Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Meksiko

Matkaopas: Meksiko

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 20.11.2023
Meksiko on yksi maailman suosituimmista matkailumaista.

Tervetuloa Meksikoon – maassa on kaikkea

Meksiko on matkailumaailman kameleontti, josta löytyy jokaiselle jotain. Yhdysvaltojen ja Väli-Amerikan maiden välistä löytyvä Meksiko tarjoaa vierailijoille valkoisia hiekkarantoja, mielenkiintoista historiaa ja siirtomaatyylisiä vuoristokaupunkeja.

Vajaan 130 miljoonan asukkaan Meksiko on maailman väkirikkain espanjankielinen maa. Historia on yksi Meksikoon vetävä valttikortti: asteekkien ja mayojen tarinat ja rauniot kiehtovat reissaajia. Maassa on myös upeaa luontoa, paratiisirantoja ja suurkaupunkeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMeksikon matkakohteet
Oaxaca tunnetaan kulttuurikohteena, jonne matkustetaan myös ruoan ja kuolleiden päivän juhlallisuuksien perässä.

Meksiko sopii kaikenlaisille matkailijoille. Maassa voi helposti yhdistää rantalomaan historiaa, kulttuuria ja huveja. Myös ostosmahdollisuuksia ja aktiviteetteja on runsaasti.

Meksikon ilmasto

Meksiko on pinta-alaltaan suuri maa, johon mahtuu monenlaisia säävyöhykkeitä. Maassa on sekä trooppisia että leudon ilmaston alueita. Paras aika matkustaa Meksikoon riippuu siitä, mihin päin maata on suuntaamassa.

Suomesta matkustetaan useimmin Karibian rannikolle Jukatanin niemimaan lomakohteisiin, joissa vallitsee trooppinen ilmasto. Sää on kuuma ympäri vuoden, mutta huippusesonki kestää marras–joulukuusta huhtikuuhun. Sadekausi kestää kesäkuusta marraskuuhun.

Hurrikaanikausi on voimassa kesäkuusta marraskuuhun. Hurrikaanit voivat iskeä sekä Tyynenmeren että Karibianmeren rannikoille.

Meksikosta löytyy vuoristoa, aavikkoa ja rehevää viidakkoa. Talviaikaan illat voivat olla viileitä erityisesti sisämaassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Meksikon ilmasto – milloin on paras aika matkustaa?

Meksikon hintataso

Meksikoa voidaan pitää matalan hintatason maana. Toisaalta hintataso vaihtelee suuresti riippuen siitä, missä olet ja mitä teet. Monissa suosituissa matkakohteissa turisteille suunnatut palvelut myötäilevät Yhdysvaltojen hintatasoa.

Meksikon valuutta on peso, jota voi vaihtaa mukaan jo ennen lomaa tai vasta perillä kohteessa. Pankkiautomaatteja on kaikkialla helposti saatavilla.

Lomakohteissa myös Yhdysvaltojen dollarit ovat käypä maksuväline. Parhaan arvon rahalle saat kuitenkin käyttämällä aina paikallista valuuttaa sekä käteis- että korttimaksuissa.

Käteistä tarvitaan Meksikossa tippejä, katukojuja sekä pikkuliikkeitä ja -ravintoloita varten. Kaikissa isommissa ravintoloissa, hotelleissa, myymälöissä ja supermarketeissa voi maksaa kortilla.

Shutterstock / Alexandra LandeMeksikon hintataso
Tulum on muuttunut vaatimattomasta hippikylästä varakkaiden matkailijoiden bohoparatiisiksi.

Tippaaminen kuuluu vahvasti meksikolaiseen kulttuuriin, jossa on totuttu amerikkalaisten jättämiin juomarahoihin. Tippiä odottavat tarjoilijat, huonesiivoojat, laukunkantajat, huoltoasemilla työskentelevät tankkaajat, ostosten pakkaajat supermarketissa ja kaikki muutkin, jotka auttavat asiakasta jollain tapaa.

Meksikon isoissa kaupungeissa ja suosituissa lomakohteissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Ostoksia tehdään katukojuissa, pikkuliikkeissä ja jenkkityylisissä ostoskeskuksissa. Tyypillisiä tuliaisia ovat esimerkiksi tequila, riippumatot ja käsityöt kuten matot, viltit ja koriste-esineet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapakulttuuri ja turvallisuus Meksikossa

Meksiko on monien perinteiden maa: hyvässä ja pahassa. Katolisessa maassa etenkin vanhempi ikäpolvi voi olla konservatiivista. Machokulttuuri on Meksikossa edelleen voimissaan.

Meksikon rikas kulttuuri aukeaa matkailijalle kerroksittain, eikä yhden loman perusteella voi olettaa tuntevansa jättimäistä valtiota. Meksikon eri osavaltioiden välillä on isoja eroja.

Meksikolaiseen kulttuuriin liittyy paljon taikauskoisia tapoja sekä erilaisia pyhimyksiä, joille on tapana sytyttää kynttilöitä. Kuolleet pidetään Meksikossa osana tiivistä perheyhteisöä marraskuun toisena päivänä vietettävän Día de los Muertosin aikaan. Edesmenneille läheisille rakennetaan näyttäviä alttareita.

ShutterstockMeksikon juhlapyhät
Kuolleita on tapana muistella Meksikossa usein, mutta kuolleiden päivän aikaan kadut, kaupat, ravintolat, aukiot ja hautausmaat täyttyvät ajatuksella rakennetuista alttareista.

Suuri osa Meksikon paljon puhutusta rikollisuudesta juontaa juurensa huumekartellien toimintaan. Yhdysvaltojen ja Meksikon rajakaupungeissa on usein levotonta, ja välienselvittelyt ovatkin saaneet paljon huomiota mediassa.

Väkivaltaisuudet kohdistuvat harvoin turisteihin, mutta levottomille alueille matkustamista tulee välttää. Ajankohtaisen matkustustiedotteen voi tarkastaa Ulkoministeriön sivuilta.

Meksikossa voi lomailla turvallisesti pitkälti käyttämällä maalaisjärkeä. Arvotavarat kannattaa jättää hotellin tallelokeroon, eikä öisin tule liikkua yksin pimeillä kaduilla. Mexico Cityssä taskuvarkaudet ja ryöstöt ovat varsin yleisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjan kielen alkeiden hallitseminen auttaa suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella ja ehkäisee esimerkiksi mahdollisia turistihuijauksia. Cancunin kaltaisissa kohteissa pärjää hyvin englannilla.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan Meksikossa maltillisesti, vaikka paikallisten keskuudessa vanhakantaiset arvot ovatkin vallalla. Samaa sukupuolta olevat voivat mennä naimisiin kaikissa Meksikon osavaltioissa.

Suosituimpia matkakohteita seksuaalivähemmistöjen keskuudessa ovat esimerkiksi Puerto Vallarta, Mexico City, Playa del Carmen, Cancun ja Tulum.

Esteettömyyttä ei ole otettu Meksikossa huomioon samalla tavalla kuin monissa Euroopan lomakohteissa. Tiet voivat olla epätasaisia ja huonossa kunnossa ja portaat ilman ramppeja.

Lue lisää: Näin pärjäät Meksikossa – 10 faktaa, jotka haluat tietää tapakulttuurista

Lasten kanssa Meksikossa

Meksikoon voi hyvin matkustaa perhelomalle pientenkin lasten kanssa. Lapsiperheiden näkökulmasta houkuttelevimpia kohteita ovat Meksikossa yleensä rantakohteet sekä all inclusive -hotellit, jossa on tekemistä kaikenikäisille.

Meksikossa lapsiin suhtaudutaan lämpimästi ja ihailevasti. Lasten kanssa voi Meksikossa mennä lähes joka paikkaan pelkäämättä, että heidän ei koeta kuuluvan sinne. Paikallisille perhe on tärkeintä maailmassa, ja siihen luetaan kuuluvan koko suku.

Isoista supermarketeista voi ostaa vaippoja, soseita ja äidinmaidonkorvikkeita. Lomakohteista ja isoista hotelleista löytyy leikkipuistoja.

ShutterstockMeksiko lasten kanssa
Monille lapsiperheille parasta Meksikossa ovat kauniit rannat ja lämmin merivesi.

Jukatanin niemimaalla on useita isoja teemapuistoja, jotka sopivat kouluikäisille lapsille. Lippujen hinnat ovat melko korkeita.

Esteettömyyttä ei ole kaikkialla Meksikossa otettu huomioon. Rattaiden kanssa matkustettaessa helpointa on usein majoittua modernissa, perheystävällisessä hotellissa, jossa liikkuminen on vaivatonta.

Lennot ja pakettimatkat Meksikoon

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Meksikoon alle 180 päivän matkoilla.

Suomesta tehdään pakettimatkoja Meksikoon talvikaudella marraskuusta huhtikuuhun. TUI:n Jukatanin niemimaalle suuntautuvilla matkoilla lennetään Cancunin lentokentälle, jonne on Helsingistä noin 10–11 tunnin lentomatka.

Omatoimimatkaaja voi ostaa matkanjärjestäjältä myös pelkät lennot. Meksikoon voi toisinaan löytää edullisia lentoja esimerkiksi keskieurooppalaisten kaupunkien kautta. Meno-paluulentojen yleisin hintahaitari on noin 600–1000 euroa.

iStockphotoRantahotelli Meksikossa
Meksikossa on tarjolla kaikenlaista majoitusta.

Tiettyihin Meksikon kohteisiin saattaa löytyä lentoja Yhdysvaltojen kautta. Kannattaa huomioida, että tällöin matkustajalla on oltava voimassa oleva ESTA, sillä myös transit-matkustajien on suoritettava maahantulomuodollisuudet Yhdysvalloissa.

Majoitus Meksikossa

Meksikossa on todella laaja valikoima majoitusta, jonka hintahaitari ulottuu budjettiystävällisistä hostelleista ja majataloista luksushotelleihin.

All inclusive -hotellit ovat Meksikossa suosittuja erityisesti rantakohteissa. Majoituksen hintaan kuuluvat ruokien ja juomien lisäksi erilaiset hotellin tarjoamat palvelut ja aktiviteetit. Isoilla resorteilla on yleensä omat hyvin hoidetut rannat.

Majoitusten hinnoissa on isoja eroja kohteiden ja alueiden välillä. Edullisimmillaan yksinkertaisen huoneen voi saada noin 30 eurolla. Keskitasoisten hotellien hinnat liikkuvat noin sadassa eurossa.

ShutterstockMajoitus Meksikossa
Cancúnissa on paljon isoja resort-hotelleja, joista osa lomailijoista ei edes poistu matkan aikana.

Tietyissä kohteissa, kuten Los Cabosissa ja Tulumissa, rantahotellien hinnat ovat selvästi Meksikon yleistä hintatasoa korkeammat. Sesonkiaikaan laadukkaista hotelleista on varauduttava pulittamaan useita satoja euroja yötä kohden.

Omatoimimatkailijoille asunnonvuokraus on erityisesti pidemmillä reissuilla varteenotettava vaihtoehto. Tutustu asuntoihin ja huviloihin esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Liikkuminen Meksikossa

Meksikon pienemmissä lomakohteissa voi kätevästi liikkua jalkaisin. Isommissa kaupungeissa julkinen liikenne toimii, joskaan bussit eivät aina saavu aikataulun mukaan. Mexico Cityssä on laaja metroverkosto.

Meksikossa liikennöi myös paikallisten suosimia minibusseja (colectivo), joilla liikutaan nopeasti ja edullisesti paikasta toiseen. Lippujen hinnat ovat edullisia, ja kyyti lähtee matkaan heti kun jokainen istuinpaikka on täynnä.

Meksikossa on kattava bussiverkosto eri kaupunkien välillä. Bussilla matkustaminen on Meksikossa turvallista, helppoa ja miellyttävää. Isot bussiasemat ovat yleensä avoinna ympäri vuorokauden. Eri puolilla maata liikennöivät eri yhtiöt.

Junalla liikkuminen ei Meksikossa ole ollut kovin käytännöllistä sen jälkeen kun rautatieliikenne yksityistettiin 90-luvulla. Junamatkailusta kiinnostuneet voivat harkita Copper Canyon Railway -näköalareittiä, joka kulkee Los Mochisin ja Chihuahuan välillä. Jukatanille on valmistumassa niemimaan halki kulkeva Tren Maya -rautatiereitti.

Taksi on Meksikossa helpointa napata lennosta. Jos taksissa ei ole taksamittaria, kannattaa matkan hinnasta sopia kuskin kanssa etukäteen. Uber toimii vain tietyissä kohteissa kuten Tijuanassa, Guadalajarassa, Mexico Cityssä ja Meridassa.

Pidemmät etäisyydet Meksikon sisällä sujuvat helpoiten ja edullisimmin lentäen. Maan kansallisella lentoyhtiöllä Aeroméxicolla on laaja reittivalikoima. Muita toimijoita ovat halpalentoyhtiöt Volaris ja Viva Aerobús.

Ravintolat ja ruoka Meksikossa

Meksikossa matkailija törmää sekä halpoihin tacoja myyviin katukojuihin kuin kaiken hintaisiin ravintoloihinkin. Lomakohteissa on tarjontaa myös muiden maiden ruokakulttuureista. Katuruokaa saa pitkälle aamuyöhön saakka.

Lounasta Meksikossa syödään tyypillisesti kello 12–15 välillä, kun taas illallinen katetaan noin kello 19–21 aikoihin.

Meksikolaiset perusruoat kuten tacot ja quesadillat kuulostavat tutuilta suomalaiseenkin korvaan. Maan rikas ruokakulttuuri tarjoaa kuitenkin myös paljon muuta. Rannikkoalueilla syödään paljon kalaa ja mereneläviä.

Meksikolaisessa keittiössä käytetään paljon mausteita ja chiliä. Ruoan tulista mainetta ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä sitä säädellään yleensä itse kastikkeiden avulla.

ShutterstockMeksikon ruokakulttuuri
Tacoilla herkutellaan Meksikossa niin katukojuissa kuin fine dining -ravintoloissakin.

Ruokien perustana ovat usein maissi ja pavut. Myös suklaa ja avokado kuuluvat herkullisiin raaka-aineisiin, joiden laatu on maassa huippuluokkaa.

Tyypillinen ruokajuoma Meksikossa on itse tehty hedelmämehu (agua fresca), virvoitusjuoma tai olut. Paikallinen suosikkiolut Corona on tuttu myös suomalaisille. Maassa ei myöskään voi välttyä paikalliselta väkijuomalta, agave-kasvista valmistetusta tequilalta. Yöelämässä nautitaan tequilapohjaisia margaritoja suolareunaisista laseista.

Maista näitä Meksikossa:

  • Vastustamattomat tacot
  • Juustoiset quesadillat
  • Torta – täytetty voileipä
  • Tuoreet merenelävät
  • Rapeat churrot
  • Chilillä terästetyt hedelmät
  • Meksikolainen kaakao

Meksikon matkakohteet ja nähtävyydet

Mexico City

Meksikon pääkaupunki Mexico City on kaunis ja kaoottinen. Tuhatta ja sataa sykkivä noin 10 miljoonan asukkaan suurkaupunki on monelle vain pysähdyspaikka matkalla rannoille tai luontoon, mutta Mexico City ansaitsee muutaman päivän matkailijan aikataulusta.

Shutterstock / Anton-IvanovCasa Azul
Frida Kahlo -museosta käytetään myös nimeä Casa Azul eli sininen talo.

Yksi kaupungin suosituimmista vierailukohteista on Meksikon ylpeyden Frida Kahlon talo Casa Azul, joka on nimensä mukaisesti sininen. Mexico Citystä voi kätevästi tehdä päiväretken Teotihuacániin, joka on tunnettu historiallisista pyramideistaan.

Lomakeskus Cancún

Cancún on täyden palvelun loma- ja viihdekeskus, jonne matkustetaan nauttimaan rantaelämästä ja pitämään hauskaa. Isoine hotellikomplekseineen ja kiireisine ostoskeskuksineen Cancún on varsin amerikkalaistyylinen. Kaupungin valttina pysyy vuodesta toiseen valkoisten hiekkarantojen ja turkoosin meren vastustamaton yhdistelmä.

Tulum

Tulumin rantakaupunki on Meksikon trendikkäimpiä – ja kalleimpia – lomakohteita. Hippikylästä on tullut bohoparatiisi, jossa rantaviiva on täynnä tyylikkäitä hotelleja, ravintoloita ja putiikkeja. Vajaan kymmenen kilometrin päästä löytyy Tulumin keskusta, jossa hinnat ovat vielä kohtuullisemmat ja tunnelma paikallisempi.

Riviera Mayan rantakohteet

Playa del Carmen on kehittynyt kalastajakylästä turistikohteeksi, mutta Cancúniin verrattuna siellä on huomattavasti leppoisampi meininki. Muita Jukatanin niemimaan pienempiä lomakohteita ovat esimerkiksi Puerto Morelos ja Akumal. Riviera Mayan alueella voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja sekä golfia.

ShutterstockMeksikon rauniot
Meksikon raunioalueiden pyramidit ovat maan kuvatuimpia kohteita. Chichen Itzaan tehdään paljon päiväretkiä.

Meksikon rauniot

Meksiko tunnetaan useista näyttävistä raunioalueista, jotka kuuluvat maan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Jukatanin niemimaalla suosituimmat rauniot ovat Chichen Itza, Tulum ja Coba. Chiapasin osavaltiosta löytyvä Palenque ei sijaitse yhtä lähellä lomakeskuksia, mutta sen katsotaan olevan maan tärkeimpiä raunioalueita.

Meksikon saaret

Meksikolla on Karibialla kolme suosittua lomasaarta. Isla Mujeres sijaitsee vain puolen tunnin lauttamatkan päässä Cancúnista ja on siksi saarista vilkkain. Sukellusvesistään tunnetulle Cozumelin saarelle taas on nopeinta matkustaa Playa del Carmenista.

ShutterstockMeksikon saaret
Isla Holbox sopii parhaiten rennolle lepolomalle.

Monen mielestä saarista ihanin on Isla Holbox, joka sijaitsee Jukatanin niemimaan pohjoisrannikolla. Autottomalla saarella liikutaan golfkärryillä, ja tekeminen rajoittuu pitkälti uintiin, auringonottoon ja veneretkiin. Holboxille pääsee lautalla Chiquilan kylästä noin puolessa tunnissa.

Kulttuuria Keski-Meksikossa

Keski-Meksiko on maan kulttuurin ja taiteen sydän. Siirtomaatyyliset kaupungit Guanajuato ja San Miguel de Allende muodostavat idyllin, joka on saanut monet julistamaan kaupungit kauneimmaksi palaksi Meksikoa.

ShutterstockMeksikon matkakohteet
San Miguel de Allende on Meksikon kuvauksellisimpia kaupunkeja.

Taiteilijat, artistit ja kirjailijat ovat kautta aikain löytäneet tiensä Guanajuatoon ja San Miguel de Allendeen. Molemmissa kaupungeissa on merkittävä amerikkalaispopulaatio, eikä hintataso ole halvimmasta päästä. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Guanajuatossa on noin 20 000 opiskelijaa, joita vetävät puoleensa paikallisen yliopiston lisäksi useat taidekoulut.

Los Cabos

Baja Californian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva Los Cabos on alue joka käsittää kaksi suosittua lomakohdetta: Cabo San Lucas ja San José del Cabo. Lyhyen lentomatkan ja runsaan hotellitarjonnan ansiosta kohteet ovat erityisesti Yhdysvalloista saapuvien turistien suosiossa.

Perinteinen Guadalajara

Guadalajara on Jaliscon osavaltion pääkaupunki ja Meksikon toiseksi suurin kaupunki. Siirtomaatyylisessä kaupungissa on paljon nähtävää, ja se tunnetaan myös erityisen herkullisesta ruokakulttuuristaan. Guadalajaraa pidetään meksikolaisista kaupungeista meksikolaisimpana: täältä ovat lähtöisin muun muassa tequila, sombrero-hatut ja mariachi-musiikki.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja