Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Bangkokista löytyvät suurkaupungin huvit ja thaikulttuurin helmet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Bangkok kuuluu koko Aasian upeimpiin suurkaupunkeihin, ja on täynnä kontrasteja: Thaimaan pääkaupungin modernit ostoskeskukset ja kapeiden kujien päässä piileskelevät historialliset temppelit sijaitsevat rinta rinnan.

Mainio lomakohde monenlaisille matkailijoille

Siaminlahden rannalla sijaitseva Bangkok tunnetaan paitsi reppureissaajien suosikkina mutta myös luksusmatkailijoiden lomakohteena. Monipuolinen kaupunki tarjoaa jokaiselle jotakin, sillä edullinen hintataso, lämmin ilmasto sekä lähes loputtomat palvelumahdollisuudet pitävät matkailijat niin liikkeessä kuin tyytyväisinäkin.

Kaupunki sopii lomakohteeksi monenlaisille matkailijoille, sillä Bangkokissa viihtyvät nuoret ja aikuiset. Pienimmille lapsille kaupungin kaoottisuus voi käydä väsyttäväksi, mutta toisaalta virikkeitä ja mielenkiintoista seurattavaa riittää myös lasten makuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bangkokin tunnetuimpien nähtävyyksien joukkoon kuuluu niin temppeleitä, ostoskeskuksia kuin puistojakin. Kaupungin suosituin kohde on suuri temppelialue Grand Palace, mutta muita tunnettuja paikkoja ovat esimerkiksi Lumpini-puisto, Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä reppureissaajien suosima Khao San Roadin ostos- ja ravintolakatu.

Inka KhanjiBangkok, Thaimaa
Bangkokin liikenne voi olla hyvin kaoottista skoottereiden, autojen, tuk tukien ja jalankulkijoiden liikkuessa samoilla teillä.

Lämmintä vuoden ympäri

Bangkokin ilmasto on lämpöä kaipaavan matkailijan mieleen, sillä kaupungissa ei tarvitse palella. Lämmin ilmasto hellii kaupungissa vierailevia läpi vuoden, mutta talvikuukausina lämpötila on hieman armollisempi pohjoismaalaiselle matkaajalle – Bangkokin kesähelteissä suurkaupungissa liikkuminen voi olla raskasta.

Talvisin lämpötila on 25–30 asteen tuntumassa, mutta kesäkuukausina mittarin lukemat voivat nousta reilusti 30 asteen yläpuolelle.

Shoppailijan paratiisi kaikenlaisille budjeteille

Nähtävyyksien lisäksi Bangkok tarjoaa loputtoman määrän ostoskeskuksia, myymälöitä, marketteja ja pieniä kojuja. Siam Squaren alueella sijaitsevat Siam Discovery Center, Siam Center, Siam Paragorn ja Central World Plaza edustavat ostoskeskuksista moderneimpia. Täältä löydät niin rentoa katumuotia kuin high end -merkkejäkin. Lisäksi Siamin keskuksista löytyvät upeat elokuvateatterikompleksit.

Laatumerkkejä hakevan kannattaa tutustua myös Emporiumiin, joka on yksi Bangkokin parhaista ostospaikoista. Ostoskeskus sijaitsee Thanon Sukhumvitin varrella, ja sinne pääset nopeiten Skytrainilla: jää pois Phrom Phongin asemalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

MBK Center on tunnettu, jättiläismäinen ja kaoottinen viihdekeskus, mistä löytyy lähes kaikki mitä matkallaan voi tarvita. Niin vaatteita, koruja, kosmetiikkaa kuin elektroniikkaakin pullollaan oleva ostoskeskus tarjoaa takuuvarmasti kotiin vietävää edullisin hinnoin.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että MBK:ssa on kaupan sekä aitoja merkkejä että heikkolaatuisia kopioita. Myyntikojujen lomasta löytyy myös elokuvateatteri, keilahalli, karaokehuoneita ja kattava ravintola-alue.

Sukella markkinahumuun

Ilmastoitujen ostoskeskusten ohella katujen varteen iltaisin nousevat myyntikojut ja iltaisin tai viikonloppuisin avoinna olevat markkinat ovat antoisa vaihtoehto. Siam Square on täynnä pieniä persoonallisia kojuja ja myymälöitä, joissa eteenkin paikallisten käsityönä valmistamat katumuotiluomukset ovat hyvin edustettuja.

Bangkokin-matkan ehdoton ostoskohde on Chatuchakin viikonloppumarkkinat. Markkinoilla on arvioitu käyvän yli 200 000 vierasta päivittäin, ja alue on jaettu tarjontansa mukaisiin lohkoihin. Täältä löydät niin vaatteita, koruja, kankaita kuin sisustustavaraakin. Chatuchakista tuskin lähdet tyhjin käsin, ja päivän päätteeksi olet varmasti myös saanut tehokkaan oppitunnin tinkimisen kulttuurista. Chatuchakiin pääset kätevimmin taksilla tai skytrainilla; tällöin jää kyydistä Mo Chitin pysäkillä.

Vaihda vapaalle

Jos temppeliretket, shoppailu, kaupungin vilske ja lämpimän kostea ilma alkavat tuntua raskailta, tarjoaa Lumpini-puisto tilaa rauhoittua. Vihreänä keitaana kaupungin keskelle avautuva puisto on upea paikka hengähtää ja viettää vaikkapa piknikiä. Puistossa iltaisin järjestettävät ilmaiset aerobic-tunnit ovat myös ehdoton elämys – jos tunnille ei itse halua osallistua, voi musiikin tahtiin ilakoivien paikallisten menoa seurata vierestä.

Hämärän laskeuduttua kadut täyttyvät sihisevistä ruokakojuista ja vilkkaasta kaupankäynnistä. Päivällä rauhallisina ruokapaikkoina tai kahviloina palvelleet tilat levittäytyvät kokoontaitettavine pöytineen kaduille, ja trendikkäät klubit sekä vilkkaat yökerhot nousevat näkyviin kuin tyhjistä.

Banglamphun kaupunginosassa sijaitseva Khao San Road on varsinkin reppumatkailijoiden suosiossa edullisten majapaikkojensa ja vilkkaan yöelämänsä ansiosta. Alueen pubit ja pienet ravintolat ovat edullisia ja suosittuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bangkokin kuuluisimmat yökerhot sijaitsevat Sukhumvit Roadin seudulla. Kun ilta Bangkokissa alkaa olla ohi, voi kaduille levittyvistä nimettömistä ruokakojuista vielä napata viimeisen herkullisen iltapalan ja suunnata hotellille nauttimaan viileästä ilmastoinnista.

Edullinen hintataso saa matkailijat valitsemaan Bangkokin

Kaupunkikohteen suosio selittyy osittain sen edullisella hintatasolla, sillä Bangkokissa on todella helppo lomailla pienellä budjetilla. Majoitustarjonta on hyvin monipuolinen, ja saatavilla on niin muutaman euron maksavia halpoja hostellihuoneita kuin usean sadan euron hintaisia luksusmajapaikkojakin.

Majapaikkojen edullinen hintataso jatkuu myös ruokapaikoissa, sillä katuoruoasta tunnettu Bangkok on kaupunki, jossa vatsan voi saada täyteen vain parilla eurolla. Katuruokakojuja on siellä täällä, mutta jos haluat satsata ruokaan, on Bangkokissa myös lukuisia huippuravintoloita.

Laaja valikoima takaa rutkasti vaihtoehtoja myös shoppailijalle, sillä Bangkokissa on paitsi tunnettujen kansainvälisten huippubrändien putiikit myös monien perushintaisten ketjujen liikkeitä – halpamarkkinoita unohtamatta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BANGKOKISSA

Inka KhanjiBangkok, Thaimaa
Bangkokissa on lukuisia näyttäviä temppeleitä, joissa tulee vierailla olkapäät ja polvet peitettyinä.

Suorilla lennoilla Bangkokiin

Suomesta on helppo lentää Bangkokiin, sillä lentoyhteyksiä on saatavilla runsaasti. Vaivattomin tapa matkustaa Helsingistä Bangkokiin on Finnairin suorilla lennoilla. Edestakaisten lentojen hinnat alkavat noin 500 eurosta ja vaihtelevat sesongin mukaan. Lentoaika on noin 10 tuntia.

Suorien lentojen lisäksi Suomesta voi matkustaa Bangkokiin myös lukuisilla koneenvaihdollisilla yhteyksillä. Lentoja tarjoavat muun muassa Aeroflot, Cathay Pacific sekä Norwegian. Koneenvaihdollisilla lennoilla matka-aika riippuu välilaskun pituudesta, mutta on lyhimmillään noin 15 tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot saa kaikkein halvimmalla kun on liikkeellä hyvissä ajoin. Jos suunnitelmissa on matkustaa Bangkokiin joulun sesonkiaikana, kannattaa lennot ostaa useita kuukausia etukäteen. Kesäkaudella halpoja lentoja voi löytää myös lähilähdöille, eli sesonkiajan ulkopuolella lentojen kanssa ei välttämättä tarvitse kiirehtiä.

Bangkokin kansainvälinen lentokenttä, Suvarnabhumi Airport, sijaitsee 25 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Matka kaupungin ja lentokentän välillä taittuu helpoiten taksilla, ja varsinkin paluumatkalla siihen tulee varata tarpeeksi aikaa. Ruuhkat ovat yleisiä, ja lyhyempikin taksimatka kaupungissa venyy helposti puolituntiseksi.

Majoitusta kaikenlaisilla hintalapuilla

Bangkokissa on loputon valikoima majoitusvaihtoehtoja kaikenlaisille budjeteille. Matkailija voi valita mitä vain hulppeista luksushotelleista perinteisiin thaimaalaisiin majataloihin. Hotelli on helpointa varata etukäteen ellei se kuulu matkapakettiin.

Edullisia majapaikkoja löytyy reppureissaajien suosimalta Khao San Roadilta ja sen ympäristöstä. Halvimmillaan Bangkokissa voi yöpyä jopa eurolla, mutta mukava keskihintainen hotelliyö kustantaa noin 30 euroa. Majoitus Bangkokissa on yleisesti erittäin hyvää vastinetta rahalle.

Tuk tukit, taksit ja julkinen liikenne

Liikkuminen Bangkokissa on helppoa. Kun majapaikan ovesta astuu ulos, on kadulla odottamassa liuta innokkaita tuk tuk -kuskeja sekä kirjavia, viileiksi ilmastoituja takseja. Liikkeelle lähtiessä kannattaa pyytää taksikuskia käyttämään mittaria.

Kaupungissa kulkiessa myös tuk tukit eli kolmipyöräiset mopotaksit ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Kuljettajat ovat innokkaita ja kuljettaisivat turisteja mielellään aamusta iltaan. Määränpää kannattaa kuitenkin päättää etukäteen ja kertoa kuljettajalle suoraan – muutoin voi löytää itsensä mopotaksin kyydistä vielä illallakin.

Bangkokin ruuhkien yläpuolella liikennöivä Skytrain tai BTS on nopein tapa liikkua paikasta toiseen. Juna liikennöi katutason yläpuolelle rakennetuilla, betonipilareiden kannattelemilla raiteilla. Skytrainilla pääsee vaivattomasti liikkumaan pidempiä kaupunkimatkoja, ja lipun hinta määräytyy ylitettyjen aluerajojen mukaan. Skytrainilla on kaksi linjaa, ja ne on pysäkkeineen merkitty useimpiin turistikarttoihin.

Bangkokin vuonna 2004 valmistunut metro on siisti, tehokas ja nopea kulkupeli. Liput ovat edullisia.

Myös kanaaliveneellä liikkumista kannattaa kokeilla. Reilusti alle euron hintainen kanaalivenematka tarjoaa uuden näkökulman suurkaupungin arkeen, ja veneeseen kiivettyään Bangkokin näkee jälleen uusin silmin. Matkan hinta määräytyy pituuden mukaan, ja oman päätepysäkin nimi kannattaa opetella. Myös pysäkinvälien määrä kannattaa laskea laiturilla olevasta kartasta, että yhteisymmärrys lipunmyyjän kanssa löytyy. Esimerkiksi Khlong Banglamphua pitkin pääsee pitkähäntäisellä moottoriveneellä Siam Squaren alueelle, joka tarjoaa kattavat puitteet ostostenteolle.

BANGKOKIN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiBangkok, Thaimaa
Katuruoan lisäksi Bangkokissa on lukuisia edullisia ravintoloita, joissa voi tutustua paikallisiin makuihin.

Wat Phra Kaew ja Grand Palace

Temppeleitä kaupungissa on lukematon määrä. Jos aikaa on vain yhdelle, kannattaa suunnata Wat Phra Kaewiin ja Grand Palaceen, jotka sijaitsevat Chao Phraya -joen mutkassa, Banglamphun kaupunginosassa. Jo 1700-luvun lopulla rakennettu kuninkaallinen temppeli on häikäisevän kaunis, ja kullan kimallus, yksityiskohtaiset maalaukset ja lukuisat patsaat tarjoavat nähtävää kokonaiseksi päiväksi.

Temppelialueelle tultaessa hartiat ja polvet tulee suojata, ja ilmavat pitkähihaiset vaatteet suojaavat samalla myös kuumuudelta. Kartalta temppelit tunnistaa Wat-etuliitteestä.

Lepäävä Buddha on näyttävä ilmestys

Buddha-patsaista tunnetuin on 46 metriä pitkä Lepäävä Buddha, joka sijaitsee maan vanhimman temppeliryhmän, Wat Phon yhteydessä, lähellä Wat Phra Kaewia. Myös Golden Mount ja sen juurella oleva Wat Saket ovat näkemisen arvoisia, ja Kultaisen vuoren huipulta on kauniit näkymät kaupungin ylle.

Jim Thompson’s House

Jim Thompson oli amerikkalainen yrittäjä, joka toi thaisilkkiä länsimarkkinoille ja katosi mystisesti vuonna 1967. Thompsonin upea talo edustaa perinteistä thaiarkkitehtuuria ja on vierailun arvoinen. Talosta löytyy myös Thompsonin vaikuttava kokoelma thaimaalaista taidetta.

Kansallismuseo on Kaakkois-Aasian suurin

Bangkokin kansallismuseossa on näytteillä iso kokoelma uskonnollisia veistoksia, historiallisia jäänteitä sekä perinteisiä käsitöitä. Historian ja kulttuurin ystävä saa vierähtämään tovin jos toisenkin Kaakkois-Aasian suurimmassa museossa, jossa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Kuhiseva Chinatown ja kukoistava Little India

Laita jalkaan hyvät kävelykengät ja lähde liikkeelle ennen päivän kuuminta aikaa. Vieretysten sijaitsevien Chinatownin ja Little Indian kapeilla kujilla voit viettää tunteja ihaillen värikästä elämää ja ihmisvilinää. Lähde rohkeasti seikkailemaan kujien labyrintteihin.

Chinatownista voit ostaa edullisesti mitä ihmeellisempiä tuotteita. Kiinalaisia lääkkeitä, työkaluja, kultaa tai vaikka sandaaleita. Ruokamarkkinoilla tuoksut ovat huumaavia tai tyrmääviä, ja kauppiaat kertovat mielellään mitä herkkuja heillä on tarjolla. Kannattaa kokeilla ainakin herkullista kookosjäätelöä joka virkistää kujien kuumuudessa.

Little Indian Pak Khlong Talat on Bangkokin suurin kukkien markkinapaikka. Seuraa kuinka kauppiaat laittavat esille kuorma-autolasteittain kukkia ja kuinka kiireiset kaupunkilaiset hakevat torilta kauniita koristeita juhliin tai uskonnollisiin seremonioihin.

BANGKOKIN PARHAAT

Inka KhanjiBangkok, Thaimaa
Bangkokin siluetti on parhaimmillaan infinity pool -uima-altaasta nähtynä.

Bangkokin parhaat elämykset

  1. Näe kaupunki veneestä käsin jokiristeilyllä.
  2. Vieraile Bangkokin suosituimmassa nähtävyydessä Grand Palacessa.
  3. Illasta korkealla kaupungin kattojen yllä Vertigo-ulkoilmaravintolassa.
  4. Tee edullisia löytöjä markkinoilla ja koe myös jättimäiset ostoskeskukset.
  5. Nauti huippuluokan katukeittiökulttuurista.
  6. Näe Wat Pho -temppelin Lepäävä Buddha.
  7. Käytä Bangkokin sujuvaa julkista liikennettä ja koe eri kaupunginosien kontrastit.
  8. Juhli Bangkokin värikkäässä yöelämässä.
  9. Tee visiitti Bangkokin eläväiseen Chinatowniin.
  10. Damnoen Saduak Floating Market on mukava päiväretkikohde markkinaveneineen.

Teksti: Anne Ventelä, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuinka antaa tippiä Thaimaassa

Pitääkö Thaimaassa jättää tippiä? Näillä ohjeilla pärjäät lomalla

Päiväretket Bangkokista

Parhaat päiväretket Bangkokista – 10 nopeaa vinkkiä täysin erilaisiin maisemiin

Wat Phra Kaeo

Bangkokin tärkeimmät nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden avulla suurkaupunki tulee tutuksi

Opas Phuketin rannoille – mikä näistä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja