Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Matkaopas: Phuket

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.12.2023
Phuket on monen suomalaisen suosikkikohde Thaimaassa.

Thaimaan suurin saari

Phuket on Thaimaan suurin saari ja suosittu lomakohde Andamaanienmerellä. Reilun 400 000 asukkaan saarelle ei lähdetä hakemaan autiorantoja, vaan monipuolista matkailutarjontaa ja toimivia palveluita. Tekemistä riittää pidemmällekin lomalle.

Phuketissa nautitaan auringosta, shoppaillaan, tutustutaan paikalliseen kulttuuriin ja kokeillaan erilaisia aktiviteetteja. Phuket sijaitsee lähes kiinni Thaimaan mantereessa, ja sieltä on hyvät yhteydet muualle maahan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Phuketin suosituimpia kohteita ovat sen rannoille kasvaneet lomakeskukset. Tunnetuimpia Phuketin rannoista ovat Patong, Karon ja Kata, joihin tehdään paljon pakettimatkoja myös Suomesta.

IstockphotoPhuket
Phuket kuuluu Thaimaan suosituimpiin lomakohteisiin.

Rantojen lisäksi Phuketissa voi nauttia myös kaupunkitunnelmasta. Saaren pääkaupungin Phuket Townin vanhankaupungin korttelit tarjoavat ihasteltavaa vähintään yhdeksi kokonaiseksi päiväksi. Thaimaan pitkä historia kohtaa täällä nykyaikaisen turistikohteen mukavuudet. Tämä viehättävä kohde yllättää monen kävijän!

Phuketissa on useita teemapuistoja ja näyttäviä show-esityksiä, jotka ovat matkailijoiden suosiossa. Yöelämää löytyy erityisesti Patong Beachilta ja Phuket Townista.

Aktiivilomailijoille Phuketin suosituimpia lajeja ovat sukellus ja golf. Saarella voi suorittaa sukelluskortin vaikka suomalaisessa sukelluskoulussa tai osallistua retkille lähisaarten kirkkaisiin vesiin. Phuketin golfkentät ovat kauniita ja hyvin hoidettuja.

Phuketissa voi harrastaa myös esimerkiksi pyöräilyä, patikointia ja kalastusta. Saarelta on helppo tehdä päiväretkiä Phi Phi -saarille ja muihin lähikohteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Phuketin ilmasto

Phuketin trooppinen ilmasto tarkoittaa sitä, että saarella on aina kuuma.

Paahtavinta helle on maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana, jolloin keskilämpötilat ovat 35–40 astetta. Tammikuu on viilein kuukausi, mutta silloinkin lämpötilat pysyttelevät 30 asteen tuntumassa.

Vilkkain sesonki ja ilmaston puolesta paras aika matkustaa Phuketiin on marraskuun ja maaliskuun välillä, jolloin myös Suomesta tehdään saarelle pakettimatkoja. Silloin hinnat nousevat, joten jos haluat säästää hieman ja nauttia rauhallisemmista rannoista, varaa matka sesongin ulkopuoliselle ajalle.

Sadekausi alkaa touko–kesäkuussa ja päättyy loka–marraskuussa. Phuketiin voi halutessaan matkustaa myös sadekaudella, sillä usein kuurot ovat nopeita ja rajuja, ja päivällä voi olla pitkiäkin aurinkoisia jaksoja.

Phuketin hintataso

Thaimaa on edullinen matkailumaa, jossa voi syödä, majoittua ja matkustaa edullisesti. Suurten matkailijamäärien takia Phuket ei ole aivan yhtä edullinen kuin moni muu Thaimaan kohde. Suomen hintatasoon verrattuna Phuketissa voi kuitenkin lomailla varsin edullisesti.

Phuketissa käytetään paikallista valuuttaa Thaimaan bahtia, jota kannattaa vaihtaa tai nostaa pankkiautomaatista jonkin verran myös käteisenä. Vaikka kortilla voikin hoitaa maksut hotelleissa, ostoskeskuksissa ja useimmissa ravintoloissa, tarvitaan käteistä pienempiä kojuja ja juomarahaa varten.

Ravintolassa syöminen, kauneudenhoitopalvelut, vaatteiden teettäminen, hieronnat ja silmälasit ovat esimerkkejä asioista, joita saa Phuketissa huomattavasti Suomea edullisemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Ostokset Phuketissa
Phuketin ilmastoiduissa ostoskeskuksissa on myymälöiden lisäksi erilaisia huveja ja palveluja.

Phuketissa on erinomaiset ostosmahdollisuudet. Matkamuistoja voi ostaa markkinoilta, joista parhaimmat sijaitsevat pääkaupunki Phuket Townissa. Tyylikkäimmät pikkuputiikit löytyvät Phuket Townin vanhastakaupungista.

Ostoskeskuksissa palvelevat tutut ketjuliikkeet sekä luksusbrändien myymälät. Phuketissa voikin halutessaan shoppailla vaikka Guccin, Hermès’n tai Louis Vuittonin liikkeissä.

Phuketissa on isoja supermarketteja, joista matkailija löytää kaiken tarvitsemansa. Suosittuja tuliaisia Phuketista ovat esimerkiksi mausteet, vaatteet, nahkatuotteet, koriste-esineet ja käsityöt.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Phuketissa

Phuket on Thaimaan mittapuulla yksi maan modernimmista kohteista, jossa asuu myös paljon ulkomaalaisia – joidenkin mielestä jo vähän liikaakin.

Perinteinen thaimaalainen tapakulttuuri tulee kuitenkin ottaa huomioon Phuketissa. Kohteliaisuus ja maltillisuus on thaimaalaisille kaikki kaikessa. Kuninkaan kunnioittaminen on ehdottoman tärkeää.

Phuket on turvallinen lomakohde, joka sopii myös kokemattomille matkailijoille sekä pienten lasten kanssa matkustaville. Massaturismi näkyy saarella hyvässä ja pahassa: muun muassa siten, että kaikki matkailijoiden kaipaamat palvelut ovat helposti saatavilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varovaisuutta Phuketissa tulee noudattaa vilkkaassa liikenteessä sekä Bangla Roadin yöelämässä Patong Beachilla. Mikäli rannoilla on uimisen kieltäviä kylttejä, tulee ohjeita seurata.

IstockphotoPhuket
Phuketiin voi matkustaa kätevästi joko pakettimatkalla tai omatoimisesti.

Turistihuijauksia esiintyy Phuketissa siinä missä muissakin suosituissa lomakohteissa. Tarkkana kannattaa olla erityisesti taksien hinnoittelun kanssa: Phuket on surullisenkuuluisa taksimafiastaan.

Phuketissa tunteita kuohuttaa esimerkiksi seksiturismi, joka on keskittynyt Patong Beachin Bangla Roadille. Thaimaan vuonna 2022 tekemä päätös kannabiksen laillistamisesta näkyy myös Phuketissa alan myymälöiden muodossa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan Phuketissa mutkattomasti. Saarella voi lomailla rennosti samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa. Seksuaalivähemmistöille suunnatut baarit ovat keskittyneet Patongiin ja siellä erityisesti Paradise Complex -nimellä tunnetulle alueelle.

Esteettömyys ei ole Phuketissa itsestäänselvyys. Kadut voivat olla osittain huonossa kunnossa, eikä ramppeja tai hissejä ole aina käytössä. Pyörätuolilla liikkuvien tulee valita kohde ja hotelli erityisen huolella.

Lasten kanssa Phuketissa

Phuket sopii hyvin perhelomalle lasten kanssa. Lasten iästä ja perheen toiveista riippuen lomaa voi viettää saaren rauhallisemmissa osissa tai keskellä vauhtia ja vilinää.

Thaimaalaiset rakastavat lapsia, ja perheen pienimmät saavat yleensä lämpimän vastaanoton. Paikallisilla on tapana huomioida vauvoja ja lapsia pienillä lahjoilla ja huomionosoituksilla. Esimerkiksi hotellissa tai ravintolassa henkilökunta on nopeasti auttamassa, jos vanhemmat kaipaavat apukäsiä.

Ravintoloissa ei yleensä ole syöttötuoleja tai vaipanvaihtoon sopivia wc-tiloja. Isoissa ostoskeskuksissa sen sijaan on yleensä wc-tilojen yhteydessä lastenhoitohuoneet.

ShutterstockPerheloma Phuketissa
Phuketissa on helppo lomailla lasten kanssa.

Monille perheille onnistunut loma tarkoittaa uima-altaalla vietettyjä päiviä. Phuketissa on paljon hotelleja, joissa on isot kaikenikäisiä palvelevat allasalueet. Kouluikäisille lapsille saarella on vesipuistoja ja erilaisia vauhdikkaita aktiviteetteja.

Isoista supermarketeista voi ostaa vaippoja, äidinmaidonkorviketta ja soseruokia. Tällaisia ovat esimerkiksi Tesco Lotus sekä Big C. Tuoreita hedelmiä on aina helppo löytää Phuketista, ja niitä voi ostaa kätevästi valmiiksi pilkottuina.

Lennot ja pakettimatkat Phuketiin

Suomesta on Phuketiin hyvät yhteydet, sillä Helsingistä pääsee saarelle talvikaudella Finnairin suorilla lennoilla.

Vaihdollisia lentoja Phuketiin tarjoavat esimerkiksi Turkish Airlines ja Qatar Airways. Kaupunki- ja rantaloman yhdistämistä suunnittelevat voivat lentää Phuketiin Bangkokin kautta.

Suora lento Suomesta Thaimaahan kestää reilut kymmenen tuntia. Edullisimmillaan suorat lennot Phuketiin voi löytää noin 600 eurolla, mutta inflaation ja maailmantilanteen muuttumisen myötä tyypillinen hinta on lähempänä tuhatta euroa.

Phuketin kansainvälinen lentoasema sijaitsee saaren pohjoisosassa. Lomakohteiden ja lentoaseman välillä liikennöivät bussit, minibussit ja taksit.

Pakettimatkoja Phuketiin järjestävät esimerkiksi Apollomatkat, Aurinkomatkat, Tjäreborg ja TUI, joten tarjontaa on runsaasti. Phuket on myös suosittu äkkilähtökohde. Edullisimmillaan äkkilähdön lentoineen ja majoituksineen voi saada noin 1 000 eurolla.

Majoitus Phuketissa

Suositussa rantalomakohteessa ei ole pulaa majoitusvaihtoehdoista. Phuketin tarjonta vaihtelee tasokkaista hotelleista reppureissaajien hostelleihin ja edullisiin majataloihin. Phuketista löytyy myös todella hulppeaa luksusta.

Suurin osa Phuketin hotelleista löytyy suosittujen rantojen tuntumasta. Karonin, Katan ja Patongin kaltaisten isojen lomakohteiden lisäksi hotellikeskittymiä on syntynyt ympäri saarta.

ShutterstockPhuketin hotellit
Phuketissa on tasokas hotellivalikoima.

Pääkaupunki Phuket Townissa on viehättäviä boutique-hotelleja, liikematkailijoille sopivia hotelleja sekä saaren paras hinta-laatusuhde edullista majoitusta etsivälle matkailijalle.

Yö hyvätasoisessa hotellissa Phuketissa maksaa noin 50–150 euroa. Edullisimmillaan majoituksen voi löytää 10–40 eurolla. Todellisten luksushotellien yökohtaiset hinnat alkavat noin 200 eurosta.

Halvimmat huoneet löytyvät Phuketista joustamalla palveluista kuten ilmastoinnista tai uima-altaasta.

Liikkuminen Phuketissa

Phuket on Thaimaan suurin saari, joten kannattaa varautua siihen, että loman aikana tarvitaan muitakin kulkuneuvoja kuin omia jalkoja. Saarella liikutaan taksilla, tuktukilla, bussilla tai halvoilla songthaew-lavatakseilla.

Thaimaalainen liikennekulttuuri poikkeaa suuresti suomalaisesta, ja matkailijan silmin katsottuna Phuketin liikenne voi vaikuttaa kaaosmaiselta. Jalankulkijankin on siis syytä pitää silmänsä auki liikenteessä.

Liikenne on Phuketissa vilkasta, ja ruuhka-aikoina tien päällä käytetty aika saattaa tuplaantua.

ShutterstockPhuket
Phuketissa on rantalomailun lisäksi myös muuta kiinnostavaa tekemistä ja saarelta voi tehdä päiväretkiä lähialueen kohteisiin.

Taksilla ja tuktukilla on helppo liikkua Phuketissa, mutta matkailijan tulee huomioida, että hinnat ovat thaimaalaisittain korkeat. Phuketin “taksimafia” asettaa hinnaston, jota kaikki yhteistuumin sitoutuvat noudattamaan.

Edullisimmat taksikyydit löytyvät Phuketissa yleensä kyytisovellusten kuten Grab Taxin tai Boltin kautta.

Phuketista pääsee Thaimaan mantereelle myös maateitse saaren ja mantereen yhdistävää Sarasinin siltaa pitkin.

Phuketin lentokentältä on kansainvälisten lentojen lisäksi Thaimaan sisäisiä yhteyksiä muihin kaupunkeihin ja lomakohteisiin. Saarelta pääsee suorin lennoin esimerkiksi Bangkokiin ja pohjoisen Chiang Maihin.

>> Lue lisää: Näin liikut Phuketissa helpoiten ja halvimmin

Ravintolat ja ruoka Phuketissa

Monille matkailijoille herkullinen ruokakulttuuri on syy matkustaa Thaimaahan, eikä Phuket tee asiassa poikkeusta. Kaikkialta saarelta löytyy maukasta thairuokaa.

Phuketissa syödään paljon riisi- ja nuudeliruokia, kalaa ja mereneläviä sekä erilaisia lihavartaita. Kasvissyöjille löytyy aina vaihtoehtoja. Vegaanien tulee huomioida, että kasvisannoksissakin on usein kananmunaa tai kalakastiketta.

ShutterstockPhuketin ravintolat
Thairuoan lisäksi Phuketissa ovat edustettuna myös kansainväliset keittiöt.

Jos thairuoka ei sovi omiin makunystyröihin, on Phuketissa myös runsaasti länsimaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita. Listoilta löytyy pihvejä, pizzaa ja salaatteja. Lomakohteissa ja kaupungeissa toimii myös tuttuja kansainvälisiä pikaruokaketjuja.

Useimpien matkailijoiden päivä alkaa hotelliaamiaisella, mutta aamupalaa tarjoillaan myös ravintoloissa. Jos et halua aamiaiseksi thaimaalaiseen tapaan keittoa tai nuudeleita, voi aamiaislistalta tilata esimerkiksi munakasta, puuroa tai mysliä ja jogurttia. Ravintolat ovat yleensä auki koko päivän ilman taukoja aina myöhälle iltaan saakka.

Ruoan hinnoissa on isoja eroja. Katukeittiöissä annosten hinnat alkavat vain 1–2 eurosta ja ravintoloissa noin viidestä eurosta. Luksushotelleissa ja trendikkäissä ravintoloissa hinnat ovat selvästi korkeammat.

Thaimaassa hyvästä palvelusta on kohteliasta jättää jonkin verran tippiä. Lue lisää tippikäytännöistä täältä.

>> Lue lisää: Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Phuketin nähtävyydet

Jos luulit, että Phuketissa ei voi tehdä muuta kuin lillua uima-altaassa tai loikoilla rannalla, varaudu yllättymään. Saarella riittää tekemistä pidemmällekin lomalle.

Phuketissa voi kierrellä temppeleitä, kivuta näköalapaikoille, tutustua Phuket Townin kiinalais-portugalilaiseen arkkitehtuuriin ja nähdä villieläimiä luontaisessa ympäristössään.

ShutterstockPhuketin näköalapaikat
Khao Rangin näköalapaikka Buddha-patsaineen sijaitsee Phuket Townin ulkopuolella.

Phuketin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat esimerkiksi:

1. Big Buddha -patsas
2. Promthepin niemen näköalapaikka
3. Phuket Townin vanhakaupunki
4. Gibboniapinoiden kuntoutuskeskus
5. Chinpracha House
6. Wat Chalong -temppeli
7. Phuket Elephant Sanctuary
8. Karonin näköalapaikka
9. Phuketin markkinat
10. Phuketin vesiputoukset

>> Lue lisää: Phuketin kiinnostavimmat nähtävyydet – 18 paikkaa, jotka haluat nähdä lomalla

Phuketin rannat

Phuketin parhaat rannat sijaitsevat saaren länsilaidalla. Sieltä löytyvät myös saaren tunnetuimmat matkakohteet.

Monen mielestä Phuketin rannat kuuluvat Thaimaan parhaiden joukkoon. Saarella on pitkiä ja pehmeähiekkaisia rantoja, joilla on hyvä uida sesonkiaikaan.

Phuketin rantojen välillä on isoja eroja. Suurimmissa lomakeskuksissa rannat ovat vilkkaita ja ruuhkaisia, mutta vain hieman vaivaa näkemällä saarelta löytyy omia rauhallisia hiekkakaistaleita.

Phuket
Phuketin lukuisista rannoista löytyy mieleinen lomakohde jokaiseen makuun.

Karon Beach

Karon on yksi Phuketin suosituimmista rannoista, jolla kaikki matkailijan tarvitsemat palvelut ovat lähellä. Voit viettää päivällä rentoa rantaelämää ja illalla nauttia ostosmahdollisuuksista, hyvästä ruoasta ja ravintoloista. Pitkä ranta ei ruuhkaudu helposti.

Kata Beach

Kata Beach on kaunis hiekkaranta, joka soveltuu hyvin erilaisiin vesiurheilulajeihin. Matala pohja ja rento tunnelma sopiva myös lapsiperheille. Rannan läheisyydessä on runsaasti palveluita ja ravintoloita.

Kata Noi Beach

Kata Noi Beach eli pieni Kata on rauhallinen poukama suuremman Katan vieressä. Kata Noi on yksi saaren parhaista rannoista, jossa hiekka on hienoa ja vesi kirkasta. Tyynellä säällä voit lähteä snorklaamaan heti rannasta.

Patong Beach

Patong on Phuketin vilkkain ranta, jossa riittää ihmisvilinää, palveluja aktiviteettimahdollisuuksia. Illan hämärtyessä rannan liepeillä sijaitsevalta Bangla Roadilta löytyy saaren vilkkain yöelämä.

Cape Panwa

Cape Panwa sijaitsee hieman erillään muista Phuketin rannoista saaren kaakkoisniemellä. Cape Panwa on rauhallinen kohde, jonne turistivirrat ovat vasta löytämässä. Rannalta löytyy kuitenkin tarvittavat palvelut ja aktiviteetit.

Bangtao Beach

Vaikka Bangtao-ranta sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Patongin vilskeestä, on tunnelma täysin erilainen kun astut Bangtaon lämpimälle hiekalle. Rauhallinen ja kaunis ranta ja sen hotellit sopivat hyvin myös lapsiperheille.

Naiharn Beach

Nairharn on yksi Phuketin hienoimmista rannoista. Kauniin rannan lisäksi myös majoitus Naiharnilla on korkeatasoista. Voit yöpyä vaikka omassa pienessä huvilassa jossa on oma uima-allas.

Kamala Beach

Kamala Beach on suosittu erityisesti perhelomakohteena matalan rannan ja rauhallisuutensa ansiosta. Kamalasta löytyvät kuitenkin myös tarvittavat palvelut, joten voit viettää rennon loman eikä sinun tarvitse ajella ympäri saarta.

>> Lue lisää: Phuketin parhaat rannat – mikä näistä sopii sinulle?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja