Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Matkaopas: Bangkok

 • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.01.2024
Bangkok kuuluu Aasian upeimpiin suurkaupunkeihin, jossa modernit ostoskeskukset ja historialliset temppelit sijaitsevat rinta rinnan.

Bangkok on maailman suosituimpia kaupunkeja

Thaimaan pääkaupunki Bangkok tunnetaan sekä reppureissaajien suosikkina että luksusmatkailijoiden lomakohteena. Edullinen hintataso, lämmin ilmasto sekä monipuoliset palvelut ovat kaupungin suosion takana.

Vuonna 1782 perustettu Bangkok on hurmaava sekoitus uutta ja vanhaa. Kaupunkiin voi matkustaa modernin metropolin huvien perässä, mutta se vakuuttaa myös historiasta ja thaikulttuurista kiinnostuneen kävijän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin 11 miljoonan asukkaan Bangkokissa matkailijat kiertelevät temppeleitä, ostoskeskuksia ja markkinoita. Ruuhkaisten teiden ja kiiltävien pilvenpiirtäjien välissä kiemurtelee vanhoja kanaaleja, joiden varsilla paikalliset asuvat, työskentelevät ja käyvät kauppaa.

ShutterstockBangkokin kanaalit
Bangkokin monet kasvot tarjoavat aina jotain uutta nähtävää.

Bangkok on vuodesta toiseen yksi maailman suosituimmista matkakohteista, jossa käy yli 22 miljoonaa matkailijaa vuodessa. Kaupungin tärkein nähtävyys on Grand Palace, kuninkaallinen palatsialue, jolla on useita vierailukohteita.

Turismilla on ollut vuonna 1782 perustetussa Bangkokissa monia vaiheita. Kaupungista tuli suosittu amerikkalaissotilaiden keskuudessa Vietnamin sodan aikana, ja 80-luvulla sen löysivät reppureissaajat. Myös monille suomalaismatkailijoille se on tutuin kaupunki Aasiassa.

Bangkok on kaupunkikohteiden kameleontti, jossa siirrrytään hetkessä yksinkertaisesta jokiveneestä kiiltäviin pilvenpiirtäjiin tai kuhiseville markkinoille. Hyvän hinta-laatusuhteen kaupungissa voi myös päästä kokeilemaan luksuslomaa, johon ei Euroopassa olisi varaa.

Silomin kiiltävät rakennukset, Riversiden temppelit, Khao San Roadin kuhina ja trendikäs Thonglor ravintoloineen ja putiikkeineen ovat vain muutamia esimerkkejä Bangkokin eri puolista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bangkokin ilmasto

Bangkokin ilmasto on lämpöä kaipaavan matkailijan mieleen. Kaupungissa paistatellaan helteissä läpi vuoden.

Talvisin lämpötila on no 25–30 asteen tuntumassa, mutta kesäkuukausina mittarin lukemat voivat nousta reilusti 30 asteen yläpuolelle. Suomalaisille suosituin ajankohta matkustaa Bangkokiin ajoittuu talvikuukausille marraskuusta maaliskuulle.

ShutterstockBangkokin ilmasto
Lumpini-puistoa pidetään Bangkokin keuhkoina.

Bangkokin sadekausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu lokakuulle saakka. Kaupungissa voi lomailla myös sadekaudella, mutta kannattaa varautua nopeisiin ja rajuihin sadekuuroihin sekä hiostavaan kuumuuteen.

Erityisesti vuoden kuumimpina kuukausina kannattaa panostaa hotelliin, jossa on uima-allas.

Bangkokin hintataso

Bangkokissa on edullinen hintataso, joka mahdollistaa lomailun hyvinkin pienellä budjetilla. Toisaalta sieltä löytyvät puitteet myös parhaaseen luksukseen.

Bangkokissa korttimaksu onnistuu lähes joka paikassa pienimpiä liikkeitä ja markkinoita lukuun ottamatta. Matkailijan kannattaa kuitenkin vaihtaa tai nostaa automaattista paikallista valuuttaa eli Thaimaan bahteja katukeittiöitä, tippejä ja pikkuostoksia varten.

Bangkokissa on loistavat ostosmahdollisuudet. Tarjonta kattaa ostoskeskuksia, pikkuputiikkeja ja markkinoita. Tyypillisiä tuliaisia ovat esimerkiksi koriste-esineet, vaatteet, tekstiilit, mausteet ja korut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chatuchakin viikonloppumarkkinoilla arvioidaan käyvän noin 200 000 vierasta päivittäin. Massiivinen alue on jaettu lohkoihin: täältä löydät esimerkiksi vaatteita, koruja, kankaita ja sisustustavaroita ja pääset samalla testaamaan tinkimistaitojasi.

ShutterstockChatuchakin markkinat
Hintatietoinen shoppailija saa kulumaan tuntikausia Bangkokin markkinoilla.

Siam Squaren alueella sijaitsevat Siam Discovery Center, Siam Center, Siam Paragon ja Central World Plaza edustavat ostoskeskuksista moderneimpia. Täältä löydät niin rentoa katumuotia kuin high end -merkkejäkin. Ostoskeskukset ovat tunnettuja myös näyttävistä elokuvateatterikomplekseista.

Laatumerkkejä hakevan kannattaa tutustua myös Emporiumiin ja jokivarressa sijaitsevaan IconSiam-ostoskeskukseen.

Shutterstock / Panya7Bangkokin ostoskeskukset
Bangkokin ostoskeskuksista löytyvät kaikki matkailijan kaipaamat palvelut.

MBK Center on puolestaan jättimäinen viihdekeskus, joka on erityisesti nuorten suosiossa. Myynnissä on edullisia vaatteita, koruja, kosmetiikkaa ja elektroniikkaa. Kaikissa ostoskeskuksissa on niin ikään kattavat ravintola-alueet.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Bangkokissa

Thaimaan pääkaupunki on maan mittakaavassa moderni ja kansainvälinen suurkaupunki, jossa ollaan monessa asiassa pienempiä kaupunkeja ja maaseutualueita edellä. Thaikulttuuriin liittyvät ohjenuorat ja käytöstavat tulee kuitenkin muistaa myös Bangkokissa.

Bangkokissa on lukuisia upeita temppeleitä, joissa vieraillessa tulee muistaa kunnioittaa paikallisia tapoja. Olkapäät ja polvet tulee olla peitettynä. Paikan päältä voi usein vuokrata saronkeja, mutta on kohteliasta olla saapumatta paikalle paljastavissa vaatteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaalaiset arvostavat kohteliasta käytöstä, ja julkista malttinsa menettämistä pidetään äärimmäisen kiusallisena. Tervehdittäessä ja kiittäessä tehdään usein perinteinen wai-tervehdys. On tärkeää muistaa, että kuninkaasta on aina puhuttava kunnioittavasti.

Inka KhanjiBangkok, Thaimaa
Bangkokissa on lukuisia näyttäviä temppeleitä, joissa tulee vierailla olkapäät ja polvet peitettyinä.

Bangkok on pääpiirteittäin turvallinen kaupunki, jossa pärjää noudattamalla maalaisjärkeä ja tavallista varovaisuutta. Muista kuitenkin, että olet miljoonakaupungissa, johon mahtuu myös ikäviä ilmiöitä. Taskuvarkauksia ja huijauksia esiintyy kaikissa turistikohteissa.

Liikenteessä tulee Bangkokissa olla valppaana, sillä autot eivät juuri kanna huolta jalankulkijoiden turvallisuudesta. Ruuhkissa laukusta kannattaa pitää tiukasti kiinni.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille Bangkok on helppo ja rento kohde, jota pidetään Aasian LGBT-pääkaupunkina. Vapautunut tunnelma näkyy niin tavallisessa arjessa, yöelämässä kuin vähemmistöille suunnatuissa palveluissakin. Gay-baarit ovat keskittyneet Silomin alueelle. Bangkok Pride järjestetään vuosittain kesäkuussa.

Esteettömyys ei ole Bangkokissa parhaalla mahdollisella tolalla. Kadut voivat olla paikoin huonossa kunnossa, niiltä puuttuu ramppeja ja niissä voi olla kuoppia ja epätasaisuuksia. Julkinen liikenne on vain osittain esteetön.

Pyörätuolilla liikkuvan matkailijan tulee suunnitella loma Bangkokissa huolellisesti matkan onnistumiseksi. Moderneissa hotelleissa esteettömyys on otettu huomioon, erityisesti isojen kansainvälisten ketjujen majapaikoissa. Bangkokissa on myös mahdollista varata takseja, joihin pääsee pyörätuolin kanssa.

Lasten kanssa Bangkokissa

Lapsiperheille Bangkok voi näyttäytyä kahdessa eri valossa: kaupungin kaoottisuus saattaa käydä väsyttäväksi, mutta toisaalta hauskaa tekemistä riittää aamusta iltaan.

Monet Bangkokin tunnetuimmista nähtävyyksistä ovat mielenkiintoisia myös lasten kanssa, vaikka perheen pienimmät eivät ehkä jaksakaan kierrellä temppelialueilla tuntikausia. Päivän voi katkaista Lumpini-puistossa, jossa voi pysähtyä piknikille ja hämmästellä vesirajassa liikkuvia varaaneja.

ShutterstockLasten kanssa Bangkokiin
Tuktuk-ajelu on edullinen ja jännittävä ohjelmanumero kaikenikäisille.

Lastenhoitohuoneita esimerkiksi vaipanvaihtoa varten on helpointa löytää isoista ostoskeskuksista. Supermarketeista saa vaippoja, äidinmaidonkorvikkeita ja muita tarpeellisia varusteita, mutta merkit saattavat olla vieraita.

Thaimaalaiseen tapaan lapsiperheisiin suhtaudutaan sydämellisesti. Paikalliset ovat lapsirakkaita, ja lapset ovat tervetulleita lähes kaikkialle.

Vaunujen kanssa liikkuminen voi olla Bangkokissa haastavaa. Vauvan kanssa matkustettaessa kannattaa harkita kantoreppua.

Lennot Bangkokiin

Suomesta on helppo lentää Bangkokiin suorin lennoin. Finnair liikennöi kaupunkiin ympäri vuoden. Edestakaisten lentojen hinnat alkavat noin 700 eurosta ja vaihtelevat sesongin mukaan.

Toistaiseksi lentoaikaa Bangkokiin pidentää Venäjän ilmatilan kiertäminen. Lentomatka kestää noin 11,5 tuntia.

Suorien lentojen lisäksi Suomesta voi matkustaa Bangkokiin myös vaihdollisilla yhteyksillä esimerkiksi Qatarin tai Istanbulin kautta. Lennot saa edullisimmin kun on liikkeellä hyvissä ajoin, erityisesti joulun kaltaisina sesonkiaikoina.

Suomalaiset eivät tarvitse Thaimaahan viisumia alle 30 pituisille matkoille. Mikäli aiot lomailla maassa pidempään, tulee sinun hakea turistiviisumia.

Shutterstock / SihasakprachumBangkokin lentokenttä
Suvarnabhumin lentoasemalta on helppo jatkaa matkaa myös muualle Thaimaahan ja Aasiaan.

Bangkokin kansainvälinen lentokenttä Suvarnabhumi Airport sijaitsee noin 25 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Matka kaupungin ja lentokentän välillä taittuu taksilla, junalla tai bussilla.

Matkanjärjestäjät myyvät Bangkokiin myös lennot ja majoituksen sisältäviä matkapaketteja, jotka ovat usein hyvää vastinetta rahalle. Pakettimatkoja löytyy esimerkiksi Aurinkomatkoilta ja Trip X:ltä.

Majoitus Bangkokissa

Bangkokissa on loputon valikoima majoitusvaihtoehtoja kaikenlaisille budjeteille. Matkailija voi valita mitä vain hulppeista luksushotelleista perinteisiin majataloihin.

Edullisia majapaikkoja löytyy reppureissaajien suosimalta Khao San Roadilta ja sen ympäristöstä. Halvimmillaan Bangkokissa voi yöpyä noin kymmenellä eurolla, mutta mukavasta keskihintaisesta hotelliyöstä kannattaa varautua maksamaan noin 50 euroa.

Inka KhanjiBangkokin hotellit
Bangkokin kattouima-altailta aukeaa upeita maisemia.

Majoitus Bangkokissa on yleisesti erittäin hyvää vastinetta rahalle. Kaupunki onkin hyvä paikka panostaa luksushotelliin. Laadukasta majoitusta saa noin 100–500 eurolla yötä kohden.

Suurkaupungissa itselle sopivan alueen valinta voi tuntua ensikertalaiselle haastavalta. Lue esittelyt suosituimmista kaupunginosista Bangkokissa majoittumiseen.

>> Lue myös: Bangkokin hotellivinkit – 20 vinkkiä erilaisille budjeteille

Liikkuminen Bangkokissa

Liikkuminen Bangkokissa on helppoa. Kun majapaikan ovesta astuu ulos, on kadulla odottamassa liuta innokkaita tuk tuk -kuskeja sekä viileiksi ilmastoituja takseja. Liikkeelle lähtiessä kannattaa pyytää taksikuskia käyttämään mittaria.

Inka KhanjiBangkokin liikenne
Jalankulkijan tulee noudattaa varovaisuutta Bangkokin vilkkaassa liikenteessä.

Kaupungissa kulkiessa myös tuk tukit eli mopotaksit ovat käteviä menopelejä. Hinta kannattaa neuvotella kuljettajan kanssa etukäteen – jos yleinen hintataso ei ole asiakkaan tiedossa, on kuskeilla taipumusta yrittää veloittaa kyydistä moninkertainen hinta.

Bangkokin ruuhkien yläpuolella liikennöivä BTS Skytrain on nopein tapa liikkua paikasta toiseen. Ilmajuna kulkee katutason ylle rakennetuilla, betonipilareiden kannattelemilla raiteilla. Lipun hinta määräytyy ylitettyjen aluerajojen mukaan.

ShutterstockBangkokin julkinen liikenne
Julkinen liikenne toimii Bangkokissa hyvin.

Bangkokin vuonna 2004 valmistunut metro on siisti, tehokas ja nopea kulkupeli. Liput ovat edullisia.

Perinteisiä takseja haastavia kyytipalveluja on helppo käyttää sovelluksen kautta. Bangkokissa toimivat muun muassa Grab Taxi ja Bolt.

Myös jokiveneellä liikkumista kannattaa kokeilla. Alle euron hintainen venematka tarjoaa uuden näkökulman suurkaupunkiin. Matkan hinta määräytyy pituuden mukaan, ja oman päätepysäkin nimi kannattaa opetella etukäteen.

Ravintolat ja ruoka Bangkokissa

Bangkok on kulinaristin unelmakohde. Kaupungista löytyy kaikkea edullisista katukeittiöistä Michelin-tähdillä palkittuihin ravintoloihin.

Bangkokissa perinteiset thaimaalaiset herkut kuten riisi- ja nuudeliannokset ja höyryävät curryt eivät ole koskaan kaukana. Erikoisruokavaliot on huomioitu paremmin kuin monissa pienemmissä kohteissa, ja kasvis- ja vegaaniravintoloita on hyvä valikoima.

Thaimaalaisen ruoan lisäksi Bangkokissa ovat edustettuna keittiöt ympäri maailmaa. Jos thairuoka ei osu omiin makuhermoihin, löytyy kaupungista helposti myös länsimaista ruokaa.

Inka KhanjiKaturuoka Bangkokissa
Bangkokin katukeittiöissä voi syödä huokeaan hintaan.

Bangkokissa on helppo syödä ulkona mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Ruoankuljetuspalvelut kuten GrabFood ja Food Panda toimittavat tilaukset nopeasti hotellille. Jos omaan majoitukseen ei kuulu aamiaista, sitä voi nauttia lähimmissä ravintoloissa.

Ravintoloissa on kohteliasta jättää tippiä hyvästä palvelusta. Esimerkiksi 10 prosenttia laskun loppusummasta on hyvä ohjenuora.

Shutterstock / Stephane BidouzeBangkokin kattobaarit
Octave Bar on yksi Bangkokin lukuisista kattobaareista.

Bangkokin yöelämä on vilkas ja käsittää kaikkea halpoja ämpäridrinkkejä myyvistä pubeista tyylikkäisiin kattobaareihin. Kuuluisimmat yökerhot sijaitsevat Sukhumvit Roadin seuduilla. Reppureissaajat kohtaavat Khao San Roadin lukuisissa baareissa.

Bangkokin nähtävyydet

Bangkokin tärkeimmät nähtävyydet ehtii kiertää muutamassa päivässä, mutta kaupungissa riittää tekemistä niin pitkäksi aikaa kuin siellä vain ehtii lomailemaan.

Bangkokin ykkösnähtävyys on Grand Palace, jossa useimmat matkailijat vierailevat lomansa aikana. Temppelit, museot, markkinat, puistot ja erilaiset värikkäät kaupunginosat muodostavat houkuttelevan kokonaisuuden.

Koe matkalla ainakin nämä:

 1. Grand Palace
 2. Wat Pho
 3. Lumpini Park
 4. Kansallismuseo
 5. Wat Arun
 6. Jim Thompsonin talo
 7. Khao San Road
 8. Marmoritemppeli
 9. Chatuchakin markkinat
 10. Chinatown

>> Lue lisää: Bangkokin tärkeimmät nähtävyydet – 25 vinkkiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja