Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Meksiko

Trooppisia rantoja ja kulttuuria

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 18.10.2016
Pohjois-Amerikan eteläosassa sijaitseva Meksiko on yksi maailman suosituimmista matkailumaista.

Tervetuloa Meksikoon – maassa on kaikkea

Meksiko on matkailumaailman kameleontti, josta löytyy jokaiselle jotain. Yhdysvaltojen ja Väli-Amerikan maiden välistä löytyvä Meksiko tarjoaa vierailijoille valkoisia hiekkarantoja, mielenkiintoista historiaa ja siirtomaatyylisiä vuoristokaupunkeja. Noin 112 miljoonan asukkaan Meksiko on maailman väkirikkain espanjankielinen maa.

Historia on yksi Meksikoon vetävä valttikortti – atsteekkien ja maya-intiaanien tarinat kiehtovat reissaajia. Maassa on myös upeaa luontoa, paratiisirantoja ja suurkaupunkeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meksikolle kuuluva Baja California eli Kalifornian niemimaa on amerikkalaishenkinen, kun taas maan toisella puolella eletään Väli-Amerikan tunnelmissa. Meksikolla on kymmenet erilaiset kasvot – matkailija itse päättää, millainen on hänen Meksikonsa.

Meksikossa on sekä trooppisia että leudon ilmaston alueita. Talviaikaan illat voivat olla viileitä. Sadekausi ajoittuu syyskuukausille ennen kuin huippusesonki alkaa joulukuussa.

Tyypillisiä Meksikon tuliaisia ovat esimerkiksi tequila, riippumatot ja käsityöt. Meksikon hintataso riippuu paljolti siitä, ollaanko turistien kansoittamassa rantakohteessa vai syrjäisessä pikkukaupungissa. Maan virallinen valuutta on nimeltään peso, mutta etenkin turistikohteissa myös Yhdysvaltojen dollarit ovat käypä maksuväline.

Meksikolaisessa keittiössä

Meksikolaiset perusruoat kuten tacot ja quesadillat kuulostavat tutuilta suomalaiseenkin korvaan. Tosi asiassa Meksikossa tarjoiltavilla herkuilla ei ole paljonkaan yhteistä Suomesta löytyvän tex mexin kanssa – paikan päällä meksikolainen ruoka on todella maukasta.

Meksikolaisessa keittiössä käytetään paljon mausteita ja chiliä. Tulisuutta ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä ruokalistalta löytyy aina myös mietoja vaihtoehtoja. Ruokien perustana ovat usein maissi ja pavut. Myös suklaa ja avokado kuuluvat herkullisiin raaka-aineisiin, joiden laatu on maassa huippuluokkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillinen ruokajuoma Meksikossa on olut. Paikallinen suosikkiolut Corona on tuttu myös suomalaisille. Maassa ei myöskään voi välttyä paikalliselta väkijuomalta, agave-kasvista valmistetusta tequilalta. Yöelämässä nautitaan tequilapohjaisia margaritoja suolareunaisista laseista.

Matkailijan Meksiko

Meksiko sopii kaikenlaisille matkailijoille. Maassa voi helposti yhdistää rantalomaan historiaa, kulttuuria ja huveja. Myös ostosmahdollisuuksia ja aktiviteetteja on runsaasti.

Meksikon vilkkain sesonki kestää joulukuusta pääsiäisen yli. Hurrikaanikausi on voimassa kesäkuusta marraskuuhun – kesä- ja syyskuukausina Meksikossa lomailevien omatoimimatkaajien tulee tarkkailla uutisia aiheesta.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Meksikoon alle 180 päivän matkoilla. Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Hyvä tietää Meksikosta

Suuri osa Meksikon paljon puhutusta rikollisuudesta juontaa juurensa huumebisneksiin. Yhdysvaltojen ja Meksikon rajakaupungeissa on usein levotonta, ja välienselvittelyt ovatkin saaneet paljon huomiota mediassa.

Väkivaltaisuudet kohdistuvat harvoin turisteihin, mutta levottomille alueille matkustamista tulee välttää. Ajankohtaisen matkustustiedotteen voi tarkastaa Ulkoministeriön sivuilta.

Meksikossa voi lomailla turvallisesti pitkälti käyttämällä maalaisjärkeä. Arvotavarat kannattaa jättää hotellin tallelokeroon, eikä öisin tule liikkua yksin pimeillä kaduilla. Mexico Cityssä taskuvarkaudet ja ryöstöt ovat varsin yleisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjan kielen alkeiden hallitseminen auttaa suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella ja ehkäisee esimerkiksi mahdollisia turistihuijauksia. Cancunin kaltaisissa kohteissa pärjää hyvin englannilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MEKSIKOSSA

iStockphotoRantahotelli Meksikossa
Meksikossa on tarjolla kaikenlaista majoitusta.

Lennot Meksikoon

Suomesta tehdään pakettimatkoja Meksikoon lähinnä talvikaudella marraskuusta huhtikuuhun, mutta osa matkanjärjestäjistä tarjoaa valmismatkoja myös kesäkuukausina. Riviera Mayalle suuntautuvilla matkoilla lennetään Cancunin lentokentälle, jonne on Helsingistä noin 12 tunnin lentomatka.

Omatoimimatkaaja voi ostaa matkanjärjestäjältä myös pelkät lennot. Meksikoon voi toisinaan löytää edullisia lentoja matkustamalla vaikkapa Espanjan kautta. Finnairin edestakaiset välilaskulliset lennot Meksikoon maksavat noin 1 000 euroa.

Vaihtoehtoisesti Meksikoon voi matkustaa Yhdysvaltojen kautta.

Majoitus Meksikossa

Meksikossa on todella laaja valikoima majoitusta, jonka hintahaitari ulottuu budjettiystävällisistä hostelleista ja majataloista luksushotelleihin. Myös täyden palvelun all inclusive –hotellit ovat Meksikossa suosittuja.

Asunnonvuokraus on erityisesti suosituissa lomakohteissa varteenotettava vaihtoehto. Tutustu asuntoihin ja huviloihin esimerkiksi Airbnb:n verkkosivujen kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Meksikossa

Meksikon pienemmissä lomakohteissa voi kätevästi liikkua jalkaisin. Isommissa kaupungeissa julkinen liikenne toimii, joskaan bussit eivät aina saavu aikataulun mukaan. Mexico Cityssä on laaja metroverkosto.

Meksikossa on myös kattava bussiverkosto eri kaupunkien välillä, ja tarjolla on perusbussien lisäksi myös varsinaisia luksusvaihtoehtoja. Bussilla matkustaminen on Meksikossa turvallista ja helppoa – bussiasemat ovat yleensä avoinna ympäri vuorokauden. Eri alueilla liikennöivät eri yhtiöt.

Junalla liikkuminen ei Meksikossa ole ollut kovin käytännöllistä sen jälkeen kun rautatieliikenne yksityistettiin 90-luvulla. Junamatkailusta kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin kokeilla Meksikon Copper Canyon Railway -näköalareittiä, joka kulkee Los Mochisin ja Chihuahuan välillä.

Taksi on Meksikossa helpointa napata lennosta. Jos taksissa ei ole taksamittaria, kannattaa matkan hinnasta sopia kuskin kanssa etukäteen.

Pidemmät etäisyydet Meksikon sisällä sujuvat myös lentäen. Maan kansallisella lentoyhtiöllä Aeroméxicolla on laaja maansisäinen reittivalikoima. Edullisimpia lentohintoja tarjoavat paikalliset halpalentoyhtiöt Volaris ja Interjet.

MATKAKOHTEET MEKSIKOSSA

Flickr / Andrew @ Buenos AiresChichén Itzá Meksikossa
Meksikon Chichén Itzá kuuluu maan tunnetuimpiin nähtävyyksiin.

Pääkaupunki Mexico City

Meksikon pääkaupunki Mexico City on kaunis ja kaoottinen, joka ensivisiitillä saa kävijän häkeltymään. Tuhatta ja sataa sykkivä noin 10 miljoonan asukkaan suurkaupunki on monelle vain pysähdyspaikka matkalla rannoille tai luontoon, mutta Mexico City ansaitsee muutaman päivän matkailijan aikataulusta.

Kaupunki on täynnä mielenkiintoisia museoita, komeaa arkkitehtuuria ja monipuolisia ostosmahdollisuuksia. Yksi kaupungin suosituimmista vierailukohteista on Meksikon ylpeyden Frida Kahlon talo Casa de Azul, joka on nimensä mukaisesti sininen.

Mexico Citystä voi kätevästi tehdä päiväretken Teotihuacániin, joka on tunnettu historiallisista pyramideistaan.

Lomakeskus Cancún

Cancún on täyden palvelun loma- ja viihdekeskus, jonne matkustetaan nauttimaan rantaelämästä ja pitämään hauskaa. Isoine hotellikomplekseineen ja kiireisine ostoskeskuksineen Cancún on varsin amerikkalaistyylinen. Kaupungin valttina pysyy kuitenkin vuodesta toiseen valkoisten hiekkarantojen ja turkoosin meren vastustamaton yhdistelmä.

Cancúnissa lomaillessa kannattaa ehdottomasti tehdä retki huikaisevan kauniille Isla Mujeresin saarelle, jossa on loistavat puitteet snorklaukseen ja sukellukseen.

Riviera Mayan rantakohteet

Suomesta matkustetaan Meksikoon useimmin juuri Riviera Mayan rantakohteisiin Jukatanin niemimaalle. Playa del Carmen ja Tulum ovat suosittuja kohteita rauhallisempaa rantalomaa etsivien matkaajien keskuudessa.

Playa del Carmen on kehittynyt kalastajakylästä turistikohteeksi, mutta Cancúniin verrattuna siellä on huomattavasti leppoisampi meininki. Rento Tulumin lomakylä on lisäksi tunnettu historiallisista raunioistaan – jo maya-intiaanit viihtyivät Tulumissa. Riviera Mayan alueella voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja sekä golfia.

Kulttuurintäyteinen Keski-Meksiko

Keski-Meksiko on maan kulttuurin ja taiteen kehto. Siirtomaatyyliset kaupungit kuten Guanajuato ja San Miguel de Allende muodostavat idyllin, joka on saanut monet julistamaan kaupungit kauneimmaksi palaksi Meksikoa.

Taiteilijat, artistit ja kirjailijat ovat kautta aikain löytäneet tiensä Guanajuatoon ja San Miguel de Allendeen. Molemmissa kaupungeissa on merkittävä amerikkalaispopulaatio, eikä hintataso ole halvimmasta päästä. Unescon suojelukohteisiin kuuluvassa Guanajuatossa on noin 20 000 opiskelijaa, joita vetävät puoleensa paikallisen yliopiston lisäksi useat taidekoulut.

Perinteiden juurilla Guadalajarassa

Guadalajara on paitsi Jaliscon osavaltion pääkaupunki, myös Meksikon toiseksi suurin kaupunki. Siirtomaatyylisessä kaupungissa on paljon nähtävää, ja se tunnetaan myös erityisen herkullisesta ruokakulttuuristaan.

Guadalajaraa pidetään meksikolaisista kaupungeista meksikolaisimpana – täältä ovat lähtöisin muun muassa tequila, sombrero-hatut ja mariachi-musiikki.

MEKSIKON PARHAAT

Flickr / Rob ShenkTulumin ranta Meksikossa
Tulum on Meksikon suosituimpia rantakohteita.

Meksikon parhaat elämykset

 1. Rantaloma Karibian valkoisilla hiekkarannoilla.
 2. Mexico Cityn miljoonakaupunki nähtävyyksineen.
 3. Seuraa maya-intiaanien ja atsteekkien jalanjälkiä historiallisilla raunioilla.
 4. Taide-elämykset idyllisen Guanajuaton mukulakivikaduilla.
 5. Sukella Isla Mujeresin puhtaissa vesissä.

Parhaat rantakohteet

 1. Idyllinen Isla de Mujeresin saari
 2. Tunnelmallinen Tulum
 3. Turkoosin meren Playa del Carmen
 4. Rantakohteiden klassikko Cancun
 5. Reppureissaajien Puerto Escondico

Parhaat kulttuurikohteet

 1. Mexico City
 2. Chichen Itza
 3. Oaxaca
 4. Guanajuato
 5. Guadalajara

Parhaat herkut

 1. Vastustamattomat tacot
 2. Juustoiset quesadillat
 3. Torta – paikallinen voileipä
 4. Rapeat churrot
 5. Meksikolainen kaakao

Varo näitä Meksikossa

 1. Taskuvarkaudet ja ryöstöt ovat yleisiä etenkin Mexico Cityssä.
 2. Vatsatauti saattaa iskeä erilaisen bakteerikannan takia. Muista pullotettu vesi!
 3. Turvallisuustilanne on epävakaa tietyissä osissa Meksikoa.
 4. Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuuhun.
 5. Liikenne on kaoottista etenkin suurkaupungeissa.

Lisätietoa

Meksikon viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, iStockphoto, Flickr / Andrew @ Buenos Aires, Flickr / Rob Shenk

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Meksikon parhaat rannat

Meksikon viisi ihaninta rantakohdetta – mikä sopii sinulle?

Turistien yleiset kysymykset Meksikosta

Turistien 10 yleisintä kysymystä Meksikosta – oletko sinäkin miettinyt näitä?

Nämä kohteet peittoavat perinteiset uima-altaat – 5 +1 upeaa luonnon muovaamaa uimapaikkaa

Suomalainen hotelli Thaimaassa

Tällaisia ovat suomalaiset hotellit tropiikissa – nimet herättävät huomion Thaimaassa, Balilla ja Meksikossa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja