hero taustakuva

Minne saa matkustaa? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Shutterstock artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 30.10.2020
facebook   whatsapp

Millainen on koronatilanne lomakohteissa?

Tähän juttuun olemme koonneet tietoa siitä, mihin maihin suomalaiset voivat matkustaa ja millä aikataululla muut suositut lomakohteet suunnittelevat alkavansa taas vastaanottaa matkailijoita. Päivitämme tietoja ja lisäämme kohteita sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

Jokaisen maan kohdalta löytyy myös tietoa siitä, miten niihin pääsee tällä hetkellä matkustamaan, millaisia rajoituksia tai suosituksia niissä on noudatettava ja mitkä matkailijoille tärkeät palvelut ovat avoinna.

Hallitus teki 11.9. päätöksen nostaa matkustusrajoituksiin ja sisärajavalvontaan vaikuttavaa raja-arvoa 25 tapaukseen 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Sisärajavalvonta poistuu niiden maiden osalta, jotka alittavat tämän raja-arvon. Muutokset tulivat voimaan 19.9. alkaen. Aiemmin raja-arvona pidettiin kahdeksaa tapausta 100 000 asukasta kohden.

Maanantaina 12.10. sisärajavalvontaan palattiin kaikkien Schengen-maiden osalta ja jatkossa näistä maista palaavien matkailijoiden tulee noudattaa karanteenisuositusta.

Ulkorajaliikenteestä rajoitukset on poistettu Australian, Etelä-Korean, Japanin, Ruandan, Thaimaan, Uruguayn ja Uuden-Seelannin osalta.

Muihin kohteisiin ulkoministeriön suositus on edelleen tarpeettoman matkailun välttäminen ja niistä Suomeen palaaville suositellaan kymmenen vuorokauden omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa on välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynnit ovat sallittuja. Työpaikalle ja kouluun menemistä suositellaan välttämään omaehtoisessa karanteenissa.

Korkeamman riskin maista saapuvat voivat lyhentää kymmenen päivän karanteeniaikaa esittämällä kaksi negatiivista koronatestin tulosta.

Tiedot on päivitetty 30.10.2020.

Alankomaat

Suomesta Alankomaihin on ollut mahdollista matkustaa 15. kesäkuuta jälkeen joutumatta karanteeniin. Heinäkuun 13. päivä matkustus Alankomaista Suomeen vapautui, mutta sisärajavalvonta palautettiin 10.8. Tällä hetkellä Alankomaista palaavia matkustajia koskee karanteenisuositus.

Alankomaissa matkailijoiden tulee noudattaa sääntöjä, joilla estetään viruksen leviämistä. Esimerkiksi julkisen liikenteen kulkuvälineitä tulisi välttää ja mikäli niitä joutuu käyttämään, on kasvomaski pakollinen. Monet ravintolat, kahvilat ja nähtävyydet ovat auki, mutta niihin on usein tehtävä varaus etukäteen ja monissa paikoissa tiedustellaan myös vierailijoiden terveydentilaa ja yhteystietoja.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 63 263
Viikko 42: 53 915
Viikko 41: 39 062
Viikko 40: 27 662

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 336 629

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituin lomakohde Dubai avasi ovensa kansainvälisille matkustajille 7. heinäkuuta.

Saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tiukat säädökset. Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 96 tuntia aiemmin. Jos todistusta ei ole, testi voidaan tehdä myös Dubain lentokentällä.

Matkustajien tulee myös ladata paikallisten viranomaisten COVID-19 DXB -applikaatio ja rekisteröidä sinne tietonsa ennen saapumista. Tämän lisäksi vaaditaan täyttämään lomake, jossa matkailija vakuuttaa että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 9 521
Viikko 42: 9 373
Viikko 41: 7 428
Viikko 40: 7 332

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 130 336

Yhteydet Suomesta

Fly Dubai alkaa tämän hetkisen tiedon mukaan operoida suoria lentoja Helsingin ja Dubain välillä jälleen joulukuussa.

Belgia

Belgia salli EU-maiden kansalaisille matkustamisen maahan 15.6. Heinäkuun 13. päivä Suomi luopui sisärajavalvonnasta Belgian osalta, mutta 10.8. valvontaan palattiin tartuntojen lähdettyä Belgiassa uudelleen nousuun. Karanteenisuositus koskee taas Belgiasta palaavia matkailijoita.

Hotellit, nähtävyydet ja kaupat ovat Belgiassa jo avautuneet. Ravintolat ja baarit saavat olla avoinna yhteen asti yöllä. Yli 12-vuotiaiden on käytettävä maskia esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa, kaupoissa, museoissa sekä ravintoloissa ja baareissa, paitsi pöydissä istuessa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 98 778
Viikko 42: 59 995
Viikko 41: 32 023
Viikko 40: 16 056

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 392 258

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin kerran päivässä.

Espanja

Espanja avasi rajansa Schengen-maille 21. kesäkuuta. Maahan saapuvat ulkomaalaiset eivät enää joudu karanteeniin. Espanjasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee kuitenkin karanteenisuositus.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee täyttää terveystietolomake, ja lentokoneella ja laivalla saapuville matkailijoille tehdään lämpötilatarkastuksia, joissa ruumiinlämmön tulee olla alle 37,5 astetta.

Espanjan hallituksen ohjeistuksen mukaan maskia tulee käyttää julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä ulko- ja sisätiloissa, joissa 1,5 metrin turvavälin noudattaminen ei ole mahdollista. Kuitenkin kaikilla Espanjan alueilla tulee maskia käyttää kaikissa ulko- ja sisätiloissa turvavälistä huolimatta. Koska viime viikkoina tartuntaluvut ovat kääntyneet hurjaan nousuun, on monilla alueilla jouduttu ottaa käyttöön tiukempia paikallisia rajoituksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 109 572
Viikko 42: 75 448
Viikko 41: 71 180
Viikko 40: 73 451

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 160 083

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridin alueella on löydetty jo yli 303 000 tartuntaa ja Kataloniassa tartuntojen määrä on noussut jo yli 222 000.

Tapausten määrä on ollut viime viikkoina nousussa lähes kaikilla Espanjan alueilla, mutta rajuinta nousu on ollut erityisesti Madridin alueella.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on jo yli 125 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu testillä jo yli 24 100.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on ollut Manner-Espanjaa vähemmän, mutta viime viikkoina saarikohteiden tartuntamäärät ovat nousseet vauhdilla. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 17 149 ja Baleaareilla 18 080. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Manner-Espanja alueista vähiten tartuntoja on löydetty Asturiasin ja Cantabrian alueilta Espanjan pohjoisrannikolla.

Yhteydet Suomesta

Finnair operoi reittiä Helsingistä Málagaan ja suoria lentoja on tällä hetkellä kolme viikossa. Lentoyhteyksien Barcelonaan ja Madridiin oli tarkoitus jatkua lokakuussa, mutta tämän hetkisten tietojen mukaan lennot alkavat marraskuun alusta.

Islanti

Islannissa palattiin 19.8. tiukempiin rajoituksiin saapuville matkailijoille ja tällä hetkellä kaikki maat luokitellaan riskialueiksi. Aiemmin suomalaiset saivat matkustaa Islantiin ilman rajoituksia, mutta tällä hetkellä karanteeni- ja testausvaatimus koskee myös maahan saapuvia suomalaisia matkailijoita.

Islantiin saapuvat matkailijat voivat valita joko 14 päivän karanteenin tai kaksi koronatestiä, joista toinen tehdään heti saapuessa ja toinen viiden päivän päästä. Nämä viisi päivää testien välissä tulee olla karanteenissa. Karanteeni- ja testausvaatimukset eivät koske vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Suomi palautti sisärajavalvonnan Islannin osalta 28.9. ja Suomeen palaavia matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 393
Viikko 42: 529
Viikko 41: 605
Viikko 40: 298

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 719

Yhteydet Suomesta

Finnairin oli tarkoitus jatkaa lentoja Reykjavikiin lokakuussa, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja Reykjavikiin on marraskuun alusta lähtien.

Icelandairin piti jatkaa suoria lentoja Helsingistä Reykjavikiin elokuusta alkaen, mutta lennot jatkuvat aikaisintaan lokakuussa.

Iso-Britannia

Heinäkuun alusta alkaen Iso-Britannia on sallinnut matkustamisen Suomesta ilman vaatimusta karanteenista. Iso-Britanniaan matkustavien tulee täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja matkasuunnitelmaa. Lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 48 tuntia ennen saapumisajankohtaa.

Iso-Britanniasta Suomeen palaaville matkustajille suositellaan edelleen 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Esimerkiksi ravintoloiden ja pubien tulee noudattaa toimenpiteitä, joilla turvataan niin asiakkaiden kuin työntekijöiden turvallisuutta, ja erityisesti pubien aukioloaikoja on rajoitettu. Koska koronatapauksissa on taas ollut suurta nousua, on mahdollista että Isossa-Britanniassa joudutaan uudelleen sulkemaan esimerkiksi kaupat ja ravintolat.

Englannissa kasvomaskia tulee käyttää sisätiloissa, kuten kaupoissa, museoissa ja elokuvateattereissa, sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa on paikalliset ohjeistukset maskin käytöstä.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 151 548
Viikko 42: 118 845
Viikko 41: 100 828
Viikko 40: 68 102

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 968 456

Tilanne Ison-Britannian kohteissa

Suurin osa Ison-Britannian tartunnoista on todettu Englannissa ja erityisesti Luoteis-Englannin ja Lontoon alueilla. Luoteis-Englannin hallinnollisella alueella sijaitsevat esimerkiksi Manchester ja Liverpool. Lontoon alueella tartuntoja on ollut 93 431. Manchesterissa on löydetty 19 620 tartuntaa ja Liverpoolissa 18 546.

Skotlannissa tapauksia on ollut 61 531, Walesissa 47 834 ja Pohjois-Irlannissa 37 216.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Lontooseen kahdesti tai kolmesti päivässä.

Italia

Italia avasi rajansa EU-maiden kansalaisille 3. kesäkuuta alkaen. Matkailijoiden ei tarvitse olla kahta viikkoa karanteenissa Italiaan saapumisensa jälkeen. Korkeamman riskin maista saapuvien matkailijoiden tulee Italiaan saapuessaan esittää enintään 72 tuntia vanha negatiivinen testitulos. Suomi ei kuulu Italian luokittelemiin korkean riskin maihin.

Suomessa sisärajavalvontaan palattiin Italian osalta 19.9. eli Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Italiassa monet nähtävyydet, hotellit, ravintolat ja kahvilat ovat auki vierailijoille. Baarien aukioloa on rajoitettu. Osassa paikoista saatetaan mitata asiakkaiden ruumiinlämpöä. Nähtävyyksillä on käytössä erilaisia toimenpiteitä vierailijoiden turvallisuuden takaamiseksi ja esimerkiksi osaan nähtävyyksistä tulee varata vierailuaika etukäteen netistä. Kaikissa julkisissa sisätiloissa tulee käyttää maskia. Ulkona maskia tulee käyttää, jos turvavälien pitäminen eri kotitalouksissa asuvien henkilöiden välillä ei ole mahdollista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 111 541
Viikko 42: 59 291
Viikko 41: 29 621
Viikko 40: 15 459

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 616 595

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 61 851 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 30 081.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 11 774, ja Venetsia, jossa on todettu 7 688 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluivat pitkään Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 19 822 tapausta ja Sardiniassa 8 808. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 4 625.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Milanoon ja Roomaan.

Itävalta

Itävaltaan matkustaminen on sallittu niistä EU-maista, joissa tautitilanne on hallinnassa. Suomi kuuluu tälle listalle ja Itävaltaan saapuvat matkailijat eivät joudu karanteeniin.

Sisärajavalvonta palautettiin Itävallan osalta 27.7. ja maasta palaaville matkailijoille suositellaan kymmenen päivän omaehtoista karanteenia.

Maan viranomaisten ohjeistusten mukaan ihmisten tulee noudattaa vähintään yhden metrin turvaväliä ja kasvomaskin käyttö on pakollista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä. Koska tartunnat ovat lähteneet Itävallassa nousuun, on maskien käyttö taas pakollista myös esimerkiksi kaupoissa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 16 005
Viikko 42: 9 487
Viikko 41: 7 173
Viikko 40: 5 270

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 93 949

Yhteydet Suomesta

Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Wieniin muutaman kerran viikossa.

Kreikka

Kreikka avasi rajansa 15. kesäkuuta 16 EU-maan kansalaisille ja Suomi on yksi näistä maista. Ateenan ja Thessalonikin lentokentät avattiin myös samaan aikaan ja lennot sallittiin maista, joissa tartuntatilanne on hallinnassa.

Heinäkuun 13. päivä Suomi luopui sisärajavalvonnasta Kreikan osalta, mutta rajavalvontaan palattiin 24.8. Tällöin myös karanteenisuositus Suomeen palatessa palautui.

Kreikka on joutunut palauttamaan osan aiemmista rajoituksia, koska uusien tartuntojen määrä on kääntynyt nousuun. Attikan alueen lisäksi tartunnat ovat olleet nousussa erityisesti maan pohjoisosassa sijaitsevalla Keski-Makedonian alueella.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 5 412
Viikko 42: 3 012
Viikko 41: 2 516
Viikko 40: 2 398

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 35 510

Tilanne Kreikan kohteissa

Pahiten koronaviruksesta on Kreikassa kärsinyt pääkaupunki Ateena ja sitä ympäröivä Attikan alue, jossa on todettu 9 745 tartuntaa.

Kreetan saarella ja sen hallinnolliseen alueeseen kuuluvilla lähisaarilla koronatapauksia on todettu 622. Etelä-Egean saarten hallinnollisella alueella, johon kuuluu suosikkikohteista esimerkiksi Rodos, Kos, Karpathos ja Mykonos, on tartuntoja ollut yhteensä 702.

Yhteydet Suomesta

Matkatoimistot ovat peruneet kaikki pakettimatkat Kreikkaan syksyltä.

Finnair ei operoi ollenkaan lentoja reiteillä Helsinki–Ateena ja Helsinki–Santorini heinäkuusta 2020 maaliskuuhun 2021.

Kroatia

Kroatiaan saa matkustaa EU-maista. Ennen matkaa tulee täyttää lomake, jossa kysytään esimerkiksi yhteystietoja ja terveyteen liittyviä kysymyksiä. Lomake löytyy täältä.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan kymmenen päivän omaehtoista karanteenia.

Kroatiassa kasvomaskia tulee käyttää julkisissa sisätiloissa ja esimerkiksi ravintoloiden ja baarien aukioloaikoja sekä asiakasmääriä on rajoitettu.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 10 800
Viikko 42: 5 140
Viikko 41: 2 781
Viikko 40: 1 462

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 43 775

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 11 346 ja Split-Dalmatian alueella 6 936. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 1 447.

Tällä hetkellä aktiiviset tapaukset keskittyvät pääasiassa Zagrebiin ja Split-Dalmatian alueelle.

Yhteydet Suomesta

Suomalaiset matkatoimistot ovat peruneet syksyn pakettimatkat Kroatiaan. Tällä hetkellä Kroatiaan ei myöskään ole Suomesta saatavilla suoria lentoja.

Kypros

Suomalaiset saavat matkustaa tällä hetkellä Kyprokselle. Suomalaisilta ei siis vaadita koronatestiä tai karanteenia Kyprokselle saapuessa.

Kyprokselta Suomeen palaavia matkailijoita koskee 10 päivän omaehtoinen karanteeni.

Viikolla 43 tartunnat olivat Kyproksella taas rajussa nousussa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 901
Viikko 42: 638
Viikko 41: 182
Viikko 40: 128

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 051

Yhteydet Suomesta

Kyprokselle voi matkustaa omatoimilomalle unkarilaisen halpalentoyhtiön Wizz Airin suorilla lennoilla Turusta Larnakaan.

Latvia

Latviaan on sallittua matkustaa maista, joissa tartuntatilanne on hallinnassa. Tällä hetkellä Suomi ylittää Latvian asettaman rajan uusien tartuntojen osalta ja Suomesta saapuvien matkailijoiden tulee noudattaa Latviassa kymmenen päivän karanteenia.

Myös Suomeen palatessa matkailijoita koskee karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 1 228
Viikko 42: 780
Viikko 41: 584
Viikko 40: 410

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 5 395

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät suoraan Helsingistä Riikaan. Tallink on keskeyttänyt risteilyt Helsingistä Riikaan lokakuun loppuun asti.

Liettua

Matkustaminen Suomesta Liettuaan vapautui 15.6., mutta sisärajavalvontaan palattiin 5.10. alkaen ja Liettuasta kotiin palaavia matkustajia koskee karanteenisuositus.

Liettuaan on sallittua matkustaa EU-maista, mutta riskimaista saapuvien tulee noudattaa 14 päivän karanteenia. Riskirajana pidetään 25 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Suomen luku on alle tämän rajan, joten Suomesta Liettuaan voi matkustaa ilman karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 2 663
Viikko 42: 1 399
Viikko 41: 937
Viikko 40: 800

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 13 088

Yhteydet Suomesta

Finnair operoi reittiä Helsingistä Vilnaan päivittäin.

Malta

Suomalaiset ovat voineet matkustaa Maltalle joutumatta karanteeniin 1.7. jälkeen. Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan kuitenkin karanteenia.

Maltalla tartuntamäärät kääntyivät viikolla 41 nousuun parin viikon laskun jälkeen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 870
Viikko 42: 852
Viikko 41: 506
Viikko 40: 291

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 5 866

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Rajavalvontaan palattiin Norjan osalta 28.9. ja Norjasta palaaville matkailijoille suositellaan taas karanteenia.

Norjassa monet ravintolat, majapaikat ja nähtävyydet ovat jo avautuneet kävijöille. Julkisen liikenteen käyttöä kehotetaan kuitenkin välttämään.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 1 452
Viikko 42: 933
Viikko 41: 1 067
Viikko 40: 759

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 19 564

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Osloon suoraan kerran päivässä. Yhtiön lennot Bergeniin, Bodøhön ja Trondheimiin on peruttu maaliskuuhun 2021 asti. Norwegian puolestaan lentää syyskuussa Helsingistä Osloon kahdesti viikossa.

Portugali

Portugali on avannut rajansa EU-maiden kansalaisille. Maan lentokentille on asennettu lämpökameroita, jotka tarkkailevat matkustajien ruumiinlämpöä. Portugalista Suomeen palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin noudattaa omaehtoista karanteenia kaksi viikkoa.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on vielä toistaiseksi voimassa tiukemmat säännöt. Madeiralle saapuvien matkustajien tulee joko todistaa että he ovat tehneet koronavirustestin enintään 72 ennen saapumista. Azoreilla matkustavien tulee joko tehdä testi enintään 72 tuntia ennen saapumista, tehdä testi saapuessaan saarille tai olla 14 päivää karanteenissa saapumisensa jälkeen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 18 775
Viikko 42: 13 247
Viikko 41: 7 513
Viikko 40: 5 547

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 132 616

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 52 832 on todettu Lissabonin metropolialueella ja 7 460 Lissabonin kaupungissa. Metropolialueeseen kuuluvat esimerkiksi suositut päiväretkikohteet Sintra ja Cascais. Sintran alueella tartuntoja on löydetty 6 110 ja Cascaissa 2 380.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 383, joista 121 on todettu pääkaupunki Funchalissa. Azoreilla todettuja tartuntoja on 340.

Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, on todettu 2 469 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Lissaboniin suoraan lokakuun alusta lähtien. Sitä ennen Portugaliin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansan lennoilla Frankfurtin tai Münchenin kautta.

Puola

Puola avasi rajansa Schengen-maille 13.6. ja kansainväliset lennot EU-maista sallittiin 16.6. Suomalaiset saavat siis matkustaa Puolaan ilman rajoituksia.

Lokakuun 5. päivä alkaen sisärajavalvontaan palattiin Puolan osalta ja Puolasta Suomeen palaaville matkailijoille suositellaan karanteenia.

Puolassa matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa, elokuvateattereissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia. Lentokentillä tehdään saapuville matkustajille lämpötilatarkastuksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 77 922
Viikko 42: 49 950
Viikko 41: 25 742
Viikko 40: 12 744

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 319 205

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä Varsovaan suorilla lennoilla kolmesti viikossa.

Wizz Airilla on suorat lennot Turusta Gdanskiin kahdesti viikossa. Lennot Turusta Krakovaan ja Varsovaan jatkuvat tämän hetkisen tiedon mukaan vasta keväällä 2021.

Saksa

Saksa sallii maahan matkustamisen EU-maista, jotka eivät kuulu maan luokittelemalle riskilistalle. Riskilistalle voivat maiden lisäksi päätyä myös yksittäiset alueet maiden sisällä.

Suomi ei tällä hetkellä kuulu riskimaiden listalle, vaan Suomesta saa siis matkustaa Saksaan. Suomi palautti sisärajavalvonnan Saksan osalta 28.9. ja karanteenisuositus koskee Saksasta Suomeen palaavia matkailijoita.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa Saksan valtion ohjeistuksia viruksen leviämisen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 69 027
Viikko 42: 42 362
Viikko 41: 24 736
Viikko 40: 15 234

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 506 381

Tilanne Saksan kohteissa

Etelä-Saksa on kärsinyt pohjoista pahemmin koronavirustartunnoista. Saksa osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 98 998, Nordrhein-Westfalenissa 122 051 ja Baden-Württembergissä 75 164.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 29 225. Tapausten määrä on ollut Saksassa eniten viime aikoina nousussa Baijerin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioissa.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee kesällä suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää suoraan myös Berliiniin ja Düsseldorfiin. Helsingistä voi matkustaa myös laivalla Pohjois-Saksan Travemündeen.

Slovakia

Slovakia sallii maahan matkustamisen maista, jotka se luokittelee alhaisen riskin maiksi. Listan maista matkustavilta ei vaadita Slovakiaan saapuessa karanteenia. Suomi kuuluu tälle listalle.

Slovakian osalta sisärajavalvonta palautettiin 28.9. ja Slovakiasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee jälleen karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 14 008
Viikko 42: 9 984
Viikko 41: 6 712
Viikko 40: 4 061

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 51 728

Yhteydet Suomesta

Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Bratislavasta on vain noin tunnin juna- tai ajomatka Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jonka kautta matkustetaan usein Slovakiaan.

Slovenia

Slovenia on avannut rajansa niille EU- ja Schengen-maille, joissa tautitilanne on hallussa. Sallittujen maiden listaa päivitetään jatkuvasti. Suomi kuuluu tälle listalle.

Sisärajavalvonta Slovenian osalta palautettiin 27.7. ja kymmenen päivän omaehtoista karanteenia suositellaan jälleen.

Matkailijoiden tulee Sloveniassa noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Maskia on käytettävä julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä sisätiloissa, joissa ei ole mahdollista pitää 1,5 metrin turvaväliä toisiin.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 9 808
Viikko 42: 4 479
Viikko 41: 2 165
Viikko 40: 1 148

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 30 705

Yhteydet Suomesta

Finnair ei operoi suoria lentoja Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan heinäkuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Ljubljanaan voi lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Tanska

Tanska avasi rajansa 27.6. EU-maille. Tällä hetkellä Tanska rajoittaa pääsyä maahan niistä maista, jotka se luokittelee korkean riskin alueiksi. Suomi ei kuuluu tähän joukkoon, vaan Suomesta saa matkustaa Tanskaan. Jos saapuvilla matkustajilla havaitaan mahdollisia koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita, voidaan heidän pääsynsä maahan evätä.

Suomen hallitus vapautti matkustamisen Tanskaan jo 15.6., mutta sisärajavalvontaan palattiin 24.8. Tämän jälkeen Tanskasta palaavia matkustajia on koskenut taas karanteenisuositus.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 4 970
Viikko 42: 2 978
Viikko 41: 2 747
Viikko 40: 3 057

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 44 545

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan vähintään kahdesti päivässä.

Thaimaa

Thaimaa on ollut suljettuna kansainvälisille matkailijoille maaliskuusta lähtien. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin maa avaa taas ovensa matkailijoille. On mahdollista, että rajat avataan matkailulle vasta vuoden 2021 puolella.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 45
Viikko 42: 50
Viikko 41: 51
Viikko 40: 67

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 775

Yhteydet Suomesta

Suomesta Thaimaahan ei ole tällä hetkellä suoria lentoja. Kansainvälisiä lentoja Thaimaahan sallitaan vain erittäin rajatusti.

Turkki

Suomalaiset saavat matkustaa Turkkiin ilman rajoituksia. Rajoitukset poistettiin kesäkuun aikana. Turkista kotiin palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin Suomessa noudattaa kymmenen päivää omaehtoista karanteenia.

Turkissa saapuville matkustajille saatetaan tehdä terveyden tilan ja ruumiinlämmön tarkastuksia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 14 308
Viikko 42: 11 960
Viikko 41: 11 090
Viikko 40: 10 010

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 370 832

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin lokakuussa kolmesti viikossa. Istanbulista on runsaasti jatkoyhteyksiä Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä Istanbulista on viikoittain useita suoria lentoja Antalyaan ja Gazipasaan. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Finnair lentää suoraan kerran viikossa Gazipasaan.

Unkari

Unkari on estänyt ulkomaalaisilta matkailijoilta pääsyn maahan 1.9. alkaen. Poikkeuksena ovat esimerkiksi ulkomaalaiset, joilla on opiskelupaikka Unkarissa, sekä matkustajat, joiden matkan tarkoitus on osallistua perhejuhliin, kuten häihin, tai tiettyihin tapahtumiin.

Suomi palautti sisärajavalvonnan Unkarin osalta 19.9.

Viikoilla 42 ja 43 tartuntaluvut olivat Unkarissa edelleen rajussa nousussa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 12 957
Viikko 42: 8 626
Viikko 41: 7 089
Viikko 40: 6 561

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 71 413

Tilanne Unkarin kohteissa

Unkarissa tartunnat keskittyvät pääasiassa pääkaupunki Budapestiin ja sitä ympäröiviin lääneihin. Budapestin kaupungissa vahvistettuja tapauksia on yli 16 047 ja Pestin läänissä reilut 6 827. Seuraavaksi eniten tartuntoja on löydetty Győr-Moson-Sopronin ja Borsod-Abaúj-Zemplénin lääneistä.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää syyskuussa Helsingistä Budapestiin suoraan kahdesti viikossa.

Vietnam

Vietnam on ollut tiukasti suljettuna ulkomaalaisilta matkailijoilta maaliskuun lopusta alkaen. Vietnamissa on muutenkin noudatettu tiukkoja rajoituksia, mikä näkyy tartuntojen määrässä.

Maahan päästetään ulkomaalaisia harkitusti, jos nämä ovat matkustavat maahan työ- tai diplomaattisyistä. Maahan saapuville tehdään lääkärintarkastus ja he joutuvat kahden viikon karanteeniin. Vielä ei ole tietoa, milloin Vietnam aikoo taas sallia maahantulon ulkomaalaisille matkailijoille.

Suomeen Vietnamista palaaville suositellaan omaehtoista kymmenen päivän karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 34
Viikko 42: 25
Viikko 41: 13
Viikko 40: 22

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 177

Yhteydet Suomesta

Kansainväliset lennot Vietnamiin peruttiin huhtikuun alussa ja tälläkin hetkellä maahan on kansainvälisiä lentoja hyvin rajoitetusti. Suomesta ei ole suoria lentoja Vietnamiin.

Viro

Suomen kansalaiset pääsevät Viroon ilman rajoituksia, jos Suomen uusien tartuntojen määrä on alle 25 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Suomessa sisärajavalvontaan Viron osalta palattiin 28.9. ja karanteenisuositus koskee Virosta Suomeen matkustavia. Työmatkat maiden välillä ovat kuitenkin sallittuja myös 28.9. jälkeen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 43: 333
Viikko 42: 213
Viikko 41: 258
Viikko 40: 407

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 671

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä poikkeusaikatauluilla. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (13) Jätä kommentti

 1. Oletteko Rantapallossa huomioineet, että Suomen asettamat matkustusrajoitukset koskevat vain Suomeen saapuvaa liikennettä, ei liikennettä Suomesta pois päin? Esimerkiksi tämä kohta on virheellinen: ”Matkustus on sallittua edelleen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Slovakiaan ja Liechtensteiniin, joiden osalta sisärajavalvonnasta on luovuttu jo aiemmin.”. Suomi ei voi määritellä mihin kohteisiin Suomesta saa matkustaa. Jokainen maa määrittelee itse omat maahantulosääntönsä. Suomi voi määritellä vain sen, mistä maista saa tulla Suomeen, ja mistä maista saapuessaan Suomessa asuvan henkilön ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.


 2. Hyvä listaus mutta osin jo vanhaa tietoa. Saisiko tätä päivitettyä? Esim. Tjärellä ei mitään lomamatkoja myynnissä ennekuin lokakuun lopussa ja Finnair ei tällä hetkellä lennä Antalyaan ollenkaan (ainakin lokakuuhun peruttu).


 3. Kreikan ja se saarien lukemat eivät pidä paikkaansa. Kreikan hallitus vääristää tilastoja tukeakseen maansa matkailu elinkeinoa…


 4. Mihin listalta on unohtunut Thaimaa???


 5. Entä Aasian maat kuten Japani, Vietnam ja Thaimaa?


 6. Kiitos hyvästä listasta, mutta pari suosittua matkailumaata puuttuu, nimittäin Ranska ja UK. Ne ovat niiden maiden joukossa joihin ei suositella matkustamista, mutta niin ovat Portugali ja Espanjakin.


  • Kyllä se UK/Iso-Britannia listalla on. Sen sijaan Ranska puuttuu, ja juuri sitä minä tänne tulin katsomaan.


 7. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 8. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 9. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 10. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 11. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.