Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Venetsia on vesireittien ja rakkauden kaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.08.2016
Kanaalien ja karnevaalien Venetsia on kaikkien romantiikannälkäisten ykköskohde.

Klassinen Venetsia on aina hyvä idea

Pohjois-Italiassa Adrianmeren rannalla sijaitseva Venetsia on romanttinen kohde, jossa voi viettää helposti tarunhohtoisen kaupunkiloman. Kapeat kadut, kauniit rakennukset ja kanaaleja pitkin risteilevät gondolit luovat Venetsiaan tunnelman, jollaista ei löydy mistään muualta maailmasta.

Venetsia tunnetaan ensisijaisesti juuri romanttisena kohteena, ja se onkin niin häämatkalaisten kuin muiden umpirakastuneiden suosima kohde. Toki se sopii myös muille matkailijoille, ja vaikka Venetsiaan matkustetaan kaupunkilomalle, on perinteinen kaupunkiloma sanan varsinaisessa merkityksessä kaukana historiallisesta italialaiskaupungista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet Rialton silta ja Pyhän Markuksen aukio on poikkeuksellisen helppo löytää labyrinttimaisessa Venetsiassa. Suurimpien nähtävyyksien sijaan kaupunkiin matkustetaan kuitenkin ensisijaisesti tunnelman vuoksi, ja yksittäiset kohteet ovat monille matkailijoille toissijaisia.

Venetsia, Italia
Venetsian kuuluisat karnevaalit houkuttelevat runsaasti matkailijoita helmikuiseen kanaalikaupunkiin.

Matkusta keväällä tai syksyllä

Venetsia houkuttelee matkailijoita läpi vuoden, ja se onkin yksi koko maailman suosituimmista matkailukaupungeista.

Paras aika matkustaa kanaalikaupunkiin on keväällä tai syksyllä, kun sää on miellyttävä ja turistimassoja on hieman vähemmän. Vilkkain sesonki osuu kesäkuukausille sekä helmikuisille karnevaaleille. Talviaikaan Venetsiassa voi yllättää tulva eli acqua alta, jolloin kanaalien vesi huuhtoutuu kaupungin kaduille.

Lämpötilat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: kesät ovat kuumia ja talvet viileitä. Kuuminta on kesä–syyskuussa, jolloin keskilämpötila kohoaa 30 asteen tuntumaan ja helle saa kaupungin haisemaan. Talvikuukausina mittari näyttää noin viittä astetta, mutta heikohkosti eristetyissä italialaisrakennuksissa viileys tuntuu myös sisällä.

Romanttinen loma Venetsiassa

Venetsia on ennen kaikkea pariskuntien matkakohde – se on omiaan romanttiselle viikonloppulomalle tai vaikka häämatkalle. Kaupungissa nauttivat luonnollisesti myös taiteesta, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneet matkailijat. Lapsiperheelle kanaalien kaupungissa kulkeminen voi tosin olla haasteellista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras aktiviteetti Venetsiassa on käveleskely ympäri kaupunkia, sillä se on paras tapa päästä sisälle kaupungin tunnelmaan.

Venetsia on satoine kanaaleineen ja siltoineen sekä mahtavine palatseineen täysin ainutlaatuinen kaupunki. Kun germaaniset pakolaisheimot perustivat tukikohtansa mahdollisimman vaikeapääsyiseen paikkaan Pohjois-Italiassa, he tuskin osasivat aavistaa että tulevien vuosisatojen aikana kylästä kasvaisi Välimeren vaikutusvaltaisin kauppasatama, vapaamielinen renessanssikaupunki ja lopulta yksi maailman suosituimmista turistikohteista.

Kaupungin merkitystä kulttuurihistoriallisena aarreaittana ei voi liioitella, sillä tästä kanaalien halkomasta kaupungista löytyy paljon museoita ja muita historiallisia nähtävyyksiä, puhumattakaan kaupungin taianomaisesta tunnelmasta, joka pääsee oikeuksiinsa kuumimpien turistirysien ulkopuolella.

Venetsian hintataso on muuhun Italiaan verrattuna kallis, mikä näkyy erityisesti majoituksen hinnoissa. Matkailijan on syytä olla tarkkana myös ruokapaikkaa valitessa, sillä summamutikassa varattu ravintola voi osoittautua todella tyyriiksi, ruoan tasosta riippumatta.

Kaupungin monet kasvot

Pyhän Markuksen aukio on Venetsian tunnetuin keskus, josta jokainen matkaaja löytää itsensä ihailemasta palatsien loistoa. Pyhän Markuksen aukiolta kannattaa kuitenkin suunnata myös muualle, pois kaikkien turistien tallaamilta poluilta. Tunnelma muuttuu valtavasti loisteliaan Pyhän Markuksen kirkon vaihtuessa ränsistyneiksi palatseiksi ja mielenkiintoisiksi naamiokaupoiksi.

Saariston kiinnostavimpia alueita ovat esimerkiksi Cannaregio, Dorsoduro ja Castello. Myös hinta-laatusuhteelta parhaat kahvilat ja ravintolat löytyvät vain parin korttelin päässä turistivirroista.

Jäätelöä uppoavassa kaupungissa

Kulttuurin ja kahvin ohella erityisesti jäätelö on erottamaton osa Venetsiaa. Tunnelmallisten kahviloiden lisäksi kannattaakin testata eri jäätelökojuja ja löytää oma suosikkinsa. Kotitekoinen italialainen jäätelö on kaukana kaupan pakastealtaiden kevytjäätelöistä. Kermainen, pehmeä jäätelö sopii päivään kuin päivään, ja lomalla kannattaa uskaltautua maistamaan myös erikoisempia jäätelömakuja. Vaikka suklaa- ja mansikkajäätelötkin maistuvat taivaallisilta, vievät sitruunabasilika- ja tomaattijäätelöt kielen mennessään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Venetsiassa kannattaa käydä nyt kun vielä ehtii, sillä kaupungin yllä leijuu tuhon uhka: suomaalle rakennettu kaupunki vajoaa hitaasti samalla kun merenpinta nousee. Vaikka vajoamista on yritetty estää monilla keinoilla, ei pelastustoimien onnistuminen ole kiveen hakattu.

>> Lue myös: Näin vietät päivän Venetsiassa aidon italialaisen tavoin – lue paikallisen vinkit

Muotia ja naamioita

Muodin edelläkävijämaana Italia puolustaa asemaansa myös Venetsiassa. Huippumuotia ja laatumerkkejä löytyy Venetsiasta etenkin Via XXII Marzolta ja sitä ympäröiviltä kaduilta. Via XXII Marzo alkaa kätevästi Pyhän Markuksen aukiolta, joten sinne löytää helposti. Yhtä helposti pitkän ostoskadun varrelta löytyvät muun muassa Pradan, Guccin, Chanelin ja Valentinon liikkeet.

Tuliaisten ja matkamuistojen ostelu on monen mielestä hauskaa puuhaa ja erityisen hauskaa se on juuri Venetsiassa. Perinteisiä venetsialaisia karnevaalinaamioita myydään ympäri kaupunkia. Värikkäät, mielikuvitukselliset ja kauniit karnevaalinaamiot ovat muisto historian kuuluisista karnevaaleista ja muistutus siitä, että karnevaalihenki elää kaupungissa yhä.

Helmikuiset karnevaalit kuuluvat maailman tunnetuimpien joukkoon, ja ne ovatkin kaupungissa vuoden kohokohta. Naamioituneet juhlijat täyttävät kaupungin kadut, joilla voi seurata musiikkiesityksiä, teatteria ja akrobatiaa.

Opettele muutama fraasi italiaa

Venetsian asukkaat ovat hyvin kansainvälisiä, mutta valtaosa kaupungin asukkaista on edelleen italialaisia. Siitä syystä kaupungissa törmää muiden italialaiskaupunkien tavoin perinteisiin italialaisiin tapoihin, kuten runsaaseen käsien käyttöön ja puheen korkeaan volyymiin. Tämä harvemmin herättää matkailijassa muuta kuin huvittuneisuutta, mutta Venetsiaan matkatessa kannattaa kuitenkin varautua siihen, että joitakin kulttuurieroja loman aikana tulee vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijoiden rakastamassa kaupungissa pärjää mainiosti englannin kielellä, mutta esimerkiksi pienimmissä ravintoloissa saattaa joutua turvautumaan elekieleen. Ennen matkaa kannattaakin opetella muutamat perusfraasit italiaksi, jotka toimivat paikallisten hurmaamiseksi.

Vaikka Venetsia on matkailijoiden suosiossa, on se väenpaljoudesta huolimatta turvallinen kaupunki. Turismin tuomia varjopuolia on kuitenkin havaittavissa myös Venetsiassa, joten kaupungissa on syytä pitää varansa niin taskuvarkaiden kuin huijareidenkin varalta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VENETSIASSA

IstockphotoVenetsia, Italia
Tunnelmallinen kaupunki on monien unelmakohde.

Lennot Venetsiaan

Suomesta on helppo matkustaa Venetsiaan, sillä sekä Finnair että Norwegian liikennöivät kesäkaudella suorilla lennoilla Helsingistä useita kertoja viikossa. Suorien lentojen lentoaika on noin kolme tuntia. Halvimmillaan suorat lennot maksavat noin 140 euroa.

Päälentoasema Marco Polo sijaitsee 14 kilometrin päässä Venetsian keskustasta. Monet halpalentoyhtiöt puolestaan lentävät Trevison kentälle, jonne on Venetsiasta noin 20 kilometrin matka.

Marco Pololta keskustaan pääsee usealla eri kulkupelillä: vesibussilla, bussilla, minibussilla tai vesitaksilla. Vesibussi ja bussi ovat halvimmat vaihtoehdot, mutta bussilla ei pääse aivan autottoman Venetsian keskustaan.

Majoitus Venetsiassa

Venetsiassa on runsaasti eritasoisia hotelleja, mutta yleinen hintataso on korkea. Huipputasoisista hotelleista saa pulittaa monta sataa euroa yöltä, eivätkä vaatimattomatkaan majapaikat irtoa halvalla. Paras tapa varmistaa kohtuuhintainen majapaikka on varata hotelli hyvissä ajoin.

Kaupungista löytyy muutamia nuorison suosimia hostelleja, joiden makuusalipaikat lienevät edullisimpia petipaikkoja. Sesonkiaikaan hostellit täyttyvät vikkelästi. Kaupungissa lomaileva voi vaihtoehtoisesti myös vuokrata käyttöönsä lomahuoneiston.

Liikkuminen Venetsiassa

Jalan kulkeminen on paras tapa liikkua Venetsiassa, mutta käytössä ovat myös veneet ja vesibussit. Kaupungin valtaväylä on Canal Grande, jota pitkin lipumalla kuljetaan esimerkiksi kuuluisan Huokausten sillan alitse. Vesibussit ovat melko kalliita, joten sokkeloisia katuja kulkemalla voi säästää pitkän pennin. Kartan kanssa liikkuessakin eksyminen on lähes taattu, mutta matkailijan auttamiseksi kaduille on merkitty lukuisia nuolia kaupungin tärkeimpiä pisteitä maamerkkeinä käyttäen.

Monen Venetsian-kävijän ehdottomiin lomaelämyksiin kuuluu myös gondoliajelu. 40 minuutin gondoliajelun hinnat liikkuvat noin sadassa eurossa.

VENETSIAN MATKAKOHTEET

Flickr / Alexandra E RustVenetsia, Italia
Italialainen jäätelö eli gelato on parhaimmillaan paikan päällä.

Pyhän Markuksen aukio on kaupungin sydän

Venetsian labyrinttimaisten kujien keskus on Pyhän Markuksen aukio, Piazza San Marco. Piazza San Marco saa ymmärtämään miten loistelias ja rikas kaupunki Venetsia on aikanaan ollut. Nykyisin aukio on pullollaan puluja ja ihmisiä, ja varsinkin suosituimman turistisesongin aikana moni matkailija saa odottaa vuoroaan päästäkseen toria ympäröivien nähtävyyksien sisäpuolelle. Odotus on kuitenkin usein vaivan arvoinen, sillä esimerkiksi Pyhän Markuksen kellotornista, Venetsian korkeimmasta rakennuksesta, on upeat näkymät yli Venetsian.

Muita jonotuskohteita ovat Pyhän Markuksen kirkko, Basilica di San Marco, ja Dogen palatsi. Varsinkin Pyhän Markuksen kirkko on näkemisen arvoinen, sillä se on täynnä mosaiikkeja, koriste-esineitä ja pyhäinjäännöksiä.

Peggy Guggenheimin museo

Yksi Venetsian suosituimmista turistinähtävyyksistä on amerikkalaisen perijättären Peggy Guggenheimin talo, jossa on esillä vaikuttava kokoelma modernia taidetta. Canal Granden varrella sijaitseva Palazzo Venier dei Leoni on jo itsessään upea rakennus.

Töiden joukkoon kuuluu muun muassa Picasson, Dalín ja Jackson Pollockin teoksia. Guggenheimin kokoelmaa pidetään yhtenä maailman kattavimmista.

Rialton silta

Venetsian pääkanaalia Canal Grandea lipuva vesibussi tarjoaa matkaajalle upeat postikorttimaisemat. Matkan varrella useimmat pysähtyvät Rialton sillalla, joka on kaupungin vilkas turistikeskus.

Rialton silta on täynnä myyntikojuja ja kahviloita. Väentungosta säikähtävät voivat sukeltaa takaisin pienille sivukujille. Vastaavasti sillalta matkaa voi jatkaa jalkaisin vaikka Pyhän Markuksen aukiolle, joka on jo kivenheiton päässä.

Venetsian naapurisaaret

Jos aikaa lomailulle on useampi päivä, kannattaa ehdottomasti tutustua kiehtoviin naapurisaariin. Muranon saari on kuuluisa lasitehtaistaan, ja siellä voikin nähdä lasinpuhaltajia tositoimissa sekä ostaa kauniita lasiesineitä matkamuistoksi. Saarelta löytyy myös lasimuseo.

Buranon saari puolestaan tunnetaan pitsistä, ja sieltä voi niin ikään löytää pitsinnypläyksen museon. Muinoin pitsityöt olivat kalastajien vaimojen elinkeino heidän odotellessaan miehiään palaaviksi meriltä. Pitsiäkin kiinnostavampaa Buranossa ovat kuitenkin värikkäät talot, saaren viehättävät maamerkit.

Kesähelteillä Venetsiassa voi olla ahdistavan kuuma – silloin kannattaa paeta Lidon rannoille, jotka sijaitsevat vain vartin vesibussimatkan päässä Pyhän Markuksen aukiolta.

VENETSIAN PARHAAT

IstockphotoVenetsia, Italia
Venetsia avautuu kaikkein parhaiten kanaaleista käsin.

Venetsian parhaat elämykset

  1. Tartu karttaan ja katoa Venetsian pikkukujille.
  2. Näe Venetsian hulppeat palatsit.
  3. Kiipeä San Marcon kellotorniin ja näe maisema yli Venetsian.
  4. Tee kuten turisti ja hemmottele itseäsi romanttisella gondoliajelulla.
  5. Tee päiväretki värikkäälle Buranon saarelle.

Maistele näitä perinteisiä italialaisherkkuja

  1. Paikallinen suupala cicchetti
  2. Perinteinen italialainen pizza
  3. Suussasulava italialainen jäätelö gelato

Lisätietoja

Italian viralliset matkailusivut
Time Out -lehden Venetsia-vinkit

Teksti: Jenna Lehkonen, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Trey Ratcliff ja Alexandra E Rust

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja