Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kroatia

Kroatian Split sykkii elämää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Splitin satamassa käy jatkuva vilske, ja kahviloiden terassit houkuttelevat istahtamaan ja katselemaan kaupungin vilinää.

Yhdistä ranta- ja kaupunkiloma Splitissä

Sinisenä välkehtivä Välimeri, elämää sykkivä rantabulevardi ja historiaa tihkuvat muinaiset roomalaisrakennukset –
Split sykkii elämää. Kroatian rannikolla sijaitseva satamakaupunki on maan toiseksi suurin keskus noin 200 000 asukkaallaan. Split on alueen tärkein satamakaupunki ja liikenteen solmukohta. Kaupungista on erinomaiset laivayhteydet useille Kroatian saarille sekä bussi- ja junayhteydet muualle Kroatiaan.

Flickr / Barry LancasterSplit, Kroatia
Tunnelmallinen Split on matkailijoiden mieleen, ja sokkeloiset kadut vievät helposti mukanaan.

Sää suosii ympäri vuoden

Paras aika matkustaa Splitiin on alku- tai loppukesästä sekä keväällä ja syksyllä. Silloin ilmasto on mukavan lämmin, mutta matkailijoita on huomattavasti keskikesää vähemmän, mikä tarkoittaa myös sesonkiaikaa edullisempaa hintatasoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuorokauden keskilämpötila hipoo 20 astetta jo toukokuussa, ja lämmin kausi kestää komeasti lokakuulle saakka. Splitissä vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto. Kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet leutoja. Sateita tulee eniten talvella. Marraskuu on sateisin kuukausi.

Kaupunkiloma kauniissa ympäristössä

Splitiin matkustetaan ensisijaisesti kaupunkilomalle, sillä historialliset nähtävyydet, arkkitehtonisesti kaunis kaupunki sekä herkullinen ruoka, edullinen hintataso ja hyvät palvelut tekevät kaupunkilomailusta varsin helppoa. Perinteisen kaupunkipuuhastelun lisäksi Split tarjoaa kuitenkin myös mahdollisuuksia rantalomalle sekä runsaasti aktiviteetteja.

Alueen kauniit valkoiset rannat yhdessä turkoosin Adrianmeren kanssa luovat loistavat puitteet rantalomailuun, ja kaupungista on myös helppo tehdä päivämatkoja lähisaarille. Vaihtelua matkailija saa lähistöllä sijaitsevista luontokohteista, sillä esimerkiksi kuuluisaan Plitvicen kansallispuistoon on noin kahden ja puolen tunnin ajomatka.

Split tarjoaa myös loistavat shoppailumahdollisuudet, sillä kaupunki on koko alueen paras shoppailukohde. Splitissä on lukuisia ostoskeskuksia ja kauppakatuja, joissa lomabudjetin saa palamaan hetkessä. Kroatiassa on suomalaisittain hyvin edullinen hintataso, ja sama pätee myös Splitissä. Hinnat vaihtelevat kuitenkin runsaasti sesonkien mukaan, ja esimerkiksi majapaikkojen hinnat kohoavat jopa moninkertaisiksi suosituimman matkailusesongin lähestyessä.

Tutustu historiaan

Vuonna 1991 Jugoslaviasta itsenäistyneen Kroatian verinen historia on yhä useimpien muistissa, mikä edellyttää matkailijalta hieman tietoa alueen historiasta sekä empatiaa paikallisia kohtaan. Vasta vuonna 1995 päättynyt sota Serbiaa vastaan vei 11 000 ihmisen hengen, ja monilla kroaateilla kesti vuoteen 2010 saakka päästä palaamaan koteihinsa. Myös monet nuoret muistavat sodan tapahtumat ja ovat kokeneet sen seuraukset, joten empaattinen suhtautuminen on asiallista myös nuorten kanssa keskustellessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Split on lähtökohtaisesti turvallinen matkakohde, mutta muiden suosittujen matkailukaupunkien tavoin matkailun kääntöpuolet, kuten esimerkiksi turistihuijaukset ja taskuvarkaat, ovat lisääntyneet kaupungissa. Esimerkiksi väkijoukoissa onkin syytä pitää varansa ja huolehtia omasta omaisuudestaan.

Kroatiassa puhutaan kroaatin kieltä, mutta Splitissä englannilla pärjää melko hyvin. Muutamat perusfraasit kannattaa kuitenkin opetella paikallisella kielellä ennen matkaa. Myös saksaa ja italiaa puhutaan hyvin kaikkialla Kroatiassa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SPLITISSÄ

Flickr / Barry LancasterSplit, Kroatia
Diocletianuksen palatsi on kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Suorilla lennoilla Suomesta

Kätevin tapa matkustaa Suomesta Splitiin on lentää suorilla lennoilla. Matka-aika on noin kolme tuntia, ja suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 200 euroa. Suoria lentoyhteyksiä Helsingin ja Splitin välillä tarjoavat Norwegian ja Finnair, jotka molemmat liikennöivät kaupunkiin kesäkausina.

Lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä Splitin keskustaan pääsee kätevästi 37 ja 38 -numeroiduilla linja-autoilla.

Lentämisen lisäksi Splitiin tullaan usein laivalla Kroatian rannikkoa pitkin tai bussilla ja junalla sisämaasta. Kaupungista on myös laivayhteys Italiaan.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Splitiin

Majoitusta laidasta laitaan

Splitistä löytyy majoitusta laidasta laitaan aina luksushotelleista yksityismajoitukseen. Etenkin keskikesällä varaus kannattaa tehdä etukäteen, sillä Kroatian suosio kesän lomakohteena on vuosi toisensa jälkeen suurempi. Hintataso on vielä toistaiseksi hieman Suomea edullisempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halpaa majoitusta etsivät löytävät huoneen helposti bussi- ja rautatieasemalla tai laivaterminaalissa pyöriviltä paikallisilta, jotka tarjoavat huoneita matkalaisille. Terve varovaisuus ja maalaisjärki kannattaa kuitenkin pitää matkassa. Yksityismajoitus on Kroatiassa hyvin suosittu majoitusmuoto ja sitä voi kysellä myös turisti-infosta sekä etsiä itse etukäteen majoitusta välittäviltä verkkosivuilta.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Splitistä

Liiku kaupungissa jalan

Koska Splitin keskusta on melko pieni, kävely on paras tapa tutustua kaupunkiin. Keskustan ulkopuolelle ja lähikaupunkeihin pääsee busseilla. Splitin edustalla sijaitseville saarille pääsee vesibusseilla tai -takseilla.

Jos tahdot tehdä päiväretkiä maaseudulle tai lähikaupunkeihin, kannattaa vuokrata auto joko koko lomaksi tai muutaman päivän ajaksi. Autonvuokraus on Kroatiassa suhteellisen edullista ja oma auto alla tekee lomailusta rentoa ja helppoa.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Splitistä

[rp_social]

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SPLITIN NÄHTÄVYYDET

Flickr / The_SaculSplit, Kroatia
Splitissä sekä ranta että vuoristo ovat vain lyhyen välimatkan päässä.

Rantabulevardi kerää yhteen paikalliset ja matkailijat

Splitin tunnetuin nähtävyys on muinaisen Rooman ajoilta peräisin oleva Diocletianuksen palatsi, jonka muurien suojaan mahtuu suuri osa vanhasta kaupungista. Rantakadut ja vanhakaupunki ovat täynnä pieniä houkuttelevia kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Kesäisin etenkin rantabulevardin kahvilat ja ravintolat ovat suosittuja. Paikalliset kerääntyvät tällöin yhdessä turistien kanssa viettämään iltaa palmujen reunustamalle leveälle bulevardille. Yöelämä on vilkasta etenkin kesäisin.

Vaikkei Split olekaan varsinainen rantalomakohde, hyviä rantoja löytyy useita. Etenkin lähinnä keskustaa oleva Bačvicen ranta voi olla kuitenkin todella ruuhkainen. Hieman kaupungin ulkopuolelta löytyy väljempiä rantoja, ja hyvä vaihtoehto on tehdä retki jollekin rannikon saarista.

Diocletianuksen palatsi on kaupungin sydän

Splitin tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti Diocletianuksen palatsi, joka kattaa suuren osan vanhastakaupungista. Palatsi on yksi upeimmista muinaisen Rooman ajalta säilyneistä rakennuksista ja se on Unescon maailmanperintökohde.

Suurimmaksi osaksi palatsia voi ihailla ilmaiseksi, mutta esimerkiksi näkemisen arvoiseen kellarikerrokseen, kaupungin museoon ja katedraalin torniin päästäkseen on maksettava noin euron suuruinen pääsymaksu.

Torikauppaa ja patikointia pinjametsikössä

Palatsin muurien ulkopuolella on laaja torialue, jossa kannattaa pistäytyä. Alueella myydään lähes kaikkea vaatteista ja kengistä aina toinen toistaan houkuttelevampiin hedelmiin ja vihanneksiin. Hinnat ovat edulliset.

Jos kaupungin hyörinä alkaa ottaa voimille, kannattaa kiivetä hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevalle Marjanin kukkulalle. Pinjojen peittämän Marjanin polut sopivat hyvin patikointiin sekä lenkkeilyyn, ja huipulta on upea näköala Splitin kaupunkiin sekä huikaisevan siniselle Adrianmerelle.

[rp_social]

SPLITIN PARHAAT

IstockphotoSplit, Kroatia
Kaupunki näyttää kauniin puolensa auringon laskiessa.

Tärkeimmät nähtävyydet

  1. Diocletianuksen palatsi
  2. Marjanin kukkula
  3. Rantabulevardi Riva
  4. Vanhankaupungin pääkatu Marmontova

Parhaat kokemukset

  1. Tee iltakävely rannassa
  2. Katsele kaupunkia Diocletianuksen katedraalin tornista käsin
  3. Seuraa vanhankaupungin kuhinaa kahvilan terassilta käsin

Nämä ja muita Rantapallon parhaita vinkkejä löytyy nyt myös Wowanders-sovelluksesta. Wowanders on maailman älykkäin matkapäiväkirja, josta löydät vinkkejä hotelleista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Wowanders myös luo omasta matkastasi automaattisesti matkapäiväkirjan. Lue lisää täältä.

Lisätietoja

Splitin matkailusivusto
Kroatian matkailusivuston Split-vinkit

Teksti: Suvi Huttunen, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Barry Lancaster, The_Sacul

[rp_social]

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja