Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Yhdysvallat on monipuolinen matkailumaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.10.2019
Yhdysvallat on täynnä historian melskettä, kulttuuria, sekä televisiosta ja elokuvista tuttuja nähtävyyksiä.

50 osavaltion maa

Amerikan yhdysvallat on liittovaltio, joka sijaitsee suurilta osin Pohjois-Amerikassa. Yhteensä 50 osavaltiosta koostuva valtio on mainio kohde niin kaupunki-, auto-, kuin rantalomalle, sillä valtavassa maassa riittää näkemistä. Asukasluvulla ja pinta-alalla mitattuna Yhdysvallat on maailman kolmanneksi suurin valtio.

Yhdysvaltojen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Kalliovuoret, Grand Canyon, Coloradon maisemat, Hollywood Hills ja Vapaudenpatsas, sekä maan suurimmat kaupungit, kuten New York, Los Angeles, Washington D.C. tai Las Vegas. Yhdysvalloista löytyy paikkoja myös perinteisille rantalomalaisille, sillä esimerkiksi Florida on ihanteellinen paikka auringonpalvojille. Floridassa sijaitsee myös lasten suursuosikki Disney World.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Yosemite, Yhdysvallat
Parhaimpia tapoja kokea Yhdysvallat on lähteä automatkalle maan halki.

Vaihtelevat sääolot

Olosuhteet vaihtelevat Kalifornian lämmöstä Alaskan talvisiin vuoristomaisemiin. Yhdysvaltojen eteläosissa ilmasto on aina suhteellisen lämmin, ja itärannikon eteläisissä osavaltioissa kasvaa subtrooppisia metsiä. Yhdysvaltojen läntisissä osissa lehtimetsä vaihtuu ensin preeriaksi, ja Kalliovuorten ja Kaskadivuorten väliin jäävillä alangoilla aavikkoisiksi ja sateettomiksi ylänkötasangoiksi.

Paras matkustusaika riippuu matkakohteesta. Esimerkiksi New Yorkissa on otollisin matkasää alku- ja loppukesästä, kun taas Floridaan voi matkustaa myös talvella. Kuuminta on eteläisissä osavaltioissa, ja esimerkiksi Arizonassa voi lämpötila nousta kesäisin jopa 50 asteeseen.

Jos sunnitelmissasi on kiertää useampia Yhdysvaltojen kohteita, on parasta pelata varman päälle ja matkustaa joko loppukeväästä tai alkusyksystä. Silloin lämpötilat ovat miltei kaikkialla suomalaiseen makuun siedettäviä.

Jokaiselle jotakin

Yhdysvaltoihin matkustetaan kaupunkilomalle, automatkalle, rentoutumaan rannalle tai vaeltamaan luontoon. Suuri maa tarjoaa monia mahdollisuuksia, eikä kaikkea voi kokea kerralla.

Valtava valtio soveltuu erityisen hyvin automatkailuun, sillä sekä nopeasti vaihtuvat maisemat että muuttuvat korkeuserot takaavat, ettei ratin taa nukahda. Autolla pääsee kätevästi liikkumaan paikasta toiseen, tiet ovat valtaosin hyvässä kunnossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvalloissa kannattaa tehdä ostoksia, sillä maa on suomalaisen näkökulmasta halpa. Piirun verran kotimaata alhaisempi hintataso takaa, että harva palaa Yhdysvalloista tyhjin käsin. Osavaltiokohtainen vero lisätään kaupoissa hintojen päälle, joten hintalappuun merkattu numero ei aina ole lopullinen hinta. Ennen matkaa on viisasta tarkistaa senhetkinen dollarin kurssi suhteessa euroon.

Televisiosta tuttu kulttuuri

Yhdysvaltoihin matkaava suomalainen sopeutuu kulttuurieroihin yleensä helposti. Yhdysvalloissa puhutaan englantia, joten kieleen sopiva kohteliaisuus on hyvä muistaa, samoin small talk. Matkailija pärjää Yhdysvalloissa mainiosti noudattamalla yleisiä käyttäytymis- ja pukeutumissääntöjä sekä käyttämällä maalaisjärkeä.

Englannin kieli riittää mainiosti Yhdysvalloissa, mutta erityisesti Meksikon rajan läheisyydessa matkatessa auttaa, jos osaa edes auttavasti espanjaa.

Yhdysvallat on pääpiirteittäin turvallinen matkailumaa, kun vain ymmärrät ottaa paikallisten varoitukset vakavasti ja välttää pahamaineisia alueita. Esimerkiksi Meksikon rajan tuntumassa on silloin tällöin levottomuuksia, joten niiden varalta on suositeltavaa seurata paikallisia tiedotusvälineitä.

Maaliskuusta elokuuhun on tornadokausi, jonka aikana pyörremyrskyjä esiintyy erityisesti Mississippissä, Alabamassa, Oklahomassa, Kansasissa sekä Teksasin pohjoisosissa. Tornado voi joskus iskeä myös kauden ulkopuolella. Pyörremyrskyn uhatessa tulee hakeutua suojaan välittömästi ja autosta on poistuttava heti. Hyviä turvapaikkoja ovat esimerkiksi kylpyammeet ja kellarit.

Alkuperäiskansojen kodista länsimaiseksi supervallaksi

Ensimmäiset ihmiset vaelsivat nykyisten Yhdysvaltojen maaperälle jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten Siperiasta. Ennen eurooppalaisten valloitusta Amerikassa asui alkuperäiskansoja, jotka vähitellen katosivat eurooppalaisten valloittajien ylivoiman edessä. Nykyisten yhdysvaltojen alueet tulivat tutuiksi vanhalle maailmalle, eli Euroopalle, vasta 1500-luvun alussa. Ensimmäisen virallisen havainnon Amerikasta teki Kristoffer Kolumbus rantautuessaan nykyiseen Puerto Ricoon vuonna 1493.

Löytymisestä alkoi tulevien Yhdysvaltojen kasvu. Asukkaita on virrannut Amerikan mantereelle eri puolilta maailmaa, joskus innokkaammin, joskus vähemmän innokkaasti. 1800-luvun alkupuoliskolla Yhdysvaltain koko lähes kolminkertaistui kun uudisasukkaat valtasivat länttä, ja vuosina 1861–1865 soditun sisällissodan jälkeen maahan saapui suuri määrä maahanmuuttajia paremman elämän toivossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Houkuttimena toimi se, että maahanmuuttajat saivat vallata itselleen tietyn kokoisen maa-alueen haluamastaan vapaasta paikasta, tietenkin ilmaiseksi. Tällä legendaarisella ajanjaksolla, jolloin rajaseutujen lainvalvonta oli puutteellista ja ryöstöt olivat arkipäivää, syntyi villi länsi -käsite.

Maailmansotien ja kylmän sodan jälkeen Yhdysvalloista tuli selvästi vaikutusvaltaisin supervalta, joka on tänäkin päivänä yksi maailman tärkeimmistä vaikuttajista. Vuosisataisen maahanmuuton seurauksena Yhdysvalloista on tullut todellinen kansojen sulatusuuni, jossa eri puolilta maailmaa kerääntyneet ihmiset ovat muodostaneet amerikkalaisen väestön.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN YHDYSVALLOISSA

ShutterstockYhdysvallat
Yhdysvallat tarjoaa unohtumattomia kaupunkielämyksiä ja lukuisia elokuvista ja tv-sarjoista tuttuja maisemia.

Lentämällä moniin kaupunkeihin

Suomesta pääsee Yhdysvaltoihin helpoiten lentämällä. Suorat lennot Helsingistä New Yorkiin maksavat noin 500 euroa. Lennot Los Angelesiin voi saada myös 500 eurolla, mutta yleensä liput länsirannikolle maksavat 600 euron molemmin puolin. Halvimmillaan tarjouslennot New Yorkiin voi saada noin 300 eurolla.

Lentämisen lisäksi Yhdysvaltoihin voi matkustaa Euroopasta laivalla. Tarjolla on paitsi rahtilaivakyytejä, myös Englannista Yhdysvaltoihin kulkevia matkustaja-aluksia.

Majoituksen taso ja hinta vaihtelevat

Yhdysvalloissa on tarjolla monen hintaista majoitusta: tienvarsimotellit ovat edullisia, mutta suurkaupunkien hotellit ja jopa hostellit voivat olla yllättävän kalliita.

Hintataso vaihtelee reilusti sijainnista riippuen. Tienvarsimotellista voi saada neljän hengen huoneen 20 eurolla, kun taas sänky newyorkilaisessa hostellissa voi maksaa jopa 40 euroa yöltä. Kahden tähden hotelli New Yorkissa maksaa keskimäärin 80 euroa yöltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majapaikat ovat keskimäärin melko siistejä, mutta suurissa kaupungeissa kannattaa varautua myös heikkotasoiseen majoitukseen hinnasta riippumatta. Erityisesti New Yorkissa on kiusallinen ludeongelma, ja sängyt on syytä tarkistaa myös hienoissa hotelleissa. Kesäaikaan hotellihuoneissa ympäri Yhdysvaltoja saattaa törmätä myös torakoihin.

Yhdysvalloissa liikkuminen helppoa

Paras tapa liikkua Yhdysvaltojen sisällä on vuokrata auto. Auton vuokraaminen on vaivatonta, ja vaatii vain luottokortin sekä riittävästi ikää, sillä valtaosa vuokraamoista ei vuokraa autoa alle 25-vuotiaalle. Vuokra-autolla pääsee kätevästi liikkumaan maan sisällä, ja tarvittaessa sen voi palauttaa vaikka Yhdysvaltojen toiselle puolelle. Ajaminen on helppoa, sillä tiet ovat hyvässä kunnossa ja niiden varsilla on runsaasti palveluja. Autolla ajaminen on melko turvallista, sillä liikennesääntöjä noudatetaan hyvin.

Vuokra-auton lisäksi myös bussi on mainio tapa päästä paikasta toiseen, sillä Yhdysvalloissa on useita maansisäisiä matkoja tarjoavia bussifirmoja. Bussiyhtiötä valitessa on suositeltavaa kiinnittää huomiota paitsi lipun hintaan myös matkan kestoon, pysähdysten määrään ja matkustusmukavuuteen.

Myös Yhdysvaltojen junaverkosto on kattava. Maan junayhtiöllä Amtrakilla on hyvät yhteydet ympäri maata, ja junalla pääseekin 46 osavaltioon. Kohteita on yhteensä yli 500.

Pitkien etäisyyksien vuoksi myös lentäminen Yhdysvaltojen sisällä on yleistä, ja lentokenttiä on myös pienissä kaupungeissa. Yhdysvaltojen sisäisiä lentoja on tarjolla runsaasti, ja hintakilpailun vuoksi lentoliput voi saada melko edullisesti.

YHDYSVALTOJEN MATKAKOHTEET

Yhdysvallat
Valtaosa Las Vegasin kasinoista sijaitsee kuuluisan The Strip -kadun varrella.

New York houkuttaa kerta toisensa jälkeen

Maailman pääkaupungiksikin kutsuttu New York on Yhdysvaltojen suosituimpia matkakohteita. Kahdeksan miljoonan asukkaan kaupunki tarjoaa matkailijalle monipuolista nähtävää pilvenpiirtäjistä hiekkarantoihin. Kaupunki on täynnä eri kulttuureja sekä kansainvälistä ruokaa, eikä metromatkalla juuri koskaan kuule pelkkää englantia.

New York sopii metropolinnälkäiselle kaupunkimatkaajalle, joka on kiinnostunut erilaisista kulttuureista tai ainakin kaupungin tarjoamista shoppailumahdollisuuksista. Kaupunki koostuu piirikunnista, joista tunnetuin on Manhattan. Muita piirikuntia ovat Staten Island, Brooklyn, Bronx ja Queens.

Itärannikolla sijaitseva New York on yleisin kohde ensimmäiselle matkalle Yhdysvaltoihin, mutta New York eroaa huomattavasti muista yhdysvaltojen suurkaupungeista. Kaupungin ikoniset keltaiset taksit, taivasta tavoittelevat pilvenpiirtäjät ja vanha koliseva metro luovat New Yorkiin ainutlaatuisen tunnelman.

Pääkaupunki Washington D.C. tarjoaa kulttuuria ja kiinnostavia paikkoja

Yhdysvaltojen pääkaupunki Washington D.C. tunnetaan paitsi valkoisesta talosta myös muista maan isänmaallisista nähtävyyksistä. Kaupunki sopii parhaiten Yhdysvaltain historiasta ja politiikasta kiinnostuneelle matkailijalle.

Valkoisen talon lisäksi Washingtonin ykkösnähtävyyksiin kuuluvat muun muassa osavaltion kapitoli ja Washington-monumentti.

Monipuolisessa Chicagossa on paljon nähtävää

Illinoisin osavaltiossa sijaitseva Chicago on monipuolinen kohde, missä ei tekeminen helpolla lopu. Aivan Michigan-järven rannalla sijaitseva kaupunki tarjoaa matkailijoille monipuolisia nähtävyyksiä, joista kaupungille leimallisin on puhekielessä The Bean -nimellä tunnettu The Cloud Gate -peilipallo, joka sijaitsee Chicagon suosituimmassa puistossa Millennium Parkissa. Puiston lisäksi näkemistä riittää muualla kaupungissa. Korkeat pilvenpiirtäjät muodostavat kaupungin upean siluetin, joka täytyy nähdä Chicagon-loman aikana.

Vaikka Chicago on vajaan kolmen miljoonan asukkaan kansainvälinen kaupunki, voi Chicagon leppoisan tunnelman vuoksi helposti unohtaa olevansa miljoonakaupungissa.

Vapaamielinen hippikaupunki San Francisco

Kalifornian osavaltion pohjoisosassa sijaitseva San Francisco tunnetaan Yhdysvaltojen vapaamielisimpänä kaupunkina. San Franciscossa onkin esimerkiksi sateenkaarilippujen täyttämä, homojen kaupunginosaksi kutsuttu Castro, sekä hippien suosiossa oleva Haight & Ashbury.

Mäkinen San Francisco on melko haastava kohde kävellen liikkuvalle matkailijalle, sillä jyrkät mäet ja hyytävä merituuli eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä. Vaikka San Francisco sijaitsee lämpimänä osavaltiona tunnetussa Kaliforniassa, ei kaupungissa ylletä hellerajoihin edes joka kesä.

San Franciscon suosituimpia nähtävyyksiä ovat ikoninen Golden Gate -silta sekä kaupungin edustalla oleva vankilasaari Alcatraz. Myös kaupungin laitureilla leppoisasti oleskelevat merileijonat kuuluvat tiukasti San Franciscon matkaan.

Syntinen Las Vegas on uhkapelaajan taivas

Keskelle Nevadan autiomaata rakennettu kasinokaupunki Las Vegas on tunnettu kaikkialla maailmassa. Kasinoiden muodostama kaupunki on autiomaan keskellä oleva keidas, joka tyydyttää kaikki tarpeet.

The Strip -kadun varrelle rakennettu kaupunki on täynnä toinen toistaan käsittämättömämpiä kasinokomplekseja, joiden uumenissa on parhaimmillaan niin hotelli, kasino, ostoskeskus kuin ravintolamaailma. Kadulta löytyvät myös pienoisversiot Venetsiasta, Pariisista ja New Yorkista, mutta myös keskiaikainen satulinna ja valtava pyramidi.

Las Vegas kuumenee kesällä huippulukemiin, mutta viilennetyissä kasinoissa ei helle paljoa tunnu. Pelipöytien lisäksi Las Vegasissa voi viettää aikaa esimerkiksi uima-altailla, valtavissa buffeteissa tai vaikkapa pilvenpiirtäjän katolle pystytetyissä huvipuistolaitteissa.

Elokuvatähtien Los Angelesissa on lämmintä ympäri vuoden

Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitseva Los Angeles on maan elokuvateollisuuden merkkikaupunkeja. Kaupungissa on monia elokuvastudioita, joissa matkailijat voivat vierailla.

Los Angeles on rakennettu todella laajalle alueelle, ja sen vuoksi auto on kaupungissa välttämätön. Liikenneruuhkat ovat mittavia, ja paikasta toiseen siirtymiseen kuluu runsaasti aikaa. Oman auton sijaan paikallisen julkisen liikenteen käyttäminen on melko riskialtista.

Eteläisessä Kaliforniassa paistaa aurinko melkein aina, ja Los Angelesissakin on lämmintä ympäri vuoden. Lämpötila lähentelee pariakymmentä astetta jopa talvikuukausina. Los Angelesin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat paitsi useat rannat myös kuuluisa Hollywood-kyltti sekä tähtiä täynnä oleva Walk of Fame.

Paratiisikohde Havaiji on paikallisten suosiossa

Havaiji on yksi amerikkalaisten suosimista legendaarisista lomakohteista. Havaijin monipuolisin saari on Big Island, jolla kohoavat Tyynenmeren korkeimmat vuoret, Mauna Loan ja Mauna Kean tulivuoret. Big Islandilla sijaitsee myös toimiva tulivuori Kilauea.

Loman unohtumattomimman kävelyretken voi tehdä Volcanos National Park -kansallispuiston kuumaisemissa tai sademetsän siimeksessä. Upeat uimarannat löytyvät Kona-Kohala-rannikolta laavakenttien, kahviplantaasien ja hurmaavien havaijilaiskylien ohella.

Toinen suosittu lomasaari Havaijilla on Maui, jolla voi katsella auringonnousua Haleakala-tulivuoren maisemissa, pelata golfia saaren kymmenillä kentillä tai sukeltaa kirkkaissa vesissä. Alaskan valaat tulevat talvehtimaan Mauin vesille joulukuusta huhtikuuhun, jolloin niitä on mahdollista nähdä.

YHDYSVALTOJEN PARHAAT

ShutterstockYhdysvallat
Floridan osavaltio hemmottelee matkailijoita lämmöllä.

Kauneimmat kansallispuistot

 • Grand Canyon
 • Yosemite
 • Yellowstone
 • Monument Valley
 • Kalliovuoret

Parhaat rantakaupungit

 • San Diego
 • Los Angeles
 • Miami
 • Hamptons
 • New York

Herkullisimmat hampurilaiset

 • Five Guys
 • Shake Shack
 • In-N-Out
 • Fatburger
 • Sonic

Teksti: Jenna Lehkonen, Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Top of the Rock, New York

New Yorkin parhaat näköalapaikat – viisi pilvenpiirtäjää, joiden maisemat lyövät ällikällä

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja