Hyppää sisältöön

Tunnelmallinen Tampere hurmaa kaikkina vuodenaikoina

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.05.2022
Tampere sopii sijaintinsa puolesta helposti matkakohteeksi lähes kaikille suomalaisille, sillä vaivattomasti saavutettava kaupunki tarjoaa myös runsaasti nähtävyyksiä.

Mitä tehdä Tampereella?

Pirkanmaalla sijaitseva Tampere on suosittu matkailukaupunki suomalaisten keskuudessa. Tampereen rento tunnelma, monipuolinen aktiviteettitarjonta sekä hyvät shoppailumahdollisuudet takaavat onnistuneen Suomi-loman. Tampereen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Särkänniemen huvipuisto, Näsinneula sekä Pyynikin ulkoilualue. Kaupungissa on myös monia mielenkiintoisia museoita sekä rutkasti kauniita ulkoilualueita.

Tampereen kaupunki perustettiin Tammerkosken kartanon maille 1770-luvun lopulla. Vesivoimaa tuottava koski oli tärkeä tekijä kaupungin sijainnin kannalta, ja kaupunki kasvoi merkittäväksi teollisuuskaupungiksi 1900-luvun vaihteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja viriili kasvukeskus. Sen historia näkyy katukuvassa edelleen. Tammerkosken teollinen miljöö onkin julistettu suomalaiseksi kansallismaisemaksi. Tampereen kauniit puistot, harjualueet ja ympäröivät järvet luovat kaupungille sen ominaisen tunnelman.

Kaupunki on myös opiskelijoiden suosiossa, sillä kaupungissa on paitsi yliopisto myös ammattikorkeakoulu sekä Suomen ainoa poliisiammattikorkeakoulu.

Visit Finland / Krista KeltanenTampere, Suomi
Näsinneula on Tampereen maamerkki.

Loma Tampereella – paras aika matkustaa

Tampere on mainio matkakohde ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan kaupunki on kesällä, jolloin kaupungin lukuisat puistot täyttyvät piknik-vilteistä, tori markkinaväestä sekä keskusta kaupunkilaisista ja matkailijoista.

Kaupungin ulkoilualueet puhkeavat väriloistoon keväisin, ja ovat loistavat vehreimmillään kesällä. Syksyn tullen ruska värjää puut upealla paletilla ja talvisin Tampereella pääsee nauttimaan kunnon lumimaisemasta. Vuodenaikojen vaihtelut näkyvätkin loistavasti kaikkialla Tampereella.

Monipuolinen Tampere

Tampere on ensisijaisesti kaupunkikohde, mutta se tarjoaa myös runsaasti aktiivimahdollisuuksia. Hyvät ulkoilukohteet ja kaupungissa sijaitseva urheiluopisto takaavat, ettei loma Tampereella sisällä pelkkää loikoilua, vaan kaupunki voi näyttäytyä hyvin urheilullisena kohteena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tampereen parhaat shoppailukohteet sijaitsevat kaupungin keskustassa, missä on runsaasti paitsi ketjuliikkeitä myös pieniä putiikkeja. Keskustan tuntumassa sijaitseva Koskikeskus-ostoskeskus täydentää keskustan shoppailutarjontaa. Vuonna 2018 sen viereen valmistunut Ratinan kauppakeskus on myös monipuolinen ostoskeskus.

Myös Tullintori sekä Tampereen ulkopuolella sijaitseva Lempäälän Ideapark ovat loistavia ostospaikkoja.

Ulkoilmaa rakastavat matkailijat viihtyvät Tampereen luonnossa. Kaunis Näsijärven ympäristö sekä Tampereen lukuisat ulkoilualueet takaavat, ettei raitis ilma lopu kesken. Suosittuja ulkoilualueita ovat esimerkiksi Pyynikin ja Kaupin reitit.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TAMPEREELLA

Visit Finland / Krista KeltanenTampere, Suomi
Tampereen keskustaan tiiviisti kuuluvat punaiset tiilirakennukset miellyttävät matkailijoita.

Helposti saavutettava kaupunkikohde

Pyhäjärven ja Näsijärven väliselle kankaalle kasvanut Tampere on tehokkaiden liikenneyhteyksien päässä. Sinne on kätevä saapua niin omalla autolla kuin julkisilla kulkuneuvoillakin.

Tampereelle pääsee junalla kaikista ilmansuunnista. Rautatieasema sijaitsee aivan Hämeenkadun päässä, joten siitä on helppo siirtyä kaupungille. Linja-autoasema sijaitsee muutaman sadan metrin päässä rautatieasemasta, myöskin keskustan välittömässä läheisyydessä.

Lähin lentokenttä sijaitsee Pirkkalassa, noin 17 kilometrin päässä Tampereelta. Kentälle pääsee näppärästi paikallisbussilla, jonka kyydissä matka kestää noin puoli tuntia. Norra liikennöi Finnairin lennoilla Tampereen ja Helsingin välillä useita kertoja päivässä. Lentoaika suoralla lennolla on noin puoli tuntia.

Majoitus ja hotellit Tampereella

Tampereen majoitustarjonta on monipuolista ja runsasta, sillä kaupungin keskustasta löytyy majoitusta jokaiselle budjetille. Hotelleja on tarjolla monipuolisesti kaikista hintaluokista, ja ketjuhotellien lisäksi Tampereella voi majoittua myös pienissä yksityisomisteisissa majapaikoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budjettimatkailijoille kaupunki tarjoaa myös majoitusmahdollisuuksia, sillä Tampereella on paitsi useita halpoja hotelleja myös hostelleja. Lisäksi kaupunkilaiset vuokraavat omia asuntojaan matkailijoille, joten kaupungissa voi myös valita kotimajoitusmahdollisuuden.

Liiku Tampereen sisällä

Tampereen ydinkeskusta on helppo ottaa haltuun kävellen, sillä suurin osa ravintoloista ja ostosmahdollisuuksista sijoittuu kilometrin mittaisen Hämeenkadun ja sen poikkikatujen varrelle. Kauemmaksi keskustasta pääsee Tampereen joukkoliikenteen busseilla, joista suurin osa lähtee Keskustorilta.

Tampereella on myös hyvä pyörätieverkosto, joten erityisesti kesäkuukausina polkupyörä on loistava väline Tampereen kaupungin sisäisten välimatkojen taittamiseen.

TAMPEREEN NÄHTÄVYYDET

Visit Finland / Krista KeltanenTampere, Suomi
Rannat ovat suosittuja ulkoilualueita erityisesti kesäisin.

Tutustu historialliseen Tampereeseen

1820-luvulla rakennetusta Finlaysonin puuvillatehtaasta kasvoi Suomen ensimmäinen suurteollisuuslaitos. Tehdasalueen on kuvattu kasvaneen omaksi pieneksi kaupungikseen, sillä tehtaalla oli sekä oma koulu, kirkko, poliisi, sairaala että rahakin. Nykyään Finlaysonin teollinen toiminta on kaupungin ulkopuolella, ja tehdasalue palvelee niin toimisto- ja liiketiloina, gallerioina ja museoina kuin ravintoloina ja vapaa-ajan tiloinakin.

Keskustori, entiseltä nimeltään Kauppatori, toimi vilkkaana kauppapaikkana 1800-luvun lopulle saakka. Sen laidalle 1890 rakennettu Raatihuone ja Hämeenkadun toisella puolella sijaitseva Kauppahalli ovat kauniita nähtävyyksiä.

Tampereen ja Finlaysonin historiaan voi tutustua erilaisilla opastetuilla kävelykierroksilla sekä vierailemalla työväenmuseo Werstaassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vieraile kauniissa kirkossa

Tampereen lukuisat kirkot ovat kauniita kohteita. Niissä voi kirkollisten menojen lisäksi käydä ihailemassa taidetta ja arkkitehtuuria.

Keskustassa sijaitsevaa, vuonna 1907 valmistunutta Tuomiokirkkoa on kutsuttu kansallisromantiikan arkkitehtuurin tärkeimmäksi monumentiksi. Myös Aleksanterin kirkko ja Keskustorilla sijaitseva Vanha kirkko ovat vierailun arvoisia kohteita. Raili ja Reima Pietilän suunnittelema, 1960-luvulla rakennettu Kalevan kirkko on vaikuttava moderni kirkkorakennus sekä arkkitehtonisesti kiinnostava kohde. Pietilät ovat suunnitelleet myös pääkirjasto Metson, jossa ei ole juuri lainkaan suoria seiniä.

Tutustumisen arvoinen on myös Tampereen Ortodoksinen kirkko, joka tunnetaan myös sipulikirkkona.

Piipahda museossa

Museoiden ystävälle Tampereella riittää nähtävää. Kaupungista löytyy esimerkiksi Poliisimuseo, Vakoilumuseo, Mediamuseo Rupriikki, Jääkiekkomuseo, Amurin työläismuseokortteli ja Lenin-museo.

Kaupungissa on myös nykytaiteen museo sekä taidemuseo, jonka yhteydessä toimii ennen pääkirjasto Metsossa sijainnut Muumilaakso-museo.

Särkänniemi on koko perheen suosikki

Yksi Tampereen suosituimmista vierailukohteista on Särkänniemen elämyspuisto. Elämyspuistossa voi ihailla värikkäitä ja eksoottisia kaloja Akvaariossa sekä tutustua universumimme ihmeisiin Planetaariossa. Koiramäessä pääsee matkalle menneeseen aikaan ja voi samalla tutustua lasten eläintarhaan. Kulttuurinnälkäisen kannattaa suunnata Sara Hildénin taidemuseoon. Kesäaikaan hurjapäitä palvelee huvilaitealue, jonka Angry Bird Landissa perheen pienimmät viihtyvät vaikka koko päivän.

Särkänniemessä on myös Tampereen kuuluisin maamerkki eli Näsinneulan näkötorni. Jopa 168 metriä korkea torni on Pohjoismaiden toiseksi korkein. Hyvällä säällä sieltä voi nähdä jopa 20 kilometrin päähän. Näsinneulan huipulla olevat säämajakkavalot kertovat vallitsevasta säätilasta, esimerkiksi kolme keltaista valoa tarkoittaa kaunista säätä. Neulassa toimii myös ravintola, jossa voi käydä maistelemassa vuodenaikojen ja satokauden mukaan valmistettuja herkkuja.

Päivä Pyynikillä

Pyynikinharju on yksi Tampereen suosituimmista vierailukohteista. Pyynikki on maailman korkein jääkautinen harju, joka kohoaa yli 150 metrin korkeuteen. Sen huipulla olevasta punagraniittisesta näkötornista avautuvat selkeällä säällä kauniit näkymät. Torni ja sen juurella erinomaisia munkkeja tarjoava kahvila ovat avoinna ympäri vuoden.

Pyynikinharju on suosittua ulkoilualuetta ja siellä risteilee monia polkuja ja kävelyreittejä. Myös Pyynikin uimaranta on kesähelteillä suosittu paikka.

Harjun kupeessa sijaitsee myös Pyynikin kesäteatteri, joka on viihdyttänyt katsojia jo yli 50 vuotta. Sen pyörivään ja katettuun katsomoon mahtuu noin 800 katsojaa. Monelle vierailu Pyynikin kesäteatterissa onkin kesän kohokohta.

Koe kauniit vesistöt

Tampereen kaupunki sijaitsee kahden järven välisellä kannaksella. Sekä Näsijärvellä että Pyhäjärvellä järjestetään kesäisin risteilyjä. Järvillä on myös säännöllistä reittiliikennettä ja sieltä pääseekin vesiteitse aina Hämeenlinnaan ja Virroille saakka.

Ihastu arboretumiin

Hatanpään kartanon maille perustettu Hatanpään arboretum eli puulajipuisto on kaunis ulkoilukohde. Alueelle istutetut kymmenet havu- ja lehtipuulajit, pensaat ja läpi lämpimän vuodenajan kukkivat kukkakasvit luovat kauniin ympäristön päiväkävelylle. Arboretumissa on ruusutarhan lähellä myös kahvila.

TAMPEREEN PARHAAT

Visit Finland / Krista KeltanenTampere, Suomi
Valtaosa Tampereen parhaista shoppailukohteista sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.

Tampereen parhaat nähtävyydet

 1. Näsinneula
 2. Särkänniemi
 3. Pyynikin näkötorni
 4. Finlaysonin alue
 5. Tampereen vanha kirkko

Maistele näitä herkkuja

 • Mustamakkara
 • Pyynikin näkötornin munkit
 • Höyrymakkara

Kaupungin komeimmat ulkoilualueet

 • Pyynikin ulkoilualue
 • Kaupun ulkoilualue
 • Näsijärven rantareitti

Lisätietoa

Tampreen kaupungin sivut
Visit Tampere

Vinkkejä ja ideoita

Tampereen parhaat brunssit

Tampereen parhaat brunssit – seitsemän vinkkiä viikonloppuaamuun

Ravintolavinkit Tampereelle – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Tampereen Pyynikki

Budjettilomailijan kesävinkit Tampereelle – katso mitä voit tehdä täysin ilman rahaa

Tampere on vanha tehdaskaupunki.

Terveisiä Tampereelta – näin löydät Mansen parhaat selfie-paikat

Tampere, Suomi

Joko tunnet nämä Tampereen nähtävyydet? 10 vinkkiä kesälomailijalle

Paikallisten vinkit Tampereelle – älä missaa näitä elämyksiä

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo ja Inka Khanji
Kuva: Visit Finland / Krista Keltanen