Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Sisilia on Italian eksoottisin lomakohde

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Sisilia tarkoittaa kulttuurimatkailijalle Antiikin raunioita, auringonpalvojalle lukemattomia puhdasvetisiä rantoja ja luonnossa viihtyvälle tulivuoria sekä vehreyttä.

Sisilia on paahtavan aurinkoinen kulttuurien kohtauspaikka

Aikojen saatossa Välimeren keskellä sijaitsevalla saarella ovat ennen italialaisia viihtyneet myös muun muassa foinikialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, ranskalaiset ja arabit. Juuri tästä syystä Sisiliaa on vaikea lokeroida tiettyyn laatikkoon. Arkkitehtuuri, ruoka, tavat ja ilmapiiri ovat saaneet vaikutteita monesta kulttuurista. Siksi saarella on mahdollista kokea paljon tuttua – mutta kuitenkin niin uutta.

Sisilian saari on ainutlaatuinen

Puhuessaan kotisaarestaan sisilialaiset itse käyttävät sanaa bedda, kaunis. Vaikka italialaiset eivät välttämättä ole tunnettuja vaatimattomuudestaan, kotiinpäin vetämisestä ei tällä kertaa ole kyse. On kuitenkin syytä hahmottaa Sisilian suuruus, sillä 25 000 neliökilometrin kokoiselta saarelta löytyy toisistaan hyvinkin paljon poikkeavia seutuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sisilian tunnetuin ja suurin luontokohde on yli kolmeen kilometriin kohoava tulivuori Etna. Se sijaitsee saaren muutoinkin vuoristoisessa itäosassa. Etelässä on puolestaan vehreämpää ja siellä rannikkoa hallitsevat hiekkarannat. Myös saaren länsiosassa luonto vihertää viiniköynnösten poukkoillessa kukkuloilta toiselle. Sisilian sisäosa muistuttaa ehkä eniten mielikuvaa saaresta: kukkuloilla olevat pikkukylät rytmittävät maatilojen oliiviviljelmiä.

Näiden lisäksi Sisilian edustalla on tukku saaria. Erityisesti Liparisaaret, joista osa on lähinnä vain merestä kohoavia tulivuoria, ovat hyvin suosittuja matkailijoiden keskuudessa. Aivan kuten kulttuurisesti, myös maantieteellisesti Sisilia on tilkkutäkki, jonka monimuotoisuudesta jokainen löytää varmasti oman mieluisan paikkansa.

Luonnon helmassa myös kaupunkikulttuuria

Sisilian luonnosta puhuttaessa unohdetaan usein, että saarella asuu viitisen miljoonaa ihmistä. Tulivuorien, viiniköynnösten ja saarten seasta löytyykin monia mielenkiintoisia kaupunkeja. Näistä kaupungeista suurin ja merkittävin on Sisilian pääkaupunki Palermo. Vajaan miljoonan asukkaan ja liki 3 000 vuoden ikäisessä kaupungissa pääsee ihailemaan monien eri kulttuurien ja sivilisaatioiden symbioosia. Erityisen vaikuttava on Palermon vanhakaupunki, joka on yksi Euroopan laajimmista.

Muita mainitsemisen arvoisia kaupunkeja ovat muun muassa Catania ja Messina, Sisilian toiseksi ja kolmanneksi suurimmat asutuskeskukset. Molemmat ovat pitkällä historialla varustettuja, merkittäviä satamakaupunkeja, jotka ovat valitettavasti kärsineet useista maanjäristyksistä ja tulivuorenpurkauksista.

Sisiliassa ei tarvitse palella

Kesä, joka alkaa toukokuusta ja jatkuu lokakuulle, on paahtavan kuuma: päivälämpötilat ylittävät säännöllisesti 30 asteen rajaan. Etenkin sisämaassa paahdetta riittää. Ilmasto on yleisesti varsin kuiva, mikä helpottaa helteisessä säässä. Talvisin on luonnollisesti viileämpää, mutta lämpötilat pysyvät silloinkin plussan puolella. Poikkeuksena ovat toki vuoristoisemmat seudut, joilla on kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sisiliaan kannattaa matkata keväällä ennen kesäkuuta tai syyskuusta lähtien syksyllä, jolloin pahin paahde ja ruuhkat eivät vaivaa. Erityisesti elokuuta kannattaa välttää, sillä se on paikallisten yleisin lomakuukausi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SISILIASSA

Messina
Sisilian itärannikolla sijaitseva Messinan rantakaupunki on vierailemisen arvoinen kohde.

Lennot Helsingistä Sisiliaan

Sisiliassa on kaksi lentokenttää, toinen Palermossa ja toinen Cataniassa. Finnair lentää suoria lentoja Sisiliaan ja vaihdollisia yhteyksiä on tarjolla useilla yhtiöillä. Valmismatkoja on tarjolla muun muassa Aurinkomatkoilla. Sisilian kohteisiin on usein mahdollista löytää myös edullisia viime hetken äkkilähtöjä.

Edestakaisten lentojen hinta vaihtelee yleensä noin 400-600 euron välillä. Sesongin aikaan hinnat ovat luonnollisesti korkeampia.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Sisiliaan
>> Katso edullisimmat äkkilähdöt juuri nyt

Majoitustarjonta Sisiliassa

Sisilia on matkakohteena suosittu ja majoitusvalikoima on kattava erityisesti suuremmissa kaupungeissa ja rantakohteissa. Esimerkiksi Palermosta löytyy vajaat sata hotellia, joissa yöpyy halvimmillaan noin 40 eurolla. Etenkin yllä mainittujen ruuhka-aikojen vallitessa kannattaa varautua täydempiin hotelleihin sekä kalliimpiin hintoihin.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Sisiliasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Sisilian saarella

Mukavin liikkumismuoto Sisiliassa on juna. Raiteita pitkin pääsee matkaamaan hyvin suurimpien kaupunkien välillä, mutta pienempiin kyliin mentäessä on usein käytettävä bussia.

Autonvuokraus on suositeltavaa, mikäli tavoitteena on nähdä mahdollisimman suuri osa saaresta. Pääsy moniin syrjäisempiin – ja usein hyvin kauniisiin – paikkoihin on julkisilla usein mahdotonta. Autonvuokraus tuo lomaan liikkumisen vapautta ja lisää kohdevaihtoehtoja rutkasti.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Sisiliasta

[rp_social]

SISILIAN NÄHTÄVYYDET

Sisilia
Sisilian kesä kestää toukokuusta lokakuuhun, ja hemmottelee jopa 30 asteen lämmöllä.

Valtava Etna

Yli kolmeen kilometriin kohoava, Apenniinien tulivuoriketjuun kuuluva Etna on massiivinen näky ja se pitkälti hallitseekin itäisen Sisilian maisemaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tulivuori itsessään on ollut – ja on yhä – hyvin aktiivinen. Viimeisen kahdensadan vuoden aikana purkauksia on ollut viitisenkymmentä. Rakenteeltaan se on yleisimmistä tulivuorista poikkeava, sillä sen rinteillä on yhden sijaan monia kartioita, joista laavaa purkautuu.

Etna on vaikuttava ilmestys jo matkan päästä, mutta mikäli kunto riittää, kannattaa sen rinteillä käydä patikoimassa. Opastetuilla retkillä pääsee halutessaan tutustumaan myös kraatereihin.

Pahamainen Palermo

Lähes miljoonan asukkaan Palermo on saaren suurin kaupunki ja hyvin suositeltava kohde Sisilian-matkalla. Aiemmin Italian mafian kotina tunnettua kaupunkia on siistitty ja mafian sisäisen omertà- eli vaikenemisen lain rikkouduttua Palermo on turvallisuudeltaan kaupunki muiden joukossa.

Mielenkiintoisen ja hyvin värikkään historian läpikulkeneen Palermon ilmassa pystyy aistimaan aitoa sisilialaista tunnelmaa, kun taas vanhassakaupungissa historia on vahvasti läsnä.

Kulttuurimatkailijaa hemmotellaan kaupungissa useilla vierailun arvoisilla kohteilla. 800-luvulla rakennettu Palazzo dei Normanni, Palermon kuninkaallinen palatsi, mosaiikkeineen on ehkäpä Palermon tunnetuin nähtävyys. Myös Cappucinin katakombit ja Kaslan kaupunginosa voidaan laskea pakollisten vierailukohteiden joukkoon.

Aktiviteetteja tulisilla Liparisaarilla

Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluvat Liparisareet, toisinaan myös Eoliset saaret, sijaitsevat Sisilian eteläpuolella lauttamatkan päässä Messinasta tai Milazzosta. Saaristo muodostuu seitsemästä suuremmasta ja useista pienemmistä saarista.

Tuliperäiset saaret ovat edelleen aktiivisia ja ne ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Tulivuorten, luolien ja jyrkänteiden hallitsemaa, ainutlaatuista maisemaa värittävät sinne tänne ripotellut linnat.

Näkymien lisäksi Liparisaaret houkuttelevat matkailijaa eritoten laadukkailla ja varsin lukuisilla rannoillaan. Auringonoton lisäksi alue soveltuu vesiurheilulle sekä kalastukselle.

Liparilla, saariston suurimmalla yksittäisellä saarella, sijaitsee myös joitain ravintoloita ja hotelleja. Kuitenkin, jos saarella haluaa majoittautua, kannattaa varaus tehdä todella aikaisin, sillä Lipari, muun saariston tapaan, täyttyy kesäkaudella matkailijoista.

[rp_social]

SISILIAN PARHAAT

Palermo
Palermo on Sisilian suurin kaupunki.

Sisilian kiinnostavimmat kaupungit

  1. Palermo
  2. Messina
  3. Catania
  4. Syrakusa
  5. Corleone

Sisilian vaikuttavimmat luontokohteet

  1. Etna
  2. Liparisaaret
  3. Keski-Sisilian kumpuileva maasto
  4. Länsiosan viiniviljelmät
  5. Itärannikon jylhät kalliot

Lisätietoa

Sisilian viralliset matkailusivut
Palermon viralliset matkailusivut

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Antonio Ilardo, Yehuda Cohen

[rp_social]