Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Chicago - pilvenpiirtäjien metropoli

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Chicagossa voit kokea pilvenpiirtäjäkeskustan lisäksi maailmankuulua blues- ja jazz -antia tai shoppailla metropolin humussa.

Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin kaupunki tarjoaa matkailijalle kaikki monipuolisen kaupunkiloman ainekset. Miljoonakaupunki Michigan-järven rannalla on entistä helpommin suomalaisten tavoitettavissa. Suora lentoyhteys Helsingistä tekee citylomalaisen matkan Chicagoon helpoksi.

CHICAGO MATKAKOHTEENA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pilvenpiirtäjiä ja hiekkarantaa

Chicago sijaitsee Michigan-järven rannalla Illinoisin osavaltion koillislaidassa. Kaupunki on tuttu lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista.

Monella tavalla Chicago onkin juuri sellainen, millaisena se viihteen kautta esittäytyy. Kadut jäävät kuiluina pilvenpiirtäjien väliin, toiset monikaistaisina autoteinä ja toiset hämyisinä kujina, joille on helppo kuvitella elokuvien gangsterit ja takaa-ajot.

Ensikertalainen kuitenkin yllättyy 2,8 miljoonan asukkaan metropolin vihreydestä. Laajat puistot tarjoavat ulkoilumahdollisuuksia vain kivenheiton päässä kiireisestä keskustasta. Michigan-järven pitkillä hiekkarannoilla tunnelma on kuin rantalomakohteessa. Pilvenpiirtäjä-skyline aurinkovarjojen rivistön takana luo erikoisen kontrastin hellepäivään.

Viikonloppukohde tai road tripin alkupiste

Chicago sopii pitkän viikonlopun citylomakohteeksi. Matka on pitkä, mutta suorat lennot Helsingistä tekevät esimerkiksi neljä-viiden päivän miniloman yllättävän helpoksi. Lento on vain pari tuntia pidempi kuin New Yorkiin.

Chicago on erinomainen aloituspaikka pidemmälle Yhdysvaltojen-kierrokselle. Legendaarisen Route 66:n lähtöpiste on kaupungissa ja moni viipyykin ennen reitille lähtöä Chicagossa muutaman päivän ennen tien päälle lähtöä samalla kaupunkiin tutustuen ja kahdeksan tunnin aikaeroon totutellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chicagon kesä on kuuma

Chicagon kesä on kuuma ja talvi viileä. Kaupungin lempinimi Windy City, tuulinen kaupunki, ei ole tyhjästä temmattu. Kesällä tuulet ovat lämpimän lempeitä, mutta talvella ne saattavat tehdä pienestä pakkasesta purevamman kuin kuvittelisi.

Oikealla varustuksella Chicago on kuitenkin ympärivuotinen matkakohde, jonka nähtävyydet ja aktiviteetit eivät ole ulkoisista olosuhteista riippuvaisia. Paras aika matkustaa on kesäkausi, jolloin kaupungissa on runsaasti erilaisia tapahtumia ja esimerkiksi jazz-festivaalit.

Chicagon hintataso on turistille kohtuullinen

Hintataso Chicagossa on suomalaiselle melko edullinen. Esimerkiksi ravintolahinnat ovat tuntuvasti Suomea matalammat ja hotellitarjonta niin laajaa, että jokainen löytää varmasti budjetilleen sopivan majapaikan. Suurin kuluerä matkassa Chicagoon ovat lennot.

Yhdysvaltojen ominaispiirteisiin kuuluu tippikulttuuri, joka tarkoittaa kaikista palveluista maksettavaa palvelumaksua. Tippi ei ole vapaaehtoinen bonus hyvästä palvelusta, vaan kaikissa tilanteissa asiaankuuluva ja osan palvelualojen palkasta muodostava noin 15-18 % suuruinen suoraan työntekijälle maksettava maksu.

Maalaisjärki tekee matkasta turvallisemman

Chicagon maine vaarallisena kaupunkina pitää osin paikkansa, mutta sen vuoksi matkaa ei kannata jättää väliin.

Kuten missä tahansa muuallakin maailmassa, valitsemalla majapaikan turvalliselta seudulta ja välttämällä pimeällä yksin liikkumista on hyvin epätodennäköistä, että turisti kohtaa rikollisuutta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHICAGOSSA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suoralla lennolla Helsingistä Chicagoon

Finnair ja American Airlines lentävät suoria yhteistyölentoja Helsingistä Chicagoon. Tarjolla on eri yhtiöiltä myös vaihdollisia lentoja esimerkiksi Lontoon kautta lentäen, mutta silloin matka-aika kasvaa vähintään muutamalla tunnilla. Suora lento kestää noin 9,5 tuntia.

Lentohinnat Helsingistä Chicagoon vaihtelevat noin 800 ja 1 200 euron välillä ajankohdan mukaan.

Chicagon O´Haren lentoasema on Yhdysvaltojen toiseksi vilkkain ja koko maailman neljänneksi vilkkain lentoasema. Lennot Suomesta saapuvat O´Harelle ja lentokentältä on liikenteestä riippuen noin 45 minuutin matka keskustaan.

Myös Chicagon toinen lentoasema Midway palvelee kansainvälistä liikennettä, joten jos lennät vaihdollisella yhteydellä, muista tarkistaa kummalle lentoasemalle olet saapumassa.

Hotellit ja majoitus Chicagossa

Chicagon messukeskus kuuluu maailman suurimpiin ja kaupungissa järjestetään runsaasti suuria tapahtumia ympäri vuoden. Hotellitarjonta on bisnesmatkailijoiden ansiosta laaja, mutta samasta syystä hinnat pomppaavat säännöllisesti normaalia korkeammalle suurtapahtumien aikana.

Chicagon keskustan luksushotelleista tunnetuin on 98-kerroksinen Trump Tower, jossa yöpyminen maksaa noin 600 euroa yöltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisempaakin majoitusta Chicagosta löytyy, ja monet edulliset ketjuhotellit ovat edustettuina aivan keskustan kortteleissa. Niissä voi yöpyä jopa alle 50 eurolla.

Autoillen Amerikassa

Chicagon ydinkeskustassa liikkuminen jalkaisin onnistuu yhdysvaltalaiskaupungiksi yllättävän hyvin. Erikoisilla raiteilla muutaman metrin korkeudella kulkevat paikallisjunat vievät niihin paikkoihin, joihin on liian pitkä matka kävellä.

Ilta-aikaan taksi voi kuitenkin olla parempi valinta – ja myös päivisin, mikäli et ole varma kohteestasi.

Jos aiot tutustua Chicagon ulkopuolisiin kohteisiin, on auton vuokraaminen käytännöllisin ratkaisu.

CHICAGON NÄHTÄVYYDET

Chicagon pilvenpiirtäjäkeskusta

Vuoden 1871 suuri palo tuhosi Chicagon keskustan lähes täysin. Palo vaati satoja ihmishenkiä ja 18 000 rakennusta paloi maan tasalle. Tragedian seurauksena koko keskusta oli rakennettava uudelleen.

Arkkitehtuurin näkökulmasta valtava jälleenrakennus avasi uusia ovia ja antoi aikansa tekijöille mahdollisuuden toteuttaa rohkeita visioitaan. Projektiin tartuttiin rohkeasti ja jäljet näkyvät edelleen. Chicagon pilvenpiirtäjäkeskustassa ovat rinta rinnan edustettuna kaikki arkkitehtuurin koulukunnat ja aikakaudet palonjälkeiseltä ajalta.

Kaupungin kasvaessa läpi vuosikymmenten samaa rohkeaa linjaa on pidetty yllä ja Chicagoon hakeutuu edelleen paljon lahjakkaita arkkitehtejä ja taiteilijoita.

Upean perspektiivin Chicagon pilvenpiirtäjiin saa Willis Towerin 103. kerroksen lasilattiaiselta näköalatasanteelta. Skylinen ihailuun ja sen valokuvaukseen puolestaan sopii Adler Planetariumin ranta, josta näkee koko keskustan siluetin erinomaisesti.

Vehreä Lincoln Park

Vain kivenheiton päässä ydinkeskustasta sijaitseva Lincoln Park tuo tervetullutta vaihtelua keskustan vilskeelle. Puisto on erinomainen paikka esimerkiksi aurinkoiselle pikniklounaalle.

Lincoln Parkin eläintarha ja kasvitieteellinen puutarja ovat auki ympäri vuoden. Molemmat niistä ovat täysin ilmaisia kävijöille, kuten myös lähistöllä sijaitseva kotieläinpuisto.

Museot ja planetaario

Chicagon museot tarjoavat laadukasta ajankulua sekä tieteen että taiteen ystäville. Luonnontieteellisen Field Museum of Natural Historyn vetonaula on erinomaisesti säilynyt Tyrannosaurus Rexin luuranko. Shedd Aquariumissa pääsee tutustumaan mitä erilaisimpiin mereneläviin ja Adler Planetariumissa avaruuden ihmeisiin.

Shoppailua Magnificent Milellä

The Magnificent Mileksi kutsuttu osuus Chicagon ydinkeskustan Michigan Avenueta on kaupungin tunnetuin ostoskatu. Sitä kutsutaan myös Miracle Mileksi, sillä on todellinen ihme, jos joku selviää kadun päästä päähän ostamatta mitään.

Magnificent Milen varrelta löytyvät kaikki merkkiliikkeet Ralph Laurenista ja Luis Vuittonista Nikeen ja Banana Republiciin. Myös tavallisempia tavarataloja osuu matkan varrelle.

Monien tuotteiden, kuten vaatteiden, kosmetiikan ja elektroniikan yleinen hintataso on Yhdysvalloissa Suomea matalamalla, joten Chicago sopii erinomaisesti shoppailukohteeksi.

Urheiluhumua Chicagossa

Penkkiurheilija pääsee Chicagossa seuraamaan esimerkiksi Chicago Bullsien ja Chicago Blackhawksien maailmanluokan otteluita paikan päältä. Koripallo tai jääkiekko livenä seurattuna ovat kiinnostavia tilaisuuksia seurata paikallisten intoa ja eläytymistä.

Baseballia Chicagossa pelaavat Chicago Cubs ja Chicago White Sox. Wrigley Fieldin pesäpallostadion sijaitsee aivan asuinalueen keskellä ja aivan vierestä löytyy myös korttelikaupalla sporttibaareja, joihin fanit kerääntyvät viettämään iltaa.

CHICAGON PARHAAT

Chicagon korkeimmat pilvenpiirtäjät

  1. Willis Tower (ent. Sears Tower) 442 m, 108 kerrosta
  2. Trump International Hotel and Tower 423 m, 96 kerrosta
  3. Aon Center 346 m, 83 kerrosta
  4. John Hancock Center 344 m, 100 kerrosta
  5. AT & T Corporate Center 307 m, 61 kerrosta

Koe nämä Chicagossa

  1. Willis Towerin 103. kerroksen lasilattia
  2. Manificent Milen ihmisvilinä ja pilvenpiirtäjät muurahaisperspektiivistä
  3. Ilta jazz-klubilla
  4. Baseball-ottelu Wrigley Fieldin stadionilla
  5. Millennium Parkin Gehryn konserttilava ja Anish Kapoorin suunnittelema pilvenpiirtäjät pinnastaan heijastava taideteos

Lisätietoa

Chicago Convention & Tourism Bureau: Choose Chicago

Teksti: Riikka Krenn
kuvat: Flickr / ZL Photography, Riikka Krenn