hero taustakuva

Minne saa matkustaa? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Istockphoto artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 01.03.2021
facebook   whatsapp

Millainen on koronatilanne lomakohteissa?

Tähän juttuun olemme koonneet tietoa siitä, mihin maihin suomalaiset voivat matkustaa ja millä aikataululla muut suositut lomakohteet suunnittelevat alkavansa taas vastaanottaa matkailijoita. Päivitämme tietoja sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

Jokaisen maan kohdalta löytyy myös tietoa siitä, miten niihin pääsee tällä hetkellä matkustamaan, millaisia rajoituksia tai suosituksia niissä on noudatettava ja mitkä matkailijoille tärkeät palvelut ovat avoinna.

Suomessa on palattu sisärajavalvontaan kaikkien Schengen-maiden osalta ja näistä maista palaavien matkustajien tulee noudattaa karanteenisuositusta.

Ulkorajaliikenteestä rajoitukset on poistettu Australian, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin osalta.

Muihin kohteisiin ulkoministeriön suositus on edelleen tarpeettoman matkailun välttäminen ja niistä Suomeen palaaville suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa on välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynnit ovat sallittuja. Työpaikalle ja kouluun menemistä suositellaan välttämään omaehtoisessa karanteenissa.

14 vuorokauden omaehtoista karanteenia voi lyhentää negatiivisella koronatestin tuloksella.

THL suosittelee tällä hetkellä kaiken matkustamisen välttämistä Isoon-Britanniaan, Irlantiin, Etelä-Afrikkaan, Brasiliaan ja Portugaliin.

Finnair vaatii THL:n suosituksen mukaisesti Suomeen suuntautuvilla lennoilla todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.

Tiedot on päivitetty 1.3.2021.

Alankomaat

Alankomaat vaatii kaikilta korkean riskin maista saapuvilta matkailijoilta todistuksen negatiivisesta koronatestistä. Testiä vaaditaan myös suomalaisilta ja se tulee olla esittää myös Alankomaiden kautta toiseen kohteeseen matkustettaessa.

Tällä hetkellä Alankomaista Suomeen palaavia matkustajia koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Alankomaissa on otettu tiukemmat rajoitukset käyttöön viruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja maassa on esimerkiksi tällä hetkellä voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 32 341
Viikko 7: 27 682
Viikko 6: 23 821
Viikko 5: 27 645

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 103 564

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituin lomakohde Dubai avasi ovensa kansainvälisille matkustajille 7. heinäkuuta.

Saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tiukat säädökset. Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 96 tuntia aiemmin. Matkustajia saatetaan myös pyytää tekemään uusi koronatesti lentokentällä heidän saapuessaan Dubaihin.

Matkustajien tulee myös ladata paikallisten viranomaisten COVID-19 DXB -applikaatio ja rekisteröidä sinne tietonsa ennen saapumista. Tämän lisäksi vaaditaan täyttämään lomake, jossa matkailija vakuuttaa että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 21 099
Viikko 7: 21 653
Viikko 6: 22 277
Viikko 5: 22 886

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 391 524

Yhteydet Suomesta

Fly Dubai lentää Helsingistä Dubaihin maaliskuussa kerran viikossa.

Belgia

Kaikkien korkean riskin maista Belgiaan saapuvien matkailijoiden tulee olla karanteenissa ja tietyistä maista saapuvilta matkustajilta vaaditaan negatiivista koronatestitulosta. Karanteenin voi päättää etuajassa negatiivisella testituloksella. Suomeen Belgiasta palaavia matkailijoita koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Belgiaan matkustavien tulee täyttää enintään 48 tuntia ennen saapumistaan terveystietolomake, jossa kysytään myös matkustajien yhteystiedot. Lomakkeen ja ohjeet löydät täältä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 17 038
Viikko 7: 15 842
Viikko 6: 13 021
Viikko 5: 15 457

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 771 511

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin kaksi kertaa viikossa.

Espanja

Espanjaan saapuvat ulkomaalaiset eivät enää joudu karanteeniin. Maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin täyttää terveystietolomake, ja lentokoneella ja laivalla saapuville matkailijoille tehdään lämpötilatarkastuksia, joissa ruumiinlämmön tulee olla alle 37,5 astetta.

Kaikilta korkean riskin maista saapuvilta turisteilta aletaan vaaditaan negatiivista testitulosta. Kaikkien Kanariansaarille matkustajien tulee esittää negatiivinen koronavirustesti, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen saarille saapumista.

Espanjasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Kaikilla Espanjan alueilla tulee maskia käyttää kaikissa ulko- ja sisätiloissa turvavälistä huolimatta. Kaikilla alueilla on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto joko klo 22 tai 23 alkaen aamukuuteen saakka. Jokaisella alueella on myös omia rajoituksia ja suosituksia, jotka on hyvä tarkastaa ennen matkaa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 55 431
Viikko 7: 77 087
Viikko 6: 114 045
Viikko 5: 198 871

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 188 553

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridin alueella on löydetty jo yli 583 000 tartuntaa ja Kataloniassa tartuntojen määrä on noussut jo yli 577 000.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on jo yli 476 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu jo yli 83 700.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on ollut Manner-Espanjaa vähemmän. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 40 477 ja Baleaareilla 55 991. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Manner-Espanjan alueista vähiten tartuntoja on löydetty La Riojan ja Cantabrian alueilta Pohjois-Espanjasta.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Málagaan maaliskuussa pari kertaa viikossa. Vielä ei ole tietoa, milloin suoria reittejä Barcelonaan ja Madridiin aletaan taas operoida.

Islanti

Islannissa kaikki maat luokitellaan tällä hetkellä riskialueiksi.

Islantiin saapuvat matkailijat voivat valita joko 14 päivän karanteenin tai kaksi koronatestiä, joista toinen tehdään heti saapuessa ja toinen viiden päivän päästä. Nämä viisi päivää testien välissä tulee olla karanteenissa. Karanteeni- ja testausvaatimukset eivät koske vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Tämänhetkisten tietojen mukaan 1.5. alkaen maahantulon rajoituksen alettaisiin Islannissa lieventää.

Suomeen Islannista palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 4
Viikko 7: 12
Viikko 6: 13
Viikko 5: 19

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 6 049

Yhteydet Suomesta

Finnairin jatkaa tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja Reykjavikiin maaliskuun alusta lähtien.

Icelandairin lentojen jatkumisesta ei ole vielä varmuutta, mutta ne jatkuvat aikaisintaan maaliskuussa.

Iso-Britannia

Kaikilta Iso-Britanniaan saapuvilta matkustajilta vaaditaan myös todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty kolmen vuorokauden sisällä. Tämän lisäksi matkustajien tulee olla karanteenissa 10 päivän ajan ja tehdä kaksi koronatestiä saapumisensa jälkeen. Aika näihin testeihin tulee olla varattuna ennen matkaa.

Iso-Britanniaan matkustavien tulee myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja matkasuunnitelmaa. Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen saapumisajankohtaa.

Riskimaista saapuvien matkustajien on oltava karanteenissa hotellissa 10 päivää ja jokainen matkustaja maksaa itse karanteenista aiheutuvat kulut.

Iso-Britanniasta Suomeen palaaville matkustajille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Englannissa on tällä hetkellä voimassa kansallinen sulkutila, jota aletaan purkaa asteittain 8.3. alkaen. Parhaassa tapauksessa kaikista rajoituksista voidaan luopua 21.6. mennessä. Skotlannissa ja Walesissa on omat käytäntönsä rajoituksille sekä niiden purkamisessa. Eri maiden välillä liikkumista on toistaiseksi rajoitettu.

Englannissa kasvomaskia tulee käyttää sisätiloissa, kuten kaupoissa sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa on paikalliset ohjeistukset maskin käytöstä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 61 249
Viikko 7: 77 654
Viikko 6: 92 743
Viikko 5: 128 994

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 188 827

Tilanne Ison-Britannian kohteissa

Suurin osa Ison-Britannian tartunnoista on todettu Englannissa ja erityisesti Luoteis-Englannin ja Lontoon alueilla. Luoteis-Englannin hallinnollisella alueella sijaitsevat esimerkiksi Manchester ja Liverpool. Lontoon alueella tartuntoja on ollut 696 127. Manchesterissa on löydetty 49 896 tartuntaa ja Liverpoolissa 47 289.

Skotlannissa tapauksia on ollut 202 084, Walesissa 203 625 ja Pohjois-Irlannissa 112 493.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Lontooseen maaliskuussa kaksi kertaa päivässä.

Italia

Kaikilta Italiaan saapuvilta matkustajilta vaaditaan 14 päivän karanteenia.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Maaliskuun alkuun asti Italiassa on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja rajoituksia esimerkiksi matkustamisessa maan eri alueiden välillä. Esimerkiksi kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaikoja on rajoitettu.

Italiassa kaikissa julkisissa sisätiloissa tulee käyttää maskia. Ulkona maskia tulee käyttää, jos turvavälien pitäminen eri kotitalouksissa asuvien henkilöiden välillä ei ole mahdollista.

Italiasta Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 116 019
Viikko 7: 87 367
Viikko 6: 85 141
Viikko 5: 83 706

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 925 265

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 205 939 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 167 243.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 42 860, ja Venetsia, jossa on todettu 53 743 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluivat pitkään Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 152 558 tapausta ja Sardiniassa 41 191. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 37 880.

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Italiaan.

Itävalta

Itävaltaan matkustaminen on toistaiseksi sallittu Suomesta ilman karanteenia. Kaikki maat, joissa tapauksia on ollut yli 100 viimeisen 14 päivän aikana 100 000 asukasta kohden, lasketaan riskimaiksi ja niistä tulevilta matkustajilta vaaditaan 10 päivän karanteenia ja todistusta negatiivisesta koronatestin tuloksesta.

Itävallasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Itävallassa on alettu purkaa rajoituksia ja avata paikkoja uudelleen. Kuitenkin esimerkiksi hotellit ovat edelleen suljettuina, joten lomamatkailu ei ole oikeastaan mahdollista. Maan viranomaisten ohjeistusten mukaan ihmisten tulee noudattaa vähintään yhden metrin turvaväliä ja kasvomaskin käyttö on pakollista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 14 066
Viikko 7: 11 887
Viikko 6: 9 648
Viikko 5: 9 441

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 460 849

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Wieniin kerran viikossa.

Kreikka

Kreikka vaatii kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta todistuksen negatiivisesta koronatestistä. Todistuksen tulee olla englanniksi ja siitä täytyy löytyä myös matkustajan nimi ja passin numero. Matkailijoiden tulee myös täyttää ennen saapumistaan lomake, jossa kysytään yhteystietoja ja osoitetta Kreikassa. Lomake löytyy täältä.

Kreikasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 11 298
Viikko 7: 7 674
Viikko 6: 8 182
Viikko 5: 6 989

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 191 100

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kreikkaan ei tehdä pakettimatkoja. Finnair jatkaa tämänhetkisen tiedon mukaan lentoja reiteillä Helsinki–Santorini toukokuussa, mutta Ateenan-lentojen jatkosta ei ole vielä varmuutta.

Kroatia

Kroatiaan saa matkustaa vapaasti vihreäksi luokitelluista eli turvallisista EU-maista. Muista maista matkustavien tulee esittää todistusta enintään 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta tai tehdä testi heti Kroatiaan saapuessaan, jolloin tulosta odottaessa täytyy noudattaa karanteenia.

Ennen matkaa tulee täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy täältä.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Kroatiassa kasvomaskia tulee käyttää julkisissa sisätiloissa ja esimerkiksi ravintoloiden ja baarien aukioloaikoja sekä asiakasmääriä on rajoitettu.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 3 028
Viikko 7: 2 288
Viikko 6: 2 255
Viikko 5: 2 976

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 243 064

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 45 961 ja Split-Dalmatian alueella 30 704. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 5 256.

Tällä hetkellä aktiiviset tapaukset keskittyvät pääasiassa Zagrebiin ja Split-Dalmatian alueelle.

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kroatiaan ei ole Suomesta saatavilla suoria lentoja tai pakettimatkoja.

Kypros

Kyproksella vaaditaan negatiivinen koronavirustestin tulos niiltä matkustajilta, jotka saapuvat korkean riskin maista. Myös suomalaisilta vaaditaan tällä hetkellä todistusta testistä.

Kyprokselta Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 1 447
Viikko 7: 747
Viikko 6: 754
Viikko 5: 883

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 34 707

Yhteydet Suomesta

Kyprokselle voi matkustaa omatoimilomalle unkarilaisen halpalentoyhtiön Wizz Airin suorilla lennoilla Turusta Larnakaan.

Latvia

Latviaan matkustamista on tällä hetkellä rajoitettu myös EU-maista ja maahan päästetään matkailijoita vain esimerkiksi työ- tai perhesyistä.

Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 4 667
Viikko 7: 4 813
Viikko 6: 4 906
Viikko 5: 5 559

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 86 458

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät suoraan Helsingistä Riikaan.

Liettua

Liettuaan on sallittua matkustaa EU-maista, mutta riskimaista saapuvien tulee noudattaa 14 päivän karanteenia.

Liettuasta Suomeen palaavia matkustajia koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 5 094
Viikko 7: 3 327
Viikko 6: 1 221
Viikko 5: 4 227

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 199 398

Yhteydet Suomesta

Finnair ei operoi tällä hetkellä suoria lentoja Vilnaan.

Malta

Suomalaiset voivat matkustaa Maltalle joutumatta karanteeniin. Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan kuitenkin karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 1 590
Viikko 7: 1 103
Viikko 6: 1 113
Viikko 5: 773

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 22 482

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Norja vaatii 25.1. alkaen kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta 10 päivän karanteenia. Punaiseksi luokitelluista eli korkean riskin maista tai alueilta saapuvilta matkailijoilta vaaditaan todistusta negatiivisesta koronatestin tuloksesta ja testi tulee ottaa 24 tunnin aikaikkunan sisällä ennen lähtöä.

Norjasta palaaville matkailijoille suositellaan Suomessa karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 2 474
Viikko 7: 2 031
Viikko 6: 1 729
Viikko 5: 1 806

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 71 006

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Osloon suoraan viisi kertaa viikossa.

Portugali

Matkustaminen Portugaliin on sallittua EU-maiden kansalaisille. Maan lentokentille on asennettu lämpökameroita, jotka tarkkailevat matkustajien ruumiinlämpöä. Portugalista Suomeen palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin noudattaa omaehtoista karanteenia 14 päivää.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on voimassa tiukemmat säännöt. Madeiralle saapuvien matkustajien tulee joko todistaa että he ovat tehneet koronavirustestin enintään 72 ennen saapumista. Azoreille matkustavien tulee joko tehdä testi enintään 72 tuntia ennen saapumista, tehdä testi saapuessaan saarille tai olla 14 päivää karanteenissa saapumisensa jälkeen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 7 037
Viikko 7: 11 769
Viikko 6: 20 342
Viikko 5: 44 898

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 804 562

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 304 534 on todettu Lissabonin metropolialueella.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 6 458. Azoreilla todettuja tartuntoja löydetty 3 752.

Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, on todettu 20 098 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Finnair jatkaa suoria lentoja Lissaboniin tämänhetkisen tiedon mukaan kesäkuun alussa. Sitä ennen Portugaliin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansan lennoilla Frankfurtin tai Münchenin kautta.

Puola

Puolaan saapuvien matkustajien on noudatettava kymmenen päivän karanteenia. Matkustajilta, joilla on esittää todistus koronarokotuksesta, ei vaadita karanteenia. Matkailijoiden tulee täyttää myös lomake yhteystiedoistaan ja terveydentilastaan.

Puolasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan karanteenia.

Puolassa matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia. Lentokentillä tehdään saapuville matkustajille lämpötilatarkastuksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 68 219
Viikko 7: 49 812
Viikko 6: 38 700
Viikko 5: 36 870

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 706 986

Yhteydet Suomesta

Wizz Airilla on suorat lennot Turusta Gdanskiin. Lennot Turusta Krakovaan jatkuvat tämän hetkisen tiedon mukaan vasta keväällä 2021.

Finnairilla ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Suomesta Puolaan.

Saksa

Saksa sallii maahan matkustamisen EU-maista, jotka eivät kuulu maan luokittelemalle riskilistalle. Riskilistalle voivat maiden lisäksi päätyä myös yksittäiset alueet maiden sisällä. Suomen alueista Saksan riskilistalla ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Satakunta, mutta muulta Suomesta Saksaan matkustaminen on sallittua.

Saksasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa Saksan valtion ohjeistuksia viruksen leviämisen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 55 780
Viikko 7: 52 771
Viikko 6: 50 071
Viikko 5: 66 014

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 451 316

Tilanne Saksan kohteissa

Etelä-Saksa on kärsinyt pohjoista pahemmin koronavirustartunnoista. Saksa osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 436 465, Nordrhein-Westfalenissa 532 344 ja Baden-Württembergissä 316 560.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 129 247. Saksassa on ollut viime aikoina uusia tapauksia eniten Baijerin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioissa.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää myös Berliiniin. Helsingistä voi matkustaa myös laivalla Pohjois-Saksan Travemündeen.

Slovakia

Slovakia tiukensi maahantuloa koskevia rajoituksia 17.2. alkaen ja tällä hetkellä kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta vaaditaan 14 päivän karanteenia. Karanteenin voi päättää aikaisintaan kahdeksan päivän jälkeen negatiivisella koronatestin tuloksella. Karanteenisääntöön poikkeuksen tekevät esimerkiksi naapurimaista saapuvat työntekijät sekä opiskelijat.

Slovakiasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 15 940
Viikko 7: 14 461
Viikko 6: 12 908
Viikko 5: 13 413

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 308 083

Yhteydet Suomesta

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Bratislavasta on vain noin tunnin juna- tai ajomatka Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jonka kautta matkustetaan usein Slovakiaan.

Slovenia

Slovenia on avannut rajansa niille EU- ja Schengen-maille, joissa tautitilanne on hallussa. Sallittujen maiden listaa päivitetään jatkuvasti. Suomesta Slovenian punaiselle listalle kuuluu tällä hetkellä Uusimaa. Punaisella listalla olevista maista voi matkustaa Sloveniaan esittämällä negatiivisen koronatestin tuloksen tai noudattamalla maahan saapuessa 10 päivän karanteenia.

14 vuorokauden omaehtoista karanteenia suositellaan Sloveniasta Suomeen palaaville.

Matkailijoiden tulee Sloveniassa noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Maskia on käytettävä julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä sisätiloissa, joissa ei ole mahdollista pitää 1,5 metrin turvaväliä toisiin.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 5 314
Viikko 7: 5 290
Viikko 6: 5 775
Viikko 5: 7 229

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 190 324

Yhteydet Suomesta

Finnair ei operoi suoria lentoja Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan heinäkuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Ljubljanaan voi lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Sveitsi

Sveitsi ei vaadi tällä hetkellä karanteenia maahan saapuvilta suomalaisilta. Sveitsistä Suomeen saapuvia matkustajia koskee kuitenkin suositus 14 vuorokauden omaehtoisesta karanteenista.

Sveitsissä on voimassa suositus pysyä kotona mahdollisuuksien mukaan ja vain välttämättömät kaupat saavat olla Sveitsissä auki. Muut kaupat sekä esimerkiksi ravintolat, kahvilat, baarit, yökerhot ja kulttuuritilat ovat tällä hetkellä suljettuina. Hiihtokeskukset saavat olla avoinna poikkeusjärjestelyin.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 7 157
Viikko 7: 7 048
Viikko 6: 8 854
Viikko 5: 10 553

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 554 932

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Zürichiin viidesti viikossa ja Geneveen kerran viikossa.

Tanska

Tällä hetkellä Tanska rajoittaa pääsyä maahan niistä maista, jotka se luokittelee korkean riskin alueiksi. Myös Suomesta Tanskaan matkustamista rajoitetaan, joten matkalla täytyy olla perusteltu syy. Jos saapuvilla matkustajilla havaitaan mahdollisia koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita, voidaan heidän pääsynsä maahan evätä.

Tanskasta Suomeen palaavia matkustajia koskee suositus 14 vuorokauden karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 3 618
Viikko 7: 3 216
Viikko 6: 2 742
Viikko 5: 3 151

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 211 883

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan kerran päivässä.

Thaimaa

Thaimaa on ollut lähes suljettuna kansainvälisille matkailijoille maaliskuusta lähtien. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin maa avaa taas ovensa laajemmin matkailijoille.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 527
Viikko 7: 933
Viikko 6: 1 014
Viikko 5: 3 939

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 26 031

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Thaimaahan.

Tšekki

Tšekissä on tällä hetkellä voimassa tiukat rajoitukset maahantulon suhteen ja maahan päästetään vain välttämättömistä syistä matkustavat henkilöt. Välttämättömäksi syyksi lasketaan esimerkiksi työ, opiskelu tai perheen luona vierailu. Lomamatkailu ei siis ole sallittua.

Välttämättömistä syistä Tšekkiin saapuvilta matkailijoilta vaaditaan lähtömaasta riippuen myös esimerkiksi terveystietolomaketta, testiä ennen matkaa tai maahan saapuessa tai karanteenia.

Tšekistä Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 82 321
Viikko 7: 65 150
Viikko 6: 53 034
Viikko 5: 50 201

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 240 051

Tilanne Tšekin kohteissa

Eniten koronatartuntoja Tšekissä on todettu Prahan pääkaupunkialueella sekä sitä ympäröivässä Keski-Böömin läänissä. Prahassa tartuntoja on todettu 140 047 ja Keski-Böömin läänissä 169 635.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää maaliskuussa suoraan Helsingistä Prahaan kerran viikossa.

Turkki

Turkkiin tai Turkin kautta matkustavilla tulee olla todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu 72 tunnin sisällä. Todistuksen tulee olla englanninkielinen ja sitä kysytään sekä lähtöportilla että saapuessa. Matkustajien täytyy täyttää myös terveystietolomake.

Turkista kotiin palaavien matkailijoiden tulee Suomessa noudattaa 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Turkissa saapuville matkustajille saatetaan tehdä terveydentilan ja ruumiinlämmön tarkastuksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 63 166
Viikko 7: 52 239
Viikko 6: 54 727
Viikko 5: 53 993

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 701 588

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin maaliskuussa viidesti viikossa. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä Istanbulista on viikoittain useita suoria lentoja Antalyaan ja Gazipasaan. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Unkari

Unkari on estänyt ulkomaalaisilta matkailijoilta pääsyn maahan. Poikkeuksena ovat ulkomaalaiset, joilla on opiskelupaikka Unkarissa, sekä matkustajat, joiden matkan tarkoitus on osallistua perhejuhliin, kuten häihin, tai tiettyihin tapahtumiin.

Unkarista Suomeen saapuvia matkustajia ohjeistetaan noudettamaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 25 576
Viikko 7: 15 561
Viikko 6: 10 967
Viikko 5: 8 909

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 432 925

Tilanne Unkarin kohteissa

Unkarissa tartunnat keskittyvät pääasiassa pääkaupunki Budapestiin ja sitä ympäröiviin lääneihin. Budapestin kaupungissa vahvistettuja tapauksia on yli 81 316 ja Pestin läänissä reilut 55 740. Seuraavaksi eniten tartuntoja on löydetty Borsod-Abaúj-Zemplénin ja Győr-Moson-Sopronin lääneistä.

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Unkariin.

Vietnam

Vietnam on ollut tiukasti suljettuna ulkomaalaisilta matkailijoilta maaliskuun lopusta alkaen. Vietnamissa on muutenkin noudatettu tiukkoja rajoituksia, mikä näkyy tartuntojen määrässä.

Maahan päästetään ulkomaalaisia harkitusti, jos nämä ovat matkustavat maahan työ- tai diplomaattisyistä. Maahan saapuville tehdään lääkärintarkastus ja he joutuvat kahden viikon karanteeniin. Vielä ei ole tietoa, milloin Vietnam aikoo taas sallia maahantulon ulkomaalaisille matkailijoille.

Suomeen Vietnamista palaaville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 65
Viikko 7: 155
Viikko 6: 227
Viikko 5: 184

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 448

Yhteydet Suomesta

Kansainväliset lennot Vietnamiin peruttiin huhtikuun alussa ja tälläkin hetkellä maahan on kansainvälisiä lentoja hyvin rajoitetusti. Suomesta ei ole suoria lentoja Vietnamiin.

Viro

Viroon voi matkustaa ilman rajoituksia maista, joissa uusien tartuntojen määrä on alle 150 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Suomi alittaa tämän rajan, joten suomalaiset voivat matkustaa Viroon tällä hetkellä vapaasti.

Suomessa karanteenisuositus koskee Virosta Suomeen matkustavia. Työmatkat ovat kuitenkin sallittuja.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 8: 7 984
Viikko 7: 5 200
Viikko 6: 4 488
Viikko 5: 3 720

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 66 628

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä poikkeusaikatauluilla. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (15) Jätä kommentti

 1. Hyvä lista! Saisiko Tsekin ainakin Prahan osalta tähän?


 2. Mitenkäs Sveitsi?
  Laskettelukauden pitäisi olla kuumimmillaan ja alpit houkuttaa.


 3. Oletteko Rantapallossa huomioineet, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset koskevat vain Suomeen saapuvaa liikennettä, ei liikennettä Suomesta pois päin? Esimerkiksi tämä kohta on virheellinen: ”Matkustus on sallittua edelleen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Slovakiaan ja Liechtensteiniin, joiden osalta sisärajavalvonnasta on luovuttu jo aiemmin.”. Suomi ei voi määritellä mihin kohteisiin Suomesta saa matkustaa. Jokainen maa määrittelee itse omat maahantulosääntönsä. Suomi voi määritellä vain sen, mistä maista saa tulla Suomeen, ja mistä maista saapuessaan Suomessa asuvan henkilön ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.


 4. Hyvä listaus mutta osin jo vanhaa tietoa. Saisiko tätä päivitettyä? Esim. Tjärellä ei mitään lomamatkoja myynnissä ennekuin lokakuun lopussa ja Finnair ei tällä hetkellä lennä Antalyaan ollenkaan (ainakin lokakuuhun peruttu).


 5. Kreikan ja se saarien lukemat eivät pidä paikkaansa. Kreikan hallitus vääristää tilastoja tukeakseen maansa matkailu elinkeinoa…


 6. Mihin listalta on unohtunut Thaimaa???


 7. Entä Aasian maat kuten Japani, Vietnam ja Thaimaa?


 8. Kiitos hyvästä listasta, mutta pari suosittua matkailumaata puuttuu, nimittäin Ranska ja UK. Ne ovat niiden maiden joukossa joihin ei suositella matkustamista, mutta niin ovat Portugali ja Espanjakin.


  • Kyllä se UK/Iso-Britannia listalla on. Sen sijaan Ranska puuttuu, ja juuri sitä minä tänne tulin katsomaan.


 9. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 10. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 11. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 12. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 13. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.