Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Pisa on pieni kaupunki täynnä nähtävyyksiä

Elina Venttola Päivitetty: 18.04.2019
Italian Toscanassa sijaitseva Pisa on kaltevan torninsa ansiosta maan tunnetuimpia kaupunkeja.

Kompaktissa kaupungissa riittää nähtävää

Pisa on erittäin hyvä kohde jokaiselle, joka viihtyy nähtävyyksiä täynnä olevissa kaupungeissa. Moni saapuu Pisaan varta vasten kaltevan tornin vuoksi ja sen jälkeen poistuu kaupungista. Pidempiaikainenkin vierailu Pisassa voi tarjota matkailijalle mielenkiintoisia löytöjä.

Pisassa ehtii kuitenkin näkemään merkittävimmät nähtävyydet jo pienessä ajassa. Pisa soveltuu erinomaisesti kohteeksi pidemmällekin reissulle erityisesti silloin, kun on tarkoitus tutustua myös muihin lähialueen kyliin ja nähtävyyksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pisa soveltuu hyvin päiväretkikohteeksi esimerkiksi Firenzestä käsin. Junayhteydet muiden Italian merkittävimpien kaupunkien välillä ovat hyvät. Pisa sijaitsee 2 – 4 tunnin päässä Veronasta, Venetsiasta ja Roomasta.

Rauhallinen ja pienikokoinen Pisa on erikoisten rakennustensa puolesta jännittävä paikka myös lapsille.

Flickr / Andy HayPisan tornista voi ihailla Pisaa koko komeudessaan.
Kaltevasta tornista avautuu upeat näkymät kaupungin ylle.

Ympärivuotinen matkakohde

Italian ilmasto on talvellakin melko miellyttävä, joten matkan ajankohdaksi soveltuu mikä vuodenaika hyvänsä. Mikäli kuitenkin haluaa välttää sateet, on syytä olla liikkeellä kesäkuukausina.

Miellyttävimmät ilmat ovat huhti-toukokuussa ja loka-marraskuussa. Kesäkuukaudet ovat kuumia ja turisteja on liikkeellä runsaasti. Päivälämpötila nousee kesällä usein 35 asteeseen. Pisassa on normaalisti talvikuukausinakin kohtuulliset 12 – 15 astetta lämmintä.

Nähtävyyksien pitkät jonot välttääkseen Pisassa kannattaakin vierailla hiljaisen sesongin aikaan. Erityisesti jos haluaa saada kaupungista mahdollisimman paljon irti lyhyessä ajassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nähtävyyksien lisäksi myös rentoa joutenoloa

Pisa tarjoaa ennen kaikkea tekemistä lukuisien museoidensa, temppeleidensä ja muiden rakennusnähtävyyksiensä parissa. Kesällä Pisassa vieraileva voi yhtistää kaupunkilomaansa myös rantaloman. Toscanan alueen uimarannat ovat lähimmillään vain noin 15 minuutin matkan päässä kaupungin keskustasta.

Museoiden ja kulttuurin lisäksi Pisan lomaan voi sisällyttää myös kylpyläloman. Alue on pitkään ollut tunnettu kuumista lähteistään.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PISASSA

Flickr / Riccardo NobileSkootterit ovat Italiassa suosittuja menopelejä.
Italialaista tunnelmaa aistii parhaiten kaupungin kaduilla.

Suoralla lennolla viikonloppulomalle

Suomesta on kausittaisia suoria lentoja Pisaan Finnairin liikennöimänä. Pisan lentoasema sijaitsee vain neljän kilometrin päässä kaupungista. Lentoaika Helsingistä on noin kolme tuntia. Kokonsa ja läheisen sijaintinsa puolesta Pisa soveltuu hyvin vaikka viikonloppukohteeksi. Lentojen hinnat ovat tyypillisesti noin 300 euroa.

Kesäsesongin ulkopuolellakin Pisaan matkustaminen on mahdollista välilaskuillisilla lennoilla. Tällöin matka-aika saattaa kuitenkin helposti venähtää kohtuuttoman pitkäksi. Lisäksi lentojen hintahaarukka saattaa olla suurikin.

Majoitusta eri hintaluokissa

Pisa on merkittävä turistikohde, joten kaupungissa on myös laaja valikoima majoittumismahdollisuuksia. Hotellitarjonta on laaja eri tasovaatimuksiin. Pisassa on helppo lomailla pienelläkin budjetilla, sillä kaupungista löytyy myös edullisia hostelleja.

Pisa tutuksi kävellen tai pyörällä

Parhaiten Pisasta saa irti kun liikkuu jalan tai pyörällä. Kaupunki on kompaktin kokoinen ja merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat melko lähekkäin toisiaan.

Lähialueen kaupungit on saavutettavissa junayhteyksin tai vuokra-autolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Shoppailua italialaisittain

Italia on tunnettu erinomaisista ostosmahdollisuuksistaan, ja onkin monen muodinystävän suosikkikohde. Pisasta löytyy muun Italian tapaan kauden muotivaatteita, mutta myös ajattomia ja laadukkaita nahkatuotteita. Matkalla kannattaakin varata aikaa paikallisten nahkaliikkeiden tarkastamiseen, voit löytää uuden nahkatakin, kengät tai laukun erittäin kohtuulliseen hintaan.

Corso Italia ja Borgo Stretto -kävelykaduilta löytyy lukuisia kauppoja ja viikonloppuisin myös markkinakojuja. Myös Piazza dei Cavalieri -aukiolta löytyy aitoa markkinatunnelmaa ja lukuisia pieniä kojuja, joilta voi tehdä monenlaisia löytöjä.

PISAN NÄHTÄVYYDET

Flickr / bvi4092Pisan katedraali sijaitsee Ihmeiden aukiolla.
Pisan katedraali on vaikuttava näky myös sisäpuolelta.

Ihmeiden aukio

Ihmeiden aukio tunnetaan ennen kaikkea kaltevasta kellotornisaan. Torniin päästetään kerralla maksimissaan 40 ihmistä. Tornin huipulla vierailu on erittäin suosittua joten hanki pääsylippu etukäteen. Näin vältät jopa tuntikausien jonottamisen.

Kaltevan torinin lisäksi aukiolla on kolme muuta maailmankuulua marmorinvakeaa monumenttia: tuomiokirkko, kastekappeli ja pyhä hautausmaa.

Roomalaisen kylpylän rauniot

Noin 400 metrin päässä Ihmeiden aukiosta kohoavat muinaisen Terme di Neronen rauniot. Kylpylän jäännökset ovat ensimmäiseltä vuosisadalta. Se on Pisan ainoa Rooman valtakunnan ajoilta säilynyt monumentti.

Ritariaukio

Piazza dei Cavalieri oli keskiajalla Pisan poliittinen keskus. Aukiota reunustaa joukko keskiaikaisia palatseja. Eräs niistä on Scuola Normale Superiore, jota sanotaan maailman kauneimmaksi yliopistorakennukseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aukiolla on myös pyhän Tapanin kirkko sekä kaksi holvikaarella toisiinsa yhdistettyä keskiaikaista tornia.

Käy italialaisessa kirkossa

Italian kirkot ovat sisältä järjestään vaikuttavia näkyjä. Ne ovat taiteellisia kokonaisuuksia, joiden rinnalla kotimaiset kirkot vaikuttavat vaatimattomilta. Jopa pienimmät kirkot on usein tyylitelty yksityiskohtaisen kauniiksi. Italian reissulla kirkossa piipahtamista voikin suositella myös niille, joita kirkot eivät muutoin juuri kiinnosta.

Kirkkoihin on pääsääntöisesti vapaa pääsy vaihtelevien kellonaikojen puitteissa. Pukeutumisen suhteen katolilaisessa Italiassa ollaan Suomea tiukempia. Kirkkoon mentäessä on siis syytä olla shortseja ja toppia pidempää vaatetta päällä.

PISAN PARHAAT

Flickr / Andy HayIhmeiden aukio on Pisan suosituin turistikohde.
Ihmeiden aukio on rauhallisempi ilta-aikaan.

Koe ainakin nämä

1. Ihaile kaupunkia Kaltevasta tornista
2. Rentoudu kylpylässä
3. Vieraile markkinoilla
4. Hiljenny italialaisessa kirkossa

Lisätietoa

Lisätietoa Pisan alueen turismista

Teksti: Sami Nurmi
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Andy Hay, Flickr / Riccardo Nobile, Flickr / bvi4092, Flickr / Andy Hay