Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kroatia

Zagreb on kaupunki, jossa voit kokea erilaisen Kroatian

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.08.2019
Zagreb on helppo ja monipuolinen kohde viikonloppulomalle, mutta kaupungissa ja sen ympäristössä viihtyy myös pidemmän aikaa.

Kroatian pääkaupunki Zagreb on vielä toistaiseksi jäänyt maan suosituimpien lomakohteiden varjoon, mutta kaupunki on kiehtova vaihtoehto uusia kaupunkielämyksiä Euroopassa etsiville matkailijoille.

Vietä rento kaupunkiloma

Kroatian pohjoisosassa, lähellä Slovenian rajaa sijaitseva Zagreb on tunnettu erityisesti värikkäästä historiasta ja kauniista arkkitehtuurista. Koska Zagreb kuuluu vielä vähemmän tunnettujen kaupunkikohteiden joukkoon, pääsee siellä nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta ja aidoista elämyksistä. Kaupungin sijainti Sava-joen ja Medvednica-vuoren välissä tekee kaupungista ja sen ympäristöstä monipuolisen kohteen, jossa perinteistä kaupunkilomaa voi maustaa päiväretkillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zagrebin parasta antia ovat kaupungin kaunis arkkitehtuuri, ja sen lukuisat näyttävät rakennukset, aukiot ja puistot tarjoavat nähtävää pidemmäksikin aikaa. Kaupunki on kuitenkin suhteellisen pienen kokonsa ansiosta helppo ottaa haltuun viikonloppulomalla, sillä monet nähtävyyksistä sijaitsevat lähellä toisiaan.

Zagrebin suosituimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi kaupungin katedraali, historiallinen yläkaupunki ja Mirogojn hautausmaa. Arkkitehtuurisesti kiinnostaviin rakennuksiin kuuluu esimerkiksi Kroatian kansallisteatteri. Zagrebissa voi vierailla myös kiinnostavissa museoissa, joista tunnetuimpiin lukeutuu erotarinoihin keskittyvä Brokenships-museo.

Zagrebiin voi matkustaa ympäri vuoden

Vaikka monet Kroatian kohteista ovat erityisesti kesäkohteita, Zagreb on mainio matkakohde myös kesäkuukausien ulkopuolella. Erityisen kaupunki on tunnelmallinen joulun aikaan, jolloin kaupungissa järjestetään tapahtumien ja herkkujen täyteiset joulumarkkinat.

Kesät ovat Zagrebissa lämpimiä ja kuumimpina päivinä lämpötilat voivat kohota jopa 30 asteeseen ja sen yli. Talvikuukausina lämpötilat ovat lähellä nollaa. Syyskuukaudet ovat mainiota matkustusaikaa Zagrebiin, sillä lämpötilat ovat miellyttävät, kaupungin valtaa kaunis ruska ja kiinnostavia tapahtumia, kuten Zagrebin elokuvafestivaali, riittää.

Shutterstock
Zagrebissa riittää runsaasti nähtävää ja koettavaa niin arkkitehtuurin kuin kulttuurin ystäville.

Kulttuuria ja kahviloita

Historian ja arkkitehtuurin lisäksi matkailijaa hemmotellaan Zagrebissa myös laajalla ravintola- ja kahvilatarjonnalla sekä monipuolisilla kulttuurielämyksillä. Kaupungissa on lukuisia teattereita, joista kuuluisin on Kroatian kansallisteatteri. Kansallisteatterissa esitetään niin näytelmiä, oopperaa kuin balettia, ja lippuja saa alle parillakymmenellä eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zagrebissa on vahva kahvilakulttuuri, ja kaupungissa vietetään jopa kahvifestivaalia. Kaupungin kahvilatarjonnasta löytyy kiinnostava paikka jokaiseen makuun, sillä valittavana niin perinteisiä, tunnelmallisia paikkoja kuin tyylikkäästi sisustettuja, uusiin trendeihin keskittyviä kahviloita.

Herkuttelijan kannattaa suunnata Zagrebissa Dolacin maalaismarkkinoille, jotka järjestetään päivittäin lähellä kaupungin katedraalia. Perinteikkäällä torilla pääsee kokeilemaan paikallisia erikoisuuksia ja herkkuja, sekä ostamaan tuliaisia.

Yhdistä lomaan luontokohteita ja kiinnostavia päiväretkiä

Vaikka Zagreb onkin kaupunkikohde, löytyy sen ympäristöstä ja hieman kauempaa kohteita, joissa pääsee esimerkiksi nauttimaan kauniista luonnosta, rentoutumaan rannalla tai vierailemaan historiallisilla nähtävyyksillä.

Plitvicen kansallispuisto kuuluu koko Kroatian suosituimpiin luontokohteisiin ja se sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Zagrebista. Kansallispuisto tunnetaan upeista maisemista, jotka ovat turkoosien järvien ja vesiputousten värittämät.

Kiinnostavia kohteita retkipäivälle Zagrebissa ovat myös kaupungin eteläosassa sijaitseva Jarun-järvi ja kaupungin pohjoispuolella levittyvä Medvednican luonnonpuisto. Jarun-järvellä pääsee nauttimaan rantapäivästä, kun taas Medvednica hurmaa vehreillä maisemilla, huikeilla näkymillä ja Medvedgrad-linnoituksen raunioilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ZAGREBISSA

Shutterstock
Zagreb on helppo ja kohtuuhintainen kohde kaupunkilomalle.

Kesällä suorilla lennoilla Zagrebiin

Kesäkaudella Zagrebiin on helppo matkustaa Croatia Airlinesin suorilla lennoilla. Reittiä operoidaan kolme kertaa viikossa aina lokakuuhun saakka. Yleensä suorien lentojen hinnat vaihtelevat noin 150 eurosta hieman yli 200 euroon.

Kesäsesongin ulkopuolella Zagrebiin pääsee Helsingistä yhdellä vaihdolla esimerkiksi Münchenin tai Kööpenhaminan kautta. Syys- ja talvikuukausina vaihdolliset lennot saa ajoissa varaamalla noin 150 euron hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus Zagrebissa

Zagrebissa on monipuolinen hotellitarjonta ja omalla budjetille sopiva majoitus on helppo löytää eri tasoista hotelleista. Tarjolla on niin täyden palvelun luksushotelleja, keskitason ketjuhotelleja kuin budjettiystävällisiä hostelleja. Majapaikaksi voi vuokrata myös asunnon, joka edullisimmillaan maksaa noin parikymmentä euroa yötä kohden.

Luksuksesta haaveilevan matkailijan kannattaa varata Zagrebin-loman majoitus vaikkapa viiden tähden Esplanade-hotelliin, kun taas edullisempaa majoitusta tarjoaa esimerkiksi viihtyisä Swanky Mint Hostel, joka on yksi Kroatian palkituimpia hostelleja.

Liikkuminen Zagrebissa

Zagrebiin kannattaa tutustua kävellen, jolloin pääsee kokemaan kaupungin rennon tunnelman ja ihailemaan sen arkkitehtuuria. Kaupungissa on myös toimiva julkinen liikenne, ja pidemmät välimatkat taittuvat helposti sinisten raitiovaunujen kyydissä. Kattavaa raideverkostoa täydentävät myös bussit. Edullisimmillaan matka raitiovaunun tai bussin kyydissä maksaa alle euron.

Zagrebin keskustassa liikkumiseen ei kannata autoa vuokrata, mutta mikäli aikoo loman aikana tehdä retkiä muihin kohteisiin, on auto kätevä vaihtoehto retkipäivien siirtymisiin.

ZAGREBIN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Zagrebissa on monipuolisesti nähtävyyksiä, joista jokainen voi valita itseään kiinnostavat vaihtoehdot.

Zagrebin katedraali

Zagrebin Neitsyt Marialle omistettu katedraali on kaupungin tunnetuin maamerkki ja sen korkein rakennus, jonka tornit kohoavat 108 metrin korkeuteen. Nykyinen, uusgoottilainen katedraali valmistui 1900-luvun alussa, sillä alkuperäinen katedraali tuhoutui kärsittyään historiansa aikana vahinkoja niin tulipalossa, maanjäristyksessä kuin taisteluissa. Katedraali on avoinna vierailijoille päivittäin ja sisäänpääsy on ilmainen.

Yläkaupunki ja funikulaari

Yläkaupunki on Zagrebin vanhin alue, joka hurmaa tunnelmallaan ja rakennuksillaan. Sieltä löytyvät myös useat kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, kuten katedraali ja Pyhän Markuksen kirkko. Yläkaupunkiin pääsee nousemaan esimerkiksi vanhalla funikulaarilla, jonka reitti on vain 66 metriä pitkä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mirogojn hautausmaa

Zagrebin pohjoisosassa sijaitseva Mirogojn hautausmaa kuuluu kaupungin kauneimpiin paikkoihin, ja erityisesti sen sisäänkäynti kaarineen ja kupoleineen on vaikuttava näky. Hautausmaa on enemmänkin kuin vehreä puisto, josta löytyy esimerkiksi kiinnostavia patsaita ja rakennuksia.

Pyhän Markuksen kirkko

Pyhän Markuksen kirkko on yksi kaupungin vanhimpia rakennuksia ja se tunnetaan erityisesti värikkäästä tiilikatostaan, jota koristavat vaakunat ja Zagrebin kaupungin tunnus. Kirkon sisätilat ovat avoinna ainoastaan jumalanpalvelusten aikaan.

ZAGREBIN PARHAAT

Shutterstock
Zagrebin lomalla kannattaa nähtävyyksien lisäksi nauttia myös esimerkiksi kahvilakulttuurista.

Zagrebin parhaat nähtävyydet

 1. Yläkaupunki ja funikulaari
 2. Zagrebin katedraali
 3. Pyhän Markuksen kirkko
 4. Brokenships-museo
 5. Kroatian kansallisteatteri

Zagrebin parhaat kahvilat

 1. Eli’s Caffe
 2. Cogito Coffee
 3. Express
 4. Booksa
 5. Botaničar

Parhaat päiväretkikohteet Zagrebista

 1. Plitvicen kansallispuisto
 2. Medvednican luonnonpuisto
 3. Trakošćan-linna
 4. Samobarin tunnelmallinen pikkukaupunki

LISÄTIETOA

Zagrebin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää