Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Viro

Saarenmaa on kappale kauneinta Viroa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 11.02.2015
Saarenmaan luonnossa ja kylpylöissä voit nauttia virolaisesta saaristolaistunnelmasta.

Viron ensimmäinen kylpyläkohde

Viron suurin saari Saarenmaa sijaitsee Viron länsipuolella ja matkaa maan pääkaupunkiin Tallinnaan on noin 230 kilometriä. Saarenmaan matkailuvaltteja ovat mielenkiintoinen saaristoluonto, kylpylät ja musiikki. Vanhoissa kylissä, linnanraunioissa ja rantapengermissä riittää nähtävää. Saarenmaata kannattaakin kierrellä esimerkiksi pyörällä tai autoillen.

Saarenmaa on vuosisatojen saatossa kuulunut niin Tanskalle, Saksalle, Ruotsille kuin Venäjällekin, ja se oli esimerkiksi maailmansotien aikana strategisesti tärkeä tukikohta. Viimeisimpiä saaren valloittajia eivät kuitenkaan ole sotilaat, vaan matkailijat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saarenmaa on tunnettu erityisesti kylpyläloma- ja autolomakohteena. Saarenmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä ja käyntikohteita ovat saaren ainoan kaupungin, 15 000 asukkaan Kuresaaren lisäksi Anglan tuulimyllymäki, Pangan rantatörmä, Kihelkonnan kellotorni ja Maasin linnanrauniot.

Kesä tulee Viroon aiemmin

Saarenmaalla vallitsee leuto meri-ilmasto, eli talvet ovat leutoja ja kesät lämpimiä.

Vuoden lämpöisimpiä kuukausia Saaremaalla ovat heinä-elokuu, jolloin päivän keskilämpötila nousee lähelle 20 astetta. Kylmintä Saarenmaalla on tammi-helmikuussa, jolloin pakkasta on keskimäärin kuusi astetta.

Kevät tulee Viroon aiemmin kuin Suomeen ja Saarenmaalla saadaankin usein nauttia pitkästä keväästä. Loppukevät ja kesä ovat Saarenmaan matkailusesongin kulta-aikaa, mutta saaren kylpylöissä voi lomailla ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kylpylä- ja aktiivilomailua

Saarenmaa on tunnettu erityisesti kylpyläkohteena. Viron ensimmäinen kylpylä perustettiin 1800-luvulla juuri Kuresaareen ja nykyisin Saarenmaalla toimii lähes kymmenen kylpylää. Kylpylöiden lisäksi saarenmaalla voi harrastaa vesileikkejä saaristolaisrannoilla, jotka Saarenmaalla ovat pehmeitä ja valkohiekkaisia. Siistit rannat sopivat myös lapsiperheille.

Saarenmaa on hyvä kohde luontolomalle, sillä Saarenmaan saaristoluonto tarjoaa paljon nähtävää. Saari on hyvä kohde myös aktiivilomalle. Saarella on helppo liikkua esimerkiksi pyöräillen, meloen tai ratsastaen. Saarenmaan pohjoisrannoilla järjestetään sukelluskursseja ja saarella voi harrastaa myös kalastusta ja metsästystä.

Saarenmaa on tunnettu musiikistaan ja nimikkovalssistaan, ja saarella järjestetäänkin paljon musiikkipainotteisia tapahtumia etenkin kesäisin. Saarenmaan tunnetuimpia tapahtumia ovat Oopperapäivät. Kulttuuria Saarenmaalta löytyy etenkin Kuresaaresta. Kaupungista löytyvät saaren parhaat ostos- ja illanviettomahdollisuudet. Saarenmaa on turvallinen ja suomalaisittain edullinen matkakohde.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAARENMAALLA

Tallinnan kautta perille

Saarenmaalle matkustetaan Suomesta yleensä Tallinnan kautta. Suomesta on hyvät laiva- ja lentoyhteydet Tallinnaan, mistä matka Saarenmaalle jatkuu bussilla ja lautalla. Tallinnasta on suora bussiyhteys Kuresaareen useita kertoja päivässä. Linja-automatka Tallinnan ja Kuresaaren välillä kestää noin viisi tuntia. Saarenmaalle pääsee bussilla myös Tartosta ja Pärnusta. Saarenmaalle voi suunnistaa myös omalla autolla.

Sekä bussilla että omalla autolla matkustavat nousevat lautalle noin 140 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsevassa Virtsun satamassa, mistä on lauttayhteys Muhun saarelle Kuivatsun satamaan. Lauttamatka kestää noin puoli tuntia ja lautta kulkee kesäisin kerran tunnissa. Omalla autolla liikkuva voi varata lauttapaikan etukäteen esimerkiksi paikallisten matkatoimistojen kautta tai suoraan satamasta. Kuivatsusta matka jatkuu neljän kilometrin mittaista pengertietä pitkin kohti Saarenmaata.

Lautta-aikataulut: Laeva kompanii

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saarenmaalle pääsee myös lentäen. Kuressaareen on lentoyhteys Tallinnasta ja Tukholmasta, minkä lisäksi myös esimerkiksi MatkaVekka tarjoaa lentoja Suomesta Saarenmaalle. Lentojen hinnat ovat noin 500–600 euroa. Saarenmaan lentokenttä sijaitsee kolmen kilometrin päässä Kuressaaren keskustasta.

Monet suomalaiset matkatoimistot tarjoavat hotelli- ja kylpylämatkoja Saarenmaalle. Saarenmaa kuuluu esimerkiksi Tallink Siljan, Matka-Vekan ja Matkapoikien valmismatkoihin. Valmismatkat ovat yleensä laiva-bussimatkoja.

Hotellit ja majoitus

Saarenmaalla on monimuotoisia majoitusvaihtoehtoja. Hotellien lisäksi Saarenmaalla on tarjolla muun muassa vierasmajoja, kotimajoitusta, lomataloja ja leirintäalueita. Saarenmaalla on myös paljon kylpylähotelleja.

Suurin osa hotelleista ja muista majapaikoista sijaitsevat Saarenmaan pääkaupungissa Kuressaaressa.

Hotelliyö Saarenmaalla maksaa halutusta tasosta riippuen noin 30–100 euroa. Esimerkiksi vierasmajoissa ja leirintäalueella asuminen on Saarenmaalla edullista. Yö vierasmajassa tai leirintäalueella maksaa noin 15 euroa.

Liikkuminen helppoa pyörällä ja autolla

Saarenmaalla on helppo liikkua omaa lihasvoimaa käyttäen. Kävely ja pyöräily ovat oiva keino tutustua esimerkiksi Kuresaareen ja kaupungin ympäristöön. Pyörällä voi liikkua myös pitempiä matkoja hyväkuntoisia teitä myöten. Viron tasaisessa maastossa pyöräily on kevyttä ja pyöriä vuokrataan paikanpäällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omatoimilomailijat vuokraavat Kuresaaresta auton tai saapuvat Saarenmaalle omalla autolla. Saarenmaan ja Viron tiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne on suomalaisittain kotoisan tuntuista.

Autovuokraamojen ohella myös taksifirmat löytyvät Kuresaaresta. Taksimatkan hinta on hyvä sopia etukäteen.

SAARENMAAN NÄHTÄVYYDET

Saarenmaan ainoa kaupunki Kuressaari

Saarenmaan ainoa kaupunki, Kuressaari, on saariston matkailun keskipiste. Kuressaaressa sijaitsevat esimerkiksi kylpylät ja hotellit, sekä monet nähtävyydet.

Kuressaaren ja samalla koko Saarenmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä on Kuressaaren vanha kaupunki, jonka kadut ja aukiot ovat 1600-luvulta. Muita Kuresaaren nähtävyyksiä ovat vuosisatoja vanha piispanlinna, Pyhän Nikolain kirkko, Kuressaaren suursilta ja nykyisin kahvilana toimiva yli 100-vuotias Veski-tuulimylly.

Pangan rantatörmä

Saarenmaata ympäröivät lukuisat vaikuttavan näköisen rantatörmät. Korkein Saarenmaan pengermistä löytyy Pangna kylän tuntumassa Saarenmaan pohjoisrannikolla.

Niemen kyljessä sijaitseva Pangan rantatörmä on parhaimmillaan jopa yli 20 metriä korkea pengermä ja yksi Saarenmaan tunnetuimmista luontonähtävyyksistä.

Tuulimyllyt ovat alueen maamerkkejä

Saarenmaa on tunnettu tuulimyllyistään, vaikka niitä ei enää ole jäljellä kovinkaan monta. Jalkamyllyä voi jopa pitää Saarenmaan symbolina, mutta saarelta löytyy myös hollantilaistyylisiä tuulenpyörittäjiä.

Kuuluisimpia Saarenmaan tuulimyllyistä ovat Anglan tuulimyllyt. Leisin maantien varrella sijaitsevalta Anglan myllymäeltä löytyy Saarenmaan komein myllynäkymä: viisi tuulimyllyä tuulisella rinteellä.

Kunnostetun myllyn työskentelyä voi nykyisin seurata esimerkiksi Mihklin kotiseutumuseossa Vikin kylässä.

SAARENMAAN PARHAAT

Saarenmaan parhaat aktiviteetit

  1. Pyöräily
  2. Ratsastus
  3. Valssaaminen
  4. Melonta
  5. Sukeltaminen

Saaremaa.ee: Saarenmaan kotisivut
Visit Saaremaa: Saarenmaan matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Visit Estonia/Lembit Michelson, Toomas Tuul, Jarek Jõepera