Hyppää sisältöön

Riika on pohjoisen Pariisi

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 12.10.2022
Latvian pääkaupunkia Riikaa kutsutaan joskus pohjoisen Pariisiksi.

Koe Baltian suurin kaupunki

Baltian maat ovat monille suomalaisille helppoja ja tuttuja matkakohteita, joissa voi viettää edullista viikonloppulomaa. Baltian pääkaupungeista erityisesti Riika on hyvä esimerkki kiinnostavasta ja edullisesta kaupungista. Riian vanhankaupungin mukulakivet ja kapeat kujat kuljettavat matkailijan aikamatkalle historialliseen kauppakaupunkiin.

Riian valtteja ovat hyvät liikenneyhteydet ja viikonloppureissuun sopiva mittakaava. Kompaktista koostaan huolimatta kaupunki tarjoaa kaikkea sitä, mitä citylomalta voi toivoa: nähtävyyksiä, erinomaista ruokaa, ostosmahdollisuuksia ja kulttuuria. Riian-lomaan on helppo yhdistää vierailu myös hienostuneeseen kylpyläkaupunkiin Jurmalaan, jonka pitkillä hiekkarannoilla kuluu helteellä helposti päivä tai pari.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockRiika, Latvia
Riika on edullinen kaupunki esimerkiksi makumatkalle.

Riika kukkii kesäisin

Riika on ympärivuotinen lomakohde, jossa voi hyvin vierailla myös talviseen aikaan. Muiden pohjoisten kaupunkien tapaan se kuitenkin herää eloon kesän tullen. Silloin vanhankaupungin aukiot täyttyvät terasseista ja kojuista, ja Jurmalan hiekkarannat auringonottajista. Keväisin ja kesäisin Riiassa on lämmintä, mutta vain harvoin tukahduttavan kuumaa.

Talvet ovat kaupungissa kosteita ja periaatteessa lämpötilaltaan leutoja, mutta merituuli tekee säästä usein hyytävän. Kesällä kaupungissa vilisee, mutta syksyllä ja talvella matkailijoita on vähemmän ja tunnelma rauhallisempi. Joulun aikaan Riiassa järjestetään perinteiset joulumarkkinat, joita ei kannata jättää väliin.

Hintataso ilahduttavan edullinen

Riika on suomalaismatkaajalle edelleen melko edullinen kohde, vaikka pääkaupunki onkin muuta maata selvästi hintavampi. Paikallista ruokaa ja ostoksia on tarjolla erittäin kohtuulliseen hintaan, joskin vanhassakaupungissa kannattaa varautua maksamaan ekstraa sijainnista. Riiasta löytyy paljon kahviloita ja leipomoita, joissa kannattaa maistaa herkullisia leivoksia ja kakkuja.

Halpojen lentojen ansiosta Riiasta on tullut suosittu ostoskohde. Kaupungin kauppakeskittymissä trendivaatteita myyvät venäläiset ja eurooppalaiset vaateketjut, jotka eroavat suomalaisista enemmän tarjonnaltaan kuin hinnoiltaan. Suurimmat ostoskeskukset ovat Galerija Centrs ja Alfa.

Riiattarien viimeistelty pukeutuminen korkeine korkoineen herättää ihastusta, mutta toisaalta kauppojen vaatetarjonta ei välttämättä kohtaa suomalaisten makua. Matkailijan kurkistaa myös pienille kujille, sillä niiltä löytää usein ihania pieniä putiikkeja yksilöllisellä valikoimalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kukkarolle keveämpiä ovat paikalliset tuotteet. Tyypillisiä matkamuistoja ja tuliaisia ovat suklaa, meripihkakorut, puulelut sekä kuivatut hedelmät – eikä sovi unohtaa Riian legendaarista mustaa balsamia. Ihmerohtona myytävä viina muistuttaa maultaan lähinnä yskänlääkettä, mutta sen luvataan parantavan monta muutakin isoa ja pientä vaivaa.

Mielenkiintoisin paikka tuliaisostosten tekoon on Keskustori, Centraltirgus, joka sijaitsee ilmalaivojen säilytystä varten suunnitelluissa hangaareissa linja-autoaseman vieressä.

Yöelämää ja kulttuuria

Kulttuurin ystävälle Riika on mainio kohde. Kaupungin vilkasta kulttuurielämää luotsaa muun muassa maineikas Kansallisooppera. Itse Richard Wagner on toiminut kapellimestarina Riiassa vuosina 1837–1839.

Riian museotarjonnasta kannattaa tutustua ainakin Latvian kansantieteellinen ulkomuseoon, joka sijaitsee noin 13 kilometrin päässä keskustasta. Kauniina päivänä museoalueella kuluttaa helposti useammankin tunnin ihmetellen latvialaisten maanviljelijöiden, käsityöläisten ja kalastajien historiallista elinympäristöä. Ulkomuseon alueella järjestetään myös tapahtumia.

Latvian synkempään vaiheeseen voi puolestaan tutustua keskustan alueella Miehitysmuseossa. Museo sijaitsee valtavassa mustassa kuutiossa, jota on Riian rumimmaksi rakennukseksikin haukuttu. Pääsymaksu museoon on vapaaehtoinen, joten tässä kiinnostava ja edullinen käyntikohde.

Riian yöelämä on villiä ja matkailijoille usein myös hintavaa. Etenkin vanhankaupungin suosituissa baareissa ulkomaalainen joutuu helposti pulittamaan drinkistään tuplahinnan. Vanhankaupungin ulkopuolelta löytyy onneksi suomalaisittain erittäinkin edullisia kuppiloita ja oluthuoneita, joissa sammuttaa janonsa.

Yöelämässä erilaiset päihtyneiden turistien huijaukset ovat edelleen harmillisen yleisiä. Niiltä vältyt parhaiten pitämällä alkoholinkäytön kohtuullisena ja jättämällä suuremmat rahasummat sekä ylimääräiset kortit hotellin tallelokeroon. Suhtaudu varauksella uusin ystäviin, jotka lyöttäytyvät seuraasi ravintoloissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN RIIASSA

ShutterstockRiika, Latvia
Riian vanhaakaupunkia ei voi ohittaa viikonloppumatkalla Latviaan.

Lentäen Riikaan

Riikaan on hyvät lentoyhteydet Suomesta, sillä suoria lentoja Helsingin ja Riian välillä operoivat kansallinen lentoyhtiö Air Baltic, Finnair ja Ryanair. Yhdensuuntaisen lennon voi saada jopa parilla kympillä.

Laivayhteyttä Suomesta Riikaan ei ole, mutta automatkailija pääsee perille Tallinnan kautta. Tallinnasta Riikaan on vajaan viiden tunnin ajomatka, joka taittuu useasti päivässä liikennöivillä Eurolines-yhtiön busseilla tai omalla autolla. Edullisimmat bussiliput maksavat vain noin kymmenen euroa. Myös Hansabuss Business Line kuljettaa Riikaan reilun 20 euron hintaan suoraan Tallinnan satamasta.

Riian lentoasema sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Paikallisbussi kentältä kaupunkiin maksaa noin euron, mutta halvimman hinnan saamiseksi lippu tulee ostaa etukäteen. Taksin lentoasemalta keskustaan saa alle 15 eurolla.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Riikaan

Majoitus Riiassa

Riian majoitustarjonta on monipuolista ja kattavaa. Kaupungista löytyy huippuhotelleja, keskihintaisia hotelleja sekä edullisia hostelleja. Edullinen hintataso mahdollistaa tasokkaan yöpymisen myös budjettimatkaajalle. Kahden hengen huoneen keskustahotellista saa alimmillaan noin 45 eurolla yö, ja yö hostellin makuusalissa maksaa noin kymmenen euroa.

>> Vertaile hinnat ja varaa majoitus Riiasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Riiassa

Riian keskusta on näppärän kokoinen, joten etenkin vanhaankaupunkiin on helppo tutustua jalkaisin. Paikalliset tasapainoilevat mukulakivikaduilla korkeissa koroissaan kadehdittavan ketterästi, mutta vähemmän harjaantuneiden lienee järkevämpi varustautua mukavin jalkinein.

Raitiovaunu on helppo keino nähdä kaupunkia vanhankaupungin ulkopuolella. Alle euron hintainen raitiovaunulippu tulee hankkia lippukioskista etukäteen, sen sijaan bussilipun voi ostaa myös kuskilta. Linjasto on kattava, ja raiteita pitkin pääsee muun muassa Riian eläintarhaan sekä paikallistenkin suosimaan ostoskeskus Alfaan.

Riian taksit ovat keränneet kyseenalaista mainetta perimällä tietämättömiltä matkailijoilta kiskurihintoja. Nykyään epärehelliset kuskit ovat lähinnä poikkeus, vaikka kyydin ottaessa kannattaakin olla tarkkana. Luotettavimpia ovat suuret taksiyritykset, esimerkiksi punaisia autoja käyttävä Riga Taksometru Parks ja Air Baltic -lentoyhtiön Baltic Taxi.

Mikäli tarkoitus on liikkua julkisilla paljon ja tutustua mahdollisimman moneen nähtävyyteen, kannattaa harkita Riga Passia. Kortilla pääsee kulkemaan maksutta Riian julkisella liikenteellä, ilmaisen tai alennetun sisäänpääsyn nähtävyyksiin ja museoihin sekä alennuksia ravintoloissa. Lipun voi ostaa 1–3 vuorokaudelle.

Parkkipaikan löytäminen Riiassa voi olla keskustan alueella tuskastuttavaa, joten oma auto kannattaa jättää hotellin parkkiin kaupunkivierailun ajaksi ja turvautua julkiseen liikenteeseen.

RIIAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockRiika, Latvia
Riika ihastuttaa matkailijan erityisesti eri aikojen arkkitehtuurilla, sillä sieltä löytyy muun muassa komeita jugend-taloja.

Tunnelmallinen vanhakaupunki

Vanhankaupungin keskiaikaiset kujat ja historialliset rakennukset ovat Riian suosituin matkakohde. Kaupunki on kärsinyt kaksi maailmansotaa, mutta tärkeimpiä rakennuksia on entisöity ahkerasti. Parhaana esimerkkinä seisoo Mustapäiden talo, jonka 1300-luvulta peräisin olevaa arkkitehtuuria pääsee ihailemaan Raatihuoneentorilla.

Tämä koristeellinen talo saa mielenkiintoisen parin vieressä seisovasta mustasta Miehitysmuseosta. Latvian lähihistoriasta kiinnostuneille ilmainen museo tarjoaa konkreettista tietoa vuosista 1940–1991. Raatihuoneentorin laidalla sijaitsee myös kaupungin kuuluisin kirkko, Pietarinkirkko, jonka tornista voi pientä pääsymaksua vastaan ihailla Riikaa lintuperspektiivistä: 72 metrin korkeudessa sijaitsevasta tornista avautuu mieleenpainuva näkymä Riian ylle.

Riiassa kannattaa pyöriä muuallakin kuin torilla, sillä nähtävää riittää. Vanhankaupungin laitamilla sijaitsee Riian kenties näkyvin muistomerkki Vapaudenpatsas. Patsas pystytettiin vuonna 1935 Latvian itsenäisyyden kunniaksi, ja 1980-luvulla se toimi keskuspaikkana maan pyrkiessä itsenäistymään Neuvostoliitosta. Latvia itsenäistyi uudelleen vuonna 1991.

Historiallisen keskustan kapeilla kujilla sijaitsee myös yksi Euroopan parhaista jugendkeskittymistä, jonka koristeellisista taloista suurin osa on rakennettu 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Paras lähtöpaikka jugendin ihailuun on Elizabetes iela. Arkkitehtuurimuseo sijaitsee yhdessä keskiaikaisista kolmeksi veljekseksi kutsutuista taloista.

Vanhakaupunki lisättiin Unsecon maailmanperintöluetteloon vuonna 1997, ja sen suosio matkailijoiden vierailukohteena on kasvanut siitä lähtien. Kiehtovinta vanhassakaupungissa on tunnelman lisäksi arkkitehtuuri, ja Riian vanhassakaupungissa voikin nähdä lukuisia eri tyylisuuntauksia, esimerkiksi barokkia ja goottilaista arkkitehtuuria. Monet vanhankaupungin rakennukset remontoitiin Latvian itsenäistymisen jälkeen.

Kolmen veljeksen talot ja Art Nouveau -tyyli

Riika on pullollaan mielenkiintoista arkkitehtuuria, mutta jos piipahdat kaupungissa vain lyhyen aikaa, kannattaa siellä nähdä ainakin kaksi paikkaa: kolmen veljeksen talot sekä arkkitehti Mikhail Eisensteinin suunnittelema Art Nouveau -rakennus.

Kolmen veljeksen talot edustavat jugend-tyyliä ja ovat Riian vanhimmat kivitalot. Vieretysten sijaitsevat kolme taloa on rakennettu 1600-, 1800- ja 1900-luvuilla Maza Pils -kadulle. Talot toimivat alun perin asuinrakennuksina, mutta nykyisin kolmen veljeksen taloissa sijaitsee Riian arkkitehtuurimuseo.

Paras paikka katsella Art Nouveau -tyyliä Riiassa on Elizabetes-kadun 10 B -talo, joka sijaitsee noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista hiljaiseksi keskustaksi kutsutulla alueella. Vuonna 1903 rakennetun talon värikäs julkisivu on hyvin mieleenpainuva paitsi riemukkaan värityksen myös yksityiskohtaisten koristeiden vuoksi.

Riian katedraali

Majesteettinen Riian katedraali on Baltian maiden suurin keskiaikainen kirkko, jonka koosta saa hyvän käsityksen jo seinien paksuuden perusteella. Katedraalin seinät ovatkin jopa kahden metrin paksuisia.

Riian katedraalin rakentaminen alkoi 1200-luvulla, ja vuosisatojen aikana kirkkoa on remontoitu useita kertoja. Historiansa aikana rakennuksen ulkonäkö onkin muuttunut useita kertoja, samoin sen käyttötapa: esimerkiksi Neuvostoliiton aikana kirkkoa käytettiin konserttisalina, ja siellä järjestetään edelleen lukuisia musiikkiesityksiä.

Ravintola tuulimyllyn varjossa

Vanhankaupungin ulkopuolisista nähtävyyksistä mainitsemisen arvoisia ovat Esplanade-puistossa sijaitseva vaalea ortodoksikatedraali sekä kansantieteellinen ulkoilmamuseo, jossa maan historiaa voi perehtyä muun muassa seuraamalla työnäytöksiä tai tutustumalla vanhoihin asumuksiin.

Suosittuja ruokapaikkoja niin matkailijoiden kuin paikallistenkin keskuudessa ovat konstailemattomat Lido-ravintolat, joissa ruokailija noutopöytämäisesti valitsee haluamansa ruuat valtavasta valikoimasta. Ketjun ravintoloita sijaitsee myös kaupungissa, mutta varsinainen nähtävyys on kolmekerroksinen Lido-keskus tuulimyllyineen ja luistinratoineen. Ravintola sijaitsee osoitteessa Krasta iela 76.

Laiman suklaamuseo

Sokerihiiren must-kohde Riiassa on Laiman suklaamuseo. Laima on Baltian alueen tunnetuin suklaavalmistaja, jonka tuotteisiin ja tuotantoon pääsee tutustumaan museossa. Interaktiivinen museo sopii erityisesti lapsiperheille, ja paikan päällä pääsee painattamaan oman suklaapatukan haluamallaan tekstillä. Opettavaisen osuuden lisäksi maistiaiset ovat monen museoon suuntaavan listalla.

Hurmaava Jurmala

Visiitti Jurmalaan kannattaa ehdottomasti yhdistää Riian-lomaan, ainakin säiden suosiessa. Tämä Latvian Rivieranakin tunnettu kylpylä- ja rantakohde on lumoava kohde etenkin kesäaikaan. Puutaloarkkitehtuuri ja kaupungin pastelliset pitsihuvilat antavat sille ihastuttavan omaleimaisen ulkonäön. Kylpylöissä rentoutuminen ja erilaiset hoidot kruunaavat kaupunkiloman, mutta parasta Jurmalassa on silti rannat.

Jurmalan kaupunki koostuu itse asiassa pienistä toisiaan seuraavista kylistä, joiden jokaisen rannalla on omat ominaispiirteensä. Jurmalan rannat sopivat niin lapsiperheille, aktiivilomailijoille kuin romantikoillekin. Moni Latvian rikas ja kuuluisa on myös ostanut alueelta asunnon. Riiasta Jurmalaan matkustaa helposti ja nopeasti junalta, ja lipun saa alle kahdella eurolla. Jurmala on siis helppo päiväkohde Riiassa yöpyvälle.

Keskustorilta löytyy kaikki tarvittava – ja enemmän

Riian Keskustori on kaupungin kiehtovin ostospaikka. Entisissä ilmalaivahalleissa sijaitsee yli kolmetuhatta kauppapaikkaa, joissa käy päivittäin jopa yli satatuhatta asiakasta. Halleista löydät kirjaimellisesti mitä tahansa: perinteisiä vihanneksia, kalaa ja lihaa, mutta myös vaatteita, rihkamaa ja kelloja.

Parasta ja tasokkainta antia torilla ovat kala- ja lihatuotteet sekä tuoreet kasvikset. Mikäli et kuitenkaan ole lomallasi kokkaamassa, tutustu pähkinä- ja kuivahedelmävalikoimaan. Tuotteet ovat herkullisia ja huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Ennen kaikkea kauppahallissa kannattaa kuitenkin nauttia ainutlaatuisesta basaaritunnelmasta. Pidä kuitenkin huoli omaisuudestasi, sillä taskuvarkaat vaanivat haltioituneita matkailijoita.

RIIAN PARHAAT

ShutterstockRiika, Latvia
Legendan mukaan Kolmen veljeksen talon rakensi kolme saman perheen veljestä. Nykyisin rakennus on erottamaton osa Riian vanhaakaupunkia.

Parhaat kokemukset

  1. Kiertely Keskustorilla
  2. Vaeltelu vanhankaupungin kujilla
  3. Päiväretki Jurmalan rannoille tai kylpylöihin
  4. Kahvi- ja leivoshetki paikallisessa leipomossa
  5. Edullisten ostosten tekeminen

Riian parhaat museot

  1. Kansantieteellinen museo
  2. Miehitysmuseo
  3. Lainan suklaamuseo
  4. Valtion taidemuseo
  5. Arkkitehtuurimuseo

Lisätietoa

Riga This Week
Live Riga

Teksti: Laura Uotila, Anna Mäkelä ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Riikka Krenn ja Shutterstock

[rp_social]