Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Gazipasa on rauhallinen lomakohde Turkin etelärannikolla

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.06.2016
Rauhallinen Gazipasan kylä sijaitsee Välimeren rannalla, Turkin etelärannikolla.

Leppoisaa rantalomaa

Gazipasa on osa suosittua Turkin etelärannikon matkailualuetta. Suomalaisille tunnetumpi kohde on naapurikaupunki Alanya. Gazipasasta on matkaa Alanyaan noin 40 kilometriä. Gazipasa ei ole yhtä iso lomakeskus, kuten esimerkiksi Alanya, mutta tänne on viime vuosien aikana rakennettu muun muassa oma lentokenttä ja huvivenesatama.

Alueen rannat ovat monipuolisia ja niitä on useita. Alanyan puolella rannat voivat olla sesonkiaikaan suosittuja, mutta Gazipasan rannalla riittää tilaa kaikille. Gazipasan keskustasta löytyy jonkin verran hotelleja, mutta tarjonta ei ole kovin monipuolista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa muinainen kaupunki Anemurium ja Alanyan linnoitus. Lisäksi Turkin etelärannikko on tunnetusti hyvää aluetta vesiurheilua rakastavalle matkailijalle. Alanyan puolelta löytyy useita rantoja, joissa voi harrastaa esimerkiksi vesihiihtoa, sukellusta ja nousuvarjoliitoa.

Gazipasa
Gazipasan ranta on pitkä ja rauhallinen.

Sää suosii lähes ympäri vuoden

Gazipasan ilmasto on hyvin tyypillinen Välimeren rannikkoalueen ilmasto. Talvikuukaudet marraskuusta helmikuuhun voivat olla sateisia, mutta leutoja. Kesät ovat puolestaan kuumia ja kuivia. Kuumimmat kuukaudet ovat heinä-elokuussa, jolloin lämpötilat kohoavat helposti yli 30 asteen. Alueelle matkustetaan ympäri vuoden, mutta matkatoimistot järjestävät matkoja tyypillisesti huhti-lokakuun välisenä aikana.

Vesiurheilua ja turkkilaisia ostoksia

Gazipasa ja sen lähiympäristö sopii erityisesti rantalomailijalle. Lapsiperheille löytyy sopivia rantoja ja vesipuistoja. Aikuisille tarjontaa riittää hurjimmista vesiurheilulajeista perinteiseen rantalöhöilyyn ja jeeppisafareihin.

Gazipasan kylässä voi tehdä pieniä ruoka- ja tuliaisostoksia, mutta vaativammalle shoppailijalle ostokset saattavat löytyä paremmin Alanyan puolelta. Alanya on tunnetusti hyvä ja edullinen shoppailukohde. Esimerkiksi useilta basaareilta voi tehdä löytöjä. Tinkiminen kuuluu oleellisesti turkkilaiseen kaupankäyntiin. Alanyasta löytyy myös muutamia isompia kauppakeskuksia.

Muista paikallinen kulttuuri

Turkkilaiset ovat alueella hyvin ystävällisiä ja tottuneet matkailijoihin. Tinkiminen ja hinnoista keskustelu kuuluu olennaiseksi osaksi turkkilaista kulttuuria. Kiirettä ei ole samalla tavalla kuin suomalaisilla ja se saattaa hieman näkyä aikatauluissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka alue on jo pitkään ollut matkailijoiden suosima, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon paikallisen kulttuurin pääpiirteet ja maan pääuskonto islam, esimerkiksi pukeutumisen osalta. Valtaosa turisteista käyttää vaatteina shortseja ja toppeja, mutta se voi vaikuttaa paikallisten suhtautumiseen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GAZIPASASSA

Gazipasa, Turkki
Turkkilaista kahvia kannattaa maistaa edes kerran matkan aikana.

Suorilla lennoilla Helsingistä Gazipasaan

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Turkkiin. Gazipasassa on oma lentokenttä, minne lennetään suoraan Helsingistä. Suorat lennot maksavat noin 250-300 euroa. Gazipasaan lennetään myös usein yhdellä välilaskulla Istanbulin kautta, näitä välilaskullisia lentoja saa noin 250 eurolla, riippuen vuodenajasta.

Matkanjärjestäjät järjestävät runsaasti pakettimatkoja Alanyaan, joiden lennot liikennöidään usein suoraan Gazipasan lentokentälle.

Gazipasassa pieni valikoima majoitustarjontaa

Gazipasasta löytyy jonkin verran majoitusvaihtoehtoja. Hotelliyön hinta Gazipasassa on noin 40-80 euroa. Edullisimmillaan majoituksen voi saada 30 eurolla per yö.

Gazipasaa runsaampi majoitustarjonta löytyy Alanyasta ja sen lähialueilta. Alanyssa on useita erilaisia majoitusvaihtoehtoja edullisemmista hotelleista all-inclusive luksushotelleihin.

Gazipasasta bussilla naapurikaupunkeihin

Kävely on helppo tapa tutustua kylään, rantoihin ja lähiympäristöön.

Gazipasan lentokentältä voi myös vuokrata auton käyttöön. Turkkilainen liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta ja voi vaatia alkuun totuttelua. Vuokra-autolla pääsee kuitenkin tutustumaan paremmin hieman kaukaisempiin nähtävyksiin ja isompiin kaupunkeihin. Edullisimmillaan autovuokra on noin 50 euroa vuorokaudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin sisäisessä liikenteessä voi liikkua esimerkiksi dolmusilla ja taksilla. Paikallinen minibussi, dolmus, on edullinen keino liikkua paikasta toiseen. Alanyasta on myös edullisia linja-autoyhteyksiä useisiin muihin Turkin kohteisiin.

GAZIPASAN NÄHTÄVYYDET

Gazipasa
Turkin etelärannikon merivesi on kauniin väristä.

Muinainen kaupunki – Anemurium

Muinainen kaupunki Anemurium on käymisen arvoinen kohde. Se sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Gazipasasta. Kaupungin rauniot ovat säilyneet lähes alkuperäisessä kunnossa ja kohde onkin tunnettu, varsinkin historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden parissa. Alueelta löytyy myös piknikpaikka ja kahvila.

Alanyan linnoitus

Alanyan linnoitus on 1200-luvulla rakennettu ja yksi alueen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Historiallinen linnoitus sijaitsee noin 2,5 kilometrin korkeudessa Kale-kukkulalla. Kale-kukkula jakaa Alanyan rannat kahteen osaan. Ulkoilmamuseona toimiva alue on suosittu kohde myös valokuvaajien keskuudessa. Ylhäältä saa upeita kuvia matkamuistoksi.

Taurusvuoret

Jylhät Taurusvuoret ympäröivät Gazipasaa ja ovatkin suosittu retkikohde sekä paikallisille että matkailijoille. Taurusvuorten luonto yllättää monipuolisuudellaan. Vehreät maisemat, korkeat huiput ja vuoristopurot ovat vain osa retken tarjontaa. Vuorille voi mennä joko autolla tai patikointi- ja kävelyretkelle. Vuorille järjestetään myös pyöräretkiä.

GAZIPASAN PARHAAT

Flickr / mundeGazipasan sininen vesi ihastuttaa matkailijaa.
Gazipasan rannat ovat rauhallisempia kuin naapurikaupunki Alanyan.

Parhaat nähtävyydet

1. Anemurium – muinainen kaupunki
2. Alanyan linnoitus
3. Taurusvuoret
4. Punainen torni
5. Damlatas – tippukiviluola

Parhaat aktiviteetit

1. Vesiurheilu
2. Patikointi
3. Pyöräily
4. Jeeppisafari
5. Shoppailu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LISÄTIETOA

Turkin valtion matkailu

Teksti: Nella Rahkonen
Kuvat: Inka Khanji, Flickr / munde, Inka Khanji, Flickr / munde, Flickr / munde