Hyppää sisältöön

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 23.06.2024
Mitä pitää ottaa huomioon Kroatian ilmastosta matkaa suunnitellessa? Lue tämä ennen kuin varaat matkan!

Kroatian kaksi ilmastoa

Yhtenä kesän suosikkikohteista tunnettu Kroatia jakautuu karkeasti kahteen erilaiseen ilmastoon.

Rannikolla vallitsee Välimeren ilmasto, mikä tarkoittaa leutoja talvia ja kuumia kesiä. Sisämaassa vuoristoalueen mannerilmasto tekee talvista kylmempiä ja kesästä kuumia – ilman raikastavaa merituulta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailukausi Kroatiassa kestää pääasiassa huhtikuulta lokakuulle. Tämä on myös aikaa, jolloin Suomesta tehdään Kroatiaan pakettimatkoja ja liikennöidään suoria lentoja

Kesällä Kroatiaan lähdetään viettämään rantalomaa. Silloin myös yöelämä on vilkkaimmillaan – ja hinnat korkeimmillaan.

Loistavia korkean sesongin ulkopuolisia matkustuskuukausia Kroatiaan ovat huhti–toukokuu ja syys–lokakuu.

Kroatian sää keväällä

Kroatian matkailusesonki käynnistyy keväällä. Huhtikuussa rannikon lomakohteisiin aletaan tehdä matkoja, mutta tunnelma on vielä unelias ja rauhallinen. 

Keväällä Kroatiassa jaksaa tehdä muutakin kuin loikoilla rannalla tai virkistäytyä uima-altaalla. Aktiivilomailijalle ja nähtävyyksiä kiertelevälle matkailijalle kevät on hyvää matkustusaikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiKroatian sää
Keväällä Kroatian rantabulevardit ovat vielä mukavan rauhallisia.

Toukokuu on ihanteellinen kuukausi matkustaa Kroatiaan: sää on mitä todennäköisimmin lämmin ja aurinkoinen, mutta ei liian kuuma. Keskilämpötila Dubrovnikin ja Splitin kaltaisissa kohteissa on noin 20–22 astetta.

Huhti–toukokuussa Kroatiassa kannattaa hyödyntää edullista hintatasoa: majoituksen voi löytää edullisesti ennen isojen turistimassojen saapumista.

Kroatian sää kesällä 

Kesällä Kroatiassa voi luottaa olevan kuumaa ja aurinkoista lähes jokaisena päivänä. Sateet ovat harvinaisia.

Tyypillinen lämpötila on noin 28 astetta, mutta mittari kipuaa heinä–elokuussa helposti myös yli 30 asteen. Kesäkuukausina matkustettaessa on varauduttava siihen, että lomalle osuu helleaalto ja perillä kohteessa voi olla todella kuuma.

Jos matkustat Kroatiaan kesällä, kannattaa suunnata rannikon lomakohteisiin. Sisämaassa sää voi tuntua tukalan kuumalta.

Huolehdi siitä, että majoituksen yhteydessä on uima-allas tai pääset helposti rannalle uimaan. Ilmastointi on kesällä välttämätön. 

Kroatian sää syksyllä 

Syksy on Kroatiassa yksi vuoden parhaimmista matkailukausista. Rannikon lomakohteisiin voi vielä hyvin matkustaa syys–lokakuussa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Merivesi on kuuman kesän jäljiltä lämmintä, mutta lämpötila on kesäkuukausia miellyttävämpi. Keskilämpötila syyskuussa on noin 25 astetta, lokakuussa reilut 20 astetta.

Inka KhanjiKroatian ilmasto
Kroatian luontokohteissa on mukava kierrellä syksyn raikkaammassa säässä.

Syksyllä samaan lomaan voi helposti yhdistää sekä rantapäiviä että erilaisia aktiviteetteja kuten patikointia tai pyöräilyä.

Lokakuun loppua kohden sää alkaa viilentyä ja lomalle voi osua sateita. Jos matkan ensisijainen tarkoitus on nauttia auringosta, kannattaa reissu tehdä syyskuuhun mennessä.

Kroatian sää talvella 

Talvi on Kroatiassa hiljaista ja rauhallista aikaa. Monissa pienemmissä lomakohteissa hotellit sulkevat ovensa ja palveluja on vähemmän tarjolla. 

Kroatian rannikolla sää viilenee ja sateet yleistyvät. Lämpötila voi sydäntalvella laskea noin viiteen asteeseen, mutta pakkanen ja lumi ovat harvinaisia.

Sisämaan mannerilmastossa sää on talvella rannikkoa kylmempi. Lämpötila laskee miinuksen puolella ja lumisateitakin saadaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Talvikuukausina Suomesta ei ole suoria lentoja tai pakettimatkoja Kroatiaan. Vaihtoyhteyksiä hyödyntämällä maahan voi kuitenkin matkustaa talvellakin, jos pitää viileämmästä ilmastosta.

Pääkaupunki Zagreb sopii kaupunkiloman kohteeksi vuoden ympäri. Kesän lomakohteista Dubrovnik ei hiljene täysin talvellakaan: sää on epävakainen, mutta hinnat ovat edullisempia eikä nähtävyyksiin tarvitse jonottaa samalla tavalla kuin kesäkuukausina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja