Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Sardinia hurmaa maisemillaan

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Sardinian antimista pääsee usein nauttimaan ilman ruuhkia.

Pinta-alaltaan suuri, tunnelmaltaan tiivis

Vaikka Sardinia ei välttämättä kuulu Välimeren tunnetuimpiin saariin, on se itse asiassa alueen toiseksi suurin saari heti Sisilian jälkeen.

Pääkaupungin Cagliarin lisäksi Italialle kuuluva Sardinia kätkee uumeniinsa monenlaisia maisemia aina valkeista rantahietikoista mäkisiin vuoristonäkymiin ja turkoosina liplattavaan mereen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saarella matkaileva voikin helposti rakentaa lomastaan omannäköisensä. Varmaa on kuitenkin välitön vastaanotto – etenkin, jos tiensä junailee kaikkein suosituimpien lomapaikkojen ulkopuolelle.

Sardiniassa on lukuisia upeita rantoja.

Valtteina luonto ja rannat

Sardinian suurimmiksi matkailuvalteiksi voi hyvästä syystä laskea tukun luonnonvoimien muovaamia nähtävyyksiä, joita saarelta löytyy paljon.

Sisämaan vuoristoiset maisemat avautuvat parhaiten alueella vaeltavalle matkailijalle. Myös serpentiiniteitä ajava autoilija palkitaan unohtumattomilla näkymillä alas laaksoihin.

Ylivoimaisesti suosituimpia käyntikohteita saarella ovat rannat. Oli tavoitteena löytää tyhjä hiekkaranta tai tunnetumpi ranta ylellisellä jetset-lisällä ja kuuluisilla vierailla, on Sardinia varma valinta.

Dyynien lisäksi valokuvauksellisia hiekkarantoja koristavat usein näyttävästi nousevat kalliot sekä etenkin Välimeren mittakaavassa hyvin kirkas, turkoosinsävyinen meri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aktiviteettien loputon lista

Lyhyemmälläkin lomalla kannattaa sisämaan mäkiseen maastoon pistäytyä ainakin lyhyemmälle kävelyretkelle. Vaihtoehtoisesti alle voi napata myös pyörän, mikäli ylämäet eivät pohkeita pelota.

Sardinia elää merestä, joka on vesipedon unelmaympäristö. Rannoilla voi harrastaa sekä snorklausta että täysveristä laitesukellusta. Sukeltaminen on antoisaa kirkkaassa ja lämpimässä Välimeressä.

Vauhdikkaampaa menoa kaipaavalle on tarjolla vaihtoehtoja surffauksesta purjelautailuun. Leppoisampaa meininkiä löytyy sen sijaan purjeveneen kannelta. Matkanjärjestäjien järjestämille retkille pääsee mukaan useista satamista.

Kuumat kesät, viileät talvet

Sardiniassa vallitseva välimerellinen ilmasto lienee tuttu monille suomalaisille matkailijoille.

Kesällä auringonpaahde hellii yli 150 aurinkoisella päivällä. Talvet ovat sen sijaan kosteita ja leutoja.

Vilkkain lomasesonki ajoittuu elokuun paikkeille, jolloin lämpötilatkin ovat huipussaan. Saarelle voi ja kannattaakin suunnata alkukesästä tai -syksystä, jos haluaa välttää pahimmat pullonkaulat.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SARDINIASSA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Cagliarin keskiaikainen vanhakaupunki on käymisen arvoinen kohde Sardinian suurimmassa kaupungissa.

Mutkien kautta perille

Sardiniaan ei pääse suoralla lennolla Suomesta. Vaihtoyhteydet toimivat kuitenkin varsin hyvin ja perille pääsee kohtuullisella vaivalla vaihtamalla esimerkiksi Tukholmassa tai Kööpenhaminassa. Useimpia lentoyhteyksiä lennetään vain kesäkaudella.

Muiden pohjoismaiden lisäksi suomalaiselle kätevin välipysähdyspaikka lienee Rooma, josta liikennöidään hyvin säännöllisesti Sardinian pääkaupunkiin Cagliariin. Myös Pohjois-Sardinian Olbiaan pääsee lentämään yhdellä vaihdolla Suomesta.

Lennot eivät ole aivan halvimmasta päästä: edestakaisille matkoille kertyy hintaa noin 300–500 euroa.

Halvemmallakin toki saattaa päästä, jos on valmis näkemään vaivaa. Halpalentoyhtiöistä esimerkiksi Ryanair ja Easyjet lentävät Cagliariin, mutta halvimman reitin löytäminen vaatii taktikointia.

