Hyppää sisältöön

Hurmaava Lissabon on täynnä loistavaa ruokaa ja näyttävää arkkitehtuuria

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Sijainniltaan Euroopan läntisin ja ilmastoltaan maanosan aurinkoisin pääkaupunki on matkakohteena monipuolinen.

Historiallinen pääkaupunki

Portugalin pääkaupunki Lissabon sijaitsee aivan Euroopan länsireunalla olevan maan länsirannikolla. Lissabonissa historia on yhä vahvasti läsnä, sillä kaupunki nousi maailmankuulujen löytöretkien siivittämänä loistoonsa keskiajan loppuvaiheilla. Kaupungin historialliset nähtävyydet muistuttavatkin yhä tästä kultakaudesta.

Portugalin historian siipien havinaa pääsee tunnustelemaan muun muassa Unescon maailmanperintökohteissa, Hieronymoksen luostarissa ja Belémin tornissa, sekä vielä näitäkin vanhemmassa São Jorgen linnassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vilinää ja vilskettä löytyy puolestaan Baixan alueelta, Lissabonin keskuksesta. Ydinkeskustan vilkkaat aukiot ja kävelykadut muodostavat kauppoineen ja kahviloineen kaupungin urbaanimman puolen.

ShutterstockLissabon, Portugali
Lissabonin kauppa-aukio on vaikuttavan suuri.

Matkusta läpi vuoden

Lissabonin vuotuinen keskilämpötila huitelee parinkympin kieppeillä. Kaupunkiin voi siis matkata omien mieltymystensä mukaan vaikkapa läpi vuoden.

Kesällä aurinkoinen Lissabon hemmottelee matkailijoita lähestulkoon poikkeuksetta hellelukemin ja lämpötila kohoaa päivisin säännöllisesti +30 asteeseen. Talvi on kaupungissa puolestaan huomattavasti sateisempi, mutta selkeästi suomalaista lämpimämpi: lämpötila ei juuri alle kymmenen asteen putoa.

Lissabonin matkailusesonki on kuumimmillaan kesäkuukausina. Hieman rauhallisempia matkustusajankohtia ovat kevät ja syksy, jolloin ei tarvitse huolehtia talvisista sateista tai keskikesän paahteesta.

Onnistunut kaupunkiloma Lissabonissa

Lissabon soveltuu parhaiten kaupunkilomakohteeksi, sillä kaupungissa on runsaasti mielenkiintoisia kulttuurinähtävyyksiä, loputtomasti upeaa arkkitehtuuria, hyviä ravintoloita sekä tietysti loistavat shoppailumahdollisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Historiallisten nähtävyyksien lisäksi Lissabon on museoiden kehto. Matkailijan kannattaa tutustua tarjontaan etukäteen, sillä erilaisia näyttelyitä, gallerioita ja museoita löytyy kaupungista kymmenittäin.

Historiasta kiinnostuneille osuvia vaihtoehtoja ovat löytöretkiin fokusoiva merenkulkumuseo ja muinaisen taiteen museo. Berardo-museossa nähtävillä on laaja ja tunnustettu valikoima modernia taidetta aina Picassosta Daliin ja Warholiin.

Myös aivan keskustassa sijaitseva design- ja muotimuseo MuDe on kansainvälisesti yksi alansa johtavista museoista.

Herkuttele halvalla

Portugalilainen keittiö on tunnettu konstailemattomasta ruoastaan. Kokeilemisen arvoisia annoksia ovat etenkin tuoreista kaloista ja merenelävistä valmistetut ruokalajit. Myös possu- ja lammasruoat ovat hyvin suosittuja.

Ravintoloita Lissabonista löytyy yllin kyllin aina pastelaria-kansankuppiloista, moderneihin fine dining -paikkoihin. Ravintoloissa ruokien – ja erityisesti paikallisten viinien – hinnat pysyvät suomalaisperspektiivistä katsottuna kohtuullisina.

ShutterstockLissabon, Portugali
Lissabonin linna kohoaa kukkulalla keskellä kaupungin keskustaa, ja se on helppo nähtävyys lyhyelläkin kaupunkilomalla.

Ravintoloissa juomarahaa on yleisen käytännön mukaan tapana jättää viidestä kymmeneen prosenttia loppusummasta. Lissabon on muutenkin halpa pääkaupunkikohde, sillä kaupungin hintataso on suomalaisittain hyvin edullinen.

Vilkas yöelämä

Yöelämästä kiinnostuneen kannattaa illallisen jälkeen suunnata Bairro Altoon, suoraan käännettynä korkeaan kaupunginosaan. Illan pimetessä sokkeloiset kadut heräävät henkiin viikonpäivästä riippumatta. Erilaisten kuppiloiden ja baarien kirjo on loputon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bairro Alton baarien sulkeutuessa kahden maissa paikalliset suuntaavat satama-alueen yökerhoihin, joissa on mahdollista viihtyä aamunkoittoon asti.

Musiikin ystävän kannattaa ehdottomasti tutustua myös fadoon, portugalilaiseen kansanmusiikkiin. Melankolisen koskettavia esityksiä pääsee seuraamaan sekä tavallisissa ravintoloissa että erityisillä fado-klubeilla.

Virkistäytymään lähiseuduille

Kaupunkisuunnistuksen rasittamia jalkoja kannattaa käydä lepuuttamassa Lissabonin ulkopuolella.

Pulahdus virkistävään Atlantin valtamereen piristää varmasti. Vajaan tunnin junamatkan päässä sijaitsevat Cascaisin ja Estorilin laadukkaat rannat, jotka ovat suosittuja myös surffaajien keskuudessa.

Junalla pääsee kätevästi niin ikään Serra-vuoriston rinteillä sijaitsevaan Sintraan. Unescon maailmanperintökohteeksi valittu kuvankaunis kaupunki on ehdottomasti päiväretken arvoinen elämys.

Iberian niemimaata halkovan Tajo-joen ylitys on jo itsessään kokemus. Euroopan pisintä, tutkimusmatkailija Vasco da Gaman mukaan nimettyä siltaa pitkin matkaa vastarannalle kertyy reippaat 17 kilometriä. Matkan voi taittaa auton sijasta myös jokilaivalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joen toisen puolen suosituin kohde on Rio de Janeiron Kristus-patsasta muistuttava Cristo Rei -monumentti, jonka näkee eri puolilta kaupunkia.

Turvallinen kohde

Lissabonissa puhutaan portugalia, mutta matkailija pärjää mainiosti myös auttavalla espanjalla sekä englannilla erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin opetella perusfraasit portugaliksi, mikä on helppoa jos taustalla on vähänkään espanjan kielitaitoa.

Kaupunki on melko turvallinen matkakohde, mutta matkailijan on syytä pitää huolta omasta omaisuudestaan erityisesti väkijoukoissa. Myös yksin kulkeminen pimeällä on asia, jota kannattaa välttää. Matkailija pärjääkin Lissabonissa mainiosti maalaisjärjellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LISSABONISSA

ShutterstockLissabon, Portugali
Lissabonin raitiovaunu on yksi kaupungin tunnusmerkeistä.

Suorilla lennoilla Lissaboniin

Suomesta on helppo matkustaa Lissaboniin, sillä Helsingistä on tarjolla suora lentoyhteys Portugalin pääkaupunkiin. Portugalilainen lentoyhtiö TAP Portugal liikennöi suorilla lennoilla Helsingistä Lissaboniin kolme kertaa viikossa. Suora lento kestää noin viisi tuntia.

Useat lentoyhtiöt tarjoavat myös välilaskullisia lentoja Helsingin ja Lissabonin välillä. Se on useille budjettimatkalaisille parempi vaihtoehto, sillä suorat lennot ovat usein välilaskullisia lentoyhteyksiä kalliimpia. Halvimmillaan suorat lennot Helsingistä Lissaboniin maksavat noin 300 euroa.

Lissabonin lentoasema sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentoasemalta keskustaan on hyvät liikenneyhteydet, ja matkan voi taittaa vaikkapa metrolla tai lentokenttäbussilla.

Majoitu edullisesti

Jos matkustaminen Suomesta Lissaboniin on melko kallista, kompensoituu lentolippujen hinta viimeistään majoitusta varatessa. Suurin osa Lissabonin hotelleista sijaitsee kaupungin keskustassa. Modernien suurkaupunkien tapaan myös Lissabonista löytyy laadultaan ja hinnaltaan vaihtelevia yöpymismahdollisuuksia.

Halvimmillaan kahden hengen huone vaatimattomassa hotellissa maksaa noin 40 euroa yötä kohden ja kolmen tähden hotellihuone kahdelle 50 euroa yöltä. Viiden tähden hotellissa voi Lissabonissa majoittua melko edullisesti: kahden hengen huoneiden hinnat alkavat noin sadasta eurosta yötä kohden.

Perinteisten hotellien lisäksi Lissabonissa voi majoittua myös hostelleissa. Edullisia hostelleja on tarjolla runsaasti, ja koska Lissabon on suosittu kohde myös reppureissaajien keskuudessa, on hostellien taso korkealla ja hinnat melko edulliset. Hostelliyö Lissabonissa maksaa halvimmillaan noin kymmenen euroa yötä kohden.

Hostellien lisäksi Lissabonissa voi majoittua edullisesti myös paikallisten kotona. Kotimajoituspalvelut mahdollistavat oman huoneen tai kokonaisen asunnon vuokraamisen edulliseen hintaan sieltä, missä myös paikalliset majoittuvat.

Julkisilla ympäri kaupunkia

Lissabonin keskusta on varsin tiivis ja nähtävyyksien kiertäminen jalan on mahdollista. Julkinen liikenne on kuitenkin toimiva ja halpa, mikäli tarpominen alkaa tympiä. Bussien lisäksi erityisesti raitiovaunut ja metrot ovat helppokäyttöisiä kaupungin sisäisillä matkoilla.

Lissabon on tunnettu ikonisista keltaisista raitiovaunuistaan, jotka kuljettavat ihmisiä ympäri kaupunkia. Raitiovaunujen lisäksi kaupungin teillä liikennöi myös busseja, minkä lisäksi metro on niin ikään suosittu kulkupeli. Raitiovaunulinja 28 vie matkailijat suositulle nähtävyysreitille, ja keltaisessa kolisevassa raitiovaunussa on hyvin omintakeinen tunnelma. Kaupungin keskustassa risteilee monia raitiovaunulinjoja, eikä Lissabonissa voikaan olla näkemättä sinne tänne liikennöiviä raitiovaunuja.

Junalla sen sijaan pääsee kätevästi Lissabonin lähiseuduille ja tarvittaessa pidemmällekin. Matkan hinta määräytyy sen pituuden mukaan.

Julkisten kulkuvälineiden lisäksi taksi on käyttökelpoinen menopeli. Hintataso on Suomeen verrattuna halpa. Taksit veloittavat matkasta taksamittarin mukaan, mutta suuntaa-antavaa hintaa kannattaa kysäistä kuskilta jo etukäteen.

LISSABONIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockLissabon, Portugali
Belémin torni on yksi Lissabonin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Belémin torni, muisto löytöretkistä

Tajo-joen suulla sijaitseva Belémin torni rakennettiin Vasco da Gaman Intian-matkan kunniaksi ja Lissabonin suojaksi 1500-luvulla. Merenkulkijoiden lähtöruutuna ja Portugalin maailmanvallan symbolina alun perin toiminutta tornia on sittemmin käytetty muun muassa asevarastona ja vankilana.

Unescon maailmanperintökohteiden listalta löytyvän tornin huipulta voi ihailla Atlantin valtamereen laskevaa Tajo-jokea ja läntistä Lissabonia.

Muureja ja maisemia: São Jorgen linna

Alfaman kaupunginosan korkeimmalla kukkulalla siintävän São Jorgen linnan ensimmäiset muurit pystytettiin ensimmäisellä vuosituhannella. Aiemmin sotilaskäytössä olleen linnan pihalla korviin kantautuu nykyään riikinkukkojen ja trubaduurin laulua.

Sisäänpääsystä linnaan joutuu pulittamaan viitisen euroa. Kokemus on kuitenkin hintansa väärti, sillä linnan muureilta kaupungin ja joen ylle avautuvat näkymät ovat mahtavat.

São Jorgen linnaan aikovan on syytä huomioida sen korkea sijainti. Mäkinen matka käy keskiraskaasta urheilusuorituksesta, mutta perille pääsee myös raitiovaunulla 28, jonka reitin varrelta löytyy muitakin suosittuja nähtävyyksiä.

Tuhansittain mereneläviä Oceanariossa

Yhdessä maailman suurimmista akvaarioista matkailija pääsee nauttimaan merenalaisesta valtakunnasta kastumatta. Saman katon alla pääsee ihailemaan maapallon kaikkien valtamerien asukkeja saukoista pingviineihin.

Oceanario on akvaariona täysin ainutlaatuinen. Lähestulkoon kaikki sen 25 000 eläintä asustavat samassa altaassa, joka on jaettu osiin näkymättömillä akryyliseinillä.

Luonnonkaunis Sintra

Vajaan tunnin junamatkan päässä Lissabonin keskustasta sijaitseva Sintran kaupunki ympäristöineen on ainutlaatuinen yhdistelmä vehreää luontoa ja kaunista arkkitehtuuria.

Lissabonin-matkan kauneinta maisemaa metsästävän kannattaa ehdottomasti kivuta bussilla Serra-vuoriston rinnettä ylöspäin. Mäen päällä sijaitsevasta Maurien linnasta avautuva maisema on vähintäänkin vaikuttava.

LISSABONIN PARHAAT

ShutterstockLissabon, Portugali
Manner-Euroopan läntisin piste ja siellä sijaitseva Cabo da Rocan majakka ovat helppo päiväretkikohde Lissabonista.

Parhaat nähtävyydet

 1. Belémin torni
 2. São Jorgen linna
 3. Hieronymoksen luostari
 4. Oceanario
 5. Alfaman sokkeloiset kadut

Parhaat päiväretkikohteet

 1. Sintra
 2. Cascaisin kaupunki ja ranta
 3. Estorilin ranta
 4. José Maria da Fonsecan viinitila
 5. Cristo Rei -monumentti

Koe nämä Lissabon-elämykset

 1. Ihastele maisemia jossakin kaupungin lukuisista Mirador-näköalapaikoista
 2. Herkuttele portugalilaisella Pastel de nata -kermaleivoksella
 3. Hyppää keltaisen raitiovaunun kyytiin

Lisätietoa

Lissabonin matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock