Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Santorini on Kreikan kaunein saari

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.05.2019
Santorinilla matkaileva voi nauttia erikoisista laavakivirannoista, perikreikkalaisesta ruoasta ja upeista auringonlaskuista.

Santorini sopii häämatkalaisille ja luksuslomailijoille

Tuliperäinen saari on maisemiltaan vaihteleva. Saaren länsiosassa kohoaa vuoristoisempi näköala, kun taas rannikoilla levittäytyvät pitkät hiekka- ja pikkukivirannat. Tuliperäisyydestä muistuttaa kaldera eli tulivuoren romahduksen muodostama laguuni, jonka reunalla sijaitsee esimerkiksi pääkaupunki Firá.

Santorini voi olla monille tuttu Välimeren seudun perinnekertomuksista ja onpa saaren kerrottu olleen innoituksena esimerkiksi maailmankuululle Atlantis-tarulle. Tarinoiden todenperäisyyden jäljille voi saarella päästä esimerkiksi arkeologisissa käyntikohteissa ja kaupunkien museoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Santorini on monipuolinen matkakohde, joka sopii hyvin niin kaveriporukoille, pariskunnille kuin perheen kanssa matkustaville. Idyllinen saari on erityisen suosittu häämatkakohteena. Saaren tunnetuimpia matkakohteita ovat pääkaupunki Firá, auringonlaskuistaan tunnettu Oia sekä suosittu lomakylä Kamári.

ShutterstockSantorini, Kreikka
Suosittu kohde on osa Kykladien saariryhmää.

Ilmasto on otollisimmillaan toukokuusta lokakuuhun

Santorini on kesäkauden matkakohde, jonne tehdään matkoja useimmiten toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Lämpimintä saarella on heinä–elokuussa, jolloin päivän ylimmät lämpötilat ovat 30 asteessa. Myös keväällä ja syksyllä päivälämpötilat kohoavat usein reippaasti yli 20 asteen, mutta illat ja yöt saattavat olla hyvinkin viileitä.

Talvisin Santorinilla on sateista, ja eniten vettä sataa joulu- ja tammikuussa. Silloin lämpötilat ovat myös kylmimmillään mittarin ollessa keskimäärin 12 asteen tuntumassa.

Kenelle Santorini sopii?

Santorinille matkustetaan ensisijaisesti rantalomalle, mutta kohde tarjoaa myös tunnelmallisia pikkukaupunkeja, joissa voi nauttia paikallisten vieraanvaraisuudesta sekä herkullisesta kreikkalaisesta ruoasta ja viehättävästä pikkuputiikkien valikoimasta. Suosituimmat auringonpalvontapaikat sijaitsevat Kamárissa ja sen lähettyvillä. Tummat laavakivirannat kuumenevat keskikesän auringossa nopeasti, joten lomaan on hyvä varautua rantatossujen kera. Rannat myös syvenevät nopeasti, joten perheen ja pienten lasten kanssa lomailevien kannattaa olla tarkkana.

Pisin saaren rannoista löytyy Perissasta, jonne pääsee Kamárista venetaksilla. Rannoilla on tarjolla myös aktiviteetteja. Urheilullisimmille lomailijoille saaren rannat tarjoavat esimerkiksi snorklausta ja sukellusta Välimeren kirkkaissa vesissä, sekä purjelautailua. Hiljaisemman rantalomailun ystävien kannattaa suunnata esimerkiksi Perivolosin rannalle. Merellisten aktiviteettien lisäksi Santorinilla voi harrastaa esimerkiksi patikointia. Kohteekseen voi ottaa muun muassa vuoristokylän tai antiikinaikaiset rauniot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Iloisia kesäiltoja Välimeren lämmössä

Santorini on eloisimmillaan keskikesällä, jolloin iltaelämä on vilkasta eikä kanssajuhlijoista ole pulaa. Suosituimmat illanviettopaikat löytyvät Firásta, vaikka tarjontaa on kesäisin runsaasti myös Kamárissa. Sesongin ulkopuolella lomakaupunki on hiljainen.

Illanviettopaikkojen ohella myös saaren parhaat ostosmahdollisuudet ovat pääkaupunki Firássa, kulinaristit puolestaan suuntaavat mieluiten Firán ja Oían ravintoloihin. Etenkin kalderamaisemilla ja auringonlaskuilla varustetut ravintolat ovat hyvin suosittuja – ja usein myös keskivertoa hinnakkaampia.

Santorinia pidetään koko Kreikan kalleimpana saarena, joten upeista maisemista ei pääse nauttimaan ilmaiseksi. Siitä huolimatta kohteen hintataso on Suomeen verrattuna kohtuullinen. Varaudu kuitenkin maksamaan selvästi enemmän kuin muualla Kreikassa.

Santorini on helppo ja mutkaton matkakohde

Kreikka on yleisesti hyvin turvallinen matkailumaa, mutta pienet turistikohteiden kääntöpuolet ovat näkyvillä myös Santorinilla. Esimerkiksi taskuvarkauksia esiintyy, joten kannattaa pitää hyvää huolta omasta omaisuudestaan.

Myös Santorinilla puhutaan Kreikkaa, mutta koska kohde on valtavan suosittu matkakohde, myös englantia osataan hyvin. Ennen matkaa kohteliaisuussanojen opettelu kreikaksi on kuitenkin suositeltavaa ja se takaa usein paremman palvelun ravintoloissa ja kaupoissa.

Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin suopeasti. Syvästi uskovaiset kreikkalaiset odottavat myös matkailijoilta kunnioittavaa suhtautumista uskonnollisissa kohteissa, ja esimerkiksi kirkkoihin kannattaa pukeutua konservatiivisesti. Valokuvaamista kirkkojen sisällä kannattaa välttää.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SANTORINILLA

ShutterstockSantorini, Kreikka
Oia on Santorinin suosituin vierailukohde, mikä näkyy myös kaupungin kaduilla, jotka täyttyvät matkailijoista erityisesti kesäisin ilta-aikaan.

Lennot Helsingistä

Santorini kuuluu monien suomalaisten matkanjärjestäjien kesäkauden lomakohdevalikoimaan, mutta sinne voi matkustaa myös omatoimisesti. Lomalentojen lisäksi Finnairilla on kesäreitti Helsingistä Santorinille. Lentoaika suorilla lennoilla on hieman alle neljä tuntia. Reittilennot Helsingistä Santorinille maksavat keskimäärin 300–400 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saarella on oma lentoasema, joka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Kamárista. Lentoasemalta on hyvät lentoyhteydet esimerkiksi Ateenaan ja lähisaarille.

Santorinille on helppo saapua myös muilta Kreikan saarilta, kuten Kreetalta, meriteitse. Lauttoja kulkee säännöllisesti ja myös vuokra-autolla voi harrasta saarihyppelyä kohteesta toiseen. Lauttaliikenteen keskuksena toimii Athinioksen satama saaren länsirannikolla. Lisätietoa laivaliikenteestä löydät esimerkiksi Blue Star Ferries -sivustolta.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Santorinille

Hotellit ja majoitus

Santorinin hotellivalikoima on monipuolinen ja tarjolla on niin luksusluokan majoitusta kuin edullisempia hotelleja. Eniten hotelleja löytyy Firásta ja Kamárista. Valittavana on myös vuokrattavia loma-asuntoja ja vuokrahuviloita. Hintatasoltaan Santorini on hieman kalliimpi kuin muuta alueen saaret.

Pienellä budjetilla matkailevien kannattaa etsiä Santorinilta edullinen kotimajoitus tai vaihtoehtoisesti yöpyä hostellissa. Kohteessa on kalliista maineesta huolimatta runsaasti vaihtoehtoja myös pienellä budjetilla matkustaville.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Santorinilta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Santorinilla

Paikallisbussit ovat kätevä tapa liikkua saarella ja yhteydet ovat hyvät etenkin Firásta. Kaupungista pääsee bussilla useisiin kyliin ja matkustus on verrattain edullista.

Santorinilla voi liikkua myös omatoimisesti autolla ja autonvuokraus onkin saarella suosittua. Firásta voi auton sijaan vuokrata käyttöönsä myös skootterin tai polkupyörän.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Santorinilta

[rp_social]

SANTORININ NÄHTÄVYYDET

ShutterstockSantorini, Kreikka
Santorini tarjoaa runsaasti mieleenpainuvia uintipaikkoja, kuten Vlychadan näyttävän rannan.

Santorinin pääkaupunki Firá

Santorinin pääkaupunki Firá on yksi saaren matkailun keskuksista, josta löytyvät monet Santorinin hotelleista, ravintoloista ja illanviettopaikoista. Kaupunki reunustaa suurta kalderan muodostamaa laguunia. Firásta on hyvät kulkuyhteydet eri puolille saarta.

Auringonlasku Oíassa

Upea auringonlasku on lomaromantiikka parhaimmillaan. Santorinille matkaavien ja erityisesti pariskuntien kannattaa käydä ihailemassa saaren pohjoiskärjessä sijaitsevassa Oíassa auringonlaskua, jonka kerrotaan olevan yksi maailman kauneimmista. Oia on myös mukava ostospaikka pikkuputiikkeineen ja käsityöliikkeineen. Samoin ravintolatarjonta on hyvä – kannattaa valita paikka suoraan kalderan reunalta, jotta voit ihailla maisemaa ja nauttia auringosta.

Skarosin linnoitus

Skarosin linnoitus sijaitsee Imeroviglin kylässä parin kilometrin päässä Firásta. Puolustuslinnoituksen lisäksi retkellä kannattaa tutustua myös Theoskepastin kirkon maisemiin.

Akrotírin kaivaukset

Santorinin arkeologisista kohteista merkittävin ovat Akrotírin kaivaukset, jotka paljastavat maaperästä minolaisen kaupungin jäänteet. Akrotíri sijaitsee saaren eteläkärjessä. Paikalle pääsee helpoimmin vuokra-autolla.

[rp_social]

SANTORININ PARHAAT

Santorini, Kreikka
Tämän postikorttimaiseman vuoksi monet matkailijat haaveilevat juuri Santorinista.

Kokeile näitä Santorinilla

  1. Snorklaus millä tahansa rannalla
  2. Saarikierros vuokra-autolla
  3. Oían auringonlaskun ihailu

Santorinin parhaat kohteet

  1. Firá
  2. Oía
  3. Kamári

Katso kuvat Santorinilta!

Lisätietoa

Santorini.net
Santorini.ws

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji ja Getty Images

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Santorini, Kreikka

Älä mokaa Santorinilla – tässä viisi yleisintä virhettä, joita matkailijat tekevät

Kreikan parhaat saaret

Kreikan parhaat saaret – mikä näistä 10 kohteesta sopii sinulle?

Hotelli Kreikan Santorinilla

Nyt saa haaveilla! Näin upea uima-allas löytyy Kreikan romanttisimmalta saarelta – katso kuvat

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää