Matkaopas: Riika
Historiaa ja omaleimaista kulttuuria
Itämeren rannalla sijaitsevaa Latvian pääkaupunkia leimaa Jugend-arkkitehtuuri. Sata vuotta sitten suosiossa ollut tyylisuunta viljelee mytologisia aiheita ja Riian julkisivut ovat täynnä yllätyksiä lohikäärmeistä demoneihin.
Unescon mukaan Riiasta löytyy Euroopan merkittävin kokoelma tämän tyylisuunnan rakennuksia.
Moni viettää lomansa tutkien vanhankaupungin mukulakivikujia, mutta 600 000 asukkaan kaupunki tarjoaa muitakin elämyksiä – klassista ja elektronista musiikkia, pienpanimoita ja kesäfestivaaleja.
Riika voi ylpeillä esimerkiksi pitkällä sirkusperinteellä: Rīgas Cirks on toiminut Merķeļa ielalla 1800-luvulta asti. Kaupungin tapahtumatarjontaa voi selata esimerkiksi Live Riga– ja Riga this week -sivustoilla.
Latvian laulu- ja tanssijuhlat ovat maan ikonisin kulttuuritapahtuma. Festivaali tuo Riian lavoille suuria kuoroja kansallisasuissa ja juhlaperinne on tärkeä osa maan kansallista identiteettiä.
Pääkaupungin kyljessä sijaitseva Jūrmala houkuttelee monia parinkymmenen kilometrin pituiselle hiekkarannalle.
Riian ilmasto
Ilmastoltaan Riika muistuttaa Helsinkiä. Vilkkainta matkailusesonkia on kesä, jolloin lämpötila on tyypillisesti 15–20 asteen tuntumassa. Loskakaudella kaupunki ei ole parhaimmillaan. Talven lämpötila on keskimäärin vähän pakkasen puolella.
Toisaalta Riika on myös viehättävä joulukaupunki. Vanhankaupungin sydämessä tuomiokirkon vieressä sijaitsee Riian joulutori, jossa havun ja glögin tuoksu virittää vieraat vanhan ajan tunnelmaan.
Raha ja hintataso Riiassa
Latvian hintataso on suomalaisittain huokea, vaikka inflaatio jyllää nyt Riiassakin. Majoitus on edullista. Oluttuopin hinta on tyypillisestä neljän euron tuntumassa.
Latvian valuutta on euro ja maksaminen onnistuu yleensä niin kortilla kuin käteisellä.
Aivan Riian sydämestäkin löytyy ostoskeskuksia, kuten vanhankaupungin Galerija Centrs, rautatieaseman rakennuksessa sijaitseva Origo, Galleria Riga sekä tavarataloja kuten Stockmann.
Ravintoloissa tyypillinen tippi on kymmenen prosenttia aterian hinnasta.
Klassinen tuliainen Riiasta on meripihka, jota Itämeren aallot huuhtelevat Latvian rannikolle. Meripihkakoruja löytyy jokaisen matkamuistokaupan hyllystä. Myös yrttilikööri Riga Black Balsam on paikallinen erikoisuus, joka löytää usein tiensä tuliaiseksi.
Paikalliset pienpanimot tarjoavat uudempia makuelämyksiä. Esimerkiksi Valmiermuižan Jugend-henkinen Riga Porter -sarja kunnioittaa kaupungin arkkitehtuuriperintöä ja sadan vuoden takaista juomakulttuuria.
Tapakulttuuri ja turvallisuus Riiassa
Tietty varovaisuus on Riiassa paikallaan. Suomen ulkoministeriön matkustustiedote varoittaa matkailijoita kaupungin turistialueilla tapahtuvista taskuvarkauksista ja automurroista. Matkavakuutus onkin syytä hankkia Riian-matkaa varten.
Humalaiset matkailijat voivat joutua rikollisten kohteeksi yöelämässä. Esimerkiksi yökerhoissa tapahtuu joskus luottokorttihuijauksia. Tyypillisessä huijauksessa matkailijoiden seurueeseen liittyy paikallisia, jotka tilaavat seurueen laskuun ylihintaisia juomia.
Pyörätuolin käyttäjälle Riian vanhankaupungin mukulakivet eivät ole helppoa maastoa, mutta muualla keskustassa kulkeminen on helpompaa.
Paikallisliikenteessä pyörätuolilla pääsee kaikkiin paikallisbusseihin ja johdinautoihin. Jos pysäkillä odottaa pyörätuolin käyttäjä, kuljettaja päästää ulos rampin, joka helpottaa ajoneuvoon nousua.
Useimpiin raitiovaunuihin ei pääse vielä pyörätuolilla, mutta matalalattiaiset ratikat lisääntyvät pikkuhiljaa. Tällä hetkellä pyörätuolilla voi matkustaa linjalla 1, joka kulkee Imannan alueelta keskustan läpi Juglaan, sekä linjalla 11, jolla pääsee Mežaparksin alueelle.
Asenteet Lhbtiq-yhteisöä kohtaan eivät ole Latviassa yhtä avarakatseisia kuin Suomessa.
Eurobarometri-kyselyn mukaan Latvia kuuluu tässä asiassa EU:n konservatiivisimpien maiden joukkoon. Toisaalta johtavien poliitikkojen keskuudessa on jo homoseksuaalisuutensa julkisuuteen tuoneita henkilöitä, kuten Edgars Rinkēvičs, joka valittiin Latvian presidentiksi kesällä 2023.
Matkustaminen Riikaan
Riikaan on helppo lentää ympäri vuoden Helsingistä, Tampereelta tai Turusta.
Finnairilla ja Air Balticilla on Helsinki-Vantaalta paljon alle 60 euron lentoja Riikaan. Turusta ja Tampereelta voi lentää Riikaan Air Balticilla ja hinnat ovat tyypillisesti 50–100 euron luokkaa. Lento kestää reilun tunnin.
Aurinkomatkat ja Tjäreborg järjestävät myyvät omatoimisia kaupunkilomia Riikaan niin kesällä kuin talvellakin. Paketteihin kuuluvat lennot ja hotellimajoitus. Riikaan on tarjolla rutkasti edullisia valmismatkoja läpi vuoden, ja esimerkiksi kolmen päivän loman matkoineen ja majoituksineen voi saada jo alle 200 eurolla.
Riian lentoasema sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentoaseman uloskäynnillä päivystää kaksi taksifirmaa: TaksiLV ja Baltic Taxi. Näistä kahdesta vihreät Baltic Taxin autot ovat edullisempia. Taksikyyti lentokentältä keskustaan on 20–40 euron luokkaa määränpäästä, ruuhkasta ja taksiyrityksestä riippuen.
Taksisovelluksilla on kuitenkin mahdollista saada edullisempi kyyti. Bolt- ja Forus-sovelluksilla hinta saattaa asettua jonnekin 10 ja 20 euron välille.
Lentokentältä pääsee keskustaan myös bussilla numero 22. Kertalippu on voimassa 90 minuuttia ja maksaa 1,50 euroa.
Lipun voi ostaa Rīgas satiksme tai Mobilly-sovelluksella, Narvesen-kioskeista tai pysäkin automaatista. Lentokentän bussi 22 on ainoa linja, jossa on mahdollista ostaa 2 euron kertalippu kuljettajalta. Kuljettajalle voi maksaa vain kortilla.
Lentokentältä löytyy myös useita autonvuokrausfirmoja.
Riikaan pääsee myös maitse, kun ottaa ensin lautan Tallinnaan. Ajomatka Tallinnasta Riikaan on vajaat viisi tuntia. Bussimatka Tallinnasta Riikaan maksaa usein noin pari kymppiä, mutta halvimmillaan jopa alle 10 euroa.
Suomesta pääsee Riikaan myös suoralla bussiyhteydellä, jota operoi Flixbus. Bussin kyytiin voi nousta Vaasasta, Närpiöstä, Porista, Raumalta, Raisiosta, Turusta, Salosta, Espoosta ja Helsingistä.
Majoitus Riiassa
Majoitustarjontaa on runsaasti varsinkin ydinkeskustassa ja vaihtoehtoja löytyy monen tasoisia. Hinta-laatusuhde on kohdillaan. Jopa pääkaupungin historiallisen keskustan ytimestä löytyy alle sadalla eurolla mukavia kahden hengen huoneita.
Hotelleista ja hostelleista löytyy kahden hengen huoneita jopa muutamalla kympillä. Parhaissa hotelleissa hinta on sadan euron yläpuolella. Airbnb-kohteissa hintahaarukka on vastaava.
Esimerkiksi vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla ja sähkömopoilla liikkuminen on keskustan alueella niin nopeaa, että majoituspaikan ei välttämättä tarvitse olla ihan nähtävyyksien tuntumassa. Eri firmojen kulkupelejä löytyy kaikkialta keskustan katujen varsilta. Vuokraamiseen tarvittava sovellus löytyy skannaamalla laitteessa olevan QR-koodin kännykällä.
Liikkuminen Riiassa
Riika on kompakti kaupunki, jota on helppo tutkia kävellen. Keskustan suositut nähtävyydet ovat vanhassakaupungissa ja sen liepeillä, noin kilometrin säteellä Vapauden monumentista.
Paikalliset käyttävät Riiassa Bolt- ja Forus-taksisovelluksia. Vuokra-auto löytyy esimerkiksi lentokentältä. Kaupungissa voi myös poimia tien varresta CityBee-, Carguru- tai Bolt Drive -auton, jos lataa firmojen vuokraussovellukset kännykkäänsä.
Katujen varsilta on helppo löytää Bolt- ja Tuul-firmojen sähköpotkulautoja ja Ride-yrityksen sähkömopoja. Oikea vuokraamissovellus löytyy kunkin laitteen QR-koodilla.
Riian julkiseen liikenteeseen saa lippuja Rīgas satiksme tai Mobilly-sovelluksesta, Narvesen-kioskeista tai pysäkkien automaateista. 1,50 euron lipulla voi kulkea 90 minuuttia bussilla, jondinautolla tai raitiovaunulla.
Julkiseen liikenteeseen voi ostaa 24 tunnin lipun viidellä eurolla. Kolmen päivän lippu maksaa kahdeksan euroa ja viiden päivän lippu 10 euroa.
Ravintolat ja ruokakulttuuri Riiassa
Keskustan edullisimmissa ravintoloissa pääruuan hinta on kympin korvilla. Kallimmissa paikoissa se voi olla 15–30 euroa. Tyypillinen tippi on kymmenen prosenttia hinnasta.
Latvialaisessa ja suomalaisessa ruokaperinteessä on paljon yhteistä. Pohjoisen Euroopan maataloustuotteisiin pohjautuvassa perinneruuassa ei ole vahvoja makuja. Nykyäänkin latvialaiset syövät suomalaisten tapaan esimerkiksi paljon ruisleipää.
Paikallisista erikoisuuksista kiinnostuneet voivat etsiä ruokalistoilta vaikkapa harmaita herneitä, piimästä ja punajuurista tehtyä kylmää keittoa tai nahkiaisia. Rukiinen latvialainen jälkiruoka rupjmaizes kārtojums löytyy monen tavallisen ruokakaupan hyllystä. Lido-ravintolaketju tarjoaa perinteistä latvialaista ruokaa edullisesti.
Kaupungista löytyy paljon myös vegaaniystävällisiä ravintoloita. Dzivebezglutena-sivusto luettelee gluteenittomaan ruokavalioon sopivia ravintoloita Riiassa.
Laktoosittomien maitotuotteiden saatavuus on jonkin verran heikompi kuin Suomessa.
Riian nähtävyydet
Riian historiallisessa vanhassakaupungissa on paljon suosittuja nähtävyyksiä kuten Mustapäiden talo ja toinen toistaan korkeammalle kurkottavat kirkot. Jugend-arkkitehtuurin näyttävimpiä esimerkkejä löytyy esimerkiksi Alberta ielalta ja sen lähistöltä niin sanotun Hiljaisen keskustan alueelta.
Ydinkeskustan halki virtaa puistoalueiden ympäröimä kanaali, jonka liepeiltä löytyy muun muassa Latvian kansallisooppera ja Vapauden monumentti. Väinäjoen rantaa kävellessään voi puolestaan nähdä esimerkiksi Riian linnan ja Latvian kansalliskirjaston.
Riian vanhakaupunki on matkailijoiden suosikki hyvästä syystä, mutta varsinkin kesällä sen tunnelmaa leimaa matkailijoiden runsaus.
Kaupungissa on muutakin nähtävää. Riian koko historiallinen keskus kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon merkittävän arkkitehtuurinsa vuoksi. Maailmanperintöstatus koskee aluetta, joka on moninkertaisesti vanhaakaupunkia suurempi.
Kun vanhastakaupungista lähtee koilliseen vaikkapa Brīvības ielaa, Tērbatas ielaa tai Barona ielaa pitkin, voi nähdä sen osan keskustaa, joka on osa paikallisten jokapäiväistä elämää. Alue on vanhaakaupunkia rosoisempi ja arkisempi, mutta täynnä romanttisia yksityiskohtia. Lähes jokaisessa risteyksessä on maamerkkinä omintakeinen kulmatalon torni.
Keskustorilla ja Āgenskalnsin torilla voi aistia historiallisten kauppahallien vilinää. Sokkeloisten torialueiden pienissä kahviloissa, bistroissa ja baareissa voi pysähtyä syömään ja juomaan, kun shoppailu käy voimille.
Riian kaupungin ulkopuolella sijaitsee Jūrmalan kaupunki, joka on suosittu rantalomakohde. Jūrmalaan pääsee esimerkiksi junalla Riian rautatieasemalta puolessa tunnissa. Jos Jūrmalaan ajaa polttomoottoriautolla tai moottoripyörällä, vierailijan pitää kesäaikana maksaa kahden euron tietulli.
Maksuautomaatteja löytyy tien varresta ennen Lielupen siltaa, mutta maksun voi myös hoitaa esimerkiksi Visitjurmala.lv-sivustolla.
Riiassa asuva Markus on freelancer-toimittaja, joka on raportoinut Baltian asioista suomalaiselle medialle yli 10 vuoden ajan.