hero taustakuva

Minne saa matkustaa? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Shutterstock artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 01.09.2021
facebook   whatsapp

Minne on mahdollista matkustaa?

Ulkoministeriö luopui 17.6. ohjeistuksesta välttää kaikkea tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueella eli myös lomamatkailu on nyt mahdollista näihin alueisiin kuuluvissa maissa. Tällä hetkellä suositus on noudattaa erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen-maissa matkustaessa.

Suomeen saapuvilla tulee olla 12. heinäkuuta alkaen esittää todistus joko täydestä rokotesarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronainfektiosta. Mikäli saapuvalla matkustajalla on näyttää toinen näistä todistuksista, hänellä ei ole Suomessa velvollisuutta testeihin tai muihin terveysturvallisuuden toimenpiteisiin. Suomeen saapuminen on sallittu ilman testi- tai todistusvaatimuksia myös matalan koronailmaantuvuuden maista. 12. heinäkuuta alkaen raja on 10 uutta tautitapausta 100 000 asukasta kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Matalan ilmaantuvuuden maita ja alueita ovat tällä hetkellä Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Malta, Puola, San Marino, Singapore, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

Mikäli matkustajalla on esittää maahan saapuessa todistus negatiivisesta testituloksesta tai vähintään 14 vuorokautta aiemmin saadusta yhdestä rokoteannoksesta, tulee häneen Suomessa käydä koronatestissä 72–120 tuntia saapumisensa jälkeen. Ennen testiä ja tuloksen saamista suositellaan kontaktien välttämistä. Jos taas matkustajalle ei ole esittää mitään todistuksia, tulee hänen tehdä ensimmäinen testi heti saapumisen jälkeen ja toinen testi 72–120 tuntia saapumisesta. Testeihin osallistuminen on tartuntatautilain mukaan pakollista.

THL suosittelee tällä hetkellä kaiken matkustamisen välttämistä Etelä-Afrikkaan, Brasiliaan, Intiaan ja Venäjälle.

Heinäkuun alussa EU-maissa on otettu käyttöön EU:n koronatodistus, joka helpottaa matkustamista EU-maissa. Todistuksen voi saada, jos on käynyt koronarokotuksessa, saanut negatiivisen testituloksen tai parantunut koronainfektiosta aiemmin. Todistus on maksuton ja sen voi saada digitaalisessa muodossa tai paperisena.

Tiedot on päivitetty 12.7.2021.

Alankomaat

Alankomaat hyväksyy EU:n koronatodistuksen. Jos todistusta ei ole, riippuvat testi- ja karanteenikäytännöt lähtömaan riskitasosta.

Turvalliseksi luokitelluista maista voi matkustaa ilman testitodistusta ja karanteenia Alankomaihin. Tällä hetkellä Suomi kuuluu turvallisiin maihin.

Korkean riskin maista saapuvien tulee esittää negatiivinen testitodistus Alankomaihin saapuessa ja erittäin korkean riskin maista tulevien matkailijoiden tulee saapumisen jälkeen pysyä karanteenissa.

Kaikkien Alankomaihin lentokoneella saapuvien matkailijoiden tulee täyttää terveystietolomake.

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituimpaan lomakohteeseen Dubaihin on mahdollista matkustaa noudattamalla matkailijoille asetettuja säädöksiä.

Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 72 tuntia aiemmin. Matkustajia saatetaan myös pyytää tekemään uusi koronatesti lentokentällä heidän saapuessaan Dubaihin.

Tämän lisäksi matkustajan tulee täyttää lomake, jossa hän vakuuttaa, että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Dubaihin.

Belgia

Belgiassa hyväksyy EU:n koronatodistuksen. Jos todistusta ei ole, riippuvat testi- ja karanteenikäytännöt lähtömaan riskitasosta.

Belgiassa maat luokitellaan tällä hetkellä punaisiin, oransseihin ja vihreisiin riippuen, kuinka korkean koronariskin maa on kyseessä. Suomi luokitellaan vihreäksi tällä hetkellä.

Punaisista maista saapuvien tulee esittää 72 tunnin sisällä otettu negatiivinen testitulos ja heiltä vaaditaan myös karanteenia. Karanteenin voi päättää etuajassa negatiivisella testituloksella. Suomeen Belgiasta palaavia matkailijoita koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Belgiaan matkustavien tulee täyttää enintään 48 tuntia ennen saapumistaan terveystietolomake, jossa kysytään myös matkustajien yhteystiedot. Lomakkeen ja ohjeet löydät täältä. Lomaketta ei tarvitse täyttää, jos Belgiassa viipyy alle 48 tuntia.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin kuusi kertaa viikossa.

Espanja

Espanja on alkanut avaamaan rajojaan matkailijoille ja matkustusrajoitukset on poistettu joidenkin maiden osalta. Suomesta matkailijat saavat saapua tällä hetkellä vapaasti Espanjaan eli esimerkiksi todistusta rokotteesta tai testistä ei tarvita.

Kaikkien maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin täyttää terveystietolomake.

Espanjan alueilla saattaa olla omia rajoituksia ja suosituksia esimerkiksi aukiolojen, maskin käytön ja ulkonaliikkumiskieltojen suhteen, jotka kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridin alueella on löydetty jo yli 743 000 tartuntaa ja Kataloniassa tartuntojen määrä on noussut jo yli 696 000.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on jo yli 635 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu jo yli 113 900.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on ollut Manner-Espanjaa vähemmän. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 64 476 ja Baleaareilla 64 853. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Málagaan päivittäin ja Alicanteen on suorat lennot kolmesti viikossa. Vielä ei ole tietoa, milloin suoria reittejä Barcelonaan ja Madridiin aletaan taas operoida.

Islanti

Islantiin on mahdollista matkustaa EU:n yhteisellä koronatodistuksella. Ilman koronatodistusta matkustavilta hyväksytään todistus rokotuksesta, jo sairastetusta taudista ja negatiivisesta testituloksesta.

Matkustajat, jotka esittävät maahan saapuessaan negatiivisen, enintään ennen 72 tuntia saadun testituloksen, tulee Islannissa käydä vielä kahdessa koronatestissä ja pysyä karanteenissa viiden päivän ajan.

Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Suomi luokittelee Islannin tällä hetkellä matalan riskin maaksi eli Suomeen palaavia matkailijoita eivät koske todistus- tai testivaatimukset.

Yhteydet Suomesta

Icelandair lentää tällä hetkellä suoria lentoja Helsingistä Reykjavikiin kahdesti viikossa.

Iso-Britannia

Iso-Britannia luokittelee maat vihreisiin, oransseihin ja punaisiin, ja jokaista ryhmää koskee erilaiset rajoitukset.

Kaikilta saapuvilta matkustajilta vaaditaan todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty kolmen vuorokauden sisällä. Iso-Britanniaan matkustavien tulee myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja matkasuunnitelmaa. Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen saapumisajankohtaa.

Tämän lisäksi kaikkien matkustajien tulee käydä koronatestissä toisena oleskelupäivänään. Oransseista ja punaisista maista saapuvien tulee käydä testissä myös kahdeksantena päivänä. Aika näihin testeihin tulee olla varattuna ennen matkaa.

Punaisista saapuvien matkustajien on oltava karanteenissa hotellissa 10 päivää ja jokainen matkustaja maksaa itse karanteenista aiheutuvat kulut. Oransseista maista saapuvien matkailijoiden tulee myös noudattaa karanteenia, mutta he voivat tehdä sen valitsemassaan paikassa, kuten kotona.

Englannissa rajoituksia on alettu purkaa asteittain. Esimerkiksi ravintolat, kahvilat, pubit, kaupat ja elokuvateatterit ovat jo auki ja matkustaminen maan sisällä sallittua. Skotlannissa ja Walesissa on omat käytäntönsä rajoituksille sekä niiden purkamiselle.

Englannissa kasvomaskia tulee käyttää sisätiloissa, kuten kaupoissa sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa on paikalliset ohjeistukset maskin käytöstä.

Tilanne Ison-Britannian kohteissa

Suurin osa Ison-Britannian tartunnoista on todettu Englannissa ja erityisesti Luoteis-Englannin ja Lontoon alueilla. Luoteis-Englannin hallinnollisella alueella sijaitsevat esimerkiksi Manchester ja Liverpool. Lontoon alueella tartuntoja on ollut 797 517. Manchesterissa on löydetty 67 844 tartuntaa ja Liverpoolissa 57 286.

Skotlannissa tapauksia on ollut 313 903, Walesissa 224 501 ja Pohjois-Irlannissa 132 469.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Lontooseen kaksi kertaa päivässä.

Italia

Matkailijat esimerkiksi EU-maista, Schengen-alueelta ja Israelista saavat saapua Italiaan ilman karanteenivaatimusta. Italia hyväksyy saapuvilta matkustajilta EU:n koronatodistuksen.

Ilman koronatodistusta matkustavien tulee esittää todistus enintään 48 vanhasta negatiivisesta koronatestin tuloksesta, vähintään 14 vuorokautta aiemmin saadusta rokotteesta tai jo sairastetusta koronavirusinfektiosta.

Matkustajien tulee myös ennen saapumista täyttää yhteystietolomake.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Kaikissa julkisissa sisätiloissa maskin käyttö on pakollista. Ulkona maskia tulee käyttää, jos turvavälien pitäminen eri kotitalouksissa asuvien henkilöiden välillä ei ole mahdollista.

Esimerkiksi ravintolat, kahvilat, kaupat, hotellit ja museot saavat Italiassa olla jo auki. Kannattaa huomioida, että Italiassa rajoitukset voivat vaihdella hieman maan sisällä alueittain.

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 272 489 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 248 662.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 67 681, ja Venetsia, jossa on todettu 69 825 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluivat pitkään Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 233 290 tapausta ja Sardiniassa 57 529. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 69 329.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää tällä hetkellä suoraan Helsingistä Milanoon ja Roomaan. Molempiin kohteisiin on kuusi lentoa viikossa.

Itävalta

Itävaltaan voi matkustaa EU:n koronatodistuksella. Matkailijoiden, joilla ei ole EU:n todistusta, tulee esittää todistus rokotteesta, jo sairastetusta koronasta tai negatiivisesta testituloksesta.

Kaikki EU- ja Schengen-maat luokitellaan Itävallassa matalan riskin maiksi ja näistä maista saapuvien matkustajien ei tarvitse täyttää maahantulolomaketta ennen matkaa.

Esimerkiksi kaupat, ravintolat, museot ja hotellit saavat jo olla Itävallassa auki.

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Wieniin päivittäin.

Kreikka

Kreikkaan on mahdollista matkustaa EU:n koronatodistuksella. Vaihtoehtoisesti matkailijat voivat esittää todistuksen negatiivisesta testituloksesta, saadusta koronarokotteesta tai aiemmin sairastetusta koronainfektiosta.

Matkailijoiden tulee myös ennen saapumistaan täyttää lomake, jossa kysytään yhteystietoja ja osoitetta Kreikassa. Lomake löytyy täältä.

Yhteydet Suomesta

Kreikkaan järjestetään pakettimatkoja esimerkiksi Kreetalle ja Rodokselle. Finnair lentää suoria lentoja Helsinki–Santorini-reitillä heinäkuussa kerran viikossa.

Kroatia

Kroatiaan saa matkustaa vapaasti EU-maista EU:n koronatodistuksella. Ilman tätä todistusta matkustaville tulee olla todistus joko negatiivisesta testituloksesta, rokotuksesta tai sairastetusta koronainfektiosta.

Ennen matkaa matkustajien tulisi myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi matkustajan yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy täältä.

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 70 749 ja Split-Dalmatian alueella 45 453. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 8 460.

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kroatiaan myydään pakettimatkoja Suomesta elokuulle.

Kypros

Kypros hyväksyy matkustajilta EU:n koronatodistuksen.

Ilman koronatodistusta matkustavien vaatimuksen riippuvat lähtömaan riskitasosta. Vihreäksi luokitelluista maista saa saapua Kyprokselle ilman testejä tai karanteenia. Negatiivinen koronavirustestin tulos vaaditaan niiltä matkustajilta, jotka saapuvat joko keltaiseksi tai punaisiksi luokitelluista maista. Suomi luokitellaan tällä hetkellä vihreäksi maaksi.

Matkailijoiden tulee myös täyttää CyprusFlightPass-lomake ennen saapumistaan maahan. Lomake tulee täyttää 24 tunnin sisällä lähtöajankohdasta.

Yhteydet Suomesta

Wizz Air jatkaa suoria lentoja Turusta Larnakaan tämänhetkisen tiedon mukaan syyskuussa.

Latvia

Latvia hyväksyy EU:n koronatodistuksen matkailijoilta. Jos saapuvalla matkustajalla ei ole EU:n todistusta, tulee hänellä olla muu todistus negatiivisesta testituloksesta, jo sairastetusta koronavirusinfektiosta tai koronarokotteesta.

Kaikkien Latviaan matkustavien tulee ennen saapumistaan täyttää lomake Latvian viranomaisia varten. Lomake löytyy täältä.

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät suoraan Helsingistä Riikaan.

Liettua

Liettuaan voi matkustaa EU:n koronatodistuksella. Tämän sijaan matkustajat voivat esittää negatiivisen koronatestituloksen, todistuksen koronarokotuksesta tai todistuksen jo sairastetusta koronavirusinfektiosta.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Vilnaan heinäkuussa päivittäin.

Malta

Malta sallii matkustamisen EU:n koronatodistuksella, jossa on merkintä hyväksytystä rokotuksesta. Koronatodistus, jossa on merkintä sairastetusta taudista tai negatiivisesta testistä, ei kelpaa Maltalle saapuessa.

Mikäli todistusta rokotuksesta ei ole, vaihtelevat käytännöt lähtömaan riskitasosta riippuen. Malta jakaa maat vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin, ja eri kategorioita koskevat eri säännöt. Suomi kuuluu keltaisiin maihin, joten matkustajilta vaaditaan negatiivinen testitulos, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen lähtöä.

Kaikkien matkustajien tulee täyttää yhteystietolomake ennen Maltalle saapumista. Lomakkeen pääset täyttämään täällä.

Suomi luokittelee Maltan tällä hetkellä matalan riskin maaksi eli Suomeen palaavia matkailijoita eivät koske todistus- tai testivaatimukset.

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Norjaan saa matkustaa EU:n koronatodistuksella.

Ilman tätä todistusta matkustavien osalta käytännöt riippuvat lähtömaan koronatilanteesta. Punaiseksi tai keltaiseksi luokitelluista eli korkean riskin maista tai alueilta saapuvilta matkailijoilta vaaditaan todistusta negatiivisesta koronatestin tuloksesta, minkä lisäksi heidän tulee osallistua testaukseen myös saapumisen jälkeen ja olla karanteenissa. Suomi luokitellaan Kainuuta lukuun ottamatta vihreäksi.

Suomi luokittelee osan Norjan alueista tällä hetkellä matalan riskin alueiksi, joista Suomeen palaavia matkailijoita eivät koske todistus- tai testivaatimukset.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Osloon suoraan kerran päivässä.

Portugali

Matkustaminen Portugaliin on sallittua matkustaa EU:n koronatodistuksella.

Kaikilta ilman hyväksyttävää todistusta matkustavilta vaaditaan negatiivinen testitulos. Tähän kelpaa joko enintään ennen 72 tuntia otettu PCR-testi tai enintään ennen 48 tuntia otettu antigeenitesti.

Jos matkailija saapuu Portugaliin maasta, jossa on ollut yli 500 tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen 14 päivän aikana, tulee hänen myös noudattaa 14 päivän karanteenia.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on voimassa tiukemmat säännöt.

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 354 229 on todettu Lissabonin metropolialueella.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 10 073. Azoreilla todettuja tartuntoja löydetty 6 550.

Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, on todettu 27 342 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Lissaboniin kolmesti viikossa.

Puola

Puolaan saapuvilta matkustajilta hyväksytään EU:n koronatodistus. Matkustajat voivat myös esittää todistuksen negatiivisesta testituloksesta, joka on otettu 48 tunnin sisällä ennen lähtöä, tai koronarokotuksesta. Jos matkustajalla ei ole esittää tarvittavia todistuksia on hänen noudatettava kymmenen päivän karanteenia.

Suomi luokittelee Puolan tällä hetkellä matalan riskin maaksi eli Suomeen palaavia matkailijoita eivät koske todistus- tai testivaatimukset.

Puolassa matkailijoiden tulee noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia.

Yhteydet Suomesta

Wizz Airilla on heinäkuussa suorat lennot Turusta Gdanskiin kolmesti viikossa.

Finnairilla on tällä hetkellä suorat lennot Helsingistä Varsovaan viidesti viikossa.

Saksa

Saksa sallii maahan matkustamisen EU:n koronatodistuksella.

Muuten maahantulon säännöt vaihtelevat lähtömaan mukaan. Korkean riskin maita, joissa joko ilmaantuvuus luku on korkea tai variantit leviävät, koskee tiukemmat säännöt. Riskilistalle voivat maiden lisäksi päätyä myös yksittäiset alueet maiden sisällä. Suomi ei tällä hetkellä kuulu Saksan riskimaiden listalle.

Saksa vaatii riskimaista saapuvilta matkustajilta negatiivisen koronatestituloksen, rokotustodistuksen tai todistuksen jo sairastetusta taudista. Jos maa luokitellaan riskialueeksi leviävän variantin takia, tulee saapuvien matkustajien olla myös karanteenissa 14 päivää.

Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla. Kannattaa huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Tilanne Saksan kohteissa

Saksan osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 648 417, Nordrhein-Westfalenissa 817 383 ja Baden-Württembergissä 501 287.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 180 429. Saksassa on ollut viime aikoina uusia tapauksia eniten Nordrhein-Westfalenin ja Baijerin osavaltioissa.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää myös Berliiniin.

Slovakia

Slovakia hyväksyy EU:n koronatodistuksen. Ilman kyseistä todistusta matkustaviin kohdistuvat käytännöt riippuvat lähtömaasta.

Slovakia luokittelee maat vihreisiin, punaisiin ja mustiin. Kaikilta vaaditaan 14 päivän karanteenia, mutta vihreistä maista saapuvat matkailijat voivat päättää karanteenin heti ensimmäisenä päivänä negatiivisella testituloksella tai esittämällä saapuessaan todistuksen rokotuksesta tai sairastetusta koronainfektiosta. Suomi kuuluu Slovakian vihreälle listalle.

Yhteydet Suomesta

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Bratislavasta on vain noin tunnin juna- tai ajomatka Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jonka kautta matkustetaan usein Slovakiaan.

Slovenia

Sloveniaan voi matkustaa EU:n koronatodistuksella.

Ilman tätä todistusta matkustavien osalta karanteenikäytännöt vaihtelevat maan luokituksen mukaan, mutta kaikilta vaaditaan negatiivista testitulosta tai todistusta joko koronarokotteesta tai sairastetusta infektiosta. Vihreistä maista saapuvien ei tarvitse noudattaa karanteenia. Suomi kuuluu tällä hetkellä Slovenian vihreälle listalle.

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä ei Ljubljanaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Ljubljanaan voi lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Sveitsi

Sveitsi ei vaadi tällä hetkellä karanteenia maahan saapuvilta suomalaisilta.

Sveitsissä esimerkiksi kaupat, museot, ravintolat, kahvilat ja baarit ovat jo saaneet avautua.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Zürichiin kerran päivässä ja Geneveen kerran viikossa.

Tanska

Tanska hyväksyy matkailijoilta EU:n koronatodistuksen. Ilman todistusta maahantulon käytännöt riippuvat lähtömaasta. Tanska jakaa tällä hetkellä maat neljään eri kategoriaan.

EU- ja Schengen-maista saapuvia matkailijoita ei koske karanteenivaatimukset, mutta saapuessa tulee olla esittää negatiivinen testitulos, todistus rokotteesta tai todistus jo sairastetusta taudista.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan kerran päivässä.

Thaimaa

Thaimaa on ollut lähes suljettuna kansainvälisille matkailijoille maaliskuusta 2020 lähtien. Maan lomakohteita on kuitenkin alettu hiljalleen avata myös ulkomaalaisille matkailijoille ja esimerkiksi Phuketissa täysin rokotetut matkailijat ovat jo tervetulleita.

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Thaimaahan.

Tšekki

Tšekki hyväksyy maahan saapuvilta matkailijoilta EU:n koronatodistuksen.

Jos todistusta ei ole, vaihtelevat käytännöt lähtömaan mukaan. Tšekki jakaa maat vihreisiin, keltaisiin, punaisiin ja tummanpunaisiin riskitason perusteella. Vihreistä maista saapuvia matkustajia testaus- ja karanteenikäytännöt eivät koske. Suomi on tällä hetkellä vihreällä listalla.

Tilanne Tšekin kohteissa

Eniten koronatartuntoja Tšekissä on todettu Prahan pääkaupunkialueella sekä sitä ympäröivässä Keski-Böömin läänissä. Prahassa tartuntoja on todettu 186 802 ja Keski-Böömin läänissä 231 719.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää kesäkuussa suoraan Helsingistä Prahaan neljästi viikossa.

Turkki

Turkkiin tai Turkin kautta matkustavilla tulee olla todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu 72 tunnin sisällä. Todistuksen tulee olla englanninkielinen ja sitä kysytään sekä lähtöportilla että saapuessa. Matkustajien täytyy täyttää myös maahantulolomake 72 tunnin sisällä ennen lähtöä. Lomake löytyy täältä.

Matkustajan ei tarvitse esittää negatiivista testitodistusta, mikäli hänellä on todistus, että hän on saanut koronarokotteen vähintään 14 vuorokautta aiemmin tai sairastanut koronan ja parantanut taudista edellisen kuuden kuukauden sisällä.

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin seitsemästi viikossa. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä kaupungista on viikoittain useita suoria lentoja Antalyaan ja Gazipasaan. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Unkari

Unkari hyväksyy EU:n koronatodistuksen. Maalla on kuitenkin edelleen tiukkoja rajoituksia maahantulon suhteen. Poikkeuksena ovat ulkomaalaiset, joilla on opiskelupaikka Unkarissa, sekä matkustajat, joiden matkan tarkoitus on osallistua perhejuhliin, kuten häihin, tai tiettyihin tapahtumiin.

Tilanne Unkarin kohteissa

Unkarissa tartunnat keskittyvät pääasiassa pääkaupunki Budapestiin ja sitä ympäröiviin lääneihin. Budapestin kaupungissa vahvistettuja tapauksia on yli 144 266 ja Pestin läänissä reilut 112 121. Seuraavaksi eniten tartuntoja on löydetty Borsod-Abaúj-Zemplénin ja Győr-Moson-Sopronin lääneistä.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää tällä hetkellä suoraan Helsingistä Budapestiin kolmesti viikossa.

Vietnam

Vietnam on ollut suljettuna ulkomaalaisilta matkailijoilta maaliskuun lopusta alkaen. Vietnamissa on muutenkin noudatettu tiukkoja rajoituksia, mikä näkyy tartuntojen määrässä.

Yhteydet Suomesta

Kansainväliset lennot Vietnamiin peruttiin huhtikuun alussa ja tälläkin hetkellä maahan on kansainvälisiä lentoja hyvin rajoitetusti. Suomesta ei ole suoria lentoja Vietnamiin.

Viro

Viro hyväksyy EU:n koronatodistuksen. Viroon voi matkustaa ilman rajoituksia maista, joissa uusien tartuntojen määrä on alle 150 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Riskimaista saapuvien tulee esittää todistus negatiivisesta testituloksesta sekä noudattaa 10 päivän karanteenia. Karanteenia voi lyhentää toisella negatiivisella testituloksella. Suomesta voi tällä hetkellä matkustaa Viroon työ- tai vapaa-ajan matkalle ilman testi- tai karanteenivaatimuksia.

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä poikkeusaikatauluilla. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (17) Jätä kommentti

 1. Miksi päivittäminen on jäänyt? Viimeinen päivitys 12.7.21


 2. Kiitos tilannetiedoista!

  Toivoisin maakohtaisiin tietoihin täydennystä sen osalta, että vaatiiko kohdemaa 2 rokotteen todistuksen vai riittääkö 1. rokote. Moni työikäinen varmasti on jo ensimmäisen saanut, mutta onko se riittävä kohdemaissa vai vaaditaanko sen lisäksi koronatestistä todistus maahantuloon. Toivottavasti saadaan tällainen täydennys sivustolle todella piakkoin!


 3. Hyvä lista! Saisiko Tsekin ainakin Prahan osalta tähän?


 4. Mitenkäs Sveitsi?
  Laskettelukauden pitäisi olla kuumimmillaan ja alpit houkuttaa.


 5. Oletteko Rantapallossa huomioineet, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset koskevat vain Suomeen saapuvaa liikennettä, ei liikennettä Suomesta pois päin? Esimerkiksi tämä kohta on virheellinen: “Matkustus on sallittua edelleen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Slovakiaan ja Liechtensteiniin, joiden osalta sisärajavalvonnasta on luovuttu jo aiemmin.”. Suomi ei voi määritellä mihin kohteisiin Suomesta saa matkustaa. Jokainen maa määrittelee itse omat maahantulosääntönsä. Suomi voi määritellä vain sen, mistä maista saa tulla Suomeen, ja mistä maista saapuessaan Suomessa asuvan henkilön ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.


 6. Hyvä listaus mutta osin jo vanhaa tietoa. Saisiko tätä päivitettyä? Esim. Tjärellä ei mitään lomamatkoja myynnissä ennekuin lokakuun lopussa ja Finnair ei tällä hetkellä lennä Antalyaan ollenkaan (ainakin lokakuuhun peruttu).


 7. Kreikan ja se saarien lukemat eivät pidä paikkaansa. Kreikan hallitus vääristää tilastoja tukeakseen maansa matkailu elinkeinoa…


 8. Mihin listalta on unohtunut Thaimaa???


 9. Entä Aasian maat kuten Japani, Vietnam ja Thaimaa?


 10. Kiitos hyvästä listasta, mutta pari suosittua matkailumaata puuttuu, nimittäin Ranska ja UK. Ne ovat niiden maiden joukossa joihin ei suositella matkustamista, mutta niin ovat Portugali ja Espanjakin.


  • Kyllä se UK/Iso-Britannia listalla on. Sen sijaan Ranska puuttuu, ja juuri sitä minä tänne tulin katsomaan.


 11. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 12. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 13. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 14. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 15. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.