Majoitusvalikoima on kohtuullinen

Sardinian suurimmista asutuskeskuksista löytyy matkailijalle monentasoisia yöpymispaikkoja. Pienemmän budjetin reissaaja tyytynee koruttomaan bed & breakfast -majoitukseen, kun taas isommalla rahalla saa käyttöönsä kaikilla herkuilla varustetuin hotellin.

Halvimmillaan kahden hengen huoneen vaatimattomammassa majoituspaikassa saa suunnilleen viidelläkymmenellä eurolla. Keskitasoisten hotellien hinnat lähtevät liikkeelle vajaasta sadasta eurosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkaan aikovan kannattaa myös ottaa huomioon huippusesongin aiheuttama hintapiikki. Elokuinen sesonki voi nostaa hintoja paikoittain reilustikin ja hotellien saatavuus heikkenee. Suosituimpaan loma-aikaan matkustaessa liikkeellä kannattaa siis olla ajoissa.

Autolla ympäri saaren

Sardiniassa pääsee liikkumaan sekä bussilla että junalla, sillä saaren halki kulkee rautatie. Julkisilla kulkuvälineillä liikkuvan on syytä varautua varsin verkkaiseen matkavauhtiin ja rajallisiin käyntikohteisiin. Raiteita pitkin pohjoisen Olbiasta etelän Cagliariin pääsee noin kolmessa tunnissa.

Kätevintä ja antoisinta on ottaa käyttöön vuokra-auto. Aikatauluista ja ennalta päätetyistä reiteistä vapaa liikkumismuoto mahdollistaa myös upeiden maisemien ihailemisen omaan tahtiin.

SARDINIAN NÄHTÄVYYDET

Capricciolin ranta sijaitsee tunnetulla Costa Smeraldan alueella.

Aurinkoinen Posada

Auringonpalvojalle löytyy Sardiniasta monia upeita rantoja, joilla pehmeä hiekka, sininen taivas ja turkoosi Välimeri yhdistyvät mainioksi kokonaisuudeksi.

Yksi mielenkiintoisimmista kohteista on Posada, saaren itärannikolla, Nuovon alueella sijaitseva pikkukaupunki.

Alueella sijaitsevat rannat – Orvili, Su Tiriarzu ja San Giovanni – ovat kiireetöntä rantalomaa kaipaavalle otollisia kohteita, sillä ruuhkia ei yleensä tavata edes kesäisen huippusesongin aikaan. Posadan tuuliset rannat sopivat vesiurheilusta, etenkin surffaamisesta ja purjelautailusta, kiinnostuneille.

Sukella tippukiviluoliin

Toisenlaista luonnonihmettä pääsee ihailemaan läntisessä Sardiniassa Capo Caccian niemellä.

Jo itse majakalla varustettu niemi on mieleenpainuva nähtävyys, mutta varsinainen kävijämagneetti löytyy pitkien portaiden päästä.

Nettunon tippukiviluolista erityisen kokemuksen tekee yli 600 portaan maisemareitti kielekkeellä. Toki suoraan mereen avautuvalle luolan suuaukolle pääsee myös veneellä, mutta portaat ovat selkeästi suosituin reitti Neptunuksen luolastoon.

Keskiaikaista tunnelmaa Algherossa

Sardinian saaren luoteisosassa sijaitseva Alghero on hurmaava, hieman yli 40 000 asukkaan taajama, jonka tunnelmaa määrittää yhä espanjalaisten valloittajien kädenjälki. Pieneksi Barcelonaksi kutsutussa kaupungissa tienviitatkin on käännetty katalaanin kielelle.

Vierailun arvoisen käyntikohteen Algherosta tekee sen historiallinen vanhakaupunki. Muurien ympäröimä, kapeiden kuvien ja kauniiden kirkkojen hallitsema kaupunki huokuu keskiaikaista romantiikkaa.

Costa Smeralda

Sardinian koilliskulmassa sijaitseva Costa Smeralda eli Smaragdirannikko on nimensä mukaisesti Sardinian jalokivi. Kauniinsiniset rannat ja rannoille ankkuroituneet luksusjahdit johdattavat loistokkaaseen rantaelämään. Costa Smeralda on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästään.

SARDINIAN PARHAAT

Porto Cervo on Smaragdirannikon pääkaupunki.

Parhaat nähtävyydet

  1. Nettunon tippukiviluola
  2. Algheron keskiaikainen keskusta
  3. Smaragdirannikko julkkisvieraineen
  4. Cagliarin vanhakaupunki
  5. Kirkasvetiset, valkohiekkaiset rannat ympäri Sardiniaa

Lisätietoa

Sardinian virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto