Hyppää sisältöön

Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina – kävitkö jo täällä?

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 16.06.2024
Salamaniskujen ja tulipalojen koettelema Olevisten kirkontorni on tuttu näky Tallinnan vanhassakaupungissa.

Tallinnan kirkontorni oli aikoinaan ennätyskorkea

Yksi Tallinnan tunnetuimmista rakennuksista on vanhassakaupungissa sijaitseva Olevisten kirkko, mikä on myös yksi kaupungin suosituimpia näköalapaikkoja. Hulppealla tornilla varustetusta Olevistesta saatetaan puhua myös Pyhän Olavin kirkkona.

Nykyään Olevisten tornin korkeus on noin 124 metriä, mutta alun perin se oli huomattavasti korkeampi – ainakin 159 metriä korkea. Vuosisatojen aikana epäonnista tornia ovat koetelleet salamaniskut ja tulipalot. Ensimmäiset maininnat kirkosta ovat jo 1200-luvun loppupuolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirkon nimeämisestä on monia uskomuksia, joista yksi liittyy kummitustarinaan. Virallisesti Oleviste on kuitenkin nimetty Norjan kuningas Olavin mukaan.

Nyt tuntuu hassulta ajatella, että 1500- ja 1600-lukujen taitteessa Olevisten kirkontorni oli Tallinnan matkailutoimiston mukaan koko maailman korkein rakennus. Tänä päivänä se ei yllä edes Tallinnan korkeimmaksi – se kunnia kuuluu 175-metriselle Teletornille. Vanhassakaupungissa Oleviste kurkottaa kuitenkin edelleen korkeimmalle.

Tornin näköalatasanne on avoinna kävijöille huhtikuusta lokakuun loppuun pientä pääsymaksua vastaan. Huipulle johtavat kapeat portaat, joissa on yli 250 askelmaa.

Tornin vaihtoehtoiseen historiaan liittyy kummitustarina

Tallinnan virallinen matkailutoimisto Visit Tallinn paljastaa torniin liittyvän karmivan legendan, jonka voit vaikka kertoa matkaseurueellesi seuraavalla Tallinnan-reissulla.

Tapahtumat sijoittuvat 1500-luvulle aikaan, jolloin torni kaipasi kipeästi kunnostusta. Työ ei ollut houkutteleva, sillä jo seitsemän henkilöä oli menehtynyt tornia urakoidessaan, ja rakennusta pidettiin kirottuna. Asiaa ei auttanut se, että Tallinnan kaupungin rahatkin olivat hupenemassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tarinan mukaan jostain ilmestyi mies nimeltä Olav, joka lupasi saattaa työt loppuun. Vastineeksi mies halusi tuhat kimpaletta kultaa, mikä muodosti siinä vaiheessa kaikki jäljellä olevat varat. Muitakaan ehdokkaita ei kuitenkaan ollut enää jäljellä.

Olav rakensi lupaustensa mukaisesti tornin juuri niin korkeaksi, kuin se oli haluttukin. Lopulta jäljellä oli enää kultaisen kukkokoristeen kiinnittäminen tornin huipulle. Väkijoukot kerääntyivät seuraamaan työn valmistumista, mutta viimeisen naulan lyötyään Olav liukastui ja putosi kuolemaan.

Kuten kunnon kummitustarinaan kuuluu, väitetään, että Olavin suusta luikerteli käärme ja rupisammakko tämän pudottua väkijoukon keskelle. Paholaisen työnä pidetyn tapauksen uskottiin tuoneen kirkolle epäonnea vielä pitkään: miksi salama olisi muuten iskenyt toistuvasti samaan rakennukseen?

Jos haluat tutustua astetta realistisempiin kauhutarinoihin Tallinnassa, voit vierailla osoitteessa Pagari 1 lähellä Olevisten kirkkoa. Täällä toimi aikoinaan KGB:n tutkintavankila.

Lue myös: Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kaamea kummitustarina

Lähde: Visit Tallinn, BBC, Visit Tallinn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Piritan ranta Tallinnassa

Mihin uimaan Tallinnassa? Pirita on kaupungin suosituin ranta – pääset sinne helposti

Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila

Joko tunnet Tallinnan vanhimman kahvilan? Kuuluisinta herkkua myytiin aikoinaan lääkkeenä

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja