Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tukholma

Istockphoto
Tukholma

Merellinen Tukholma on lähikohteiden klassikko

Tukholma on suuri ja kansainvälinen kaupunki, joka tarjoaa erinomaisia ostosmahdollisuuksia ja monipuolista kulttuurielämää.
Päivitetty: 16.03.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Itämeren rannalla sijaitseva Tukholma on kaupunki, joka on tuttu monille suomalaismatkailijoille. Hyvät yhteydet ja samankaltainen kulttuuri tekevät matkustamisesta helppoa.

Tukholma on saaristokaupunki

Ruotsin pääkaupunki Tukholma sijaitsee maan itälaidalla Itämeren rannalla. Tukholma on kirjaimellisesti saaristokaupunki, sillä se on rakennettu 14 saarelle, joita yhdistää 56 siltaa. Kaupungin edustalla avautuu noin 24 000 saarta käsittävä Tukholman saaristo.

Tukholma tarjoaa monenlaisia kontrasteja. Matkailija voi kulkea kaupungin hienostoalueen Östermalmin halki Södermalmin viikonloppuisin pidettäville katumarkkinoille, ja jatkaa matkaansa kohti matkailijoiden täyttämää vanhaakaupunkia.

Ruotsin ja Suomen historiat ovat nivoutuneet tiiviisti yhteen, olivathan nykyiset naapurimaat yhtä ja samaa valtiota vuosisatojen ajan. Tukholman kulttuurielämällä onkin aina ollut valtava vaikutus suomalaiseen kulttuuriin, ja suomalaiset matkailijat ovat pysyneet uskollisina naapurimaan pääkaupungille.

Nykyisin yli 700-vuotias Tukholma on Pohjoismaiden suurin kaupunki ja tunnettu erityisesti designistaan, ostosmahdollisuuksistaan ja yöelämästään. Tukholman tunnetuimpia käyntikohteita ja nähtävyyksiä ovat vanhakaupunki, Skansen, Vasa-museo ja Junibacken.

Visit Sweden / Simon PaulinTukholma, Ruotsi
Shoppailu on suosituimpia aktiviteetteja Tukholman-lomalla.

Tukholman ilmasto

Tukholman ilmasto on samankaltainen kuin Suomen rannikkokaupungeissa. Talvet ovat verrattain leutoja ja kesät lämpimiä. Kylmintä Tukholmassa on tammi–helmikuussa, jolloin pakkasta on keskimäärin pari astetta. Lämpimintä on kesä-, heinä- ja elokuussa, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 20 asteeseen.

Tukholmaan tehdään Suomesta paljon matkoja etenkin kesäisin, mutta kaupunki on kuitenkin ympärivuotinen matkailukohde. Esimerkiksi tunnelmalliset joulumarkkinat houkuttelevat suomalaisreissaajia jouluostoksille.

Lähde kaupunkilomalle Tukholmaan

Tukholma on ensisijaisesti kaupunkilomakohde, mutta kaupunki tarjoaa myös runsaasti aktiviteetteja niitä kaipaaville matkailijoille. Loistavien shoppailumahdollisuuksien, mielenkiintoisten museoiden ja monipuolisen ravintolatarjonnan lisäksi Tukholmassa voi vaikkapa kiipeillä kattojen yllä, meloa kaupungin edustalla olevassa saaristossa sekä tehdä tutkimusmatkoja kaupungin puistoihin, unohtamatta loistavia merellisiä lenkkeily- tai pyöräilyreittejä.

Suomalaisnäkökulmasta Tukholma ei ole mitenkään erityisen edullinen, muttei myöskään kallis kaupunkikohde. Suositut matkailusesongit, kuten kesä ja koulujen loma-ajat, näkyvät tukholmalaisten hotellien hintatasossa, mihin vaikuttaa myös ruotsin kruunun ja euron väliset valuuttavaihtelut.

Matkaile turvallisesti ja puhu ruotsia

Tukholma on turvallinen matkakohde, eikä suomalaismatkailija koe kaupungissa suuria kulttuurieroja maiden välisen kulttuurin samankaltaisuuden vuoksi. Tukholmalaisten taksien suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kaupungin taksit tunnetaan kepulikonsteista, joiden vuoksi matkailijat saattavat joutua maksamaan taksimatkasta törkeää ylihintaa.

Ruotsin pääkaupungissa puhutaan tietysti ruotsia, mutta ellei toinen kotimainen kieli ole niin sujuvaa että sitä uskaltaisi käyttää, pärjää kaupungissa mainiosti myös englanniksi. Jos vietät paljon aikaa keskustan ulkopuolella tai kohteissa, missä ei liiku paljon matkailijoita, kannattaa muutama ruotsinkielinen fraasi palauttaa mieleen ennen matkaa.

>> Lue myös: Edes Tukholma ei ole välttynyt turistiansoilta – älä lankea näihin huijauksiin

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TUKHOLMASSA

Visit Sweden / Simon PaulinTukholma, Ruotsi
Tukholman vanhakaupunki on yksi kaupungin suosituimpia vierailukohteita.

Lennot ja matkat Tukholmaan

Suomesta on hyvät yhteydet Tukholmaan. Suosituin ja vakiintunein tapa siirtyä naapurimaan pääkaupunkiin on hypätä laivaan. Reittimatkojen ohella laivayhtiöt tarjoavat myös paljon pakettimatkoja Tukholmaan.

Tukholmaan operoivia laivayhtiöitä ovat esimerkiksi Viking Line ja Tallink Silja. Risteily- ja reittimatkahinnat Tukholmaan vaihtelevat runsaasti, sillä ajankohdasta ja hyttiluokasta riippuen matkat maksavat noin 30–150 euroa.

Tukholmaan pääsee Suomesta myös lentäen. Tukholman läheisin lentokenttä on Bromman lentoasema, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä kaupungista. Suurin osa lennoista laskeutuu kuitenkin Ruotsin suurimmalle ja vilkkaimmalle lentokentälle Arlandalle, joka sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Tukholmasta. Kentältä pääsee Tukholman keskustaan esimerkiksi bussilla, Arlanda Express -junalla tai kiinteähintaisella taksilla.

Lentoja Tukholmaan liikennöivät Finnair, SAS ja Norwegian. Lennot Tukholmaan maksavat noin 30–120 euroa. Halvat lennot Tukholmaan löytyvät kätevästi esimerkiksi Rantapallon lentohaun avulla.

Hotellit ja majoitus Tukholmassa

Tukholmassa on satoja hotelleja ja muita majoituspalveluita. Tukholman alueella voi asustaa hotellien lisäksi myös hostellissa, vuokrahuoneistossa tai leirintäalueella. Monet hotelleista sijaitsevat kaupungin keskustassa Norrmalmin ja Södermalmin alueilla.

Tukholman hotellit ovat yleisesti ottaen tasokkaita. Hotelliyö Tukholmassa maksaa keskimäärin noin 80–100 euroa. Monet hotellit tarjoavat alennettuja hintoja viikonloppuisin, ja kesäkuukausina myös arkisin.

Mikäli kaipaa Tukholmassa hieman edullisempia majoitusratkaisuja, ovat hostellit, retkeilymajat ja leirintäalueet edullisia majapaikkoja.

Liikkuminen Tukholmassa

Tukholmassa on helppoa liikkua jalkaisin tai vuokratulla polkupyörällä. Monet kaupungin nähtävyyksistä sijaitsevat lähietäisyydellä toisistaan.

Hieman pidemmillä matkoilla voi Tukholmassa liikkua bussilla, metrolla ja paikallisjunalla. Aivan kaupungin keskustassa sijaitseva Tukholman keskusrautatieasema on kaupungin metro-, bussi- ja paikallisjunaliikenteen solmukohta.

Kertalippu julkiseen liikennevälineeseen maksaa noin neljä euroa. Kertalippujen lisäksi matkailija voi ostaa useamman matkan tai matkustuspäivän sisältäviä matkustuskortteja. Lisätietoa juna- ja linja-autoliikenteen aikatauluista ja lippuhinnoista löytyy Storstockholms Lokaltrafikin verkkosivuilta.

Mikäli suunnitelmissa on liikkua paljon Tukholman julkisilla liikennevälineillä, kannattaa hankkia matkakortti, joita on saatavilla joko vuorokaudeksi, 72 tunniksi tai viikoksi. Vuorokauden voimassa oleva matkakortti käy rajattomasti kaikkiin SL:n liikennevälineisiin ja maksaa noin 12 euroa.

Tukholman alueella taksien hinnat ovat samantasoisia kuin Suomessa.

TUKHOLMAN NÄHTÄVYYDET

Visit Sweden / Ola EricsonTukholma, Ruotsi
Tukholman Kuninkaanlinna kiinnostaa useimpia kävijöitä.

Nähtävyyksiä vanhassakaupungissa

Tukholman vanhinta osaa ovat vanhakaupunki eli Gamla Stan sekä sen vieressä sijaitseva pieni saari, Riddarholmen. Vanhakaupunki on yksi Tukholman suosituimmista matkailijoiden käyntikohteista ja siellä vierailee lukematon määrä turisteja vuosittain.

Vanhassakaupungissa sijaitsevat Tukholman tunnetuimmat nähtävyydet, kuten Kuninkaanlinna museoineen. Vanhastakaupungista löytyvät myös Nobelin museo eli Nobelmuséet sekä Ritarihuone eli Riddarhuset.

Kauniina päivänä kannattaa vanhastakaupungista tehdä lyhyt kävelyretki Södermalmin Fjällgatanille, josta aukeaa hieno näköala yli Tukholman. Toinen mielenkiintoinen näköalapaikka sijaitsee Fåfänganilla, missä voi näköalojen ohella nauttia historiallisen kahvilan tarjottavista.

Ostoksilla Tukholmassa

Monet pitävät Tukholmaa yhtenä Pohjois-Euroopan parhaista ostoskaupungeista. Pohjoismaisen designin keskuskaupungista löytyy paljon ostospaikkoja: kauppakeskuksia, tavarataloja ja ostoskatuja. Tukholmasta löytyy paikallisten suosikkibrändien lisäksi myös sellaisia kansainvälisiä ketjuliikkeitä, jotka eivät vielä ole rantautuneet Suomeen.

Muodin kokeilunhaluiset tuulet puhaltavat Tukholmassa ensin Södermalmilla. Trendikkäältä Södermalmin alueelta löytyy muodikkaita, nuorekkaita ja boheemeja liikkeitä. Ylellisimmät merkkiliikkeet puolestaan löytyvät Östermalmista.

Vanhassakaupungissa voi tehdä ostoksia kujien varsia reunustavissa pienissä kaupoissa, joissa myydään kaikkea kaunista pikkutavaroista ja matkamuistoista vaatteisiin sekä herkkuihin.

Suurimmat ja tunnetuimmat kauppapaikat sijaitsevat Tukholman ydinkeskustassa. Drottninggatanin lähettyviltä löytyvät niin suuret ketjuliikkeet ja pienet putiikit kuin Nordiska Kompanietin, PUB:in ja Åhlénsin tavaratalot.

Hintaluokka on Tukholmassa samanlainen kuin Suomessa. Ostoksilla voi juosta vaikka koko viikon, sillä kaikki tavaratalot ja useimmat isommat liikkeet ovat auki seitsemänä päivänä viikossa.

Tukholman yöelämä

Tukholma on tunnettu vilkkaasta ilta- ja yöelämästään. Tukholmassa voi viettää iltaa kahviloissa, pubeissa, ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa – jokaisella kaupunginosalla on omansa. Kaupungin ravintolavalikoimasta löytyy kaikkea huippuravintoloista etnisiin makuihin, edullisiin pikkuravintoloihin sekä hieman erikoisempiin ruokapaikkoihin.

Södermalmin illanviettopaikat ovat trendikkäitä ja monipuolisia, ja vaihtuvuus on suurta. Vakiintuneimmat ja tunnetuimmat yökerhot löytyvät puolestaan ydinkeskustasta ja Kungsträdgårdenin ympäristöstä. Stureplanin seutu on Tukholman yöelämän ydinaluetta.

Monet Tukholman yökerhoista ovat auki aamuun saakka ja vilkasta yöelämä on etenkin viikonloppuisin. Tukholmassa on myös laaja tarjonta erilaisia tapahtumia ja konsertteja.

Lapsiperheen Tukholma

Tukholma on mainio kohde lapsiperheille: matka on lyhyt ja helppo joko laivalla tai lentokoneella ja kaupungissa on runsaasti hauskaa tekemistä. Risteilyllä jo matka kohteeseen on perheen pienimmille elämys.

Tukholman suosituimpia perhekohteita ovat kirjailija Astrid Lindgrenin satumaailmasta ammentava Junibacken, kesäkuukausina toimiva huvipuisto Gröna Lund sekä ulkoilmamuseo Skansen. Myös monet perinteisimmistä nähtävyyksistä ja jopa museoista ovat jännittäviä kokemuksia lapsillekin: Vasa-museon hylky on kuin suoraan saduista ja vesimuseo Aquariassa riittää hauskaa ihmeteltävää merenelävistä trooppiseen sademetsään.

Komea Kuninkaanlinna

Tukholman vanhassakaupungissa sijaitseva Kunkaanlinna museoineen on yksi Tukholman tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kunkaanlinnasta löytyy esimerkiksi varuskamari eli livrustkammaren, sekä aarrekammio eli skattkammaren. Perinteinen vahdinvaihto tapahtuu ulommalla linnanpihalla ja sitä on hauska seurata sivusta.

Koko perheen Skansen

Tukholman keskustasta löytyvällä Djurgårdenin saarella sijaitsevassa ulkoilmamuseo Skansenissa riittää tekemistä koko perheelle. Skanseniin on siirretty yli sata historiallista rakennusta Ruotsin eri osista, joten matkailija voi pikakelauksella tutustua maan historiaan ja kulttuuriin. Skansenissa sijaitsee myös suuri eläinpuisto.

Globenin SkyView-hissi

Tukholman Globen on suurten urheilutapahtumien näyttämö, johon pääsee tutustumaan myös hieman erikoisemmalla tavalla. Pyöreää hallia kiertää lasinen näköalahissi, joka vie kävijät huipulle 84 metrin korkeuteen saakka maisemia ihailemaan. Jännittävä kokemus sopii hyvin koko perheelle.

>> Lue myös: Rakastatko upeita maisemia? Tässä ovat Tukholman korkeimmat näköalapaikat

Historiaa Vasa-museossa

Vasa-museo on yksi Pohjoismaiden suosituimpia museoita ja sen kruununjalokivi on sotalaiva Vasa, maailman ainoa säilynyt 1600-luvun alus. Keskelle Tukholmaa neitsytmatkallaan uponnut Vasa-laiva ehti olla upoksissa 333 vuotta ennen kuin se nostettiin pinnalle vuonna 1961. Restauroidussa laivassa ovat tallella lähes kaikki alkuperäiset osat ja puuveistokset. Jännittävä kohde sopii koko perheelle.

Abba-museo on musiikkifanin must-kohde

Ruotsin kuuluisin yhtye Abba sai vuonna 2013 oman museon Tukholman Djurgårdeniin. Abba the Museum sijaitsee Swedish Music Hall of Famen tiloissa.

Museoon on koottu esimerkiksi yhtyeen vanhoja esiintymisvaatteita, esittelyjä yhtyeelle tärkeistä paikoista sekä hologrammilava, jossa kävijät voivat kuvauttaa itsensä Abban jäsenenä. Museossa vieraita kuljettaa yhtyeen jäsenten nauhoittama ääniopastus.

Junibackenin satumaailma

Djurgårdenin saarella sijaitseva Junibacken on hakenut innoituksensa Astrid Lindgrenin satumaailmoista. Junibackenin satujuna vie lapset Eemelin, Peppi Pitkätossun ja lukuisten muiden suosikkihahmojen pariin.

Junibackenin kupeessa Djurgårdenissa sijaitsee myös monia muita mielenkiintoista kohteita, joista lapsiperheille sopii myös esimerkiksi Aquaria-vesimuseo.

Drottningholmin palatsi

Drottningholmin palatsi on Unescon maailmanperintökohde ja Ruotsin kuninkaallisen perheen yksityinen asunto. Suuri osa 1600-luvulla rakennetusta linnasta on kuitenkin avoinna turisteille. Noin 15 kilometrin päässä Tukholman keskustasta sijaitsevaan palatsiin pääsee helposti metrolla ja bussilla tai kesäkuukausina myös veneellä tai polkupyörällä.

TUKHOLMAN PARHAAT

Visit Sweden / Simon PaulinTukholma, Ruotsi
Ruotsin pääkaupunki on myös mainio aktiivimatkakohde.

Tukholman parhaat käyntikohteet

 1. Vanhakaupunki
 2. Kuninkaanlinna
 3. Vasa-museo
 4. Abba-museo
 5. Junibacken

Tukholman parhaat elämykset

 1. Osallistu kävelykierrokselle Tukholman kattojen ylle
 2. Lähde veneretkelle Tukholman saaristoon
 3. Nouse lasihissillä Globenin katolle
 4. Vietä hemmottelupäivä shoppailun ja hemmotteluhoitojen merkeissä
 5. Tee retki Drottningholmin palatsiin

Tukholman parhaat kohteet lapsiperheille

 1. Junibacken
 2. Gröna Lund
 3. Skansen
 4. Aquaria Vattenmuseum
 5. Globenin SkyView-hissi

Lisätietoja

Tukholman virallinen matkailusivusto
Ruotsin matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Visit Sweden / Ola Ericson, Simon Paulin

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Muistan Tukholmasta aina Wasa-laivan, jonka pääsin näkemään vain ulkoapäin. Myös Viking Linen laivalla löytyi kyllä tekemistä.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.