Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Seattle – grungen rento kotikaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.04.2022
Seattle on Yhdysvaltain länsirannikon eläväinen kaupunki, joka on tunnettu rock-muusikoistaan, kahvilakulttuuristaan ja upeista maisemistaan.

Smaragdikaupunki meren äärellä

Seattle kuuluu Yhdysvaltojen Washingtonin osavaltioon, ja se sijaitsee Tyynen valtameren rannalla lähellä Kanadan rajaa. Kaupungin toista laitaa rajaa meri, toisella alkavat Washingtonin vuoristoalueet kuuluisine ikivihreine metsineen. Niiden mukaan Seattle onkin saanut lempinimensä Emerald City, smaragdikaupunki.

Seattle on aktiivisen kaupunkilomailijan huippukohde, jossa tekemistä ja näkemistä riittää monelle päivälle aina valaiden bongailusta erilaisiin konsertteihin. Monesti roadtrippiä suunnittelevat päätyvät aloittamaan matkansa juuri Seattlesta, ja jatkavat Highway 1 -valtatietä alas kohti Kaliforniaa maailman kauneimpien rantareittien joukkoon kehuttua tietä pitkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunki toimii myös itsessään kaupunkiloman kohteena ja Seattlen tunnetuimpien nähtävyyksien joukkoon lukeutuvat muun muassa 184-metrinen Space Needle, näyttävä kauppahalli Pike Place Market sekä musiikkialan ystävien ykköskohde Experience Music Project Museum.

ShutterstockKaksi kanoottia vedessä Seattlen pilvenpiirtäjäsiluetin edessä
Seattleen voi tutustua uudesta perspektiivistä esimerkiksi melomalla kaupungin edustalla.

Mainettaan parempi ilmasto

Seattlella on maine sateisena kaupunkina eikä aivan suotta – sen sijainti meren ja vuorten välissä saattaa aiheuttaa ajoittaista sateisuutta. Suurin osa sateista sijoittuu kuitenkin talvikuukausille, ja sateet ovat muutenkin enemmän paikallisia kuuroja kuin päiväkausia jatkuvia myrskyjä.

Vilpoisa merituuli puhaltaa kaupungissa lähes aina, mutta muuten sen ilmasto on melko leuto. Säät pysyvät plussan puolella talvisinkin, ja kesällä mittarin elohopea keikkuu parinkymmenen asteen tienoilla.

Aktiviteettien täyttämä kaupunkiloma Seattlessa

Seattleen matkustetaan tyypillisesti kaupunkilomalle, ja se tarjoaakin mainiot puitteet niin shoppailujen, ravintoloiden kuin kulttuuri- ja hotellitarjonnankin osalta.

Seattlen karunkaunis kaupunkimaisema on uniikki – keskustan pilvenpiirtäjät luovat mielenkiintoisen kontrastin kimmeltävänä välkkyvälle merelle ja takaa pilkistävälle Mount Rainierille. Hyvät kävelyetäisyydet, kiinnostava arkkitehtuuri ja sympaattiset liikkeet tekevät Seattlesta mukavan kaupunkikohteen, jossa nähtävää riittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taiteesta kiinnostuneille tarjolla on useita museoita ja pieniä taideliikkeitä ja shoppailuhirmuille hyvät ostosmahdollisuudet vintageputiikeista suuriin tavarataloihin. Lukutoukkia hemmotellaan kattavalla valikoimalla erilaisia kirjakauppoja.

Seattlen katukuvalle tyypillistä on kumpuileva maasto ja jyrkät kadut. Kohteena Seattle on turvallinen, mutta suurkaupungin vilinässä kannattaa kuitenkin pitää huolta matkaseurasta ja tavaroistaan.

Aktiivisen ulkoilijan paratiisi

Seattlelaiset ovat ylpeitä kotikaupunkinsa monipuolisesta miljööstä, ja kaupunkiin on helppo tutustua jalkaisin tai vaikkapa pyöräillen. Ympäröivässä vesistössä järjestetään monenlaisia risteilyjä lähialueille. Niistä erityisen suosittuja ovat valasretket, joilla on mahdollista nähdä sinivalaita ja delfiinejä. Pisimmät lauttareitit vievät aina Alaskaan asti.

Näiden lisäksi sporttisessa Seattlessa voi kokeilla myös muun muassa melontaa, kalastusta ratsastusta ja kiipeilyä.

Kiehtova alkuperäiskansojen kulttuuri

Seattlen historia kietoutuu tiiviisti yhteen Amerikan alkuperäiskansojen kanssa. Eri heimot ovat asuttaneet aluetta satojen vuosien ajan, jo kauan ennen kuin eurooppalaiset ehtivät mantereelle. Nykypäivänäkin Seattle on esimerkiksi Suquamish- ja Duwamish-heimojen kotiseutua.

Seattle on myös ainoa suukaupunki koko Pohjois-Amerikassa, joka on nimetty intiaanipäällikön mukaan. Päällikkö Seattlen kerrotaan olleen 1800-luvulla elänyt heimojohtaja, joka oli aktiivinen rauhan puolestapuhuja. Alkuperäiskansojen vaikutus näkyy kaupungin katukuvassa esimerkiksi taiteessa, paikkojen nimissä ja arkkitehtuurissa.

Seattlessa tuoksuu kahvi

Kahvilakulttuuri elää Seattlessa vahvana: täältä ovat kotoisin esimerkiksi suositut amerikkalaiset kahvilaketjut Tully’s Coffee ja Seattle’s Best, maailman tunnetuinta kahvilayritystä Starbucksia unohtamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Herkullisimmat kahvit tarjotaan kuitenkin Seattlen pikkuisissa kahvipuodeissa, joita niitäkin kaupungissa riittää moneen makuun. Boheemit kahvilat on sisustettu persoonalliseen tyyliin olohuonemaisiksi oleskelupaikoiksi kirjahyllyineen ja viltteineen. Tyypilliseen amerikkalaiseen tapaan kahviloihin voi jäädä istuskelemaan pitkäksikin aikaa, vaikka tilaisi vain kupin kahvia.

Grungen juurilla

Rock-musiikin ystäville Seattle on suorastaan pyhiinvaelluskohde – kaupunki nimittäin tunnetaan huolettoman rähjäisen grunge-musiikin kotina. Seattlelaisissa autotalleissa ja kellareissa ovat muusikonuriaan käynnistelleet esimerkiksi maailman tunnetuimman grunge-bändin Nirvanan jäsenet. Muita seattlelaisia muusikkolegendoja ovat Jimi Hendrix ja Bing Crosby.

Seattle on edelleen täynnä muusikoita aloittelijoista pitkän linjan ammattilaisiin, joten kaupungin kattava konserttitarjonta vaihtelee intiimeistä klubikeikoista mahtipontisiin stadionkonsertteihin. Musiikinystävän ehdoton vierailukohde on EMP eli Experience Music Project Museum, populaarikulttuurille ja -ilmiöille omistettu näyttelykeskus, jonka vaihtuvat näyttelyt tutustuttavat rock’n’rollin historiaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SEATTLESSA

ShutterstockSeattlen pilvenpiirtäjiä ja maailmanpyörä rannalla
Vesi on vahvasti läsnä Seattlessa.

Suorilla lennoilla Seattleen

Suomesta on helppo matkustaa Seattleen, sillä Finnair liikennöi suorilla lennoilla Helsinki-Vantaan lentoasemalta Seattlen kansainväliselle lentoasemalle kesäkaudella 2022. Reittiä lennetään 1.6.–28.10.2022, lentoaika Helsingistä Seattleen on noin kymmenen tuntia.

Seattle–Tacoman lentoasema sijaitsee 22 kilometrin päässä Seattlen keskustasta.

Hotelleissa riittää vaihtoehtoja

Pohjoisamerikkalaisten suurkaupunkien tapaan Seattlen hotellivalikoima on laaja, ja vaihtoehtoja löytyy pienistä bed and breakfast –majataloista luksushotelleihin kylpyläosastoineen. Erilaisten majapaikkojen yöpymishinnat vaihtelevat vajaasta sadasta eurosta useampaan sataan, joten majoitusvaihtoehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa myös huomioida, että Seattlen suurimman kesätapahtuman, Seafairin, ja suosituimpien konserttien aikaan hotellihinnat voivat pompata tavallista korkeammiksi.

Monia liikkumistapoja

Seattlen julkinen liikenne toimii hyvin, ja tarjolla on myös turistilippuja lyhyempää oleskelua varten. Eri kaupunginosien välillä pääsee liikkumaan kätevästi esimerkiksi hauskoilla trolley-raitiovaunuilla, busseilla tai metrolla. Auton vuokraaminen on suositeltavaa, jos haaveilet patikointimatkasta vaikkapa lumihuippuiselle Mount Rainierille.

SEATTLEN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockAuringonlaskun tummentama Seattlen maisema, paljon tuikkivia valoja
Seattlen downtown on suosittu illanviettopaikka.

Autenttista kauppahallitunnelmaa Pike Place Marketissa

Seattlen kauppahalli Pike Place Market on nykyään paljon muutakin kuin pelkät kalamarkkinat. Täältä löytyy esimerkiksi ensimmäisen Starbucksin liiketila, levydivareita, pieniä ravintoloita, antikvariaatteja ja käsityökauppoja. Vuonna 1903 valmistunut rakennus henkii vanhan ajan tunnelmaa, ja se onkin ainutlaatuinen elämys kaikille Seattlen-kävijöille.

Bongaa esimerkiksi Pike Place Marketin maskotti, valtava säästöporsas Rachel, ja kalavonkaleillaan taitavasti temppuilevat kalakauppiaat.

Seattlen tunnetuin maamerkki on Space Needle

Seattlen oma näköalatorni Space Needle kohoaa kaupungin yläpuolelle 184 metrin korkeuteen. Vuoden 1962 maailmannäyttelyyn suunniteltu rakennus yli vuorten ja metsien aukeavine näköaloineen on turistien kestosuosikki vuodesta toiseen. Yleensä tornissa pääsee silti vierailemaan melko kivuttomasti ilman valtavia jonoja.

Space Needlen sisältä löytyy näköalatasanteiden lisäksi esimerkiksi hitaasti pyörivä ravintola SkyCity ja interaktiivinen näyttely rakennuksen historiasta. Näytöiltä voi myös tarkastella, miltä kaupunki näyttää vuorokauden eri aikoina. Torni on toiminut esikuvana monille muille näköalatorneille – muun muassa Tampereen Näsinneulalle.

Seattle Aquariumin merimaailmassa viihtyvät kaikenikäiset

Yhdysvaltojen yhdeksänneksi suurin merimaailma Seattle Aquarium on kiehtova tapa tutustua Tyynen valtameren merielämään. Akvaario opastaa alueen ekosysteemiin vaihtuvin näyttelyin ja esityksin.

Merimaailmassa asustaa monenlaisia otuksia hylkeistä ja saukoista mustekaloihin ja merihevosiin. Niistä kertovat opaskierrokset kiinnostavat niin lapsia kuin aikuisiakin. Merimaailmasta löytyy muutakin mielenkiintoista nähtävää, esimerkiksi kaksi laskuvesiallasta ja suuri renkaan muotoinen lasitankki, jonka sisällä voi tarkkailla meduusojen elämää.

Seattle CityPassilla saa alennusta merimaailman pääsylipuista.

Seattle Aquariumin kotisivut

SEATTLEN PARHAAT

ShutterstockLumihuippuinen vuori järven edustalla
Mount Rainierin kansallispuisto sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Seattlesta, ja on suosittu vierailukohde kaupunkiloman yhteydessä.

Seattlen parhaat elämykset

  1. Valasretki
  2. Pike Place Market
  3. Alueen alkuperäiskansoihin tutustuminen esimerkiksi Burke Museumissa
  4. Boeingin ilmailu- ja avaruusmuseo
  5. Mount Rainierin kansallispuisto

Seattlen miinukset

  • Vaihteleva sää
  • Ei suoria lentoja Suomesta
  • Melko korkea hintataso

Lisätietoa

Seattlen viralliset matkailusivut

Teksti: Helmi Carpén ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää