Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ruotsi

Ruotsi on helppo ja suosittu matkailumaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.08.2016
Ruotsi on paljon muutakin kuin pääkaupunki Tukholma, ja länsinaapuriin kannattaakin tutustua kattavasti: mielenkiintoisia vierailukohteita riittää Ruotsin Lapista aina eteläisiin saariin saakka.

Länsinaapuri on mukava kohde

Suomen länsipuolella sijaitseva Ruotsi on monelle ensimmäinen ulkomainen matkakohde. Ruotsista löytyy lapsiperheille valtavasti tekemistä sekä koettavaa helposti ja mukavasti. Myös kulttuurin, muodin ja hyvän ruoan ystävät nauttivat etenkin Tukholman laajasta tarjonnasta.

Risteily Ruotsiin on varmasti tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle. Myös Tukholman nähtävyydet, Pohjois-Ruotsin hiihtokeskukset sekä Kolmårdenin eläintarha ovat kuuluneet jo kauan suomalaisten vakiokohteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiihtäjille ja laskettelijoille Pohjois-Ruotsin hiihtokeskukset ovat lähempänä kuin Alpit, mutta tarjoavat mukavaa vaihtelua Suomen Lapin rinteille.

Tukholma on eittämättä se kaupunki jossa tapahtuu eniten, mutta myös etelässä sijaitsevat Göteborg ja Malmö voivat olla mielenkiintoisia kaupunkilomakohteita. Malmöstä pääsee kätevästi piipahtamaan myös Tanskan puolella.

Ruotsin itärannikolla sijaitseva yliopistokaupunki Uppsala on tunnettu myös Pekka Töpöhännän kotikaupunkina, joten kaupunki onkin hyvä matkailukohde sekä lapsiperheille että vilkasta opiskelijaelämää etsiville.

Visit Sweden / Simon PaulinRuotsi
Matkailijat rakastavat Tukholman vanhaakaupunkia.

Ilmasto samanlainen kuin Suomessa

Ruotsin ilmasto on monin tavoin hyvin samanlainen kuin Suomessa. Etelä-Ruotsissa on kuitenkin yleensä lämpimämpää ja siellä ilmasto muistuttaakin enemmän Keski-Euroopan ilmastoa. Pohjois-Ruotsissa talvet ovat kylmiä ja lumisia, mutta lunta tulee yleisesti myös muualla maassa.

Ruotsi sopii erinomaisesti ympärivuotiseksi matkakohteeksi koko perheelle. Viikonlopun mittainen kaupunkiloma Tukholmassa tai jossain muussa kaupungissa on tervetullut katkos arkeen ja pohjoisen hiihtokeskuksissa riittää tekemistä loppusyksystä alkukevääseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jokaiselle jotakin

Suomesta on lyhyt matka Ruotsiin, ja naapurimaahan matkustetaan monesta syystä. Toiset lähtevät Ruotsiin kaupunkilomalle, jotkut autoilemaan ja loput luontomatkalle. Maa on pullollaan kiinnostavia kohteita, ja vaikka suomalaisittain voi olla hieman hankala myöntää, on Ruotsin todella monipuolinen matkailumaa.

Ruotsin kaupungeista esimerkiksi Tukholma, Göteborg, Malmö ja Uppsala tarjoavat mainiot mahdollisuudet onnistuneelle kaupunkilomalle. Vaikka pääkaupunki onkin selvästi Ruotsin suosituin kaupunkikohde, saa myös muissa kaupungeissa lomamatkan kulumaan nopeasti.

Suomalaiset ovat tuttu näky ruotsalaisilla teillä, ja automatka Ruotsin halki on monien suomalaismatkailijoiden suunnitelmissa. Naapurimaassa autoilu onkin varsin helppoa, sillä rajan yli pääsee kätevästi Pohjois-Suomesta käsin autolla, ja Ruotsin tieverkosto on hyvä, minkä lisäksi myös tiet ovat mainiossa kunnossa.

Myös aktiivilomailijat ovat löytäneet Ruotsin, sillä maassa on runsaasti upeita luontokohteita ja loistavia aktiivimahdollisuuksia. Esimerkiksi Ruotsin Lappi sopii mainiosti aktiivimatkailuun.

Hintatasoltaan Ruotsi on Suomen tasoa, mutta kruunun kurssin vaihtelut voivat tehdä siitä ajoittain edullisenkin lomakohteen. Ruotsin kruunun kurssin suhde euroon kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Helppo ja tuttu kulttuuri

Suomalainen ja ruotsalainen kulttuuri eivät eroa merkittävästi toisistaan. Veljeskansat ovat eläneet rinnakkain ja historian kuluessa olleet jopa samaa maata, joten suomalainen ei kohtaa ruotsissa suuria kulttuurieroja.

Ruotsissa puhutaan ruotsia, mutta matkailija pärjää mainiosti suurimmissa kaupungeissa ja suosituimmissa matkailukohteissa myös englannin kielellä. Suomea osataan myös, mutta kielitaito painottuu erityisesti rajakaupunkeihin. Esimerkiksi Haaparannalla palvelua saa useimmista paikoista myös suomeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN RUOTSISSA

Ruotsi
Tunnelmallinen mökkiloma Etelä-Ruotsin saaristossa on suosittu erityisesti kesäisin.

Lentäen, laivalla tai autolla naapurimaahan

Suomesta pääsee Ruotsiin monilla eri tavoilla. Tukholmaan voi lentää Helsingin lisäksi useilta muiltakin Suomen lentokentiltä. Esimerkiksi Finnair, SAS ja Norwegian operoivat lentoja Suomen ja Ruotsin kaupunkien välillä.

Tukholmassa on kaksi lentokenttää, Arlanda ja Bromma, joista Bromma on lähempänä keskustaa. Suurin osa lennoista laskeutuu kuitenkin Arlandaan, joka on Ruotsin suurin lentoasema.

Laivalla Itämeren ylitys käy hitaammin, mutta jollei ole kiire mihinkään ja nautit laivalla olosta, on merimatka hyvä vaihtoehto. Tukholmaan pääsee laivalla Helsingistä ja Turusta.

Laivan ja lentokoneen lisäksi Ruotsiin pääsee Pohjois-Suomesta myös autolla ja bussilla. Oman auton voi ottaa myös laivaan, jolloin pääset kiertämään Ruotsia autoillen.

Majoitus- ja liikkumisvaihtoehtoja runsaasti

Majoitusvaihtoehtoja Ruotsista löytyy paljon. Suurissa kaupungeissa valikoimaa on kaikissa hintaluokissa hotelleista hostelleihin ja loma-asuntoihin. Hinnat ovat Suomen tasoa.

Ruotsissa on kattava juna- ja bussiverkosto, joten lähes joka paikkaan pääsee helposti. Autonvuokraus on kätevää, jos haluat kierrellä Ruotsia omin päin – etenkin maaseudulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tukholmassa metro on kätevä liikkumisväline ja kaupungissa voi liikkua myös paikallisjunilla ja lautalla.

RUOTSIN MATKAKOHTEET

Ruotsi
Ruotsin luontokohteet houkuttelevat myös suomalaismatkailijoita.

Suurkaupungin tunnelmaa Tukholmassa

Tukholman tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vanhakaupunki ja siellä sijaitseva kuninkaanlinna, Djurgårdenin saarella sijaitseva Skansenin laaja ulkoilualue ja ulkoilmamuseo eläintarhoineen, Gröna Lundin huvipuisto sekä samaiselta saarelta löytyvä Astrid Lindgrenin satuhahmojen Junibacken.

Tukholma on täynnä hyviä ravintoloita, ostosmahdollisuuksia, loistavia museoita sekä erilaisia kulttuurinähtävyyksiä. Kannattaa suunnata myös vanhan kaupungin ja ydinkeskustan ulkopuolelle Södermalmin ja Östermalmin kaupunginosiin sekä ihailla kaupunkia mereltä lauttamatkalla vanhasta kaupungista Skansenille.

Ruokapääkaupunki Göteborg

Onko Tukholma jo koluttu? Ruotsin toiseksi suurin kaupunki Göteborg sijaitsee länsirannikolla. Trendikäs Göteborg sopii Tukholman tapaan hyvin esimerkiksi ostos-, herkuttelu- tai huvimatkalle.

Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Lisebergin huvipuisto, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Göteborgista löytyy myös paljon kulttuuria ja museoita sekä erinomaisia ravintoloita. Göteborgia voikin kutsua Ruotsin ruokapääkaupungiksi.

Kolmårdenin eläinpuisto

Kolmården on Pohjoismaiden suurin eläinpuisto ja nähtävillä on yli 750 lajia. Kolmården sijaitsee Norrköpingin lähellä noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.

Eläinpuiston erikoisuutena on safari, jossa pääsee katselemaan vapaana kuljeskelevia villieläimiä omasta autosta.

Kolmårdenista löytyy myös muun muassa merimaailma, tiikerimaailma sekä maatilan eläimiä, joita lapset pääsevät silittämään.

Åre – Pohjois-Euroopan alppilajien paratiisi

Åre on Pohjois-Euroopan suurin hiihtokeskus ja sopivan lähellä myös suomalaishiihtäjiä.

Talvimatkailukohteena Åre onkin yksi monipuolisimmista ja kansainvälisen tason rinteiden lisäksi alue tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin extreme-lajeihin. Afterski on yksi parhaista. Åre sopii hyvin myös perheille.

Gotlanti ja Visby

Gotlannin saari ja sen pääkaupunki Visby ovat upeita kesäkohteita koko perheelle. Itämerellä noin Ruotsin ja Latvian välissä sijaitsevasta Gotlannista löytyy paljon historiallisia nähtävyyksiä, joista osa on peräisin jo keskiajalta.

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva keskiaikainen Visby on hurmaavan kaunis kesäkaupunki, josta löytyy muun muassa erinomaisia ravintoloita. Gotlannin luonto ja rannat ovat myös unohtumaton kokemus.

Malmö sijaitsee Kööpenhaminan kupeessa

Kauneuskilpailussa Etelä-Ruotsin Malmö ei ehkä pärjää Tukholmalle, mutta kaupungista löytyy mielenkiintoisia käyntikohteita myös matkailijalle. Juutinrauman silta yhdistää Malmön Tanskan Kööpenhaminaan – silta on suomalaisille tuttu viimeistään huippusuositusta rikossarjasta Silta.

Yksi Malmön tunnetuimpia maamerkkejä on myös kiemuraisen muotoinen rakennus Turning Torso. Viikonloppulomailijalle kaupungissa on myös riittämiin ostosmahdollisuuksia ja ravintolavalikoimaa.

Uumaja on pohjoisen suurin kaupunki

Pohjanlahden rannalla sijaitseva Uumaja on monille suomalaismatkailijoille tuttu Vaasan ja Uumajan välisten risteilyjen kautta. Uumaja on noin 80 000 asukkaan kaupunki, jossa on yliopiston ansiosta myös iso opiskelijakanta.

Uumaja on vuoden 2014 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Västerbottenin maakuntamuseo, taidepuisto Umedalen Sculpture Park ja esimerkiksi valokuvataidetta ja muotoilua esittelevä Bildmuseet. Lapsiperheille hauska käyntikohde on hirvipuisto Älgens hus.

Uppsala on mukava opiskelijakaupunki

Opiskelijakaupunkina tunnetussa Uppsalassa on arvostettu yliopisto, joka perustettiin jo 1400-luvulla. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on kuitenkin sen historiallinen katedraali. Vilkas pikkukaupunki on mukava vaihtoehto kaupunkilomalle Ruotsissa ja sinne voi tehdä myös päiväretken Tukholmasta käsin – kaupunkien välillä on vain noin tunnin ajomatka.

RUOTSIN PARHAAT

Visit Sweden / Helena WahlmanRuotsi
Kahvi ja pulla ovat tärkeä osa ruotsalaista kulttuuria.

Koe ainakin nämä Ruotsissa

  1. Vietä kaupunkiloma Tukholmassa.
  2. Nauti saaristotunnelmasta kesäisessä Gotlannissa.
  3. Nuuhki uusia trendejä Göteborgissa.
  4. Koe Kolmården lasten kanssa.
  5. Vietä hiihtoloma Åren rinteissä.

Ruotsin parhaat kaupunkikohteet

  1. Tukholma
  2. Göteborg
  3. Uppsala
  4. Malmö
  5. Uumaja

Lisätiedot

Visit Sweden
Tukholman matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Visit Sweden / Ola Ericson, Simon Paulin, Per Pixel Petersson, Friluftsbyn Höga Kusten ja Helena Wahlman

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman nähtävyydet

Tukholman parhaat nähtävyydet – 20 kohteen lista lomalle

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja