Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Ateena

Shutterstock
Ateena

Ateenassa historia on läsnä kaikkialla

Länsimaisen kulttuurin kotina tunnetussa Ateenassa historialliset rauniot ja näyttävät pylväät ovat arkipäivää.
Päivitetty: 16.03.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Länsimaisen sivistyksen, kulttuurin, demokratian ja eurooppalaisen kaupungin syntymäpaikka Ateena ei hurmaa kauneudellaan, mutta kaupungin historiallinen merkitys tekee siitä kiistatta yhden Euroopan tärkeimmistä matkailukohteista.

Kreikan pääkaupunki sijaitsee mantereella Attikan niemimaalla ja sitä ympäröivät useat vuoret ja kukkulat. Kaupungissa on vajaa miljoona asukasta ja sen metropolialueella useita miljoonia.

Ateena on historiallinen kaupunkilomakohde, joka sopii erityisesti kulttuurin ystävälle. Kaupunki on myös erinomainen lähtökohde Kreikan saarihyppelylle, joten Ateenassa vierailee monenlaisia matkailijoita.

Ateenan tunnetuin nähtävyys on historiallinen Akropolis-kukkula, jossa voi nähdä muun muassa Parthenonin ja Athene Niken temppelin. Muita suosittuja kohteita ovat antiikin ajan keskustori Agora sekä kiinnostava Plakan alue. Myös Syntagma-aukio ja Kreikan kansallispuutarha ovat suosittuja paikkoja.

ShutterstockAteena, Kreikka
Ateena on tunnelmallinen ja historiallinen kaupunkilomakohde.

Matkusta Ateenaan keväällä tai syksyllä

Ateena on kuuma kesäkohde, ja keskikesällä sää voi olla tukahduttavan kuuma lämpötilan kohotessa reilusti yli 30 asteeseen. Kesät ovat yleensäkin kuumia ja kuivia ja talvet leutoja sekä sateisia.

Paras ajankohta matkustaa Ateenaan on keväällä tai syksyllä, jolloin sää on useimmiten miellyttävän lämmin.

Älä missaa kaupungin tunnetuimpia elämyksiä

Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat itseoikeutetusti antiikin ajan rauniot kuten Parthenonin ja Erekhtheionin temppelit Akropoliilla, Dionysoksen teatteri sekä Agora eli muinainen tori ja poliittisen elämän keskus.

Historian ylitarjonnasta huolimatta Ateena on myös moderni ja eläväinen kaupunki, jonka yöelämä, ravintolatarjonta ja ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset. Modernin Ateenan keskus on Syntagma-aukio ja viehättävä Plakan vanhakaupunki houkuttelee illan viettoon ja ostoksiin lukuisilla ravintoloilla ja kaupoillaan.

Ateena ei välttämättä vie sydäntäsi heti ensi tapaamisella. Anna sille kuitenkin mahdollisuus, ja vähitellen se paljastaa itsestään ne kiehtovimmat puolet.

Kaupunki voi vaikuttaa ensi alkuun ruuhkaiselta ja hälyiseltä, mutta kun sen sykkeeseen pääsee sisälle voi Ateenassa alkaa myös viihtyä. Huikea arkeologisten raunioiden määrä, hyvä kreikkalainen ruoka sekä vilkas modernin suurkaupungin elämänmeno saavat nauttimaan kreikkalaisesta kaupunkilomasta.

Ateenasta löytyy nähtävää pidemmäksikin ajaksi, joten pelkkä viikonlopun pikapyrähdys saattaa tuntua turhan lyhyeltä. Lähistöllä on myös rantoja, ja satamasta lähtee päivittäin useita laivoja saaristoon. Kaupunkilomaan onkin helppo yhdistää myös lomailu jollain Kreikan kuvankauniista saarista tai piipahdus sisämaan kaupungeissa.

Ateenassa on pääosin turvallista

Matkailija pärjää Ateenan-lomalla englanniksi, sillä suurimmassa osassa ravintoloita, kauppoja ja hotelleja osataan englantia.

Ateena on pääosin turvallinen matkakohde, mutta kaupungissa on syytä olla valppaana taskuvarkauksien ja mellakoiden osalta.

Kreikan suuret mielenosoitukset keskittyvät yleensä Ateenan Syntagma-aukiolle, joten tilanteen mahdollisesti kiristyessä kannattaa seurata paikallisia tiedotusvälineitä ja välttää oleskelua aukiolla. Taskuvarkaudet ovat yleisiä erityisesti metroissa ja busseissa, missä kannattaa pitää erityishuolta arvokkaasta omaisuudesta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ATEENASSA

ShutterstockAteena, Kreikka
Kaupungin historialliset paikat sijaitsevat vain lyhyen lentomatkan päässä Helsingistä.

Suorat lennot Helsingistä

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Ateenaan, sillä Norwegian, Finnair ja Aegean Airlines tarjoavat suoria lentoja Helsingistä. Suorat lennot kestävät noin kolme ja puoli tuntia. Halvimmillaan suorat lennot Helsingin ja Ateenan välillä maksavat reilut sata euroa.

Kaupungin lentokenttä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan edullisesti sekä bussilla että metrolla.

Hyvä ja monipuolinen majoitustarjonta

Ateenassa majoittuminen onnistuu vaivatta, sillä tarjontaa on runsaasti monelle erilaiselle budjetille. Tarjolla on niin luksushotelleja kuin perustason majapaikkojakin, mutta saatavilla on myös runsaasti hostelleja.

Majoitusten hintataso on Ateenassa melko edullinen, sillä kolmen tähden hotellin keskihinta on noin 65 euroa. Majoitusta varatessa kannattaa huomioida majapaikan sijainti, sillä hotelleja on mukavasti tarjolla Ateenan keskeisimpien kohteiden läheisyydessä. Viiden tähden hotelli maksaa Ateenassa noin 150 euroa, hostellin saa halvimmillaan reilulla kymmenellä eurolla yö.

Metro kätevin joukkoliikenneväline

Ateenan joukkoliikenne koostuu metrosta, busseista ja raitiovaunuista. Julkinen liikenne on kattavaa, mutta ei välttämättä aina aikataulussa. Etenkin bussit myöhästelevät usein. Sujuvin tapa liikkua on metro, mutta myös kävellen pääsee hyvin paikasta toiseen.

Auton vuokraamista kannattaa harkita kahdesti, sillä liikenne on ruuhkaista ja liikennesääntöjä noudatetaan suurpiirteisesti. Myöskään parkkipaikan löytäminen ei ole välttämättä helppoa.

ATEENAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockAteena, Kreikka
Ikonisten nähtävyyksien lisäksi Ateenassa on tunnelmallisia kaupunginosia kuten Plaka.

Akropoliilla kohtaavat turistit ja muinaiset jumalat

Akropoliin kukkula kuuluu varmasti lähes kaikkien vierailijoiden pakollisten kohteiden listalle. Tätä antiikin ajan merkittävintä arkeologista nähtävyyttä hallitsee Parthenonin temppeli, joka on kukkulan suosituin turistinähtävyys. Toinen näkemisen arvoinen kohde on Erekhtheionin temppeli, joka on kuuluisa karyatideistaan eli naishahmoisista pylväistään.

Antiikin raunioista kannattaa katsastaa myös ainakin Dionysoksen teatteri sekä Herodes Atticuksen odeion, jossa järjestetään edelleen erilaisia musiikki- ja teatteriesityksiä. Myös agora, antiikin tärkein torialue ja politiikan keskus sekä myöhemmin rakennettu roomalainen agora ansaitsevat vierailun.

Arkeologisia nähtävyyksiä löytyy valtavasti ympäri kaupunkia , ja muinainen ja moderni sekoittuvatkin täällä iloisesti.

Ateenan museot esittelevät antiikin aarteita

Ateenan kansallinen arkeologinen museo tarjoaa huikean kokoelman muinaisia patsaita, frescoja ja muuta taidetta Kreikan historiasta. Museo on yksi maailman suurista museoista ja tärkeimpiä kreikkalaista taidetta ja historiaa esittelevistä museoista.

Antiikin ja bysantin aarteita löytyy myös muun muassa Akropoliin museosta, Agoran museosta, Benaki-museosta sekä bysanttilaisesta museosta.

Plakan ja Monastirakin kaupunginosat

Historian uumenista on mukava siirtyä lähemmäs nykyaikaa ja viehättävän Ateenan vanhaan kaupunkiin Akropoliin alla sijaitsevaan Plakaan. Kapeilla ja sokkeloisilla kaduilla viihtyvät myös monet muut turistit etenkin kesäaikaan, joten ruuhkaan on syytä varautua.

Plakassa ja Monastirakissa on runsaasti pieniä kauppoja, ravintoloita ja hotelleja. Alueelta löytyy myös paljon kauniita kirkkoja. Täältä löytyy myös paljon mahdollisuuksia perinteiseen kreikkalaiseen illanviettoon.

ATEENAN PARHAAT

ShutterstockAteena, Kreikka
Piraeuksen satamasta on erinomaiset laivayhteydet muualle Kreikkaan.

Koa nämä elämykset Ateenassa

  1. Syö souvlaki-vartaita
  2. Vieraile Syntagma-aukiolla
  3. Kiipeä Akropolis-kukkulalle
  4. Viilenny kansallispuutarhassa

Lisätietoja

Kreikan valtion matkailun Ateena-vinkit

Teksti: Suvi Huttunen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Ateena pitäs joskus nähdä. Samoin pireus ja rhodos ja kefalonia


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.