Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Antalya - rantaloma miljoonakaupungissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Turkin suosituimpiin lomakaupunkeihin lukeutuva Antalya on houkutellut turisteja jo vuosikymmenien ajan.

Aurinkovarma lomakaupunki

Antalya sijaitsee Turkissa, Välimeren rannalla Antalyanlahden rannikolla. Se on rannikon suurin kaupunki, jossa on noin miljoona vakituista asukasta. Kesällä kaupungissa on kuitenkin vilkkaampaa, sillä Antalya toivottaa vuosittain tervetulleeksi satojatuhansia matkailijoita.

Antalyalla on pitkä historia asutuskeskuksena. Kaupungista löytyy yhä vuosituhansien takaista nähtävää, ja nyky-Antalya onkin sekoitus vanhaa ja uutta: vanhakaupunki sykkii historiaa ja modernit hotellialueet tarjoavat loistokkuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoriston ja turkoosin Välimeren välissä sijaitseva Antalya tunnetaan erityisesti aurinkovarmuudestaan, hienoista rannoistaan, nähtävyystarjonnastaan sekä ostosmahdollisuuksistaan. Kaupungin ympäristössä on lukuisia kiinnostavia luontokohteita, jotka tarjoavat hyvät aktiivimahdollisuudet. Antalya sopii mainiosti lapsiperheille ja on myös hyvä päiväretkikohde Turkin rannikon muissa kohteissa lomaileville.

ShutterstockAntalya, Turkki
Antalya on erinomainen yhdistelmä kaupunkitunnelmaa, rantaa ja vuoristomaisemaa.

Matkailukausi toukokuulta lokakuulle

Antalya on erityisesti kesäkauden lomakohde. Suosituinta matkustusaikaa on kesäkausi toukokuulta lokakuulle.

Kuuminta Antalyassa on heinä-elokuussa, jolloin päivälämpötilat nousevat 30 asteen yläpuolelle. Lämmintä riittää kuitenkin myös keväämmällä touko- ja kesäkuussa sekä syksymmällä syys- ja lokakuussa, jolloin päivälämpötilat kiipeävät 25 asteen tuntumaan.

Rantaelämää ja turkkilaisia saunoja

Antalyan kenties suosituin ranta on kilometrien mittainen Lara Plajin hiekkaranta, jonka reunalta löytyy lukuisia hyvätasoisia hotelleja. Rannalla ja sen tuntumassa on runsaasti palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Lähistöllä sijaitsee myös vesipuisto.

Lara sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta ja matka sinne taittuu helposti esimerkiksi dolmusbussilla. Toinen alueen rannoista, pikkukivinen Konyaalti Plaji, sijaitsee aivan keskustan tuntumassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Antalyassa kannattaa käydä myös turkkilaisessa kylpylässä eli hamamissa. Suosittuja kylpylöitä löytyy kaupungista useampiakin. Hierontoja ja tuoksuvia öljyjä voi kokeilla esimerkiksi Vanhassakaupungissa, jossa kylpy maksaa noin parikymmentä euroa.

Golfia ja vesileikkejä

Antalyasta löytyy monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia ja suurilla rannoilla voi kokeilla sukellusta ja erilaisia vesiurheilulajeja. Esimerkiksi Lara-rannan aktiviteetteihin lukeutuvat polkuveneily ja riippuliito.

Antalyasta voi tehdä harrastusten perässä retkiä myös muualle Turkkiin. Noin 40 kilometrin päässä Antalyasta sijaitseva Belek on Turkin tunnetuin golfkohde. Belekin alueella sijaitsee noin 15 hyvätasoista golfkenttää.

Edullisia ostoksia

Antalya on yksi Turkin rannikon suosituimmista ostoskohteista ja sinne saavutaan shoppailemaan myös muista Turkin lomakohteista.

Kaupungin ostostarjonta on kattava. Putiikkeja löytyy niin Vanhankaupungin mäkisten kujien varrelta kuin moderneista ostoskeskuksista. Vanhassakaupungissa tinkiminen kuuluu usein asiaan, mutta länsimaisten ketjuliikkeiden kaupoissa sitä on turha yrittää.

Migros on suosittu ostoskeskus, josta löytyy monia kansainvälisiä ketjuliikkeitä. Atatürk-kadulla puolestaan sijaitsee yksi kaupungin mielenkiintoisimmista ja värikkäimmistä ostospaikoista: Suuri basaari.

Turkin hintataso on shoppailijalle edullinen, joten moni matkailija varaakin jo etukäteen matkalaukustaan tilaa tuliaisille. Suosittuja tuomisia Turkista ovat esimerkiksi korut, laukut ja matot, sekä mausteet ja koriste-esineet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomioi paikalliskulttuuri

Turkin pääuskonto Islam näkyy myös Antalyassa, mutta kaupunki on muun Turkin tavoin melko maallistunut. Matkailijoita suositellaan peittämään olkapäät ja polvet rantojen ulkopuolella, mutta käytännössä Antalyan kaltaisessa suurkaupungissa näkyy paljaita olkapäitä ja polvia niin matkailijoiden kuin paikallistenkin keskuudessa. Naisten tulee peittää hiukset moskeijavierailulla.

Alkoholia on Antalyassa saatavilla hyvin, mutta sen liiallista nauttimista pidetään epäkohteliaana. Pidä siis kohtuus mukana, vaikka olisitkin lomalla.

Turkin turvallisuustilanne vaihtelee, ja Antalyassakin on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta ja seurata paikallisia tiedotusvälineitä. Tarkista ennen matkaa ajan tasalla oleva matkustustiedote Ulkoministeriön sivuilta.

Seksuaalivähemmistöille suunnattuja palveluja on Antalyassa vähän, ja ilmapiirin tiukentuessa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien julkiset hellyydenosoitukset voivat tuoda ongelmia myös Antalyassa. Kaupungista löytyy kuitenkin muutamia sateenkaarilipuin varusteltuja, LGBTQAI-yhteisön suosimia hotelleja ja baareja, mutta parhaiten hiljaisena pysyvä tieto kohteista löytyy yhteisön omilta kanavilta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ANTALYASSA

ShutterstockAntalya, Turkki
Antalyaan on helppo matkustaa Suomesta, sillä perille pääsee paitsi reitti- myös lomalennoilla.

Antalya on suosittu äkkilähtökohde

Turkkiin on Suomesta hyvät lentoyhteydet etenkin kesäisin. Antalyaan tehdään myös pakettimatkoja. Antalya on yksi suomalaisten tyypillisimmistä äkkilähtökohteista. Viime hetken lomia saattaa saada erittäin edulliseen hintaan.

Lähin lentokenttä on kaupungin tuntumassa sijaitseva Antalya Bayindir International Airport. Lennot Turkkiin maksavat noin 250 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Antalyan hotellit

Hotellit ovat Antalyassa pääasiassa tasokkaita ja ne sijaitsevat siisteillä hotellialueilla keskustassa tai lähellä rantaa. Etenkin Lara Plajin reunustalta löytyy paljon hyvätasoisia ja jopa loistokkaita hotelleja. Tarjolla on myös kylpylähotelleja ja all inclusive -vaihtoehtoja helppoon lomailuun.

Halpamajoitusta on mahdollista löytää jopa alle 20 euron hintaan yöltä. Tällöin hotellin tasosta joutuu kuitenkin tinkimään, minkä lisäksi kannattaa olla tarkkana esimerkiksi huoneen turvallisuuden suhteen.

Liikkuminen Antalyassa

Turkin liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta, joten matkailijan kannattaa olla valppaana. Kävelijänkin on hyvä pitää silmänsä auki ajoittain jopa kaoottiselta vaikuttavassa liikenteessä.

Lyhyillä matkoilla Antalyassa on edullisinta liikkua dolmusbusseilla, jolloin matka kaupunkialueella maksaa noin euron. Dolmusbusseilla ja tavallisilla busseilla matka taittuu myös naapurikohteisiin. Esimerkiksi matka Antalyasta Belekiin maksaa noin neljä euroa.

Myös taksilla liikkuminen on Antalyassa helppoa ja edullista. Kannattaa kuitenkin aina muistaa varmistaa, että taksikuski laittaa mittarin päälle, jos hintaa ei ole etukäteen sovittu.

ANTALYAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockAntalya, Turkki
Lyhyen matkan päässä Antalyan keskustasta sijaitseva Düdenin vesiputous on vaikuttava näky.

Kaleicin vanhat kadut

Antalyan vanhakaupunki Kaleici on kaupungin tunnetuin ja suosituin käyntikohde. Vanhasta osasta löytyy niin ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita kuin historiallistakin ihasteltavaa. Suosittuja nähtävyyksiä ovat esimerkiksi minareetit ja moskeijat.

Muinainen roomalainen muuri suojeli Antalyaa vuosisatojen ajan. Muistona siitä on esimerkiksi komea kellotorni, joka aikanaan vartioi toista kaupungin sisäänkäynneistä.

Hadrianuksen kaupunginportti

Keisari Hadrianuksen kaupunginportti on Vanhankaupungin suosituimpia vierailukohteita. Portti on peräisin 100-luvulta ennen ajanlaskun alkua. Kolmekaarinen portti rakennettiin nimensä mukaisesti keisari Hadrianuksen vierailua varten. Nykyisin se sijaitsee katutason alapuolella.

Düdenin putous

Antalyan kenties näyttävin vesiputous on noin 40 metriä korkea Düdenin putous. Putousta voi ihailla esimerkiksi satamasta lähtevillä risteilyillä. Mereen putoavan joen vieressä sijaitsee myös suosittu puisto. Vuolaimmin putouksen vesi virtaa keväällä, kun joki tuo vuoriston sulamisvedet mereen talven jäljiltä.

Atatürkin puisto ja Konyaaltin ranta

Laajalle rantakaistaleelle levittäytyvä Atatürkin puisto on miellyttävä ajanviettopaikka, jossa on helppo saada kulumaan vaikka koko päivä. Alueella on paljon kahviloita ja ravintoloita, joiden terasseilta avautuvat hienot merinäköalat.

Puiston päässä on Antalya tunnettu Konyaaltin ranta, joka on palkittu siisteydestään blue flag -merkinnällä.

Arkeologinen museo kertoo historiasta

Antalyan arkeologinen museo kuuluu koko Turkin parhaisiin. Museo avaa alueen menneisyyttä kiehtovasti ja sieltä löytyy tutkittavaa koko perheelle. Antiikin rauniot, jumalpatsaat ja perinteiset mosaiikit avautuvat aivan uudella tavalla kun niiden taustoista on oppinut enemmän.

Museon erikoisimpiin esineisiin kuuluvat Pyhän Nikolaoksen luut. Esillä olevien luiden kerrotaan kuuluvan joulupukin tarinan innoittajalle, Pyhälle Nikolaokselle.

ANTALYAN PARHAAT

ShutterstockAntalya, Turkki
Antalyan hotellitarjonta takaa, että majoitusta löytyy jokaiseen makuun ja erilaisille budjeteille.

Antalyan plussat

  • Tasokkaat hotellit
  • Hyvät ostosmahdollisuudet
  • Hienot rannat
  • Sopii myös lapsiperheille
  • Erinomainen ruokatarjonta

Antalyan miinukset

  • Liikennekulttuuri
  • Kuumuus saattaa kesällä käydä tukalaksi
  • Aggressiivinen kaupustelukulttuuri

Lisätietoa

Turkki.fi
Go Turkey

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen, Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää