia rajoituksia tai suosituksia niissä on noudatettava ja mitkä matkailijoille tärkeät palvelut ovat avoinna.

Hallitus teki 11.9. päätöksen nostaa matkustusrajoituksiin ja sisärajavalvontaan vaikuttavaa raja-arvoa 25 tapaukseen 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Sisärajavalvonta poistuu niiden maiden osalta, jotka alittavat tämän raja-arvon. Muutokset tulivat voimaan 19.9. alkaen. Aiemmin raja-arvona pidettiin kahdeksaa tapausta 100 000 asukasta kohden.

Sisärajavalvonnasta on luovuttu tällä hetkellä Latvian, Liettuan, Liechtensteinin ja Puolan osalta. Näistä maista Suomeen palaavia ei siis koske karanteenisuositus.

Maanantaina 28.9. sisärajavalvontaan palattiin Ruotsin, Norjan, Islannin, Viron, Saksan ja Slovakian osalta ja jatkossa näistä maista palaavien matkailijoiden tulee noudattaa karanteenisuositusta.

Ulkorajaliikenteestä rajoitukset on poistettu Etelä-Korean, Georgian, Ruandan, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Uuden-Seelannin osalta. Rajoitukset Georgian, Kanadan ja Tunisian osalta palautettiin 28.9.

Muihin kohteisiin ulkoministeriön suositus on edelleen tarpeettoman matkailun välttäminen ja niistä Suomeen palaaville suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa on välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynnit ovat sallittuja. Työpaikalle ja kouluun menemistä suositellaan välttämään omaehtoisessa karanteenissa.

Korkeamman riskin maista saapuvat voivat 1.10. alkaen lyhentää kahden viikon karanteeniaikaa esittämällä kaksi negatiivista koronatestin tulosta.

Tiedot on päivitetty 28.9.2020.

Alankomaat

Suomesta Alankomaihin on ollut mahdollista matkustaa 15. kesäkuuta jälkeen joutumatta karanteeniin. Heinäkuun 13. päivä matkustus Alankomaista Suomeen vapautui, mutta sisärajavalvonta palautettiin 10.8. Tällä hetkellä Alankomaista palaavia matkustajia koskee karanteenisuositus.

Alankomaissa matkailijoiden tulee noudattaa sääntöjä, joilla estetään viruksen leviämistä. Esimerkiksi julkisen liikenteen kulkuvälineitä tulisi välttää ja mikäli niitä joutuu käyttämään, on kasvomaski pakollinen. Monet ravintolat, kahvilat ja nähtävyydet ovat auki, mutta niihin on usein tehtävä varaus etukäteen ja monissa paikoissa tiedustellaan myös vierailijoiden terveydentilaa ja yhteystietoja.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 15 347
Viikko 38: 12 341
Viikko 37: 8 019
Viikko 36: 5 178

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 113 570

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituin lomakohde Dubai avasi ovensa kansainvälisille matkustajille 7. heinäkuuta.

Saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tiukat säädökset. Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 96 tuntia aiemmin. Jos todistusta ei ole, testi voidaan tehdä myös Dubain lentokentällä.

Matkustajien tulee myös ladata paikallisten viranomaisten COVID-19 DXB -applikaatio ja rekisteröidä sinne tietonsa ennen saapumista. Tämän lisäksi vaaditaan täyttämään lomake, jossa matkailija vakuuttaa että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 6 553
Viikko 38: 5 427
Viikko 37: 5 505
Viikko 36: 4 294

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 92 095

Yhteydet Suomesta

Fly Dubai alkaa tämän hetkisen tiedon mukaan operoida suoria lentoja Helsingin ja Dubain välillä jälleen lokakuun alussa. Finnairin tietojen mukaan suorat lennot Dubaihin jatkuvat 28.10.

Aurinkomatkoilla on tällä hetkellä saatavilla lomapaketteja Dubaihin ja muutamiin muihin Arabiemiraattien kohteisiin. Ensimmäiset lähdöt kohteisiin ovat lokakuun lopussa.

Belgia

Belgia salli EU-maiden kansalaisille matkustamisen maahan 15.6. Heinäkuun 13. päivä Suomi luopui sisärajavalvonnasta Belgian osalta, mutta 10.8. valvontaan palattiin tartuntojen lähdettyä Belgiassa uudelleen nousuun. Karanteenisuositus koskee taas Belgiasta palaavia matkailijoita.

Hotellit, nähtävyydet ja kaupat ovat Belgiassa jo avautuneet. Ravintolat ja baarit saavat olla avoinna yhteen asti yöllä. Yli 12-vuotiaiden on käytettävä maskia esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa, kaupoissa, museoissa sekä ravintoloissa ja baareissa, paitsi pöydissä istuessa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 11 884
Viikko 38: 8 840
Viikko 37: 5 088
Viikko 36: 3 325

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 114 179

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin kerran päivässä.

Espanja

Espanja avasi rajansa Schengen-maille 21. kesäkuuta. Maahan saapuvat ulkomaalaiset eivät enää joudu karanteeniin. Espanjasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee kuitenkin karanteenisuositus.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee täyttää terveystietolomake, ja lentokoneella ja laivalla saapuville matkailijoille tehdään lämpötilatarkastuksia, joissa ruumiinlämmön tulee olla alle 37,5 astetta.

Espanjan hallituksen ohjeistuksen mukaan maskia tulee käyttää julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä ulko- ja sisätiloissa, joissa 1,5 metrin turvavälin noudattaminen ei ole mahdollista. Kuitenkin kaikilla Espanjan alueilla tulee maskia käyttää kaikissa ulko- ja sisätiloissa turvavälistä huolimatta. Koska viime viikkoina taruntaluvut ovat kääntyneet hurjaan nousuun, on monilla alueilla jouduttu ottaa käyttöön tiukempia paikallisia rajoituksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 76 441
Viikko 38: 73 714
Viikko 37: 67 337
Viikko 36: 59 703

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 716 481

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridin alueella on löydetty jo yli 213 000 tartuntaa ja Kataloniassa tartuntojen määrä on noussut jo yli 135 000.

Tapausten määrä on ollut viime viikkoina nousussa lähes kaikilla Espanjan alueilla, mutta rajuinta nousu on ollut erityisesti Madridin alueella.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on jo yli 56 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu testillä jo yli 15 400.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on ollut Manner-Espanjaa vähemmän, mutta viime viikkoina saarikohteiden tartuntamäärät ovat nousseet vauhdilla. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 12 762 ja Baleaareilla 13 309. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Manner-Espanja alueista vähiten tartuntoja on löydetty Asturiasin ja Cantabrian alueilta Espanjan pohjoisrannikolla.

Yhteydet Suomesta

Finnair operoi reittiä Helsingistä Málagaan ja suoria lentoja on tällä hetkellä kolme viikossa. Lentoyhteyksien Barcelonaan ja Madridiin oli tarkoitus jatkua lokakuussa, mutta tämän hetkisten tietojen mukaan lennot alkavat marraskuun alusta.

Islanti

Islantiin on voinut matkustaa EU- ja Schengen-maista 15. kesäkuuta alkaen. Islannissa palattiin 19.8. tiukempiin rajoituksiin saapuville matkailijoille ja tällä hetkellä kaikki maat luokitellaan riskialueiksi. Aiemmin suomalaiset saivat matkustaa Islantiin ilman rajoituksia, mutta tällä hetkellä karanteeni- ja testausvaatimus koskee myös maahan saapuvia suomalaisia matkailijoita.

Islantiin saapuvat matkailijat voivat valita joko 14 päivän karanteenin tai kaksi koronatestiä, joista toinen tehdään heti saapuessa ja toinen viiden päivän päästä. Nämä viisi päivää testien välissä tulee olla karanteenissa. Karanteeni- ja testausvaatimukset eivät koske vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Suomi palautti sisärajavalvonnan Islannin osalta 28.9. ja Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 316
Viikko 38: 142
Viikko 37: 24
Viikko 36: 36

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 663

Yhteydet Suomesta

Finnairin oli tarkoitus jatkaa lentoja Reykjavikiin lokakuussa, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja Reykjavikiin on marraskuun alusta lähtien.

Icelandairin piti jatkaa suoria lentoja Helsingistä Reykjavikiin elokuusta alkaen, mutta lennot jatkuvat aikaisintaan lokakuussa.

Iso-Britannia

Heinäkuun alusta alkaen Iso-Britannia on sallinnut matkustamisen Suomesta ilman vaatimusta karanteenista. Iso-Britanniaan matkustavien tulee täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja matkasuunnitelmaa. Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen saapumisajankohtaa.

Iso-Britanniasta Suomeen palaaville matkustajille suositellaan edelleen 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Esimerkiksi ravintolat, hotellit ja museot ovat saaneet jo avata ovensa, mutta niiden tulee noudattaa ohjeistuksia, joilla huolehditaan niin kävijöiden kuin työntekijöiden turvallisuudesta. Koska koronatapauksissa on taas ollut suurta nousua, on mahdollista että Isossa-Britanniassa joudutaan uudelleen sulkemaan esimerkiksi kaupat ja ravintolat.

Englannissa kasvomaskia tulee käyttää useimmissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, museoissa ja elokuvateattereissa, sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa on paikalliset ohjeistukset maskin käytöstä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 40 773
Viikko 38: 25 544
Viikko 37: 21 430
Viikko 36: 12 832

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 437 520

Tilanne Ison-Britannian kohteissa

Suurin osa Ison-Britannian tartunnoista on todettu Englannissa ja erityisesti Luoteis-Englannin ja Lontoon alueilla. Luoteis-Englannin hallinnollisella alueella sijaitsevat esimerkiksi Manchester ja Liverpool. Lontoon alueella tartuntoja on ollut 48 829. Manchesterissa on löydetty 7 026 tartuntaa ja Liverpoolissa 5 719.

Skotlannissa tapauksia on ollut 27 798, Walesissa 23 231 ja Pohjois-Irlannissa 10 949.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Lontooseen kahdesti tai kolmesti päivässä.

Italia

Italia avasi rajansa EU-maiden kansalaisille 3. kesäkuuta alkaen. Matkailijoiden ei tarvitse olla kahta viikkoa karanteenissa Italiaan saapumisensa jälkeen.

Sisärajavalvontaan palattiin Italian osalta 19.9.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Italiassa nähtävyydet, hotellit, ravintolat ja kahvilat ovat jo avautuneet vierailijoille. Osassa paikoista saatetaan mitata asiakkaiden ruumiinlämpöä. Nähtävyyksillä on käytössä erilaisia toimenpiteitä vierailijoiden turvallisuuden takaamiseksi ja esimerkiksi osaan nähtävyyksistä tulee varata vierailuaika etukäteen netistä. Julkisissa sisätiloissa tulee käyttää maskia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 11 714
Viikko 38: 10 403
Viikko 37: 10 119
Viikko 36: 9 416

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 309 870

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 28 821 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 12 265.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 4 237, ja Venetsia, jossa on todettu 3 944 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluvat Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 6 785 tapausta ja Sardiniassa 3 767. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 1 957.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Milanoon ja Roomaan.

Itävalta

Itävaltaan matkustaminen on sallittu niistä EU-maista, joissa tautitilanne on hallinnassa. Suomi kuuluu tälle listalle ja Itävaltaan saapuvat matkailijat eivät joudu karanteeniin.

Sisärajavalvonta palautettiin Itävallan osalta 27.7. ja maasta palaaville matkailijoille suositellaan kahden viikon omaehtoista.

Maan viranomaisten ohjeistusten mukaan ihmisten tulee noudattaa vähintään yhden metrin turvaväliä ja kasvomaskin käyttö on pakollista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä. Koska tartunnat ovat lähteneet Itävallassa nousuun, on maskien käyttö taas pakollista myös esimerkiksi kaupoissa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 4 781
Viikko 38: 4 936
Viikko 37: 3 888
Viikko 36: 2 105

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 43 432

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Wieniin muutaman kerran viikossa.

Kreikka

Kreikka avasi rajansa 15. kesäkuuta 16 EU-maan kansalaisille ja Suomi on yksi näistä maista. Ateenan ja Thessalonikin lentokentät avattiin myös samaan aikaan ja lennot sallittiin maista, joissa tartuntatilanne on hallinnassa.

Heinäkuun 13. päivä Suomi luopui sisärajavalvonnasta Kreikan osalta, mutta rajavalvontaan palattiin 24.8. Tällöin myös karanteenisuositus Suomeen palatessa palautui.

Hotelleista iso osa avautui Kreikassa kesäkuussa, ja heinäkuun alussa alkoi operointi maan sisäisillä lentoreiteillä esimerkiksi maan saarille. Lauttamatkat saarille ovat myös sallittuja. Myös suuri osa ravintoloista ja kahviloista on jo avannut ovensa.

Kreikka on kuitenkin joutunut palauttamaan osan aiemmista rajoituksia, koska uusien tartuntojen määrä on kääntynyt nousuun. Viikolla 37 tartuntoja oli enemmän kuin minään aiempana viikkona koko kevään tai kesän aikana. Attikan alueen lisäksi tartunnat ovat olleet nousussa erityisesti maan pohjoisosassa sijaitsevalla Keski-Makedonian alueella.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 2 302
Viikko 38: 1 902
Viikko 37: 1 716
Viikko 36: 1 390

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 17 444

Tilanne Kreikan kohteissa

Pahiten koronaviruksesta on Kreikassa kärsinyt pääkaupunki Ateena ja sitä ympäröivä Attikan alue, jossa on todettu 5 579 tartuntaa.

Kreetan saarella ja sen hallinnolliseen alueeseen kuuluvilla lähisaarilla koronatapauksia on todettu 465. Etelä-Egean saarten hallinnollisella alueella, johon kuuluu suosikkikohteista esimerkiksi Rodos, Kos, Karpathos ja Mykonos, on tartuntoja ollut yhteensä 475.

Yhteydet Suomesta

Matkatoimistot ovat peruneet kaikki pakettimatkat Kreikkaan syksyltä.

Finnair ei operoi ollenkaan lentoja reiteillä Helsinki–Ateena ja Helsinki–Santorini heinäkuusta 2020 maaliskuuhun 2021.

Kroatia

Kroatia on jo avannut ovensa EU-maista saapuville matkailijoille. Ennen matkaa tulee täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy täältä.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Osa hotelleista, ravintoloista, kahviloista ja muista vapaa-ajan palveluista ovat avoinna kävijöille. Myös maan sisäinen lentoliikenne on käynnistynyt hiljalleen ja lentoja on Zagrebista Splitiin, Dubrovnikiin ja Pulaan.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 1 275
Viikko 38: 1 389
Viikko 37: 1 569
Viikko 36: 1 841

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 16 245

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 3 419 ja Split-Dalmatian alueella 3 909. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 652.

Tällä hetkellä aktiiviset tapaukset keskittyvät pääasiassa Zagrebiin ja Split-Dalmatian alueelle.

Yhteydet Suomesta

Suomalaiset matkatoimistot ovat peruneet syksyn pakettimatkat Kroatiaan. Tällä hetkellä Kroatiaan ei myöskään ole Suomesta saatavilla suoria lentoja.

Kypros

20. kesäkuuta alkaen matkailijat tietyistä maista ovat saaneet saapua Kyprokselle ilman rajoituksia. Heiltä ei siis vaadita koronatestiä tai karanteenia. Suomi kuuluu tälle listalle.

Matkustusrajoitukset Kyproksen osalta palautettiin 24.8., mutta 19.9. jälkeen Kyprokselle on ollut taas sallittua matkustaa eikä Suomeen palatessa vaadita karanteenia.

Viikolla 39 tartunnat olivat Kyproksella taas hienoisessa nousussa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 96
Viikko 38: 74
Viikko 37: 17
Viikko 36: 22

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 696

Yhteydet Suomesta

Kyprokselle voi matkustaa omatoimilomalle unkarilaisen halpalentoyhtiön Wizz Airin suorilla lennoilla Turusta Larnakaan.

Latvia

Matkustaminen Suomesta Latviaan vapautui 15.6. alkaen eikä kotiin palaavia matkustajia koske suositus karanteenista.

Latviaan on sallittua matkustaa maista, joissa tartuntatilanne on hallinnassa. Tällä hetkellä Suomi ylittää Latvian asettaman rajan uusien tartuntojen osalta ja Suomesta saapuvien matkailijoiden tulee noudattaa Latviassa kymmenen päivän karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 151
Viikko 38: 51
Viikko 37: 46
Viikko 36: 35

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 697

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät suoraan Helsingistä Riikaan. Tallink on keskeyttänyt risteilyt Helsingistä Riikaan lokakuun loppuun asti.

Liettua

Matkustaminen Suomesta Liettuaan vapautui 15.6. alkaen eikä Liettuasta kotiin palaaville matkustajille ole enää karanteenisuositusta.

Liettuaan on sallittua matkustaa EU-maista, mutta riskimaista saapuvien tulee noudattaa 14 päivän karanteenia. Riskirajana pidetään 25 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Suomen luku on alle tämän rajan, joten Suomesta Liettuaan voi matkustaa ilman karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 641
Viikko 38: 409
Viikko 37: 252
Viikko 36: 209

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 490

Yhteydet Suomesta

Finnair operoi reittiä Helsingistä Vilnaan päivittäin. Wizz Air operoi suoria lentoja Turusta Kaunasiin kerran viikossa.

Malta

Suomalaiset ovat voineet matkustaa Maltalle joutumatta karanteeniin 1.7. jälkeen. Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan kuitenkin karanteenia.

Maltalla tartuntamäärät kääntyivät viikolla 39 laskuun parin viikon nousun jälkeen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 248
Viikko 38: 379
Viikko 37: 313
Viikko 36: 177

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 006

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Rajavalvontaan palattiin Norjan osalta 28.9. ja Norjasta palaaville matkailijoille suositellaan taas karanteenia.

Norjassa monet ravintolat, majapaikat ja nähtävyydet ovat jo avautuneet kävijöille. Julkisen liikenteen käyttöä kehotetaan kuitenkin välttämään.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 801
Viikko 38: 743
Viikko 37: 766
Viikko 36: 745

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 13 741

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Osloon suoraan kerran päivässä. Yhtiön lennot Bergeniin, Bodøhön ja Trondheimiin on peruttu maaliskuuhun 2021 asti. Norwegian puolestaan lentää syyskuussa Helsingistä Osloon kahdesti viikossa.

Portugali

Portugali on avannut rajansa EU-maiden kansalaisille. Maan lentokentille on asennettu lämpökameroita, jotka tarkkailevat matkustajien ruumiinlämpöä. Portugalista Suomeen palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin noudattaa omaehtoista karanteenia kaksi viikkoa.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on vielä toistaiseksi voimassa tiukemmat säännöt. Madeiralle saapuvien matkustajien tulee joko todistaa että he ovat tehneet koronavirustestin enintään 72 ennen saapumista. Azoreilla matkustavien tulee joko tehdä testi enintään 72 tuntia ennen saapumista, tehdä testi saapuessaan saarille tai olla 14 päivää karanteenissa saapumisensa jälkeen.

Monet ravintolat, nähtävyydet ja hotellit ovat Portugalissa jo auki.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 5 027
Viikko 38: 4 594
Viikko 37: 3 725
Viikko 36: 2 490

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 74 029

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 36 399 on todettu Lissabonin metropolialueella ja 6 050 Lissabonin kaupungissa. Metropolialueeseen kuuluvat esimerkiksi suositut päiväretkikohteet Sintra ja Cascais. Sintran alueella tartuntoja on löydetty 5 102 ja Cascaissa 1 880.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 211, joista 78 on todettu pääkaupunki Funchalissa. Azoreilla todettuja tartuntoja on 259.

Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, on todettu 1 466 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Aurinkomatkat ilmoitti 6.8. että se peruu syyskuun lomamatkat Madeiralle ja myös lokakuun alun matkat on peruttu 9.10. asti.

Finnair lentää Lissaboniin suoraan lokakuun alusta lähtien. Sitä ennen Portugaliin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansan lennoilla Frankfurtin tai Münchenin kautta.

Puola

Puola avasi rajansa Schengen-maille 13.6. ja kansainväliset lennot EU-maista sallittiin 16.6. Suomalaiset saavat siis matkustaa Puolaan ilman rajoituksia.

Syyskuun 19. päivä alkaen sisärajavalvonnasta luovuttiin Puolan osalta ja Puolasta Suomeen palaaville matkailijoille ei suositella enää karanteenia.

Puolassa matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa, elokuvateattereissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia. Lentokentillä tehdään saapuville matkustajille lämpötilatarkastuksia.

Suurin osa hotelleista on Puolassa jo auki ja nähtävyydet avautuvat myös hiljalleen. Nähtävyyksien aukiolo on kuitenkin hyvä varmistaa netistä ja pääsyliput varata etukäteen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 8 090
Viikko 38: 5 088
Viikko 37: 3 328
Viikko 36: 3 954

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 88 636

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Varsovaan syyskuussa suorilla lennoilla kolmesti viikossa.

Wizz Airin suorilla lennoilla. Wizz Airilla on suorat lennot Turusta Gdanskiin kahdesti viikossa. Lennot Turusta Krakovaan ja Varsovaan jatkuvat tämän hetkisen tiedon mukaan lokakuun lopussa.

Saksa

Saksa sallii maahan matkustamisen EU-maista, jotka eivät kuulu maan luokittelemalle riskilistalle. Riskilistalle voivat maiden lisäksi päätyä myös yksittäiset alueet maiden sisällä.

Suomi ei tällä hetkellä kuulu riskimaiden listalle, vaan Suomesta saa siis matkustaa Saksaan. Suomi palautti sisärajavalvonnan Saksan osalta 28.9. ja karanteenisuositus koskee myös Saksasta palaavia matkailijoita.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa Saksan valtion ohjeistuksia viruksen leviämisen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla.

Matkailijoille tärkeät palvelut, kuten hotellit ja ravintolat, ovat saaneet avata ovensa. Myös monet nähtävyydet ovat taas avoinna kävijöille. Kannattaa kuitenkin huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 12 374
Viikko 38: 12 228
Viikko 37: 10 009
Viikko 36: 8 423

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 287 484

Tilanne Saksan kohteissa

Etelä-Saksa on kärsinyt pohjoista pahemmin koronavirustartunnoista. Saksa osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 67 255, Nordrhein-Westfalenissa 68 395 ja Baden-Württembergissä 48 467.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 14 113. Tapausten määrä on ollut Saksassa eniten viime aikoina nousussa Bavarian ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioissa.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee kesällä suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää suoraan myös Berliiniin ja Düsseldorfiin. Helsingistä voi matkustaa myös laivalla Pohjois-Saksan Travemündeen.

Slovakia

Slovakia sallii maahan matkustamisen maista, jotka se luokittelee alhaisen riskin maiksi. Listan maista matkustavilta ei vaadita Slovakiaan saapuessa karanteenia. Suomi kuuluu tälle listalle.

Slovakian osalta sisärajavalvonta palautettiin 28.9. ja Slovakiasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee jälleen karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 2 401
Viikko 38: 1 145
Viikko 37: 918
Viikko 36: 738

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 9 343

Yhteydet Suomesta

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Bratislavasta on vain noin tunnin juna- tai ajomatka Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jonka kautta matkustetaan usein Slovakiaan.

Slovenia

Slovenia on avannut rajansa niille EU- ja Schengen-maille, joissa tautitilanne on hallussa. Sallittujen maiden listaa päivitetään jatkuvasti. Suomi kuuluu tälle listalle.

Sisärajavalvonta Slovenian osalta palautettiin 27.7. ja kahden viikon omaehtoista karanteenia suositellaan jälleen.

Matkailijoiden tulee Sloveniassa noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Maskia on käytettävä julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä sisätiloissa, joissa ei ole mahdollista pitää 1,5 metrin turvaväliä toisiin.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 930
Viikko 38: 718
Viikko 37: 537
Viikko 36: 300

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 5 388

Yhteydet Suomesta

Finnair ei operoi suoria lentoja Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan heinäkuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Ljubljanaan voi lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Tanska

Tanska avasi rajansa 27.6. suurimmalle osalle EU-maista. Myös Suomi kuuluu tähän joukkoon. Matkustajien täytyy Tanskaan saapuessaan esittää voimassa oleva matkavaraus vähintään kuudelle vuorokaudelle. Jos saapuvilla matkustajilla havaitaan mahdollisia koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita, voidaan heidän pääsynsä maahan evätä.

Suomen hallitus vapautti matkustamisen Tanskaan jo 15.6., mutta sisärajavalvontaan palattiin 24.8. Tämän jälkeen Tanskasta palaavia matkustajia on koskenut taas karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 3 758
Viikko 38: 3 026
Viikko 37: 2 017
Viikko 36: 994

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 27 546

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan vähintään kahdesti päivässä.

Thaimaa

Thaimaa on ollut suljettuna kansainvälisille matkailijoille maaliskuusta lähtien. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin maa avaa taas ovensa matkailijoille. On mahdollista, että rajat avataan matkailulle vasta vuoden 2021 puolella.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 17
Viikko 38: 31
Viikko 37: 30
Viikko 36: 34

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 545

Yhteydet Suomesta

Suomesta Thaimaahan ei ole tällä hetkellä suoria lentoja. Kansainvälisiä lentoja Thaimaahan sallitaan vain erittäin rajatusti.

Turkki

Suomalaiset saavat matkustaa Turkkiin ilman rajoituksia. Rajoitukset poistettiin kesäkuun aikana. Turkista kotiin palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin Suomessa noudattaa kaksi viikkoa omaehtoista karanteenia.

Turkissa saapuville matkustajille saatetaan tehdä terveyden tilan ja ruumiinlämmön tarkastuksia.

Turkissa ravintolat, kahvilat, puistot ja rannat ovat saaneet avautua taas kävijöille.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 11 566
Viikko 38: 11 705
Viikko 37: 11 356
Viikko 36: 11 260

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 314 433

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin neljästi viikossa. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä Istanbulista Antalyaan on heinäkuun alusta 56 lentoa viikossa ja Gazipasaan 14 lentoa. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Finnair lentää suoraan kerran viikossa Gazipasaan.

Unkari

Unkari on estänyt ulkomaalaisilta matkailijoilta pääsyn maahan 1.9. alkaen. Poikkeuksena ovat esimerkiksi ulkomaalaiset, joilla on opiskelupaikka Unkarissa, sekä matkustajat, joiden matkan tarkoitus on osallistua perhejuhliin, kuten häihin, tai tiettyihin tapahtumiin.

Suomi palautti sisärajavalvonnan Unkarin osalta 19.9.

Viikoilla 38 ja 39 tartuntaluvut olivat Unkarissa edelleen rajussa nousussa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 6 024
Viikko 38: 5 681
Viikko 37: 3 922
Viikko 36: 2 426

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 24 716

Tilanne Unkarin kohteissa

Unkarissa tartunnat keskittyvät pääasiassa pääkaupunki Budapestiin ja sitä ympäröiviin lääneihin. Budapestin kaupungissa vahvistettuja tapauksia on yli 5 600 ja Pestin läänissä reilut 1 800. Seuraavaksi eniten tartuntoja on löydetty Fejérin ja Komárom-Esztergomin lääneistä.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää syyskuussa Helsingistä Budapestiin suoraan kahdesti viikossa.

Vietnam

Vietnam on ollut tiukasti suljettuna ulkomaalaisilta matkailijoilta maaliskuun lopusta alkaen. Vietnamissa on muutenkin noudatettu tiukkoja rajoituksia, mikä näkyy tartuntojen määrässä.

Maahan päästetään ulkomaalaisia harkitusti, jos nämä ovat matkustavat maahan työ- tai diplomaattisyistä. Maahan saapuville tehdään lääkärintarkastus ja he joutuvat kahden viikon karanteeniin. Vielä ei ole tietoa, milloin Vietnam aikoo taas sallia maahantulon ulkomaalaisille matkailijoille.

Suomeen Vietnamista palaaville suositellaan omaehtoista kahden viikon karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 6
Viikko 38: 5
Viikko 37: 14
Viikko 36: 9

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 077

Yhteydet Suomesta

Kansainväliset lennot Vietnamiin peruttiin huhtikuun alussa ja tälläkin hetkellä maahan on kansainvälisiä lentoja hyvin rajoitetusti. Suomesta ei ole suoria lentoja Vietnamiin.

Viro

Suomen kansalaiset pääsevät Viroon vapaasti eivätkä joudu Virossa karanteeniin. Sisärajavalvonnan Viron osalta palattaan 28.9. ja karanteenisuositus koskee Virosta Suomeen matkustavia. Työmatkat maiden välillä ovat kuitenkin sallittuja myös 28.9. jälkeen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 39: 276
Viikko 38: 248
Viikko 37: 160
Viikko 36: 143

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 267

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä poikkeusaikatauluilla. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (13) Jätä kommentti

 1. Oletteko Rantapallossa huomioineet, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset koskevat vain Suomeen saapuvaa liikennettä, ei liikennettä Suomesta pois päin? Esimerkiksi tämä kohta on virheellinen: ”Matkustus on sallittua edelleen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Slovakiaan ja Liechtensteiniin, joiden osalta sisärajavalvonnasta on luovuttu jo aiemmin.”. Suomi ei voi määritellä mihin kohteisiin Suomesta saa matkustaa. Jokainen maa määrittelee itse omat maahantulosääntönsä. Suomi voi määritellä vain sen, mistä maista saa tulla Suomeen, ja mistä maista saapuessaan Suomessa asuvan henkilön ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.


 2. Hyvä listaus mutta osin jo vanhaa tietoa. Saisiko tätä päivitettyä? Esim. Tjärellä ei mitään lomamatkoja myynnissä ennekuin lokakuun lopussa ja Finnair ei tällä hetkellä lennä Antalyaan ollenkaan (ainakin lokakuuhun peruttu).


 3. Kreikan ja se saarien lukemat eivät pidä paikkaansa. Kreikan hallitus vääristää tilastoja tukeakseen maansa matkailu elinkeinoa…


 4. Mihin listalta on unohtunut Thaimaa???


 5. Entä Aasian maat kuten Japani, Vietnam ja Thaimaa?


 6. Kiitos hyvästä listasta, mutta pari suosittua matkailumaata puuttuu, nimittäin Ranska ja UK. Ne ovat niiden maiden joukossa joihin ei suositella matkustamista, mutta niin ovat Portugali ja Espanjakin.


  • Kyllä se UK/Iso-Britannia listalla on. Sen sijaan Ranska puuttuu, ja juuri sitä minä tänne tulin katsomaan.


 7. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 8. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 9. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 10. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 11. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.