Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Madeira

Inka Khanji
Madeira

Madeiran saari on upea luontokohde Atlantilla

Madeiran saariryhmä sopii mainiosti lämpöä kaipaavalle aktiivilomailijalle, mutta suosittu kohde on myös rantalomailijoiden rakastama.
Päivitetty: 21.04.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Madeira tunnetaan kukkivasta luonnostaan, nimikkoviinistään ja ainutlaatuisesta ilmapiiristään. Kuten muillakin lähes eristyksissä muusta maailmasta kehittyneillä saarilla, myös Madeiralla on oma erityinen luonteensa ja tunnelmansa.

Värikylläinen luonto saa matkailijat palaamaan Madeiralle

Madeira on Pohjois-Atlantilla sijaitseva seitsemästä tuliperäisestä saaresta koostuva Portugalille kuuluva saariryhmä. Saarista asuttuja ovat Porto Santo ja Madeira, joka aikoinaan nimettiin osuvasti Ilha da Madeiraksi, Puusaareksi. Nykyisin saaresta jopa kolme neljäsosaa on luonnonsuojelualuetta.

Luontokohteet ovatkin Madeiran keskeistä antia. Valikoimaan kuuluvat muun muassa saaren luoteiskärjen lukuisat näköalapaikat, Cabo Girãon 580-metrinen jyrkänne ja lähes kahden kilometrin korkeuteen kohoava Pico Ruivo -vuori.

Luonnonkauneutta on tarjolla myös Madeiran pääkaupungissa Funchalissa. Esimerkiksi kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico on yksi Madeiran viehättävimmistä vihreistä keitaista.

Kaupunki-, luonto- ja aktiivikohteiden lisäksi Madeiralla on myös rantoja.

Flickr / Carlos MoreiraMadeira, Portugali
Madeira hemmottelee kävijöitä myös mainioilla rannoilla.

Ympärivuotinen matkakohde

Madeiran lämpötilat ovat kautta vuoden mukavan lämpimiä, mutta eivät tukahduttavan kuumia. Lämpötilat vaihtelevat kesän keskimääräisestä 22 asteesta talven 17 asteeseen, joten Madeira sopii mainiosti matkakohteeksi läpi vuoden.

Suurin osa Suomesta Madeiralle suuntautuvista matkoista järjestetään talvipakkasilla, jolloin saaren lämpö tuntuu kotimaahan verrattuna entistäkin miellyttävämmältä. Kannattaa kuitenkin varautua vesisateeseen, sillä loka–maaliskuu ovat sateisimpia kuukausia, kun taas kesäkuukausina vettä sataa hyvin harvoin. Madeiralle järjestetään Suomesta pakettimatkoja myös kesäisin.

Mikäli aikomuksena on tutustua koko saareen eikä vain rannikkoon, kannattaa matkan ajankohdasta huolimatta mukaan varata myös lämmintä vaatetta, sillä ylös vuoristoon kuljettaessa lämpötilat tippuvat sitä mukaa, mitä korkeammalle mennään. Viileä ilmasto saattaa yllättää siis myös kesäkuukausina.

Elävää kaupunkikulttuuria

Funchal on Madeiran näyttävästi rinteille levittäytyvä pääkaupunki. Varhaisimmat asukkaat löysivät kaupungin syvän luonnonsataman jo 1400-luvulla. Kaupungin keskusta on puolestaan yhdistelmä keskiaikaista ja 1700-luvun rakentamista.

Funchalin tunnetuimpia rakennuksia ovat 1500-luvulla alun perin rakennetut tuomikirkko Sé sekä Pyhän Laurentiuksen linnoitus. Historiallisten rakennusten lisäksi Funchal ihastuttaa vehreillä puistoillaan ja viihtyisillä rantakaduillaan.

Toisaalta kaupungissa viihtyy myös shoppailija tai kulinaristi, sillä molemmille tarjonta on laaja. Edellinen arvostaa huokeaa hintatasoa, kun taas Atlantin tuoreet merenelävät maistuvat jälkimmäiselle.

Viinistä saari tunnetaan

Madeira-viini on ollut saarten päätuote jo noin 400 vuoden ajan. Makeaa ja väkevää viiniä kannattaa maistella alueen tunnelmallisissa tavernoissa.

Tarinan mukaan Madeira-viini syntyi sattumalta portugalilaisen laivan ruumassa. Aikoinaan laivamatkat saattoivat kestää monia kuukausia, ja vahingossa hapen kanssa tekemisiin joutunut viini kypsyi tämän ajan laivaruuman trooppisessa lämmössä. Toisin kuin oletettiin, viini ei ollutkaan matkan aikana pilaantunut – päinvastoin.

Nykyisin viini valmistetaan muiden viinien tapaan käymisteitse ja käyminen keskeytetään lisäämällä siihen brandya. Tämän jälkeen viini sijoitetaan lämmitettyyn tilaan jopa puoleksi vuodeksi. Juuri lämpökäsittely antaa viinille sen ominaisen maun.

Madeira-viini on erityisen hyvä tuliainen viinin ystävälle. Hintaluokaltaan se on myös huomattavasti halvempaa kuin Suomessa.

Aktiviteetteja riittämiin

Vaikka Madeira on lomakohteena rauhallinen, tekemisen puutteesta ei tarvitse huolehtia.

Kaunis luonto tarjoaa oivat patikointimahdollisuudet ja reittejä riittää moneen makuun. Erityisesti satoja vuosia vanhat kastelukanavat levadat tarjoavat helppokulkuisia reittejä ja uskomattomia maisemia.

Golfin ystäville tarjolla on esimerkiksi Porto Santon saaren viheriö, joka on yksi Portugalin kauneimmista. Matkan saarelle voi taittaa venekyydillä.

Samaiselta saarelta löytyy myös yhdeksän kilometrin mittainen hiekkaranta. Lämmin merivesi houkuttelee sekä sukeltajia, snorklaajia että surffaajia ympäri vuoden.

Hyvä vaihtoehto auringonpalvojille ovat myös Funchalin merivesialtaat, joilla rentoutuu mielellään useammankin päivän.

Turvallinen kohde

Madeira on todella turvallinen kohde, sillä saarten rikollisuus on lähes nollassa. Matkailijoidenkin on turvallista liikkua saarella vuorokaudenajasta riippumatta, mutta vähäisestä rikollisuudesta huolimatta saarilla kannattaa pitää maalaisjärki mukana. Esimerkiksi arvokkaasta omaisuudesta kannattaa huolehtia kohteesta riippumatta.

Varsinaisen riskin matkailijoille Madeiralla aiheuttaa luonto, sillä vaihtelevat olosuhteet ja kovat virtaukset on huomioitava. Ulkoiluun kannattaakin varautua asianmukaisin varustein, jotta vastaan ei tule ikäviä yllätyksiä.

Portugalille kuuluvilla saarilla puhutaan portugalia, mutta matkailijoiden suosimassa kohteessa pärjää mainiosti myös englanniksi. Jos haluat tehdä vaikutuksen paikallisiin, on siihen varmin keino opetella muutamat perusfraasit paikallisella kielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MADEIRALLA

Flickr / Elio AssuncaoMadeira, Portugali
Saarten luonto sopii mainiosti aktiivimatkailijoille.

Perille lomalennolla tai konetta vaihtamalla

Finnair liikennöi suorilla lennoilla Helsingistä Madeiralle läpi vuoden. Välilaskullisia lentoja Madeiralle tarjoavat muun muassa Norwegian, Lufthansa ja British Airways.

Suorat lennot kestävät hieman alle kuusi tuntia, vaihdollisten lentojen matka-aika riippuu välilaskun pituudesta, mutta on lyhimmillään noin kymmenen tuntia. Halvimmat lennot Helsingistä Madeiralle maksavat noin 200 euroa.

Matkanjärjestäjien lomalennoilla Funchaliin pääsee kuitenkin lentämään suoraan. Hinnat pyörivät useimmiten reilussa 300 eurossa. Monet matkatoimistot järjestävät myös pakettimatkoja Madeiralle. Suurin osa matkoista järjestetään talvikaudella.

Majoitus Madeiralla

Madeira on suosittu matkakohde, siksi hotelleista ei ole pulaa. Kaiken kaikkiaan asumisen taso on saarella varsin hyvä: hotellit ovat yleisesti siistejä ja esimerkiksi pääkaupunki Funchalissa suurin osa niistä sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa.

Majoitusvaihtoehdot ovat hyvin monipuolisia, ja Madeiralla on tarjolla niin viiden tähden hotelleja kuin vaatimattomia hostellejakin. Myös hintahaitari on suuri, mutta suomalaiseen hintatasoon tottuneelle saarten hotellit ovat edullisia: halvimmillaan kahden hengen huone funchalilaisessa kolmen tähden hotellissa maksaa keskimäärin noin 40 euroa.

Kierrä saari vuokra-autolla

Koskematon luonto on Madeiran kauneinta antia. Parhaiten, ja omaan tahtiin, siihen pääsee tutustumaan vuokraamalla auton. Vuokra-autojen hintataso on Suomeen verrattuna varsin kohtuullinen.

Autolla kiertelyyn kannattaa varata reilusti aikaa, sillä ajoittain mutkittelevan ja jyrkän tiestön vuoksi eteneminen saattaa käydä melko verkkaiseksi. Madeira ei välttämättä ole paras automatkailukohde kokemattomalle kuskille, sillä ajo-olosuhteet voivat olla yllättävän haasteellisia erityisesti vuoristossa.

Jos auton vuokraaminen ei tunnu itselle sopivalta, voi saarilla liikkua myös julkisen liikenteen busseilla, jotka ovat edullisia. Elleivät aikataulut tai reitit sovi omiin matkasuunnitelmiin, pääsee paikasta toiseen myös turistibusseilla.

MADEIRAN MATKAKOHTEET

Madeiran matkailuMadeiran parhaat matkakohteet
Madeiran saariryhmä tarjoaa myös rantoja.

Levadoja pitkin luontoon

Epätasaisen sadejakauman korjaamiseksi Madeiran saarelle rakennettu kastelukanavaverkosto on paisunut kattamaan noin 2 000 kilometrin matkan.

Vielä nykyäänkin levadat ovat aktiivisessa käytössä. Matkailijalle niiden suurinta antia ovat kuitenkin kanavien huoltoa varten rakennetut polut, passeios, jotka kulkevat levadojen reunoilla.

Näitä helppokulkuisia ja korkeuskäyriä seurailevia polkuja pitkin pääsee tutustumaan Madeiran silmiä hivelevään maaseutuun. Polkujen varsilla vuorottelevat tiheät metsät, kauniit kukkapenkit sekä syvät rotkot.

Ainutlaatuinen laurisilva-metsä

Aikoinaan lähes koko eteläistä Eurooppaa peittänyttä laurisilva-metsää tavataan enää Azoreilla, Kanariansaarilla ja Madeiralla. Näistä Madeiran metsä on parhaiten säilynyt ja kasvustoltaan rikkain.

Tämä laakeripuumetsä kuuluu ekologisten ansioidensa vuoksi Unescon maailmanperintökohteisiin. Metsän laaksot, jyrkänteet ja vesiputoukset yhdistettynä vehreään kasvustoon luovat henkeäsalpaavan ja ehdottomasti näkemisen arvoisen maiseman.

Valokuvauksellinen Funchal

Meren ja korkeiden kukkuloiden ympäröimä Funchal on Madeiran pääkaupunki. Rannikkokaupunkia ympäröi toiselta puolelta meri, toiselta taas korkeat rinteet. Funchalin kauneus piileekin juuri sen sijainnissa.

Kaupungista löytyy monia historiallisia vierailukohteita aina 1500-luvulta lähtien. Vastapainoksi tarjolla on luonnonkauneutta myös kaupunkimiljöössä. Kasvitieteellisessä puutarhassa, Jardim Botânicossa, pääsee ihailemaan kasveja ja satamasta voi lähteä bongaamaan valaita sekä delfiinejä.

Matkamuistoja kannattaa hankkia Mercado do Lavradoresin kauppahallista, kohtuuhintaisia muotivaatteita löytyy puolestaan ympäri kaupunkia. Shoppailukierroksen voi päättää jollekin Funchalin monista merivesialtaista.

Ruokailupaikkoja Funchalissa on paljon. Suuressa suosiossa ovat kalaravintolat, joissa pääsee nauttimaan Madeiran vesistöjen runsaasta kalavalikoimasta. Iltaa voi jatkaa vielä portugalilaisen kansanmusiikin, fadon, tahtiin. Kaupungista löytyy useita kuppiloita, joissa fadon melankoliset sävelet raikaavat iltamyöhään.

Funchalissa osataan myös juhlia. Joulun ja uudenvuoden juhlallisuuksien lisäksi tammikuiset vaellusfestivaalit sekä helmi-maaliskuussa järjestettävät karnevaalit ovat unohtumattomia elämyksiä.

MADEIRAN PARHAAT

Madeira, Portugali
Madeiran lempeä ilmasto tarjoaa loistavan mahdollisuuden ulkona vietettyyn herkutteluhetkeen.

Parhaat patikointikohteet

 1. Pico Ruivo – Madeiran korkeimman vuoren ympäristössä porrastettuja polkuja sekä huikeita maisemia
 2. Caldeirão Verde – Levadaa seuraten tunneleita pitkin yli 100-metrisen vesiputouksen luo
 3. São Vicente – Saaren kauneimman kylän vierestä löytyy uskomattomia luolia
 4. Curral das Freiras – ”Nunnien laakso” Funchalin lähiseudulla
 5. Câmara de Lobos – Idyllinen kalastajakylä

Madeiran-matkan pakolliset

 1. Levada-retki
 2. Funchal
 3. Laurisilva-metsä
 4. Madeira-viini
 5. Porto Santon ranta

Lisätietoa

Madeiran virallinen matkailusivusto
Portugalin valtion matkailuviraston Madeira-vinkit

Teksti: Jenna Lehkonen, Kalle Jokinen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Carlos Moreira, Elio Assuncao, Peter Dean, Madeiran Matkailu, Flickr / PortoBay Hotels & Resorts

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Porto Santo, TAP vei Helsingistä Lissanonin kautta perille saakka. Ihana, kaunis rauhallinen lomakohde. Ylellisyyttä aamuisin kävellä kilometrejä pitkällä rannalla, jakaa se ainoastaan muutaman muun aamuvirkun lisäksi.


 2. Vaikka varsinaista rikollisuutta ei juuri olekaan, varoitan silti taksikuskeista. Varmistakaa aina että kuski todella laittaa mittarin päälle eikä vain ole laittavinaan.
  Jos ei laita ottakaa toinen taksi.
  Kokemus on tämänkin opettanut.


 3. Madeira on kuulemma tosi kaunis kukkaissaari. Olisi kiva nähdä se.


 4. Hei!

  Mistäköhän olisi saatavana Madeiran kartta navigaattoriin???


 5. Haluaisin tietää että paljonko aika-eroo Madeiralla ja Suomella on


 6. Haluaisin tietää, että onko Madeira saanut nimensä saman nimisestä palmusta, joka kuulemma poisti malariasääsket saarelta? Ts. poisti kosteutta (haihdutti?) siinä määrin, että ko. hyttyset kuolivat. Siis, onko Madeira-nimistä palmua olemassa ja onko tarina/kertomus tosi?


 7. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.