hero taustakuva

Minne saa matkustaa? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Shutterstock artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 14.06.2021
facebook   whatsapp

Millainen on koronatilanne lomakohteissa?

Tähän juttuun olemme koonneet tietoa siitä, mihin maihin suomalaiset voivat matkustaa ja millä aikataululla muut suositut lomakohteet suunnittelevat alkavansa taas vastaanottaa matkailijoita. Päivitämme tietoja sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

Jokaisen maan kohdalta löytyy myös tietoa siitä, miten niihin pääsee tällä hetkellä matkustamaan, millaisia rajoituksia tai suosituksia niissä on noudatettava ja mitkä matkailijoille tärkeät palvelut ovat avoinna.

Sisärajaliikenteessä karanteenisuositus ei tällä hetkellä koske Islannista ja Maltalta saapuvia matkustajia, mutta muiden Schengen-maiden osalta Suomessa noudatetaan sisärajavalvontaa ja näistä maista palaavien matkustajien tulee noudattaa karanteenisuositusta.

Ulkorajaliikenteestä rajoitukset on poistettu Australian, Etelä-Korean, Ruandan, Singaporen, Israelin ja Uuden-Seelannin osalta.

Muihin kohteisiin ulkoministeriön suositus on edelleen tarpeettoman matkailun välttäminen ja niistä Suomeen palaaville suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa on välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynnit ovat sallittuja. Työpaikalle ja kouluun menemistä suositellaan välttämään omaehtoisessa karanteenissa.

14 vuorokauden omaehtoista karanteenia voi lyhentää negatiivisella koronatestin tuloksella.

THL suosittelee tällä hetkellä kaiken matkustamisen välttämistä Etelä-Afrikkaan, Brasiliaan ja Intiaan.

Finnair vaatii THL:n suosituksen mukaisesti Suomeen suuntautuvilla lennoilla todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta. Myös todistus koronarokotuksesta hyväksytään.

Tiedot on päivitetty 14.6.2021.

Alankomaat

Alankomaat luokittelee maat vihreisiin, keltaisiin, oransseihin ja punaisiin niiden koronariskin perusteella. Vihreistä ja keltaisista maista voi matkustaa ilman testitodistusta ja karanteenia Alankomaihin. Tällä hetkellä Suomen väriluokitus on keltainen.

Kaikilta oransseista ja punaisista maista saapuvilta matkailijoilta Alankomaat vaatii todistuksen negatiivisesta PCR-koronatestistä. Testi tulee olla otettu 24 tunnin sisällä ennen lähtöä. Vaihtoehtoisesti matkustajat voivat esittää todistuksen 72 tunnin sisällä otetusta PCR-testistä ja 24 tunnin sisällä otetusta antigeenitestistä.

Tällä hetkellä Alankomaista Suomeen palaavia matkustajia koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 9 779
Viikko 22: 15 787
Viikko 21: 21 299
Viikko 20: 28 244

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 700 260

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituimpaan lomakohteeseen Dubaihin on mahdollista matkustaa noudattamalla matkailijoille asetettuja säädöksiä.

Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 96 tuntia aiemmin. Matkustajia saatetaan myös pyytää tekemään uusi koronatesti lentokentällä heidän saapuessaan Dubaihin.

Matkustajien tulee myös ladata paikallisten viranomaisten COVID-19 DXB -applikaatio ja rekisteröidä sinne tietonsa ennen saapumista. Tämän lisäksi vaaditaan täyttämään lomake, jossa matkailija vakuuttaa että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 14 915
Viikko 22: 13 998
Viikko 21: 12 966
Viikko 20: 9 925

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 597 986

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Dubaihin.

Belgia

Belgiassa luokitellaan maat tällä hetkellä punaisiin, oransseihin ja vihreisiin riippuen, kuinka korkean koronariskin maa on kyseessä. Suomi luokitellaan vihreäksi Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomen sekä Ahvenanmaan osalta, mutta Uudenmaan ja Etelä-Suomen väriluokitus on oranssi.

Punaisista maista saapuvien tulee esittää 72 tunnin sisällä otettu negatiivinen testitulos ja heiltä vaaditaan myös karanteenia. Karanteenin voi päättää etuajassa negatiivisella testituloksella. Suomeen Belgiasta palaavia matkailijoita koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Belgiaan matkustavien tulee täyttää enintään 48 tuntia ennen saapumistaan terveystietolomake, jossa kysytään myös matkustajien yhteystiedot. Lomakkeen ja ohjeet löydät täältä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 5 536
Viikko 22: 9 602
Viikko 21: 12 319
Viikko 20: 16 958

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 076 338

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin kuusi kertaa viikossa.

Espanja

Espanja on alkanut avaamaan rajojaan matkailijoille ja matkustusrajoitukset on poistettu joidenkin maiden osalta. Muista maista saapuvilta vaaditaan yleensä todistus joko koronarokotuksesta, negatiivisesta testituloksesta tai jo sairastetusta taudista.

Suomea todistusvaatimus koskee vielä osittain, mutta Länsi-Suomea ja Ahvenanmaata vaatimus ei enää koske, sillä alueiden ilmaantuvuusluvut ovat matalat. Kaikkien maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin täyttää terveystietolomake.

Kaikilla Espanjan alueilla on omat rajoituksensa ja suosituksensa esimerkiksi aukiolojen, maskin käytön ja ulkonaliikkumiskieltojen suuhteen, jotka kannattaa tarkistaa etukäteen.

Espanjasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 35 619
Viikko 22: 29 323
Viikko 21: 32 205
Viikko 20: 31 654

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 733 600

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridin alueella on löydetty jo yli 723 000 tartuntaa ja Kataloniassa tartuntojen määrä on noussut jo yli 629 000.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on jo yli 598 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu jo yli 102 200.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on ollut Manner-Espanjaa vähemmän. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 57 808 ja Baleaareilla 60 884. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Manner-Espanjan alueista vähiten tartuntoja on löydetty La Riojan ja Cantabrian alueilta Pohjois-Espanjasta.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Málagaan kesäkuussa viisi kertaa viikossa. Vielä ei ole tietoa, milloin suoria reittejä Barcelonaan ja Madridiin aletaan taas operoida.

Islanti

Islantiin ovat saaneet 6.4. alkaen matkustaa ne matkailijat, joilla on todistus koronarokotuksesta tai jo sairastetusta taudista. Muiden matkailijoiden osalta käytännöt riippuvat lähtömaan riskitasosta. Punaisista maista on sallittu vain välttämätön matkustaminen, mutta alhaisen riskin maista saapuvat matkailijat voivat tulla, mikäli heillä on todistus negatiivisesta testituloksesta.

Kaikkien maahan saapuvien matkailijoiden tulee tehdä vähintään yksi koronatesti Islantiin saapumisen jälkeen. Rokotetuilta tai koronan jo sairastaneilta matkustajilta vaaditaan yksi testi, kun taas muiden matkailijoiden tulee käydä testissä kahdesti. Ennen tulosten saapumista ja testien välissä tulee olla karanteenissa.

Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Islannista saa matkustaa Suomeen ilman karanteenisuositusta.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23:
Viikko 22: 0
Viikko 21: 0
Viikko 20: 18

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 6 555

Yhteydet Suomesta

Finnairin jatkaa tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja Reykjavikiin kesäkuun alussa.

Icelandairin lentojen jatkumisesta ei ole vielä varmuutta.

Iso-Britannia

Iso-Britannia luokittelee maat vihreisiin, oransseihin ja punaisiin, ja jokaista ryhmää koskee erilaiset rajoitukset.

Kaikilta saapuvilta matkustajilta vaaditaan todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty kolmen vuorokauden sisällä. Iso-Britanniaan matkustavien tulee myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja matkasuunnitelmaa. Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen saapumisajankohtaa.

Tämän lisäksi kaikkien matkustajien tulee käydä koronatestissä toisena oleskelupäivänään. Oransseista ja punaisista maista saapuvien tulee käydä testissä myös kahdeksantena päivänä. Aika näihin testeihin tulee olla varattuna ennen matkaa.

Punaisista saapuvien matkustajien on oltava karanteenissa hotellissa 10 päivää ja jokainen matkustaja maksaa itse karanteenista aiheutuvat kulut. Oransseista maista saapuvien matkailijoiden tulee myös noudattaa karanteenia, mutta he voivat tehdä sen valitsemassaan paikassa, kuten kotona.

Iso-Britanniasta Suomeen palaaville matkustajille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Englannissa rajoituksia on alettu purkaa asteittain. Esimerkiksi ravintolat, kahvilat, pubit, kaupat ja elokuvateatterit ovat jo auki ja matkustaminen maan sisällä sallittua. Skotlannissa ja Walesissa on omat käytäntönsä rajoituksille sekä niiden purkamiselle.

Englannissa kasvomaskia tulee käyttää sisätiloissa, kuten kaupoissa sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa on paikalliset ohjeistukset maskin käytöstä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 48 977
Viikko 22: 32 865
Viikko 21: 21 547
Viikko 20: 14 163

Vahvistetut tapaukset yhteensä:4 581 779

Tilanne Ison-Britannian kohteissa

Suurin osa Ison-Britannian tartunnoista on todettu Englannissa ja erityisesti Luoteis-Englannin ja Lontoon alueilla. Luoteis-Englannin hallinnollisella alueella sijaitsevat esimerkiksi Manchester ja Liverpool. Lontoon alueella tartuntoja on ollut 738 213. Manchesterissa on löydetty 57 634 tartuntaa ja Liverpoolissa 49 543.

Skotlannissa tapauksia on ollut 246 780, Walesissa 213 757 ja Pohjois-Irlannissa 123 779.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Lontooseen toukokuussa kaksi kertaa päivässä.

Italia

Matkailijat EU-maista, Schengen-alueelta, Isosta-Britanniasta ja Israelista saavat saapua Italiaan ilman karanteenivaatimusta. Heillä tulee kuitenkin olla esittää todistus enintään 48 vanhasta negatiivisesta koronatestin tuloksesta.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Italiassa on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto 21.6. asti. Kaikissa julkisissa sisätiloissa maskin käyttö on pakollista. Ulkona maskia tulee käyttää, jos turvavälien pitäminen eri kotitalouksissa asuvien henkilöiden välillä ei ole mahdollista.

Esimerkiksi kaupat, hotellit ja museot saavat Italiassa olla jo auki. Ravintolat ja kahvilat voivat palvella asiakkaita ulkoalueilla ja kesäkuun alusta alkaen myös sisätiloissa.

Kannattaa huomioida, että Italiassa rajoitukset vaihtelevat maan sisällä hieman alueittain.

Italiasta Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 12 444
Viikko 22: 16 425
Viikko 21: 23 820
Viikko 20: 33 061

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 244 872

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 271 018 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 246 451.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 67 177, ja Venetsia, jossa on todettu 69 594 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluivat pitkään Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 229 340 tapausta ja Sardiniassa 57 008. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 68 232.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää tällä hetkellä suoraan Helsingistä Milanoon ja Roomaan. Milanoon on kolme lentoa viikossa ja Roomaan neljä.

Itävalta

Itävalta on avannut taas rajojaan matkailijoille eikä kaikista maista saapuvilta vaadita enää karanteenia. Suomi kuuluu näiden maiden joukkoon eli Suomesta voi matkustaa Itävaltaan ilman vaatimusta olla kohdemaassa 10 päivää karanteenissa.

Kaikkien matkustajien tulee kuitenkin täyttää maahantulolomake ennen matkaa, jolla he saavat luvan saapua Itävaltaan, sekä esittää todistus negatiivisesta testistä, sairastetusta koronavirusinfektiosta tai rokotuksesta.

Itävallasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Esimerkiksi kaupat, ravintolat, museot ja hotellit saavat jo olla Itävallassa auki.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 1 820
Viikko 22: 2 214
Viikko 21: 3 206
Viikko 20: 4 283

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 648 620

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Wieniin viisi kertaa viikossa.

Kreikka

Monista EU- ja Schengen-maista on sallittua matkustaa Kreikkaan ilman karanteenia. Matkailijoilla tulee kuitenkin olla todistus negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta infektiosta tai koronarokotteesta. Todistuksen tulee olla englanniksi tai muualla hyväksytyllä kielellä ja siitä täytyy löytyä myös matkustajan nimi ja passin numero.

Matkailijoiden tulee myös ennen saapumistaan täyttää lomake, jossa kysytään yhteystietoja ja osoitetta Kreikassa. Lomake löytyy täältä.

Kreikasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 5 565
Viikko 22: 8 067
Viikko 21: 11 497
Viikko 20: 12 714

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 414 933

Yhteydet Suomesta

Kreikkaan myydään pakettimatkoja kesälle 2021. Finnair jatkaa tämänhetkisen tiedon mukaan lentoja reiteillä Helsinki–Santorini heinäkuussa, mutta Ateenan-lentojen jatkosta ei ole vielä varmuutta.

Kroatia

Kroatiaan saa matkustaa vapaasti vihreäksi luokitelluista eli turvallisista EU-maista. Muista maista matkustavien tulee esittää todistus enintään 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta. Jos matkustajalla on esittää todistus vähintään 14 päivää ennen saapumista saadusta toisesta rokoteannoksesta, testi- ja karanteenivaatimukset eivät koske häntä.

Ennen matkaa tulee myös täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi matkustajan yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy täältä.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 998
Viikko 22: 1 424
Viikko 21: 2 155
Viikko 20: 3 596

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 358 563

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 70 491 ja Split-Dalmatian alueella 45 285. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 8 336.

Tällä hetkellä aktiiviset tapaukset keskittyvät pääasiassa Zagrebiin ja sitä ympäröiville alueille.

Yhteydet Suomesta

Tällä hetkellä Kroatiaan ei ole Suomesta saatavilla suoria lentoja tai pakettimatkoja.

Kypros

Kyproksella vaaditaan negatiivinen koronavirustestin tulos niiltä matkustajilta, jotka saapuvat joko keltaiseksi tai punaisiksi luokitelluista maista. Suomi luokitellaan tällä hetkellä keltaiseksi maaksi.

Matkailijoiden tulee myös täyttää CyprusFlightPass-lomake ennen saapumistaan maahan. Lomake tulee täyttää 24 tunnin sisällä lähtöajankohdasta.

Kyprokselta Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 411
Viikko 22: 372
Viikko 21: 496
Viikko 20: 847

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 73 190

Yhteydet Suomesta

Wizz Air jatkaa suoria lentoja Turusta Larnakaan tämänhetkisen tiedon mukaan kesäkuun lopussa.

Latvia

Latviaan matkustamista on tällä hetkellä rajoitettu myös EU-maista ja maahan päästetään matkailijoita vain esimerkiksi työ- tai perhesyistä. Kaikkien saapuvien matkustajien tulee esittää todistus negatiivisesta koronatestistä.

Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 1 218
Viikko 22: 1 714
Viikko 21: 2 153
Viikko 20: 2 967

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 136 030

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät suoraan Helsingistä Riikaan.

Liettua

Liettuaan riskimaista saapuvien esittää negatiivinen koronatestitulos ja noudattaa 14 päivän karanteenia. Myös Suomi kuuluu tällä hetkellä Liettuan luokittelemiin riskimaihin.

Mikäli matkustajalla on esittää todistus koronarokotuksesta, eivät testi- ja karanteenisäännöt koske tätä matkustajaa.

Liettuasta Suomeen palaavia matkustajia koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 1 293
Viikko 22: 2 254
Viikko 21: 3 350
Viikko 20: 5 313

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 277 812

Yhteydet Suomesta

Finnair jatkaa suoria lentoja Vilnaan kesäkuun puolessavälissä.

Malta

Malta jakaa maat vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin, ja eri kategorioita koskevat eri säännöt. Suomi kuuluu keltaisiin maihin, joten matkustajilta vaaditaan negatiivinen testitulos, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen lähtöä.

Kaikkien matkustajien tulee täyttää yhteystietolomake ennen Maltalle saapumista.

Maltalta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 10
Viikko 22: 38
Viikko 21: 13
Viikko 20: 11

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 30 581

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Norjaan saa matkustaa tällä hetkellä vain perustellusta syystä eli lomamatkailu ei ole sallittua.

Norja vaatii kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta 10 päivän karanteenia. Punaiseksi luokitelluista eli korkean riskin maista tai alueilta saapuvilta matkailijoilta vaaditaan todistusta negatiivisesta koronatestin tuloksesta ja testi tulee ottaa 24 tunnin aikaikkunan sisällä ennen lähtöä.

Norjasta palaaville matkailijoille suositellaan Suomessa karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 1 229
Viikko 22: 1 993
Viikko 21: 2 410
Viikko 20: 3 115

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 128 046

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Osloon suoraan kerran päivässä.

Portugali

Matkustaminen Portugaliin on sallittua EU-maiden kansalaisille, mutta matkailijoiden tulee maahan saapuessaan esittää todistus negatiivisesta koronatestin tuloksesta. Maista, joissa ilmaantuvuusluku on yli 150 tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana, on sallittu tällä hetkellä vain matkustaminen vain välttämättömistä syistä. Jos matkailija saapuu Portugaliin maasta, jossa on ollut yli 500 tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen 14 päivän aikana, tulee hänen myös noudattaa 14 päivän karanteenia.

Tällä hetkellä Suomesta Portugaliin saapuvaa liikennettä ei ole rajoitettu. Portugalista Suomeen palaavia matkailijoita koskee suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on voimassa tiukemmat säännöt.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 4 801
Viikko 22: 3 988
Viikko 21: 3 434
Viikko 20: 3 042

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 857 447

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 326 011 on todettu Lissabonin metropolialueella.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 9 786. Azoreilla todettuja tartuntoja löydetty 5 774.

Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, on todettu 22 619 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Finnair jatkaa suoria lentoja Lissaboniin tämänhetkisen tiedon mukaan kesäkuun loppupuolella. Sitä ennen Portugaliin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansan lennoilla Frankfurtin tai Münchenin kautta.

Puola

Puolaan saapuvien matkustajien tulee esittää negatiivinen testitulos, joka on otettu 48 tunnin sisällä ennen lähtöä. Jos matkustajalla ei ole esittää testitulosta, on hänen noudatettava kymmenen päivän karanteenia. Matkustajilta, joilla on esittää todistus koronarokotuksesta, ei vaadita karanteenia.

Puolasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan karanteenia.

Puolassa matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 2 141
Viikko 22: 3 186
Viikko 21: 6 328
Viikko 20: 11 543

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 877 469

Yhteydet Suomesta

Wizz Airilla on kesäkuussa suorat lennot Turusta Gdanskiin kolmesti viikossa.

Finnairilla on tällä hetkellä suorat lennot Helsingistä Varsovaan viidesti viikossa.

Saksa

Saksa sallii maahan matkustamisen EU-maista, mutta korkean riskin maita, joissa joko ilmaantuvuus luku on korkea tai variantit leviävät, koskee tiukemmat säännöt. Riskilistalle voivat maiden lisäksi päätyä myös yksittäiset alueet maiden sisällä. Suomi ei tällä hetkellä kuulu Saksan riskimaiden listalle.

Saksa vaatii maahan saapuvilta matkustajilta negatiivisen koronatestituloksen. Testi tulee olla tehty 72 tunnin sisällä ennen lähtöä. Jos matkustajalla on esittää rokotustodistus tai todistus jo sairastetusta taudista, ei testitulosta vaadita. Tämä ei koska niistä maista saapuvia matkailijoita, joissa on variantin uhka.

Riskimaista saapuvien tulee lisäksi olla karanteenissa 10 päivää saapumisensa jälkeen, jos maan ilmaantuvuusluku on korkea, tai 14 päivää, jos maa luokitellaan riskialueeksi leviävän variantin takia.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee noudattaa Saksan valtion ohjeistuksia viruksen leviämisen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla. Kannattaa huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Saksasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 14 397
Viikko 22: 21 183
Viikko 21: 30 053
Viikko 20: 54 723

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 723 554

Tilanne Saksan kohteissa

Saksan osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 643 956, Nordrhein-Westfalenissa 811 869 ja Baden-Württembergissä 496 996.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 179 465. Saksassa on ollut viime aikoina uusia tapauksia eniten Nordrhein-Westfalenin ja Baden-Württembergin osavaltioissa.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää myös Berliiniin.

Slovakia

Slovakia vaatii tällä hetkellä kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta 14 päivän karanteenia. Vihreistä maista saapuvat matkailijat voivat päättää karanteenin heti ensimmäisenä päivänä negatiivisella testituloksella. Karanteenisääntöön poikkeuksen tekevät esimerkiksi naapurimaista saapuvat työntekijät sekä opiskelijat.

Slovakiasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee 14 päivän karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 590
Viikko 22: 746
Viikko 21: 836
Viikko 20: 1 312

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 391 026

Yhteydet Suomesta

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Bratislavasta on vain noin tunnin juna- tai ajomatka Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jonka kautta matkustetaan usein Slovakiaan.

Slovenia

Slovenian rajat ovat auki niille EU- ja Schengen-maille, joissa tautitilanne on hallussa. Sallittujen maiden listaa päivitetään jatkuvasti. Punaisella listalla olevista maista voi matkustaa Sloveniaan esittämällä negatiivisen koronatestin tuloksen tai noudattamalla maahan saapuessa 10 päivän karanteenia. Suomi ei tällä hetkellä kuulu Slovenian punaiselle listalle.

Matkustajien ei tarvitse esittää testitulosta tai olla karanteenissa, mikäli heillä on esittää todistus, että he ovat saaneet kaksi rokoteannosta.

14 vuorokauden omaehtoista karanteenia suositellaan Sloveniasta Suomeen palaaville.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 1 068
Viikko 22: 1 744
Viikko 21: 1 941
Viikko 20: 2 380

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 256 443

Yhteydet Suomesta

Tämänhetkisen tiedon mukaan Finnairin suorat lennot Helsingistä Ljubljanaan jatkuvat syyskuussa 2021. Ljubljanaan voi lentää myös yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Sveitsi

Sveitsi ei vaadi tällä hetkellä karanteenia maahan saapuvilta suomalaisilta. Sveitsistä Suomeen saapuvia matkustajia koskee kuitenkin suositus 14 vuorokauden omaehtoisesta karanteenista.

Sveitsissä esimerkiksi kaupat, museot, ravintolat, kahvilat ja baarit ovat jo saaneet avautua.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 2 759
Viikko 22: 4 269
Viikko 21: 5 670
Viikko 20: 7 843

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 700 051

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Zürichiin kerran päivässä ja Geneveen kerran viikossa.

Tanska

Tällä hetkellä Tanska jakaa maat keltaisiin, oransseihin ja punaisiin riippuen maan koronatilanteesta. Kaikista maista saapuvien matkustajien tulee esittää negatiivinen koronatestin tulos, joka on enintään 48 tuntia vanha.

Keltaisista maista saa maahan tulla ilman perusteltua syytä eikä näistä maista saapuvilta matkailijoilta odoteta karanteenia. Oransseista ja punaisista maista Tanskaan pääsee vain perustellusta syystä ja matkustajien tulee saapumisensa jälkeen noudattaa karanteenia.

Oransseista EU- ja Schengen-maista saapuvia matkailijoiden ei tarvitse esittää negatiivista testitulosta tai olla karanteenissa, mikäli heillä on todistus koronarokotuksesta.

Tanskasta Suomeen palaavia matkustajia koskee suositus 14 vuorokauden karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 3 399
Viikko 22: 6 134
Viikko 21: 6 937
Viikko 20: 7 000

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 290 674

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan kerran päivässä.

Thaimaa

Thaimaa on ollut lähes suljettuna kansainvälisille matkailijoille maaliskuusta 2020 lähtien. Maan lomakohteita on kuitenkin ollut tarkoitus avata pian myös ulkomaalaisille matkailijoille ja esimerkiksi Phuketissa suunnitelma on sallia matkailijat heinäkuussa.

Thaimaan pitkään vakaana pysynyt koronatilanne on kuitenkin nopeasti heikentynyt viime viikkoina, joten voi olla, että rajat pysyvät matkailijoilta kiinni vielä suunniteltua pidempään.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 18 442
Viikko 22: 21 097
Viikko 21: 26 870
Viikko 20: 28 053

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 195 909

Yhteydet Suomesta

Suomesta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Thaimaahan.

Tšekki

Tšekissä on tällä hetkellä voimassa tiukat rajoitukset maahantulon suhteen ja maahan päästetään vain välttämättömistä syistä matkustavat henkilöt. Välttämättömäksi syyksi lasketaan esimerkiksi työ, opiskelu tai perheen luona vierailu. Lomamatkailu ei siis ole sallittua.

Välttämättömistä syistä Tšekkiin saapuvilta matkailijoilta vaaditaan lähtömaasta riippuen myös esimerkiksi terveystietolomaketta, testiä ennen matkaa tai maahan saapuessa tai karanteenia.

Tšekistä Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 1 580
Viikko 22: 2 358
Viikko 21: 3 266
Viikko 20: 5 053

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 665 139

Tilanne Tšekin kohteissa

Eniten koronatartuntoja Tšekissä on todettu Prahan pääkaupunkialueella sekä sitä ympäröivässä Keski-Böömin läänissä. Prahassa tartuntoja on todettu 185 613 ja Keski-Böömin läänissä 231 190.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää kesäkuussa suoraan Helsingistä Prahaan kolmesti viikossa.

Turkki

Turkkiin tai Turkin kautta matkustavilla tulee olla todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu 72 tunnin sisällä. Todistuksen tulee olla englanninkielinen ja sitä kysytään sekä lähtöportilla että saapuessa. Matkustajien täytyy täyttää myös maahantulolomake 72 tunnin sisällä ennen lähtöä. Lomake löytyy täältä.

Matkustajan ei tarvitse esittää negatiivista testitodistusta, mikäli hänellä on todistus, että hän on saanut koronarokotteen vähintään 14 vuorokautta aiemmin tai sairastanut koronan ja parantanut taudista edellisen kuuden kuukauden sisällä.

Turkista kotiin palaavien matkailijoiden tulee Suomessa noudattaa 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 42 467
Viikko 22: 45 069
Viikko 21: 56 424
Viikko 20: 69 113

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 5 330 447

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin seitsemästi viikossa. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä kaupungista on viikoittain useita suoria lentoja Antalyaan ja Gazipasaan. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Unkari

Unkari on estänyt ulkomaalaisilta matkailijoilta pääsyn maahan. Poikkeuksena ovat ulkomaalaiset, joilla on opiskelupaikka Unkarissa, sekä matkustajat, joiden matkan tarkoitus on osallistua perhejuhliin, kuten häihin, tai tiettyihin tapahtumiin.

Unkarista Suomeen saapuvia matkustajia ohjeistetaan noudattamaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 782
Viikko 22: 1 626
Viikko 21: 2 294
Viikko 20: 3 941

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 807 045

Tilanne Unkarin kohteissa

Unkarissa tartunnat keskittyvät pääasiassa pääkaupunki Budapestiin ja sitä ympäröiviin lääneihin. Budapestin kaupungissa vahvistettuja tapauksia on yli 143 949 ja Pestin läänissä reilut 111 914. Seuraavaksi eniten tartuntoja on löydetty Borsod-Abaúj-Zemplénin ja Győr-Moson-Sopronin lääneistä.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää tällä hetkellä suoraan Helsingistä Budapestiin kolmesti viikossa.

Vietnam

Vietnam on ollut suljettuna ulkomaalaisilta matkailijoilta maaliskuun lopusta alkaen. Vietnamissa on muutenkin noudatettu tiukkoja rajoituksia, mikä näkyy tartuntojen määrässä.

Suomeen Vietnamista palaaville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 1 893
Viikko 22: 1 684
Viikko 21: 1 832
Viikko 20: 1 063

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 10 630

Yhteydet Suomesta

Kansainväliset lennot Vietnamiin peruttiin huhtikuun alussa ja tälläkin hetkellä maahan on kansainvälisiä lentoja hyvin rajoitetusti. Suomesta ei ole suoria lentoja Vietnamiin.

Viro

Viroon voi matkustaa ilman rajoituksia maista, joissa uusien tartuntojen määrä on alle 150 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Riskimaista saapuvien tulee esittää todistus negatiivisesta testituloksesta sekä noudattaa 10 päivän karanteenia. Karanteenia voi lyhentää toisella negatiivisella testituloksella. Suomesta voi tällä hetkellä matkustaa Viroon työ- tai vapaa-ajan matkalle ilman testi- tai karanteenivaatimuksia.

Testi- ja karanteenivaatimukset eivät koske matkustajia, joilla on esittää todistus saadusta koronarokotteesta.

Suomessa karanteenisuositus koskee Virosta Suomeen matkustavia. Työmatkat ovat kuitenkin sallittuja.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 23: 391
Viikko 22: 633
Viikko 21: 894
Viikko 20: 1 539

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 130 538

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä poikkeusaikatauluilla. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (15) Jätä kommentti

 1. Hyvä lista! Saisiko Tsekin ainakin Prahan osalta tähän?


 2. Mitenkäs Sveitsi?
  Laskettelukauden pitäisi olla kuumimmillaan ja alpit houkuttaa.


 3. Oletteko Rantapallossa huomioineet, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset koskevat vain Suomeen saapuvaa liikennettä, ei liikennettä Suomesta pois päin? Esimerkiksi tämä kohta on virheellinen: ”Matkustus on sallittua edelleen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Slovakiaan ja Liechtensteiniin, joiden osalta sisärajavalvonnasta on luovuttu jo aiemmin.”. Suomi ei voi määritellä mihin kohteisiin Suomesta saa matkustaa. Jokainen maa määrittelee itse omat maahantulosääntönsä. Suomi voi määritellä vain sen, mistä maista saa tulla Suomeen, ja mistä maista saapuessaan Suomessa asuvan henkilön ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.


 4. Hyvä listaus mutta osin jo vanhaa tietoa. Saisiko tätä päivitettyä? Esim. Tjärellä ei mitään lomamatkoja myynnissä ennekuin lokakuun lopussa ja Finnair ei tällä hetkellä lennä Antalyaan ollenkaan (ainakin lokakuuhun peruttu).


 5. Kreikan ja se saarien lukemat eivät pidä paikkaansa. Kreikan hallitus vääristää tilastoja tukeakseen maansa matkailu elinkeinoa…


 6. Mihin listalta on unohtunut Thaimaa???


 7. Entä Aasian maat kuten Japani, Vietnam ja Thaimaa?


 8. Kiitos hyvästä listasta, mutta pari suosittua matkailumaata puuttuu, nimittäin Ranska ja UK. Ne ovat niiden maiden joukossa joihin ei suositella matkustamista, mutta niin ovat Portugali ja Espanjakin.


  • Kyllä se UK/Iso-Britannia listalla on. Sen sijaan Ranska puuttuu, ja juuri sitä minä tänne tulin katsomaan.


 9. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 10. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 11. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 12. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 13. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.