Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Iso-Britannia

Iso-Britannia on mielenkiintoinen saarikohde

Kirjoittajan oletuskuva
Heikki Siljamäki Päivitetty: 15.12.2021
Maan pääkaupunki Lontoo on useimmille matkailijoille tuttu, mutta Isosta-Britanniasta löytyy runsaasti muita mielenkiintoisia matkakohteita.

Pohjanmeren rannalla Ranskan pohjoispuolella sijaitseva Iso-Britannia eli viralliselta nimeltään Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta koostuu Englannista, Skotlannista, Walesista ja Pohjois-Irlannista. Yhdistyneen kuningaskunnan suurin alue Englanti sijaitsee Iso-Britannian saaren eteläosassa. Wales on saaren läntisin osa, pohjoisin on puolestaan Skotlanti. Näiden lisäksi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluu vielä Pohjois-Irlanti.

Iso-Britannia on monipuolinen matkakohde, joka sopii mainiosti niin kaupunki- kuin aktiivilomankin kohteeksi. Kiehtovat suurkaupungit, upea luonto, mielenkiintoiset kylät ja näyttävät rantakohteet tarjoavat matkailijalle loputtomasti tekemistä. Iso-Britannia sopii maisemiensa ja kohteidensa puolesta myös loistavasti automatkan kohteeksi – jos vasemmanpuoleinen liikenne ei hirvitä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat paitsi pääkaupunki Lontoo myös Skotlannin mielenkiintoiset kaupungit Glasgow ja Edinburgh. Myös esimerkiksi Etelä-Englannissa sijaitseva Stonehenge on suosittu ja kiinnostava kohde.

Lontoo, Iso-BritanniaLontoo, Iso-Britannia
Isossa-Britanniassa ei voi käydä hyppäämättä kaksikerroksisen bussin kyytiin.

Hyvä matkakohde läpi vuoden

Iso-Britannia on loistava matkakohde kuukaudesta riippumatta, sillä maassa on vuodenajasta riippumatta varustauduttava aina samankaltaiseen säähän: lämpötila on noin kymmenen astetta ja vesisateen uhka realistinen. Molempien ääripäiden poikkeuksiakin on, sillä Isossa-Britanniassa voidaan nauttia kesäisin korkeistakin hellelukemista, kun taas talvisin lumi ja pakkaset voivat yllättää kohteessa.

Lämpimintä on heinä–elokuussa, jolloin keskilämpötila on hieman 20 asteen alapuolella. Silloin on todennäköisintä päästä nautiskelemaan helteestä eteläisessä Isossa-Britanniassa. Skotlannissa ilmasto on huomattavasti hyisempi.

Paras aika matkustaa Isoon-Britanniaan on keväällä tai syksyllä, jolloin lämpötilat ovat vielä melko mukavat mutta matkailijoita ei ole yhtä paljon kuin keskikesällä. Lontoo on kuitenkin mainio matkakohde myös talvella, jolloin komeat jouluvalot ja niiden tuoma tunnelma valtaavat koko kaupungin.

Monipuolinen loma Isossa-Britanniassa

Isoon-Britanniaan matkustetaan tyypillisimmin kaupunkilomalle Lontooseen, mutta maassa on myös paljon muuta nähtävää. Muita mielenkiintoisia kaupunkikohteita ovat myös esimerkiksi Brighton, Oxford, Manchester, Liverpool, Edinburgh ja Glasgow.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Automatkailijat viihtyvät Isossa-Britanniassa mainiosti, sillä potentiaalisia reittivaihtoehtoja on runsaasti ympäri maata. Mielenkiintoisten kohteiden loppumaton virta voi tehdä reitin valinnasta hankalaa, mutta esimerkiksi automatka Englannista Skotlantiin tarjoaa mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Ainoa haaste suomalaiselle autoilijalle on Ison-Britannian vasemmanpuoleinen liikenne, mutta kokenut kuski tottuu siihenkin alta aikayksikön.

Isossa-Britanniassa voi viettää myös rentoa rantalomaa, sillä saarivaltiolla on runsaasti rantaviivaa. Vaikka maa ei olekaan tunnettu paahtavista helteistään, on kesäisin mahdollista nauttia lämpimästä auringosta. Etelän suositut rantakaupungit Brighton ja Bournemouth ovat hyviä vaihtoehtoja Ison-Britannian rantalomalle, maan saarikohteita unohtamatta.

Kohtelias brittikulttuuri

Iso-Britannia on suomalaiselle helppo matkakohde, sillä paikallinen kulttuuri on hyvin samankaltainen kuin Suomessa. Mitään suuria kulttuurieroja ei ole, mutta matkailija huomaa nopeasti eroja kohteliaisuuteen liittyvissä tavoissa: esimerkiksi ovien avaaminen muille on hyvin yleinen tapa, jota ei voi olla huomaamatta.

Isossa-Britanniassa puhutaan englantia, ja matkailija pärjääkin koulussa saadulla kielitaidolla kohteessa mainiosti. Esimerkiksi Lontoossa törmää moniin kaupunkiin muuttaneihin jotka eivät puhu täydellistä englantia, eikä suomalaisen kannata hävetä omasta mielestä puutteellista kielitaitoa kommunikoidessaan paikallisten kanssa.

Yhdistyneen kuningaskunnan eri osissa saatetaan puhua englantia hyvinkin erilaisilla murteilla, mistä syystä matkailijalla voi olla pieniä vaikeuksia saada selvää paikallisten puheesta. Esimerkiksi Skotlanti on hyvin tunnettu erikoisesta aksentistaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ISOSSA-BRITANNIASSA

Flickr / Daniel GillaspiaStonehenge, Iso-Britannia
Englannissa sijaitseva Stonehenge on koko Ison-Britannian kiehtovimpia kohteita.

Hyvät lentoyhteydet

Suomesta pääsee suoralla lennolla useita kertoja päivässä Lontooseen, jonne yhteyksiä tarjoavat Finnair, British Airways ja Norwegian. Lentojen hinnat saattavat vaihdella runsaasti, ja halvimmillaan Ison-Britannian pääkaupunkiin voi saada edestakaiset lennot alle sadalla eurolla.

Lentoaika Helsingistä Lontooseen on noin kolme tuntia, joten kaupungissa voi piipahtaa vaikkapa vain päiväseltään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lontooseen matkustavan kannattaa olla tarkkana lentokenttien kanssa, sillä kansainvälisiä lentoja operoidaan kaupungin liepeiltä kolmesta eri kohteesta. Heathrow on yksi maailman suurimmista lentokentistä ja sitä käyttävät useimmat lentoyhtiöt. Se sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Lontoon keskustasta. Lontoon toiseksi suurin lentoasema on Norwegianin käytössä oleva, noin 40 kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva Gatwick. Jopa 60 kilometrin päässä Lontoon ytimestä sijaitseva Gatwickin lentoasema on esimerkiksi Ryanairin käytössä.

Vaihtelevaa asumista

Majoituksen taso Isossa-Britanniassa vaihtelee huomattavasti. Monissa kohteissa tarjolla on laadukkaita luksushotelleja, joiden vastineeksi löytyy hyvinkin vaatimattomia kopperoita.

Etenkin pääkaupunki Lontoo on tunnettu yöpymisen huonosta hinta-laatusuhteesta. Aivan ydinkeskustassa majoituspaikkojen hinnat ovat korkeita ja huoneet ovat usein hyvin pieniä. Huokeata hotellia havittelevan kannattaakin suosiolla yöpyä hieman kauempana keskustasta.

Hotelliketjujen lisäksi matkailijan kannattaa katsastaa myös bed and breakfast -majoitusvaihtoehdot. Pienissä perheyrityksissä palvelu on yleensä ystävällistä ja majapaikan voi saada suuria hotelleja edullisemmin. Myös kotimajoitusmahdollisuudet ja hostellit ovat Lontoossa hyvin yleisiä.

Liikkuminen Isossa-Britanniassa

Pidempien matkojen taittaminen saaren sisällä onnistuu lentäen. Esimerkiksi halpalentoyhtiöt Easyjet ja Ryanair liikennöivät useita maan sisäisiä reittejä. Myös junalla tai bussilla kaupungista toiseen kulkeminen käy helposti ja edullisesti.

Kaupungeissa julkiset kulkupelit toimivat yleisesti varsin hyvin. Esimerkiksi Lontoossa metroverkosto on erittäin kattava. Matkailijan kannattaa kuitenkin välttää ruuhka-aikoja, jolloin vaunut ovat tupaten täynnä. Suhteellisen vanhan kaluston takia on syytä varautua myös ajoittaisiin myöhästelyihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lontoon-vierailun yhteydessä matkailijan kannattaa kokeilla myös julkisen liikenteen lippulaivaa double-deckeriä eli kaksikerroksista bussia. Myös polkupyöräily on suosittua Lontoossa, ja kaupungissa onkin helppo päästä käsiksi vuokrapyöriin, joita on ympäri Lontoota.

ISON-BRITANNIAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Useimmat Isossa-Brtianniassa vierailevat matkailijat ovat käyneet Lontoossa.

Lontoossa on kaikkea

Ison-Britannian pääkaupunkina jo liki tuhat vuotta toiminut Lontoo kuuluu kaupunkikohteiden aateliin. Noin 7,5 miljoonan asukkaan suurkaupungissa tekemistä ja näkemistä on lähestulkoon rajattomasti. Lontoosta löytyy tukku maailman tunnetuimpia nähtävyyksiä. Liikkeelle on hyvä lähteä vaikkapa toisiaan lähellä sijaitsevista Big Benistä, Buckinghamin palatsista ja Towerin linnasta.

Vuonna 1999 avattu London Eye on 135 metriin nouseva maailmanpyörä Thames-joen rannalla. Korkeuksista avautuva näkymä on kertakaikkisen uskomaton. Jonottamista välttääkseen maailmanpyörään kannattaa nousta illan hämärtyessä, jolloin auringonlaskussa kylpevä Lontoo näyttäytyy parhaimmillaan.

Lontoon museotarjonta on maailmankuulu ja valikoimaa riittää runsaasti. Näkemisen arvoisia ovat ainakin British Museumin muumiot ja luonnontieteellisen museon dinosaurusfossiilit.

Shoppailijalle Lontoo on paratiisi. Harrodsin tavaratalo on nähtävyys jo itsessään, Oxford Streetiltä löytyy lukematon määrä liikkeitä ja Bond Streetillä tarjolla on kuuluisimpien muotitalojen helmiä. Markkinoilla kannattaa puolestaan vierailla ainakin Notting Hillin kuuluisalla Portobello Roadilla.

Moderni Manchester

Pohjois-Englannissa sijaitsevaa Manchesteria pidetään ensimmäisenä modernina kaupunkina. Puuvillateollisuuden pääkaupungista on kasvanut Ison-Britannian toiseksi suurin metropoli, jonka arkkitehtuurissa yhdistyvät uusi ja vanha.

Puuvillan lisäksi Manchester on tullut tunnetuksi musiikista. Muun muassa Take Thatin ja Oasiksen tarinat ovat saaneet alkunsa kaupungin klubeilta. Opiskelijat pitävät Manchesterin yöelämän edelleenkin virkeänä.

Kaupunki on myös Manchester United -jalkapalloseuran koti. Englannin menestyksekkäimmän seuran reilut 75 000 henkeä vetävällä kotistadionilla, Old Traffordilla, pääsee ihailemaan laatujalkapallon lisäksi seuran historiaa.

Historiallinen Edinburgh

Skotlannin pääkaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Edinburgh jakautuu keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin sekä uuteen kaupunkiin, jotka erottaa toisistaan kaupungin keskeltä jakava puistovyöhyke.

Edinburghin kiistatta suosituin nähtävyys on Edinburghin linna, joka sijaitsee vanhassakaupungissa sammuneen tulivuoren huipulla. Liki tuhatvuotinen linna on itsessään mielenkiintoinen kohde ja sieltä avautuva maisema on satumainen.

Edinburgh on oivallinen kohde myös golfin ystäville. Kaupungin ympäristöstä löytyy useita laadukkaita viheriöitä.

Rantalomalle Brightoniin

Vain tunnin junamatkan päässä Lontoosta sijaitseva Brightonissa kaunis ranta yhdistyy viihtyisään kaupunkiin. Rannan itäosassa sijaitsevan liikuntapuiston aktiviteetit rantalentopallosta ultimateen viihdyttävät aktiivisempaakin matkailijaa.

Valtavalla laiturilla sijaitseva Brighton Pier on täyden palvelun viihtymiskeskus aivan rannan tuntumassa. Lapsille riittää puuhasteltavaa pelihallien ja liukumäkien parissa, kun taas varttuneempi matkailija viihtyy varmasti ravintoloissa ja baareissa.

Myös Brightonin tunnelmalliset ostoskadut vetävät puoleensa, sillä värikkäiltä kaduilta löytyvät paitsi brittiläisten ketjuliikkeiden putiikit myös toinen toistaan viehättävämpiä pikkuliikkeitä. Ostosmatka Brightonissa onkin Ison-Britannian parhaita shoppailukokemuksia.

Upean arkkitehtuurin Glasgow

Skotlannin suurin kaupunki Glasgow sijaitsee Clyde-joen varrella. Kaupunki on palkittu aikanaan Ison-Britannian arkkitehtuurin sekä muotoilun parhaana ja siellä onkin kulttuurista kiinnostuneelle paljon nähtävää.

Kaupungissa on runsaasti museoita, teattereita ja festivaaleja. Mainitsemisen arvoinen arkkitehtoninen kohde on goottilainen St. Mungon katedraali, jonka yhteydessä toimii myös museo.

Eritasoisia ravintoloita ja majoitusvaihtoehtoja Glasgowista löytyy runsaasti. Shoppailumahdollisuudet ovat hyvät ja kaupungilla on jokaiselle matkaajalle jotain annettavaa. Matkailijan kannattaa varautua siihen, ettei paikallisten puheesta saa vahvan aksentin vuoksi selvää.

Aktiivisen lomailijan Cornwall

Lounais-Englannissa sijaitsee aktiivilomailijan unelmakohde, Cornwallin kreivikunta. Tiheät metsät ja laakeat nummet tarjoavat erinomaisia retkeilymahdollisuuksia niistä kiinnostuneille. Uimarannoilla voi kesäaikaan pulahtaa Atlantin Valtamereen tai harjoitella surffaamista. Cornwall on suosittu matkustuskohde myös brittien keskuudessa.

Kulttuuria ja historiaa Cornwall tarjoaa myös mukavissa määrin: kreivikunnan historiallisissa linnoissa ja muissa rakennuksissa riittää nähtävää. Shoppailijankaan ei tarvitse huolestua, sillä Cornwallissa on myös hyvät ostosmahdollisuudet.

Lue myös: Devon ja Cornwall ovat Englannin helmet aktiivilomailijalle

Historiallisten linnojen Wales

Walesin niemimaa sijaitsee Ison-Britannian länsiosassa. Se tarjoaa vierailijalleen paljon nähtävää ja koettavaa, esimerkiksi Walesin suurimman linnan, Coerphillyn, joka sijaitsee eteläisessä Walesissa.

Aktiivilomailija voi kokeilla Walesissa vuorikiipeilyä, golfia tai vaikka ratsastamista. Reippailun lisäksi Walesissa voi rentoutua ravintoloissa tai rannoilla, jos sää sallii. Hurjapäät voivat suunnata upeisiin luoliin opastetuille retkille, joita maan alta löytyy.

ISON-BRITANNIAN PARHAAT

ShutterstockIson-Britannian kauneimmat rannat
Ison-Britannian rannat yllättävät kauneudellaan.

Mahtavimmat stadionit

 1. Wembley – Täysin uusittu, Euroopan toiseksi suurin jalkapallopyhättö Lontoossa
 2. Old Trafford – Manchesterin ”unelmien teatteri”
 3. Anfield – Yli satavuotias stadion Liverpoolissa
 4. Ibrox Stadium – Glasgow’n jalkapalloseuran 50 000 katsojaa vetävä stadion
 5. Stamford Bridge – Lontoolaisen Chelsean tunnelmallinen kotikenttä

Kiinnostavimmat kaupunkikohteet

 1. Lontoo
 2. Manchester
 3. Edinburgh
 4. Birmingham
 5. Glasgow

Tunnetuimmat shoppailupaikat

 1. Harrod’s, Lontoo
 2. Oxford Street, Lontoo
 3. Buchanan Galleries, Glasgow
 4. Clifton Village, Bristol
 5. King Street, Manchester

Lisätietoa

Ison-Britannian matkailutoimisto

Teksti: Kalle Jokinen, Sara Laakkonen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näihin upeisiin paikkoihin pääset helposti Lontoosta – 10 kiinnostavaa päiväretkeä

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja