Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Rooma

Shutterstock
Rooma

Rooma on kaupunkikohteiden kruunaamaton kuningas

Kulttuurikaupunki Rooma kiehtoo matkailijoita kauniilla arkkitehtuurilla, herkullisella ruoalla sekä maailmankuuluilla nähtävyyksillä. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!
Päivitetty: 01.10.2021
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Rooma on aina muodikas veteraani

Kaupunkikohteiden klassikko ja Italian pääkaupunki Rooma sijaitsee Italian länsilaidalla. Seitsemälle kukkulalle rakennettu historiallinen kaupunki pitää sisällään lukuisia historiallisia nähtävyyksiä ja käyntikohteita klassisen taiteen ystäville, mutta yhtä lailla trendikkäitä ja alati muuttuvia kaupunginosia, jotka sykkivät modernia elämää ympäri vuorokauden.

Rooma on suosittu viikonloppukohde, jonka tärkeimmät nähtävyydet ehtii kiertää muutaman päivän aikana, mutta kaupungissa viihtyy mainiosti myös pidempään. Kaupungin suosituimpia käyntikohteita ovat esimerkiksi Forum Romanum, Colosseum, Espanjalaiset portaat ja Pantheon sekä kaupunkivaltio Vatikaanin aarteet. Kaupungin historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde.

ShutterstockRooma, Italia
Espanjalaiset portaat ovat saaneet nimensä lähistöllä toimivasta Espanjan suurlähetystöstä.

Rooman ilmasto on kesällä kuuma ja talvella leuto

Roomassa vallitsee muun Italian tavoin välimerellinen ilmasto. Kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet kosteita ja leutoja. Suosituimpia matkustusaikoja ovat kevät, kesä ja alkusyksy, mutta kaupunki houkuttelee matkaajia talvisinkin, sillä vuoden keskilämpötila huitelee 20 asteen kieppeillä.

Keväällä huhti-toukuussa päivälämpötilat kohoavat noin +20 asteeseen. Lämpimimpiä ja vähäsateisimpia kuukausia ovat kesän kuukaudet kesäkuusta syyskuuhun. Keskimääräisesti kuumimpia kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin elohopea saattaa kohota lähelle tai yli +30 asteen.

Talvella sää muuttuu sateiseksi ja viileäksi. Joulukuusta helmikuuhun lämpötilat ovat keskimäärin +13 astetta. Vastapainoksi viileälle säälle Rooman kadut ovat talvikuukausina jopa autioita verrattuna kesän suosituimpiin turistikausiin.

Aisteja hellivä kaupunkikohde

Rooma on kaupunkilomakohde, joka tarjoaa matkailijalle kaikkea, mitä onnistuneelta kaupunkiviikonlopulta voi suinkin kaivata: loputtomia shoppailumahdollisuuksia, kiehtovia nähtävyyksiä, loistoravintoloita sekä hyvätasoisia majapaikkoja.

Italia on tunnettu laadukkaasta muodista, ja Rooma tarjoaa mahtavat puitteet onnistuneelle ostoslomalle. Kaupungin suosituimmat ostoskadut, Via del Corso sekä Via Condotti, ovat täynnä paitsi italialaisia putiikkeja myös kansainvälisten ketjujen liikkeitä.

Rooman hintataso on suomalaisittain edullinen, minkä huomaa erityisesti ruokakaupassa. Majoitusten hinta vaihtelee alueittain, mutta hienotkin hotellit ovat halvempia kuin vastaavat Suomessa.

Varaudu kulttuurieroihin ja opettele italiaa

Italialainen kulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta kulttuurista, minkä matkailija huomaa heti. Vahva elekieli ja ilmaisuvoimainen kielenkäyttö korostavat kulttuurien eroavaisuuksia, mikä tuo heti oman säväyksensä Rooman-lomaan. Koska kaupunki on valtavan suosittu matkailukohde, saatetaan joissain paikoissa suhtautua matkailijoihin myös hieman nuivasti.

Roomassa puhutaan italiaa, eikä englannilla pärjää kaikkialla huolimatta kaupungin suosiosta matkailijoiden joukossa. Italiaan suuntaavan matkailijan kannattaakin opetella perusfraasit italiaksi ennen matkaa, jotta välttämättömien asioiden hoitaminen ei käy liian hankalaksi.

Italian pääkaupunki on pääasiassa turvallinen kohde, mutta kaupunki on erityisen tunnettu taskuvarkaista. Roomassa liikkuessa onkin syytä pitää tiukasti kiinni omasta omaisuudesta, sillä arvokkaat tavarat saattavat lähteä pitkäkyntisten mukaan täysin huomaamatta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ROOMASSA

ShutterstockRooma, Italia
Forum Romanum on yksi Rooman suosituimpia nähtävyyksiä.

Lennot ja matkat Roomaan

Roomaan on Suomesta erittäin hyvät lentoyhteydet, sillä Helsingin ja Rooman välille on tarjolla paitsi välilaskullisia myös suoria lentoja. Lentoaika suoralla lennolla on noin kolme ja puoli tuntia. Finnair ja Norwegian liikennöivät Helsingistä suoraan Roomaan. Halvimmillaan suorat lennot voi saada reilulla sadalla eurolla.

Kaupungin tuntumassa sijaitsee kaksi lentokenttää. Leonardo da Vincin kansainvälinen lentoasema eli Fiumicino sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Roomasta ja Giovan Battista Pastinen kansainvälinen lentoasema noin 15 kilometrin päässä Roomasta. Lentoasemilta pääsee kaupungin keskustaan esimerkiksi metrolla, bussilla tai taksilla.

Roomaan voi matkustaa myös pakettimatkalla. Suomalaiset matkatoimistot tarjoavat pääasiassa viikonloppulomia.

>> Varaa halvat lennot Roomaan

>> Lue myös: Näin pääset halvalla Roomaan – lue parhaat säästövinkit

Hotellit ja majoitus

Roomassa on paljon hotelleja niin keskustassa kuin kaupungin laitamillakin. Tarjolla on paitsi kansainvälisten ketjujen hotelleja myös paljon pieniä, perheyrityksenä toimivia hotelleja. Rooman hotellit ovat pääasiassa siistejä ja laadukkaita.

Hotellien hinnat riippuvat paljon sijainnista ja matkustusajankohdasta. Kesän matkailusesonkina ja tunnettujen nähtävyyksien liepeillä hotellihinnat ovat usein korkeampia kuin muualla kaupungissa. Keski- tai hyvätasoisen hotellihuoneen saa Roomassa noin 80–200 eurolla.

Majoitusvaihtoehtona on suositeltavaa harkita myös Airbnb:n ja Interhomen kautta vuokrattavia asuntoja ja couchsurfingia eli sohvasurffausta, sekä bed & breakfast -majoitusta

Liikkuminen Roomassa

Paras tapa liikkua Rooman keskustassa on apostolinkyyti eli kävely. Kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet sijaitsevat melko kompaktisti kävelymatkan päässä toisistaan, joten niihin on helppo tutustua jalan. Yhdelle päivälle ei kuitenkaan kannata valita liikaa käyntikohteita. Vaikka nähtävyydeltä toiselle siirtymiseen ei juuri kulu aikaa, jonottamiseen ja kohteeseen tutustumiseen sitä on hyvä varata reilusti.

Jos kävelymatkat tuntuvat liian pitkiltä, huolehtii kaupungin julkinen liikenne matkailijan perille. Myös Rooman sisällä sijaitsevassa Vatikaanivaltiossa on helppo vierailla keskustasta käsin. Rooman julkinen liikenne koostuu linja-autoista, raitiovaunuista ja metroista, mitkä ovat kohtuuhintaisia ja kattavat lähes kaikki kaupungin kolkat. Roma Pass -kortilla voi liikkua edullisemmin ja saada etuja nähtävyyksillä.

Italialainen liikennekulttuuri poikkeaa suuresti suomalaisesta, joten auton vuokraamista kannattaa harkita tarkkaan. Kadut ovat ahtaita ja parkkipaikan löytäminen on liki mahdotonta, joten auton vuokraaminen on monille matkailijoille usein viimein vaihtoehto.

Omaa autoa ei välttämättä tarvitse edes lähikaupunkien kokemiseen, sillä Rooman päärautatieasemalta Terminiltä on hyvät junayhteydet Italian muihin kaupunkeihin, kuten Milanoon, Napoliin ja Firenzeen.

ROOMAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockRooma, Italia
Colosseum on Rooma-klassikko, joka kuuluu jokaisen ensikertalaisen pakollisiin kohteisiin.

Kulttuuria italilaisittain

Rooma on tunnettu kulttuurinähtävyyksistään. Maailmankuulusta maisemasta löytyy monia käyntikohteita, jotka ovat ajan saatossa todistaneen paitsi suuria julmuuksia myös lakkaamattomia turistivirtoja. Matkailijoiden suosikkeja ovat muiden muassa Colosseum, Pietarinkirkko ja Espanjalaiset portaat.

Italialaiset viihtyvät ulkoilmassa, terassikahviloissa ja puistoissa. Hyvä taukopaikka on esimerkiksi idyllinen Pincion puisto. Pincion puisto on miellyttävä kohde päiväkävelylle ja samalla voi käydä myös Villa Borghesen suuremmassa puistossa. Piazza Nopoleonelta on upeat näkymät aina Pyhän Pietarin katedraalille asti.

Kaupungissa järjestetään paljon erilaisia kulttuuri- ja viihdetapahtumia. Esimerkiksi Villa Adan puistossa järjestetään festivaaleja ja populaarimusiikkijuhlia.

>> Voit varata pääsyliput Rooman nähtävyyksille helposti ja halvalla jo ennen matkaasi

Muodikkaita ostoksia

Rooma on kuuluisa ostoskaupunki. Kaupungin hintataso on varsin korkea, mutta vain aniharva pystyy lomallaan pidättäytymään shoppailusta. Tulevien kausien muotiuutuuksia voi Italiassa tutkailla kauan ennen kuin ne saapuvat Suomen kamaralle.

Rooma on Milanon ohella italialaisen muodin keskus. Espanjalaiset portaat ovat kaupungin ostosalueen keskipiste, kun taas shoppailualueista muodikkain löytyy Via Condottin ja Via del Corson ympäriltä. Ostosmatkalaisen kannattaa käydä katsastamassa myös Pratin kaupunginosassa sijaitsevan Via Cola di Rienzo -kauppakadun tarjonta.

Roomassa ostoskassinsa voi täyttää muotivaatteilla, design-laukuilla, kengillä ja koruilla. Kaupungista löytyvät luonnollisesti kaikkien suurten muotihuoneiden, kuten Guccin, Armanin ja Versacen liikkeet, mutta mielenkiintoisimpia ostospaikkoja ovat pienet paikalliset putiikit.

Vaikka Rooma on tunnettu kalliista putiikeistaan, löytyy kaupungista edullisempiakin ja jokaiseen makuun sopivia ostospaikkoja.

Rooman tunnusmerkki on Colosseum

Tunnetuin maamerkki ja yksi kaupungin valokuvatuimmista kohteista on massiivinen Colosseum, keskellä kaupunkia sijaitseva amfiteatteri. Colosseum pääsi maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon vuonna 2007, ja se on jo kauan ollut yksi turistikohteiden klassikoista.

Aikoinaan Colosseumilla järjestettiin gladiaattoritaisteluita, teloituksia ja muita suosittuja kansanhuveja. Verisiä näytöksiä mahtui amfiteatteriin parhaimmillaan seuraamaan jopa 73 000 katsojaa, mutta nyttemmin Colosseumista on tullut pelkästään turistikuvien näyttämö.

Kohtauspaikka: Espanjalaiset portaat

Keskellä Rooman hulinaa sijaitsevat kuuluisat portaat eivät nimestään huolimatta sijaitse Espanjan kamaralla. Espanjalaiset portaat ovat yksi kaupungin ostosalueiden lähtöviivoista.

Kolmelle pengermälle rakennettuja Espanjalaisia portaita pitkin pääsee myös Trinità dei Montin kirkon sisäänkäynnille, mutta käytännössä portaat ovat suositumpia istuskelua ja seurustelua ajatellen. Portaat ovat paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden keskuudessa suosittu kohtauspaikka.

Salaperäinen Vatikaanivaltio

Rooman erikoisuus, pieni Vatikaanivaltion kaupunkivaltio, on maailman mittakaavassakin mielenkiintoinen käyntikohde. Vatikaani muodostaa itsenäisen valtion keskelle Roomaa ja tämä pikkuruinen valtio on jo satojen vuosien ajan ollut paavin koti ja katolisen kirkon keskus.

Vatikaanin ja samalla Rooman suosituimpia käyntikohteita on Pietarinkirkko. Pietarinaukion laidalla kohoava Pietarinkirkko on maailman suurin kirkkorakennus, joka kätkee sisälleen lukuisia merkittäviä taideteoksia.

Vatikaanin taideaarteista kenties kuuluisin löytyy kuitenkin Sikstiiniläiskappelista. Michelangelon maalaamat upeat kattomaalaukset ja Viimeinen tuomio -fresko ovat kulttuuriaarteita parhaimmillaan.

Vinkkejä ja ideoita

ROOMAN PARHAAT

ShutterstockRooma, Italia
Colosseum on Rooma-klassikko, joka kuuluu jokaisen ensikertalaisen pakollisiin kohteisiin.

Pakolliset nähtävyydet

 1. Colosseum
 2. Pietarin kirkko
 3. Espanjalaiset portaat
 4. Sikstiiniläiskappeli
 5. Forum Romanum
 6. Fontana di Trevi

Hienoimmat aukiot

 1. Pietarin aukio
 2. Piazza del Popolo
 3. Piazza di Spagna
 4. Piazza Venezia
 5. Piazza Navona

Parhaat ostoskadut

 1. Via Condotti
 2. Via del Corso
 3. Via Borgognona
 4. Via Cola di Rienzo
 5. Via Frattina

Lisätietoa

Rooman virallinen matkailusivusto
Time out -verkkolehden Rooma-vinkit

Teksti: Jenna Lehkonen, Sara Laakkonen, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. Moikka.Minulla on keväällä loma maaliskuun viimeisellä viikolla (v.13). Minkälainen on Rooman keskiverto sää siihenaikaan vuodesta, lämpötila, onko sateista jne.


  • parinkymmenen asteen hujakoila pitäis olla vko 13.

   mistä löydät halvimmat lentoliput roomaan?


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.