Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Milano on muodikas kaikkina vuodenaikoina

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.05.2022
Milano on kulttuurimatkailijan unelmakohde, jossa vanhat rakennukset ja moderni elämänmeno kohtaavat.

Kaupungissa pääsee nauttimaan myös italialaisten suurimmista intohimoista, kuten herkullisesta ruoasta ja jalkapallosta.

Kauneutta ja taidetta Milanossa

Pohjois-Italiassa sijaitseva Milano on muodin ja kulttuurin keskus, joka tarjoaa matkailijalle runsaasti nähtävää. Reilun puolentoista miljoonan asukkaan kaupunki tunnetaan myös Italian kaupan ja teollisuuden keskuksena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Milanon ydinkeskusta on pieni ja tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat vain kävelymatkan päässä toisistaan. Tämän ansiosta kaupunkiin ehtii tutustua hyvin parissakin päivässä. Kaupungin kuuluisimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat goottilaiskatedraali Duomo, oopperatalo La Scala, Sforzescon linna ja Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen -taideteos.

Milano on mainio kohdevalinta erityisesti historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille sekä innokkaille shoppailijoille. Myös urheilufanit ja herkuttelijat viihtyvät kaupungissa varmasti.

Muotia ja designia

Milanoa pidetään Italian muodin ja designin keskuksena. Se on yksi maailman muodin pääkaupungeista ja monien huippusuunnittelijoiden kotipaikka: mainittakoon vaikkapa Armani, Prada, Versace, Dolce & Gabbana, Missoni ja Ferré.

Muotiteollisuus on edelleen kaupungin nopeimmin kasvava ala, eikä voi olla näkymättä katukuvassa, joka vilisee kalliita liikkeitä, tyylikkäitä vaatteita ja kauniita ihmisiä. Neljästi vuodessa Milanon muotiviikkojen aikaan kaupungin valtaavat muodin ammattilaiset, mallit, toimittajat ja valokuvaajat. Tuolloin voi vaatimattomammankin majapaikan löytäminen kaupungista muodostua haasteeksi.

Ei liene yllätys, että muodin pääkaupunki on todellinen shoppailijan paratiisi. Huippumuoti ei ole täällä yhtään sen halvempaa kuin muuallakaan, mutta vaatteiden ostamisessa on silti omanlaista hohtoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock
Milanossa riittää kiinnostavia nähtävyyksiä, shoppailumahdollisuuksia ja herkullisia ruokapaikkoja.

Via Montenapoleonen ympärille sijoittuvan Quadrilatero d’Oron, neljän korttelin muodostaman ”kultaisen suorakulmion”, varrelta löytyvät kaikki muodin kansainväliset nimet. Jos kukkaro ei kestä kallista makua, on pelkkien ikkunaostosten tekeminen kuuluisien putiikkien keskellä jo elämys.

Onneksi Milanossa on monia varasto- ja alennusmyymälöitä, joista voi saada edellisen sesongin muotia, lievästi virheellisiä merkkituotteita tai hajakokoja 30–50%:n alennuksella. Kannattaa hyödyntää italialaisen shoppaajan kolmea vinkkiä: sconti (alennukset), saldi (alennusmyynti) ja spacci (alennusmyymälät ja outletit).

Design on Milanossa yhtä merkittävä asia kuin muoti, tekiväthän kuuluisat muotoilijat aikoinaan kaupungin tunnetuksi. Italialainen kauneudentaju on käsite, ja teollinen muotoilu huippuluokkaa, ajatellaanpa vaikka autoista Ferrareita, Lamborghineja, Alfa Romeoita tai Alessin suunnittelemia taloustavaroita. Jos Ferrari ei mahdu budjettiisi, kannattaa silti harkita jonkin tyylikkään keittiövälineen, kodintavaran tai valaisimen ostoa.

Herkullista ruokaa ja vilkas yöelämä

Milano on monella tavalla moderni, miltei epäitalialainen kaupunki, mutta sen ruokakulttuuri vaalii perinteitä. Milanolainen ruoka pyrkii noudattamaan oman maakuntansa traditiota, jonka mukaan huomio pidetään ruoan ulkonäön sijaan sen maussa. Perinteisiä milanolaisia ruokia ovat muun muassa risotto a la Milanese ja panettone-sitruunakakku.

Ruokaa rakastavassa Italiassa ravintolan hinta ei kerro paljoakaan ruoan laadusta. Huokea osteria tai trattoria saattaa tarjota yhtä laadukasta syötävää kuin hieno ravintola. Ja luonnollisesti aivan ydinkeskustassa sijaitsevat ravintolat ovat täälläkin kalliimpia, kuin muualla kaupungissa.

Shutterstock
Milanossa hyvä ruoka ja juoma ovat osa onnistunutta lomaelämystä.

Kello kuuden ja yhdeksän välillä illalla on monilla kahviloilla ja baareilla happy hour, jolloin juomat maksavat 5-10 euroa, ja samaan hintaan kuuluu lihaa, kalaa ja pastaa sisältävä buffet. Tämä on hyvä ja edullinen tapa nauttia illallinen.

Iltamenoihin soveltuu hyvin Naviglin alue kaupungin eteläosassa. Eteläinen Milano kanavineen on muutettu vilkkaaksi illanviettoalueeksi, missä on paljon ravintoloita, pizzerioita, baareja, pubeja ja hienoja kauppoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aivan keskustassa on parasta suunnata Corso Comon alueelle. Yöelämä kaupungissa on omaa luokkaansa. Italialaiset rakastavat koristautumista ja näyttäytymistä, mutta muodin ja kauniiden ihmisten mekassa tämä viedään äärimmilleen. Pääsääntöisesti baareissa ja yökerhoissa ihmiset ovat pukeutuneet todella tyylikkäästi.

Urheilufanien unelma

Jalkapallo on italialaisille henki ja elämä. Jännittävä calcio- eli jalkapallo-ottelu Milanon vaikuttavalla San Siron stadionilla tuottaa huvia kaikenikäisille urheiluhulluille. Milanolla on kaksi A-sarjan joukkuetta, Inter ja AC Milan, joten mahdollisuudet nähdä huippuluokan ottelu ovat erinomaiset.

Peliaikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen joukkueiden nettisivuilta. Urheiluhenkisiä matkaajia saattaa myös kiehtoa Italian F1-osakilpailu, joka ajetaan joka vuosi syyskuussa läheisellä Monzan moottoriradalla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MILANOSSA

Shutterstock
Milanon julkinen liikenne on helppo käyttää myös matkailijalle.

Suoralla lennolla Helsingistä Milanoon

Helsingistä pääsee matkustamaan Milanoon kätevästi suorilla lennoilla. Finnair operoi reittiä ympäri vuoden ja lentoja on parhaimmillaan kaksi päivässä, minkä lisäksi myös Ryanair lentää suoraan Helsingistä Milanoon.

Milanossa on kolme lentokenttää, Malpensa, Linate ja Bergamo. Lentoa etsiessä kannattaakin tarkistaa, mille kentälle lento saapuu ja millaiset ovat yhteydet keskustaan.

Milanon majoitustarjonta

Milano on suosittu matkakohde ja majoitustarjontaa on niin määrän kuin laadunkin suhteen laidasta laitaan. Halvimpien hostellien laatu ei päätä huimaa, mutta kaupungista on helppo löytää hyvätasoinen hotelli kohtuullisella hinnalla, jos on liikkeellä ajoissa. Kaupungista löytyy myös viiden tähden luksushotelleja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Milanossa

Vaikka Milano on todellinen suurkaupunki, on se tiiviin keskustansa ansiosta mahdollista hallita jopa jalan. Suurin osa nähtävyyksistä keskittyy Duomon aukion ja Sforzescon linnan välisen Via Danten varrelle.

Julkisilla liikkuminen on helppoa, sillä esimerkiksi metroverkosto on kattava ja moniin muihin suurkaupunkeihin verrattuna hintatasoltaan suhteellisen huokea. Junalla pääsee puolestaan kätevimmin vähän pidemmän matkan päähän.

MILANON NÄHTÄVYYDET

Istockphoto
Duomo on Milanon kuuluisin nähtävyys ja tunnetuin maamerkki.

Milanon tuomiokirkko eli Duomo

Duomo, Milanon tuomiokirkko on eittämättä kaupungin tunnetuin nähtävyys. Euroopan toiseksi suurin katedraali hallitsee Milanon keskustaa vaalealla massiivisuudellaan. Kirkossa on kaikkiaan 135 tornia sekä 3 400 patsasta, jotka esittävät marttyyreja, profeettoja ja pyhimyksiä. Keskustorni kohoaa yli sadan metrin korkeuteen, ja sen huipulla seisoo Madonna-patsas, koko kaupungin suojelija.

Kun pakolliset lomakuvat Duomon ulkopuolelta on otettu, kannattaa ehdottomasti siirtyä sisätiloihin. Duomon kynttilämeressä unohtaa helposti olevansa miljoonakaupungin keskustassa, vaikka matkailijoita pareveileekin ympärillä sankoin joukoin. Vasta sisällä ymmärtää myös katedraalin suuruusluokan: tilaa on jopa 40 000 ihmiselle.

Upeiden näkymien perässä kannattaa suunnata Duomon huipulle, josta voi myös ihailla katedraalin näyttäviä torneja sekä lukemattomia veistoksia. Katedraali on avoinna vierailijoille päivittäin ja sisätiloihin pääsee tutustumaan parin euron hintaan. Huipulle pääsy maksaa portaita pitkin noin 10 euroa aikuiselta ja hieman enemmän jos haluaa käyttää hissiä.

Duomon katedraaliaukiolla sijaitsee myös Galleria Vittorio Emanuele II, joka on nelikerroksinen, lasikattoinen ja koristeellinen kauppakäytävä. Se kätkee sisälleen pieniä putiikkeja ja kahviloita. Gallerian keskiosan lattiamosaiikissa on kuvattuna Milanoa symboloiva sonni. Sikäläisen hauskan tradition mukaan paikalliset varmistavat hyvän onnensa tallaamalla sonnin sukukalleuksien päälle joka kerta kun kulkevat ohi.

Oopperatalo La Scala

Duomolta vain muutaman sadan metrin päässä sijaitsee oopperatalo La Scala, joka on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista oopperataloista. La Scalan historia on ainutlaatuinen ja 1700-luvun loppupuolella valmistunut oopperatalo on toiminut monien legendaaristen oopperoiden näyttämönä – muun muassa Giuseppe Verdi oli aikoinaan La Scalan hovisäveltäjä.

Mikäli ooppera kiinnostaa, on ilta La Scalassa unohtumaton elämys. Elokuuta lukuun ottamatta La Scalassa pyörii teatteri-, baletti- ja konserttiesityksiä ympäri vuoden. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä ne ovat kovin suosittuja.

Parhaiten La Scalan historiaan pääsee tutustumaan vierailemalla oopperatalon yhteyteen sijoitetussa museossa. Näytillä on niin oopperaesityksissä käytettyjä pukuja, maalauksia kuin patsaitakin. Museo on avoinna päivittäin ja sisäänpääsy maksaa aikuiselta noin 10 euroa.

Sforzescon linna

Sforzescon linna on Duomon ohella yksi Milanon vaikuttavimmista rakennuksista. Massiivinen linna on peräisin 1300-luvulta, joskin sen varustelua on vuosien saatossa paranneltu useaan otteeseen.

Linnan historia on erittäin mielenkiintoinen. Viscontin hallitisijasuvun rakennuttama linna päätyi 1500-luvulla espanjalaisten käsiin. Sen jälkeen vallan ottivat käsiinsä itävaltalaiset, jotka menettivät sen kuitenkin Napoleonilla – vain palatakseen sinne parinkymmenen vuoden jälkeen. Lopulta 1800-luvun loppupuolella milanolaiset saivat linnansa takaisin.

Linnavierailulla on mahdollista tutustua tarkemminkin historiankulkuun, mutta nähtävää riittää muussakin mielessä. Linnan salien kokoelmissa on nähtävillä muun muassa maalaus- ja veistotaidetta, yksi merkittävimmistä aarteista on Michelangelon viimeiseksi jäänyt ja keskeneräinen työ ’Pietà Rondanini’. Jos linnaan ei halua mennä sisälle, voi muureja, torneja ja Napoleonin rakennuttamaa kaunista suihkulähdettä ihailla ulkopuolella. Linnaa ympäröivä puisto on myös tutustumisen arvoinen ja linnan sisäpiha suosittu oleskelupaikka.

Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen

Viimeinen ehtoollinen, joka on 1400-luvun lopulta, on yksi renessanssimestari Leonardo da Vincin kuuluisimmista teoksista. Maalaus on yksi renessanssin taiteen kulmakivistä ja samalla myös yksi Milanon tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Fresko löytyy Santa Maria delle Grazien kirkon kappelista. Lippuvaraus täytyy tehdä etukäteen vähintään muutamaa päivää ennen vierailua. Koska maalaus on niin suosittu, on sen katseluaika rajoitettu.

MILANON PARHAAT

Shutterstock
Naviglin alue on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Tunnetuimmat nähtävyydet

  1. Duomo
  2. La Scala
  3. Galleria Vittoria Emanuele
  4. Sforzescon linna
  5. Viimeinen ehtoollinen

LISÄTIETOA

Visit Milano – Milanon virallinen matkailusivusto

Teksti: Hanna Ahonpää, Kalle Jokinen, Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja