hero taustakuva

Minne saa matkustaa? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Shutterstock artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 12.04.2021
facebook   whatsapp

Millainen on koronatilanne lomakohteissa?

Tähän juttuun olemme koonneet tietoa siitä, mihin maihin suomalaiset voivat matkustaa ja millä aikataululla muut suositut lomakohteet suunnittelevat alkavansa taas vastaanottaa matkailijoita. Päivitämme tietoja sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

Jokaisen maan kohdalta löytyy myös tietoa siitä, miten niihin pääsee tällä hetkellä matkustamaan, millaisia rajoituksia tai suosituksia niissä on noudatettava ja mitkä matkailijoille tärkeät palvelut ovat avoinna.

Sisärajaliikenteessä karanteenisuositus ei tällä hetkellä koske Islannista saapuvia matkustajia, mutta muiden Schengen-maiden osalta Suomessa noudatetaan sisärajavalvontaa ja näistä maista palaavien matkustajien tulee noudattaa karanteenisuositusta.

Ulkorajaliikenteestä rajoitukset on poistettu Australian, Etelä-Korean, Ruandan, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin osalta.

Muihin kohteisiin ulkoministeriön suositus on edelleen tarpeettoman matkailun välttäminen ja niistä Suomeen palaaville suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa on välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynnit ovat sallittuja. Työpaikalle ja kouluun menemistä suositellaan välttämään omaehtoisessa karanteenissa.

14 vuorokauden omaehtoista karanteenia voi lyhentää negatiivisella koronatestin tuloksella.

THL suosittelee tällä hetkellä kaiken matkustamisen välttämistä Etelä-Afrikkaan, Brasiliaan ja Portugaliin.

Finnair vaatii THL:n suosituksen mukaisesti Suomeen suuntautuvilla lennoilla todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.

Tiedot on päivitetty 12.4.2021.

Alankomaat

Alankomaat vaatii kaikilta korkean riskin maista saapuvilta matkailijoilta todistuksen negatiivisesta PCR-koronatestistä. Testiä vaaditaan myös suomalaisilta ja se tulee olla esittää myös Alankomaiden kautta toiseen kohteeseen matkustettaessa. Testi tulee olla otettu 24 tunnin sisällä ennen lähtöä. Vaihtoehtoisesti matkustajat voivat esittää todistuksen 72 tunnin sisällä otetusta PCR-testistä ja 24 tunnin sisällä otetusta antigeenitestistä.

Tällä hetkellä Alankomaista Suomeen palaavia matkustajia koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Alankomaissa on otettu tiukemmat rajoitukset käyttöön viruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja maassa on esimerkiksi tällä hetkellä voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 50 430
Viikko 13: 52 441
Viikko 12: 52 970
Viikko 11: 45 635

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 374 451

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituimpaan lomakohteeseen Dubaihin on mahdollista matkustaa noudattamalla matkailijoille asetettuja säädöksiä.

Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 96 tuntia aiemmin. Matkustajia saatetaan myös pyytää tekemään uusi koronatesti lentokentällä heidän saapuessaan Dubaihin.

Matkustajien tulee myös ladata paikallisten viranomaisten COVID-19 DXB -applikaatio ja rekisteröidä sinne tietonsa ennen saapumista. Tämän lisäksi vaaditaan täyttämään lomake, jossa matkailija vakuuttaa että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 13 611
Viikko 13: 14 939
Viikko 12: 14 842
Viikko 11: 13 958

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 485 675

Yhteydet Suomesta

Fly Dubai lentää Helsingistä Dubaihin huhtikuussa kerran viikossa.

Belgia

Tällä hetkellä Belgia rajoittaa muuta paitsi välttämätöntä matkustamista maahan. Jokaisen matkustajan tulee esittää maahan saapuessaan allekirjoitettu lausunto, jossa he vakuuttavat matkan syyn olevan välttämätön.

Kaikilla matkailijoilla tulee olla esittää myös 72 tunnin sisällä otettu negatiivinen testitulos ja osalta vaaditaan myös karanteenia. Karanteenin voi päättää etuajassa negatiivisella testituloksella. Suomeen Belgiasta palaavia matkailijoita koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Belgiaan matkustavien tulee täyttää enintään 48 tuntia ennen saapumistaan terveystietolomake, jossa kysytään myös matkustajien yhteystiedot. Lomakkeen ja ohjeet löydät täältä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 24 480
Viikko 13: 30 239
Viikko 12: 33 751
Viikko 11: 28 723

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 925 476

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin neljä kertaa viikossa.

Espanja

Kaikilta korkean riskin maista Espanjaan saapuvilta turisteilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen saarille saapumista. Ilman testitulosta saapuvia matkailijoita sakotetaan ja he joutuvat testiin heti saapuessaan.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee lisäksi täyttää terveystietolomake, ja lentokoneella ja laivalla saapuville matkailijoille saatetaan lämpötilatarkastuksia, joissa ruumiinlämmön tulee olla alle 37,5 astetta.

Kaikilla Espanjan alueilla tulee maskia käyttää kaikissa ulko- ja sisätiloissa turvavälistä huolimatta. Kaikilla alueilla on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto joko klo 22 tai 23 alkaen aamukuuteen saakka. Liikkumista eri alueiden välillä on rajoitettu ja jokaisella alueella on omat rajoituksensa ja suosituksensa.

Espanjasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 46 547
Viikko 13: 45 641
Viikko 12: 42 992
Viikko 11: 28 628

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 347 512

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridin alueella on löydetty jo yli 640 000 tartuntaa ja Kataloniassa tartuntojen määrä on noussut jo yli 547 000.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on jo yli 518 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu jo yli 90 900.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on ollut Manner-Espanjaa vähemmän. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 48 788 ja Baleaareilla 58 153. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Manner-Espanjan alueista vähiten tartuntoja on löydetty La Riojan ja Cantabrian alueilta Pohjois-Espanjasta.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Málagaan huhtikuussa kolme kertaa viikossa. Vielä ei ole tietoa, milloin suoria reittejä Barcelonaan ja Madridiin aletaan taas operoida.

Islanti

Islannissa kaikki maat luokitellaan tällä hetkellä riskialueiksi.

Islantiin saapuvat matkailijat voivat valita joko 14 päivän karanteenin tai kaksi koronatestiä, joista toinen tehdään heti saapuessa ja toinen viiden päivän päästä. Nämä viisi päivää testien välissä tulee olla karanteenissa. Karanteeni- ja testausvaatimukset eivät koske vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Tämänhetkisten tietojen mukaan 1.5. alkaen maahantulon rajoituksen alettaisiin Islannissa lieventää.

Islannista saa matkustaa Suomeen ilman karanteenisuositusta.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 33
Viikko 13: 62
Viikko 12: 66
Viikko 11: 25

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 6 258

Yhteydet Suomesta

Finnairin jatkaa tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja Reykjavikiin toukokuun alussa.

Icelandairin lentojen jatkumisesta ei ole vielä varmuutta, mutta ne jatkuvat aikaisintaan huhtikuussa.

Iso-Britannia

Kaikilta Iso-Britanniaan saapuvilta matkustajilta vaaditaan myös todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty kolmen vuorokauden sisällä. Tämän lisäksi matkustajien tulee olla karanteenissa 10 päivän ajan ja tehdä kaksi koronatestiä saapumisensa jälkeen. Aika näihin testeihin tulee olla varattuna ennen matkaa.

Iso-Britanniaan matkustavien tulee myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja matkasuunnitelmaa. Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen saapumisajankohtaa.

Riskimaista saapuvien matkustajien on oltava karanteenissa hotellissa 10 päivää ja jokainen matkustaja maksaa itse karanteenista aiheutuvat kulut.

Iso-Britanniasta Suomeen palaaville matkustajille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Englannissa rajoituksia on alettu purkaa asteittain 8.3. alkaen. Parhaassa tapauksessa kaikista rajoituksista voidaan luopua 21.6. mennessä. Skotlannissa ja Walesissa on omat käytäntönsä rajoituksille sekä niiden purkamiselle. Eri maiden välillä liikkumista on toistaiseksi rajoitettu.

Englannissa kasvomaskia tulee käyttää sisätiloissa, kuten kaupoissa sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa on paikalliset ohjeistukset maskin käytöstä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 15 599
Viikko 13: 26 785
Viikko 12: 36 818
Viikko 11: 38 485

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 384 610

Tilanne Ison-Britannian kohteissa

Suurin osa Ison-Britannian tartunnoista on todettu Englannissa ja erityisesti Luoteis-Englannin ja Lontoon alueilla. Luoteis-Englannin hallinnollisella alueella sijaitsevat esimerkiksi Manchester ja Liverpool. Lontoon alueella tartuntoja on ollut 713 383. Manchesterissa on löydetty 52 516 tartuntaa ja Liverpoolissa 48 269.

Skotlannissa tapauksia on ollut 221 962, Walesissa 210 397 ja Pohjois-Irlannissa 118 267.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Lontooseen maaliskuussa kaksi kertaa päivässä.

Italia

Kaikilta Italiaan saapuvilta matkustajilta vaaditaan 14 päivän karanteenia.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Italiassa on voimassa yöllisiä ulkonaliikkumiskieltoja ja rajoituksia esimerkiksi matkustamisessa maan eri alueiden välillä. Esimerkiksi kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaikoja on rajoitettu. Rajoitukset vaihtelevat maan sisällä alueittain.

Italiassa kaikissa julkisissa sisätiloissa tulee käyttää maskia. Ulkona maskia tulee käyttää, jos turvavälien pitäminen eri kotitalouksissa asuvien henkilöiden välillä ei ole mahdollista.

Italiasta Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 101 550
Viikko 13: 136 207
Viikko 12: 155 681
Viikko 11: 153 234

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 769 814

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 249 701 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 215 635.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 56 996, ja Venetsia, jossa on todettu 64 554 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluivat pitkään Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 186 487 tapausta ja Sardiniassa 49 109. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 51 681.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää tällä hetkellä suoraan Helsingistä Milanoon ja Roomaan. Molempiin kaupunkeihin on kaksi lentoa viikossa.

Itävalta

Itävalta vaatii 10 päivän karanteenia ja todistusta negatiivisesta koronatestin tuloksesta matkustajilta, jotka saapuvat riskimaista. Myös Suomi luokitellaan tällä hetkellä korkean riskin maaksi. Kaikkien matkustajien tulee lisäksi täyttää maahantulolomake ennen matkaa, jolla he saavat luvan saapua Itävaltaan.

Itävallasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Itävallassa on alettu purkaa rajoituksia ja avata paikkoja uudelleen. Kuitenkin esimerkiksi hotellit ovat edelleen suljettuina, joten lomamatkailu ei ole oikeastaan mahdollista. Maan viranomaisten ohjeistusten mukaan ihmisten tulee noudattaa vähintään yhden metrin turvaväliä ja kasvomaskin käyttö on pakollista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 18 252
Viikko 13: 22 290
Viikko 12: 22 312
Viikko 11: 20 585

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 578 950

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Wieniin kolme kertaa viikossa.

Kreikka

Kreikka vaatii kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta todistuksen negatiivisesta koronatestistä. Todistuksen tulee olla englanniksi ja siitä täytyy löytyä myös matkustajan nimi ja passin numero. Matkailijoiden tulee myös olla karanteenissa seitsemän päivää ja täyttää ennen saapumistaan lomake, jossa kysytään yhteystietoja ja osoitetta Kreikassa. Lomake löytyy täältä.

Kreikasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 20 066
Viikko 13: 21 383
Viikko 12: 16 906
Viikko 11: 15 978

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 295 480

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kreikkaan ei tehdä pakettimatkoja. Finnair jatkaa tämänhetkisen tiedon mukaan lentoja reiteillä Helsinki–Santorini toukokuussa, mutta Ateenan-lentojen jatkosta ei ole vielä varmuutta.

Kroatia

Kroatiaan saa matkustaa vapaasti vihreäksi luokitelluista eli turvallisista EU-maista. Muista maista matkustavien tulee esittää todistus enintään 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta. Suomesta saapuvilta matkailijoilta vaaditaan tällä hetkellä testiä.

Jos matkustajalla on esittää todistus vähintään 14 päivää ennen saapumista saadusta toisesta rokoteannoksesta, testi- ja karanteenivaatimukset eivät koske häntä.

Ennen matkaa tulee myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi matkustajan yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy täältä.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Kroatiassa kasvomaskia tulee käyttää julkisissa sisätiloissa ja esimerkiksi ravintoloiden ja baarien aukioloaikoja sekä asiakasmääriä on rajoitettu.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 12 490
Viikko 13: 12 804
Viikko 12: 9 583
Viikko 11: 6 594

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 292 938

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 54 939 ja Split-Dalmatian alueella 38 447. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 7 299.

Tällä hetkellä aktiiviset tapaukset keskittyvät pääasiassa Zagrebiin ja Primorje-Gorski Kotarin piirikuntaan.

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kroatiaan ei ole Suomesta saatavilla suoria lentoja tai pakettimatkoja.

Kypros

Kyproksella vaaditaan negatiivinen koronavirustestin tulos niiltä matkustajilta, jotka saapuvat joko keltaiseksi tai punaisiksi luokitelluista maista. Suomi luokitellaan tällä hetkellä punaiseksi maaksi.

Matkailijoiden tulee myös täyttää CyprusFlightPass-lomake ennen saapumistaan maahan. Lomake tulee täyttää 24 tunnin sisällä lähtöajankohdasta.

Kyprokselta Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 3 792
Viikko 13: 3 082
Viikko 12: 2 413
Viikko 11: 2 567

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 51 505

Yhteydet Suomesta

Wizz Air jatkaa suoria lentoja Turusta Larnakaan tämänhetkisen tiedon mukaan toukokuussa.

Latvia

Latviaan matkustamista on tällä hetkellä rajoitettu myös EU-maista ja maahan päästetään matkailijoita vain esimerkiksi työ- tai perhesyistä. Kaikkien saapuvien matkustajien tulee esittää todistus negatiivisesta koronatestistä.

Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 3 503
Viikko 13: 3 065
Viikko 12: 3 631
Viikko 11: 3 628

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 107 818

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät suoraan Helsingistä Riikaan.

Liettua

Liettuaan riskimaista saapuvien esittää negatiivinen koronatestitulos ja noudattaa 14 päivän karanteenia. Myös Suomi kuuluu tällä hetkellä Liettuan luokittelemiin riskimaihin.

Mikäli matkustajalla on esittää todistus koronarokotuksesta, eivät testi- ja karanteenisäännöt koske tätä matkustajaa.

Liettuasta Suomeen palaavia matkustajia koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 6 566
Viikko 13: 5 666
Viikko 12: 4 930
Viikko 11: 3 626

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 226 783

Yhteydet Suomesta

Finnair ei operoi tällä hetkellä suoria lentoja Vilnaan.

Malta

Malta jakaa maat vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin, ja eri kategorioita koskevat eri säännöt. Suomi kuuluu keltaisiin maihin, joten matkustajilta vaaditaan negatiivinen testitulos, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen lähtöä.

Kaikkien matkustajien tulee täyttää yhteystietolomake ennen Maltalle saapumista.

Maltalta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 391
Viikko 13: 348
Viikko 12: 747
Viikko 11: 1 539

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 29 614

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Norjaan saa matkustaa tällä hetkellä vain perustellusta syystä eli lomamatkailu ei ole sallittua.

Norja vaatii kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta 10 päivän karanteenia. Punaiseksi luokitelluista eli korkean riskin maista tai alueilta saapuvilta matkailijoilta vaaditaan todistusta negatiivisesta koronatestin tuloksesta ja testi tulee ottaa 24 tunnin aikaikkunan sisällä ennen lähtöä.

Norjasta palaaville matkailijoille suositellaan Suomessa karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 4 945
Viikko 13: 5 526
Viikko 12: 6 211
Viikko 11: 6 499

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 107 818

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Osloon suoraan viisi kertaa viikossa.

Portugali

Matkustaminen Portugaliin on sallittua EU-maiden kansalaisille, mutta matkailijoiden tulee maahan saapuessaan esittää todistus negatiivisesta koronatestin tuloksesta. Jos matkailija saapuu Portugaliin maasta, jossa on ollut yli 500 tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen 14 päivän aikana, tulee hänen myös noudattaa 14 päivän karanteenia.

Portugalista Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on voimassa tiukemmat säännöt.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 4 159
Viikko 13: 2 928
Viikko 12: 2 877
Viikko 11: 3 273

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 827 494

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 313 615 on todettu Lissabonin metropolialueella.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 8 835. Azoreilla todettuja tartuntoja löydetty 4 350.

Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, on todettu 21 146 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Finnair jatkaa suoria lentoja Lissaboniin tämänhetkisen tiedon mukaan kesäkuun alussa. Sitä ennen Portugaliin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansan lennoilla Frankfurtin tai Münchenin kautta.

Puola

Puolaan saapuvien matkustajien tulee esittää negatiivinen testitulos, joka on otettu 48 tunnin sisällä ennen lähtöä. Jos matkustajalla ei ole esittää testitulosta, on hänen noudatettava kymmenen päivän karanteenia. Matkustajilta, joilla on esittää todistus koronarokotuksesta, ei vaadita karanteenia.

Puolasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan karanteenia.

Puolassa matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 136 089
Viikko 13: 187 551
Viikko 12: 192 441
Viikko 11: 151 918

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 586 647

Yhteydet Suomesta

Wizz Airilla on suorat lennot Turusta Gdanskiin. Lennot Turusta Krakovaan jatkuvat tämän hetkisen tiedon mukaan vasta keväällä 2021.

Finnairilla on tällä hetkellä suorat lennot Helsingistä Varsovaan kolmesti viikossa.

Saksa

Saksa sallii maahan matkustamisen EU-maista, mutta riskilistalle kuuluvista maista saapuville on tiukemmat säännöt. Riskilistalle voivat maiden lisäksi päätyä myös yksittäiset alueet maiden sisällä. Suomen alueista Saksan riskilistalla ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Etelä-Karjala, Päijät-Häme, Pirkanmaa ja Kymenlaasko.

Saksa vaatii maahan saapuvilta matkustajilta negatiivisen koronatestituloksen. Testi tulee olla tehty 48 tunnin sisällä ennen lähtöä. Riskilistan maista saapuvien tulee lisäksi olla karanteenissa 10 päivää saapumisensa jälkeen. Karanteenia voi lyhentää negatiivisella testituloksella aikaisintaan viisi päivää karanteenin alkamisen jälkeen.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee noudattaa Saksan valtion ohjeistuksia viruksen leviämisen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla. Kannattaa huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Saksasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 115 829
Viikko 13: 111 677
Viikko 12: 114 651
Viikko 11: 91 159

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 016 176

Tilanne Saksan kohteissa

Saksan osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 517 336, Nordrhein-Westfalenissa 633 940 ja Baden-Württembergissä 377 076.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 150 374. Saksassa on ollut viime aikoina uusia tapauksia eniten Baijerin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioissa.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää myös Berliiniin.

Slovakia

Slovakia vaatii tällä hetkellä kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta 14 päivän karanteenia. Karanteenin voi päättää aikaisintaan kahdeksan päivän jälkeen negatiivisella koronatestin tuloksella. Karanteenisääntöön poikkeuksen tekevät esimerkiksi naapurimaista saapuvat työntekijät sekä opiskelijat.

Slovakiasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 5 820
Viikko 13: 7 332
Viikko 12: 9 041
Viikko 11: 11 366

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 371 168

Yhteydet Suomesta

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Bratislavasta on vain noin tunnin juna- tai ajomatka Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jonka kautta matkustetaan usein Slovakiaan.

Slovenia

Slovenian rajat ovat auki niille EU- ja Schengen-maille, joissa tautitilanne on hallussa. Sallittujen maiden listaa päivitetään jatkuvasti. Suomesta Slovenian punaiselle listalle kuuluu tällä hetkellä Uusimaa ja Etelä-Suomi. Punaisella listalla olevista maista voi matkustaa Sloveniaan esittämällä negatiivisen koronatestin tuloksen tai noudattamalla maahan saapuessa 10 päivän karanteenia.

Matkustajien ei tarvitse esittää testitulosta tai olla karanteenissa, mikäli heillä on esittää todistus, että he ovat saaneet kaksi rokoteannosta.

14 vuorokauden omaehtoista karanteenia suositellaan Sloveniasta Suomeen palaaville.

Sloveniassa maskia on käytettävä julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä sisätiloissa, joissa ei ole mahdollista pitää 1,5 metrin turvaväliä toisiin.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 6 358
Viikko 13: 7 463
Viikko 12: 6 652
Viikko 11: 5 652

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 226 786

Yhteydet Suomesta

Tämänhetkisen tiedon mukaan Finnairin suorat lennot Helsingistä Ljubljanaan jatkuvat kesäkuussa 2021. Ljubljanaan voi lentää myös yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Sveitsi

Sveitsi ei vaadi tällä hetkellä karanteenia maahan saapuvilta suomalaisilta. Sveitsistä Suomeen saapuvia matkustajia koskee kuitenkin suositus 14 vuorokauden omaehtoisesta karanteenista.

Sveitsissä esimerkiksi kaupat ja museot ovat jo saaneet avautua, mutta muun muassa ravintolat ja baarit pysyvät toistaiseksi suljettuina. Hiihtokeskukset saavat olla avoinna poikkeusjärjestelyin.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 12 201
Viikko 13: 13 125
Viikko 12: 11 608
Viikko 11: 9 964

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 617 543

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Zürichiin viidesti viikossa.

Tanska

Tällä hetkellä Tanska rajoittaa pääsyä maahan ja saapuvilla matkailijoilla tulee olla perusteltu syy matkustaa maahan. Matkustajien tulee myös esittää negatiivinen koronatestin tulos, joka on enintään 24 tuntia vanha.

Tanskasta Suomeen palaavia matkustajia koskee suositus 14 vuorokauden karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 4 474
Viikko 13: 5 305
Viikko 12: 3 769
Viikko 11: 5 046

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 238 484

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan kerran päivässä.

Thaimaa

Thaimaa on ollut lähes suljettuna kansainvälisille matkailijoille maaliskuusta lähtien. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin maa avaa taas ovensa laajemmin matkailijoille.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 3 498
Viikko 13: 393
Viikko 12: 931
Viikko 11: 589

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 33 610

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Thaimaahan.

Tšekki

Tšekissä on tällä hetkellä voimassa tiukat rajoitukset maahantulon suhteen ja maahan päästetään vain välttämättömistä syistä matkustavat henkilöt. Välttämättömäksi syyksi lasketaan esimerkiksi työ, opiskelu tai perheen luona vierailu. Lomamatkailu ei siis ole sallittua.

Välttämättömistä syistä Tšekkiin saapuvilta matkailijoilta vaaditaan lähtömaasta riippuen myös esimerkiksi terveystietolomaketta, testiä ennen matkaa tai maahan saapuessa tai karanteenia.

Tšekistä Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 28 293
Viikko 13: 36 867
Viikko 12: 47 696
Viikko 11: 70 469

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 581 184

Tilanne Tšekin kohteissa

Eniten koronatartuntoja Tšekissä on todettu Prahan pääkaupunkialueella sekä sitä ympäröivässä Keski-Böömin läänissä. Prahassa tartuntoja on todettu 177 270 ja Keski-Böömin läänissä 222 106.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää huhtikuussa suoraan Helsingistä Prahaan kerran viikossa.

Turkki

Turkkiin tai Turkin kautta matkustavilla tulee olla todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu 72 tunnin sisällä. Todistuksen tulee olla englanninkielinen ja sitä kysytään sekä lähtöportilla että saapuessa. Matkustajien täytyy täyttää myös maahantulolomake 72 tunnin sisällä ennen lähtöä. Lomake löytyy täältä.

Turkista kotiin palaavien matkailijoiden tulee Suomessa noudattaa 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 361 961
Viikko 13: 278 877
Viikko 12: 195 051
Viikko 11: 133 732

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 849 011

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin maaliskuussa viidesti viikossa. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä Istanbulista on viikoittain useita suoria lentoja Antalyaan ja Gazipasaan. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Unkari

Unkari on estänyt ulkomaalaisilta matkailijoilta pääsyn maahan. Poikkeuksena ovat ulkomaalaiset, joilla on opiskelupaikka Unkarissa, sekä matkustajat, joiden matkan tarkoitus on osallistua perhejuhliin, kuten häihin, tai tiettyihin tapahtumiin.

Unkarista Suomeen saapuvia matkustajia ohjeistetaan noudattamaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 34 185
Viikko 13: 52 118
Viikko 12: 62 265
Viikko 11: 55 106

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 725 241

Tilanne Unkarin kohteissa

Unkarissa tartunnat keskittyvät pääasiassa pääkaupunki Budapestiin ja sitä ympäröiviin lääneihin. Budapestin kaupungissa vahvistettuja tapauksia on yli 133 306 ja Pestin läänissä reilut 101 229. Seuraavaksi eniten tartuntoja on löydetty Borsod-Abaúj-Zemplénin ja Győr-Moson-Sopronin lääneistä.

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Unkariin.

Vietnam

Vietnam on ollut tiukasti suljettuna ulkomaalaisilta matkailijoilta maaliskuun lopusta alkaen. Vietnamissa on muutenkin noudatettu tiukkoja rajoituksia, mikä näkyy tartuntojen määrässä.

Maahan päästetään ulkomaalaisia harkitusti, jos nämä ovat matkustavat maahan työ- tai diplomaattisyistä. Maahan saapuville tehdään lääkärintarkastus ja he joutuvat kahden viikon karanteeniin. Vielä ei ole tietoa, milloin Vietnam aikoo taas sallia maahantulon ulkomaalaisille matkailijoille.

Suomeen Vietnamista palaaville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 62
Viikko 13: 40
Viikko 12: 19
Viikko 11: 18

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 693

Yhteydet Suomesta

Kansainväliset lennot Vietnamiin peruttiin huhtikuun alussa ja tälläkin hetkellä maahan on kansainvälisiä lentoja hyvin rajoitetusti. Suomesta ei ole suoria lentoja Vietnamiin.

Viro

Viroon voi matkustaa ilman rajoituksia maista, joissa uusien tartuntojen määrä on alle 150 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Riskimaista saapuvien tulee esittää todistus negatiivisesta testituloksesta sekä noudattaa 10 päivän karanteenia. Karanteenia voi lyhentää toisella negatiivisella testituloksella. Suomesta voi tällä hetkellä matkustaa Viroon työ- tai vapaa-ajan matkalle ilman testi- tai karanteenivaatimuksia.

Testi- ja karanteenivaatimukset eivät koske matkustajia, joilla on esittää todistus saadusta koronarokotteesta.

Suomessa karanteenisuositus koskee Virosta Suomeen matkustavia. Työmatkat ovat kuitenkin sallittuja.

Virossa on otettu käyttöön tiukempia koronarajoituksia tapausmäärien alettua nousta rajusti. Esimerkiksi kylpylät, museot, ravintolat ja ostoskeskukset ovat suljettuina ainakin 25.4. asti. Kasvomaskin käyttö on Virossa pakollista julkisissa sisätiloissa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 14: 4 775
Viikko 13: 5 769
Viikko 12: 8 229
Viikko 11: 10 594

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 114 443

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä poikkeusaikatauluilla. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (15) Jätä kommentti

 1. Hyvä lista! Saisiko Tsekin ainakin Prahan osalta tähän?


 2. Mitenkäs Sveitsi?
  Laskettelukauden pitäisi olla kuumimmillaan ja alpit houkuttaa.


 3. Oletteko Rantapallossa huomioineet, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset koskevat vain Suomeen saapuvaa liikennettä, ei liikennettä Suomesta pois päin? Esimerkiksi tämä kohta on virheellinen: ”Matkustus on sallittua edelleen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Slovakiaan ja Liechtensteiniin, joiden osalta sisärajavalvonnasta on luovuttu jo aiemmin.”. Suomi ei voi määritellä mihin kohteisiin Suomesta saa matkustaa. Jokainen maa määrittelee itse omat maahantulosääntönsä. Suomi voi määritellä vain sen, mistä maista saa tulla Suomeen, ja mistä maista saapuessaan Suomessa asuvan henkilön ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.


 4. Hyvä listaus mutta osin jo vanhaa tietoa. Saisiko tätä päivitettyä? Esim. Tjärellä ei mitään lomamatkoja myynnissä ennekuin lokakuun lopussa ja Finnair ei tällä hetkellä lennä Antalyaan ollenkaan (ainakin lokakuuhun peruttu).


 5. Kreikan ja se saarien lukemat eivät pidä paikkaansa. Kreikan hallitus vääristää tilastoja tukeakseen maansa matkailu elinkeinoa…


 6. Mihin listalta on unohtunut Thaimaa???


 7. Entä Aasian maat kuten Japani, Vietnam ja Thaimaa?


 8. Kiitos hyvästä listasta, mutta pari suosittua matkailumaata puuttuu, nimittäin Ranska ja UK. Ne ovat niiden maiden joukossa joihin ei suositella matkustamista, mutta niin ovat Portugali ja Espanjakin.


  • Kyllä se UK/Iso-Britannia listalla on. Sen sijaan Ranska puuttuu, ja juuri sitä minä tänne tulin katsomaan.


 9. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 10. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 11. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 12. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 13. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.