Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Matkaopas: Gardajärvi

  • Kirjoittajan oletuskuva
Suvi Huttunen, Iira Hartikainen Päivitetty: 01.12.2023
Gardajärven lempeä ilmasto ja kauniit maisemat houkuttelevat sekä rentoutumaan että liikkumaan.

Italian suurin järvi

Jylhän vuoriston keskeltä Pohjois-Italiasta löytyy Gardajärvi, jonka ympäristöön on siroteltu useita sieviä pikkukaupunkeja. Garda on Italian suurin järvi.

Gardajärven tunnetuimmat kohteet ovat Riva del Garda, Sirmione, Desenzano, Bardolino, Garda ja Malcesine, mutta järven ympäriltä löytyy myös lukuisia muita viehättäviä lomakohteita kuten Salò ja Garganon kylä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gardajärvi ei vedestä huolimatta ole varsinainen rantalomakohde. Joitakin uimarantoja toki on, mutta pohja on usein kivinen. Gardalle kannattaakin matkustaa nauttimaan ennen kaikkea luonnosta, hyvästä ruoasta ja kiireettömyydestä.

IstockphotoGardajärven matkaopas
Gardajärvi on Pohjois-Italian suosituimpia kesälomakohteita.

Myös aktiviteetteja kaipaavalle Garda tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja patikoinnista ja maastopyöräilystä purjehdukseen ja sukellukseen. Gardalla voi kokeilla myös muun muassa varjoliitoa ja melomista. 

Gardalla lomaillessa kannattaa vierailla myös muissa lähiseudun kylissä ja kaupungeissa. Gardan lähistöltä tulevat muun muassa Bardolino-viinit. Lyhyehkön ajomatkan päässä on useita viinitiloja, jotka ovat hyviä vierailukohteita.

Gardajärvi sopii hyvin rauhallisen loman viettoon sekä pariskunnille että perheille.

Gardajärven ilmasto

Paras ajankohta lomailla Gardalla on alkukesästä tai alkusyksystä, varsinkin jos tarkoituksena on hyödyntää järvialueen aktiviteettimahdollisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etenkin heinä-elokuussa Gardajärvi täytyy keskieurooppalaisista matkailijoista, joten silloin hotelleissa ja ravintoloissa voi olla ruuhkaista. Myös lämpömittari voi silloin nousta yli 35 asteeseen.

IstockphotoGardajärven ilmasto
Gardajärven matkailukausi kestää keväästä pitkälle syksyyn.

Ympäröivän vuoriston ansiosta sää on Gardajärvellä usein epävakaa, ja sateita saattaa tulla kesälläkin. Lämpötila on kuitenkin kesäisin miellyttävän lämmin. 

Talvella mittarin lukemat voivat käydä lähellä nollaa, ja tällöin Gardajärveä ympäröivillä vuorilla on mahdollista harrastaa talviurheilua.

Gardajärven hintataso

Pohjois-Italian hintataso on suurin piirtein sama kuin Suomessa. Käteistä on syytä olla mukana jonkin verran, sillä pienet ostokset kuten jäätelö, kahvi tai pizzapala oletetaan edelleen maksettavan käteisellä. Myös paikallisbusseissa kelpaa ainoastaan käteinen.

Juomarahan jättäminen ravintoloissa ja kahviloissa ei ole välttämätöntä, mutta on silti kohteliasta antaa tarjoilijalle noin 5–10 prosentin tippi hyvästä palvelusta.

Ostosmahdollisuuksia kaipaavalle Gardajärven ympäristöstä löytyy useita ostoskeskuksia ja outlet-myymälöitä. Ne ovat tyypillisesti hieman kaupungin ulkopuolella, joten paras kulkuväline on oma auto tai taksi. Osaan pääsee myös bussilla.

Shutterstock / maudanrosGardajärven hintataso
Gardajärven pienissä putiikeissa myydään esimerkiksi paikallisia herkkuja ja matkamuistoja.

Autenttisempia ostosmahdollisuuksia löytyy Gardajärveä ympäröivistä kaupungeista erityisesti Riva del Gardasta ja Malcesinesta. Kaupoista ja putiikeista kannattaa ostaa tuliaisiksi esimerkiksi nahkatuotteita, italialaista muotia tai paikallista taidetta. Kaikkein pienimmissä putiikeissa kannattaa varautua maksamaan ostoksensa käteisellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös markkinat ovat hyvä mahdollisuus tehdä löytöjä kotiin viemisiksi. Useimmissa Gardajärveä ympäröivissä kaupungeissa ja kylissä järjestetään viikoittain markkinat kaupungin keskustassa. Niihin kannattaa suunnata jo tunnelman vuoksi! 

Hieman harvemmin, noin kerran kuukaudessa, järjestetään myös suosittuja kirpputoreja.

Gardajärven tapakulttuuri ja turvallisuus

Gardajärvi on turvallinen matkakohde, joka sopii mainiosti myös lapsiperheille. Ruuhkaisilla ostoskaduilla, toreilla ja markkinoilla, rautatieasemilla ja turistien kansoittamissa nähtävyyksissä kannattaa kuitenkin pitää erityistä huolta omaisuudestaan.

Kielen puolesta parhaiten tulee toimeen tietenkin italiaksi, mutta koska alue on suosittu matkakohde, pärjäävät lomalaiset mainiosti myös englannin kielellä.

ShutterstockTapakulttuuri Gardajärvellä
Malcesinea pidetään yhtenä Gardajärven kauneimmista kohteista.

Kohteliaisuussyistä muutaman perusfraasin opetteleminen italiaksi ennen matkaa on kuitenkin suositeltavaa ja takaa usein paremman palvelun ravintoloissa ja kaupoissa.

Esteetön liikkuminen on mahdollista useissa Gardajärveä reunustavissa kaupungeissa kuten Salòssa, Riva del Gardassa, Gardassa, Desenzanossa ja Sirmionessa. Gardajärven ympäristössä järjestetään myös esteettömiä kiertoajeluja ja retkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gardajärven alue on suvaitsevaista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, kuten Pohjois-Italia muutenkin.

Lennot Gardajärvelle

Gardajärvi on sekä omatoimi- että pakettimatkailijoiden kohde. Suurimmista matkanjärjestäjistä ainakin Aurinkomatkat, Tjäreborg, TUI ja Matkapojat järjestävät valmismatkoja sekä paketoituja reittilento- ja hotellimatkoja Gardajärvelle. 

Gardalle pääsee myös omatoimisesti lentämällä Veronaan, Milanoon, Bergamoon tai vaihtoehtoisesti Venetsiaan.

Finnair lentää kesäkaudella suoraan Veronaan, mikä on Gardajärveä lähimpänä sijaitseva lentokenttä. Lisäksi yhdellä vaihdolla sinne pääsee useiden Euroopan kaupunkien kautta. 

Suoraan Milanoon ja Venetsiaan lentävät Suomesta Finnair ja Norwegian. Matkaa Gardajärven lomakohteisiin on näistä kaupungeista noin sadasta kahteensataan kilometriä. 

Ryanairilla on Helsingistä reitti Milanon kupeessa sijaitsevaan Bergamoon. Lentokentistä lähimpänä Gardajärveä ovat Bergamo ja Milanon Linate.

Majoitus Gardajärvellä

Gardajärven ympäristöstä löytyy majoitusvaihtoehtoja aina loistohotelleista pieniin majataloihin, hostelleihin ja Airbnb-majoitukseen. 

Hintataso on melko samaa luokkaa kuin Suomessa – yö laadukkaassa hotellissa maksaa noin 150 eurosta ylöspäin.

ShutterstockGardajärven hotellit
Gardajärvellä on paljon pieniä hotelleja ja loma-asuntoja.

Eniten majoitusvaihtoehtoja on Riva del Gardassa, Sirmionessa, Desenzanossa, Malcesinessa ja Gardan kaupungissa. 

Jos haluat uida, kannattaa valita majoitus, jossa on oma uima-allas, sillä Gardajärvi ei ole varsinainen rantalomakohde.

Myös leirintäalueet ovat suosittuja Italiassa, ja edullisimmin Gardajärvellä majoittuukin jollakin järveä ympäröivistä lukuisista camping-alueista.

Liikkuminen Gardajärvellä

Gardalle pääsee Veronasta, Milanosta ja Venetsiasta helposti autolla, junalla tai bussilla. 

Auton vuokraaminen on kätevää, sillä vuokra-autolla on helppo kierrellä järven ympäristöä omatoimisesti. Autolla pääsee parhaiten myös ympäröiville viinitiloille. Autolla liikkuvien tulee varautua vilkkaaseen liikenteeseen järveä ympäröivillä teillä.

Gardajärveä voi kiertää myös lautoilla, joita risteilee säännöllisesti eri kohteiden välillä. Lautoilta on upeat näkymät, ja niille pääsee yleensä esteettömästi. Osalle lautoista voi ottaa mukaan myös auton. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lauttaliikenne loppuu jo alkuillasta.

IstockphotoLiikkuminen Gardajävellä
Gardajärvellä kannattaa tutustua muihinkin kyliin kuin siihen, jossa itse majoittuu.

Gardan kohteiden välillä liikennöi myös busseja. Bussissa voi maksaa ainoastaan käteisellä. Juna- ja lauttaliput kannattaa ostaa etukäteen netistä tai laiturin lippukassalta.

Kaikki Gardajärven rannoilla olevat kohteet ovat sen verran pieniä, että niissä ei ole tarvetta omia jalkoja tehokkaampaan kulkupeliin.

Vaikka pyöräily järven ympäri saattaa tuntua hyvältä idealta, se ei käytännössä välttämättä ole järkevää. Tiet ovat kapeita ja niillä on paljon tunneleita sekä raskasta liikennettä. 

ShutterstockPyöräily Gardajärvellä
“Ciclopista” on pyöräilijöitä varten tehty maisemareitti Gardajärvellä.

Sopivia pyöräilyreittejä kannattaa kysellä paikallisista matkailuinfoista. Esimerkiksi Limone sul Gardan kallionseinämään, osittain veden päälle rakennettu kävely- ja pyöräilysilta sopii kaiken kuntoisille pyöräilijöille ja myös lapsille.

Parin kilometrin reitti on lyhyt, mutta sitä on kuvailtu Euroopan kauneimmaksi pyöräreitiksi henkeäsalpaavien näkymien vuoksi. Reitin voi myös kävellä.

Ravintolat ja ruoka Gardajärvellä

Gardajärven lomakohteissa on valinnanvaraa italialaisella ruoalla herkutteluun. Ravintoloiden ruokalistoilta löytyy tyypillisesti järven antimia eli kalaa monessa muodossa. 

Gardajärvi levittäytyy kuitenkin kolmen maakunnan alueelle, joilla kullakin on omat kulinaristiset painotuksensa. Ruokatarjonnassa on paikallista vaihtelua niin pastan, risoton, polentan kuin liharuokienkin ystäville.

Aterian päälle kannattaa nauttia lasillinen paikallista Gardajärven alueen sitruunoista valmistettua limoncello-sitruunalikööriä.

Shutterstock / Christian RuegerRuoka ja ravintolat Gardajärvellä
Monista ravintoloista aukeaa hieno järvimaisema.

Ravintoloita löytyy sekä nimellä ristorante, trattoria että osteria. Perinteisesti trattoriat ja osteriat ovat edullisempia vaihtoehtoja tarjoten kotiruokatyyppistä syötävää, mutta välttämättä nimi ei tänä päivänä enää viittaa hintatasoon tai ravintolan tarjontaan.

Maittavasta ruoasta ja hyvästä palvelusta on kohteliasta jättää tarjoilijalle muutama kolikko tai noin 5–10 prosentin tippi.

Gardajärven nähtävyydet

Rauniot ja linnat

Perinteisiä nähtävyyksiä, kuten museoita tai poikkeuksellisen loisteliaita kirkkoja Gardajärvellä ei juuri ole, mutta pienempiä kohteita löytyy runsaasti. 

Gardajärven ympäristössä on esimerkiksi roomalaisten ajoilta peräisin olevia raunioita sekä keskiaikaisia linnoja. Kannattaa katsastaa ainakin Malcesinen kaupungista löytyvä linna sekä Sirmionen vanhakaupunki, josta löytyvät muun muassa muinaisen Grotte di Catullon rauniot sekä Rocca Scaligeran linna.

ShutterstockGardajärven nähtävyydet
Scaligeron linna on Gardajärven suosituimpia nähtävyyksiä.

Sirmionen niemeen pääsee vain kävellen, sillä autolla ajo on siellä täysin kielletty.

Isola del Garda

Gardajärven suurimmalla saarella Isola del Gardalla on lumoava venetsialaistyylinen villa, jota ympäröivät italialais- ja englantilaistyyppiset puutarhat. Saarelle päästäkseen tulee varata erikseen opastettu kierros.

Monte Baldo

Gardajärvellä voi kiivetä yli kahden kilometrin korkeuteen kohoavalle Monte Baldo -vuorelle, jonka huipulta näkee koko järven ympäristöineen. Perille pääsee myös köysiradalla, joka lähtee Malcesinen kaupungin laidalta.

ShutterstockVaellus Gardajärvellä
Monte Baldolle voi lähteä vaeltamaan tai vain ihailemaan maisemia.

Vuorella voi maisemien ihailun lisäksi harrastaa monenlaista urheilua, kuten patikointia, pyöräilyä ja varjoliitoa. Ylhäällä on myös pieni kahvila.

Gardaland

Gardajärven eteläosassa Peschiera del Gardan kaupungin lähellä sijaitseva Gardaland on suosittu huvipuisto. Lapset viihtyvät puistossa helposti koko päivän, mutta se tarjoaa elämyksiä myös aikuisille. Liput voi ostaa puiston verkkosivuilta, ja niihin voi halutessaan yhdistää myös esimerkiksi vierailun vesipuistossa.

>> Lue lisää lapsiperheen matkavinkkejä Gardajärvelle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italia, Vatikaani ja San Marino

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Yllättävät asiat Roomassa

Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja