Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Los Angeles on kaupunki, jossa unelmat toteutuvat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.03.2020
Los Angeles on suuri kaupunki, jonka monet rannat, hulppea Hollywoodin pintaliitoelämä, lukuisat nähtävyydet ja kaupungin monet puolet vetävät matkailijoita puoleensa.

Enkelten kaupunki on monikulttuurinen metropoli

Etelä-Kaliforniassa sijaitseva Los Angeles on paitsi Yhdysvaltain elokuvateollisuuden keskus myös maan toiseksi suurin kaupunki. Suur-Losin alueella asuu lähes neljä miljoonaa ihmistä, jotka tulevat yli sadasta eri maasta. Enkelten kaupunkina tunnettuun Los Angelesiin onkin kautta aikain tultu suurten unelmien perässä.

Joka kuudes kaupungin asukas on jollain tasolla osa luovaa teollisuutta, joten Los Angeles on todellinen media- ja viihdealan keskittymä. Monikulttuurisessa Los Angelesissa huomaa myös meksikolaisvaikutteet – meksikolaisherkkujen ja -käsitöiden maailmaan pääsee sukeltamaan El Pueblo de Los Angelesin alueella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
[rp_tickets source=”paasyliput/los-angeles/”]

Jos Los Angelesista kaupunkina on hieman vaikea saada kiinni, johtuu se siitä, että alue koostuu useista pikkukaupungeista. Ne ovat kuitenkin paikan parasta antia. Vuokraa auto ja näe ne kaikki boheemista Silver Lakesta ylelliseen Beverly Hillsiin ja karheankauniiseen Hollywoodiin – äläkä menetä hermojasi liikenneruuhkissa.

Los Angeles sopii monipuolisuudessaan kaikenlaisille matkailijoille. Kaupungissa pystyy helposti yhdistämään sekä rantaloman että kulttuuririennot, loistavista ostosmahdollisuuksista puhumattakaan. Lapsiperheet viihtyvät lukuisissa teemapuistoissa, sillä viihdettä tarjoavat esimerkiksi Universal Studios Hollywood sekä Disneyland. Yöelämä on vilkasta ja huvittelumahdollisuudet ovat loputtomat.

Kaupungin perinteisiin ykkösnähtävyyksiin lukeutuvat maailmankuulun Hollywood-kyltin lisäksi muun muassa maailmantähtien nimillä kuorrutettu Hollywood Walk of Fame, upeista maisemista tunnettu Griffith Observatory sekä kuuluisan rannan edustalla sijaitseva Santa Monica Pier -laituri.

Inka KhanjiLos Angeles, Yhdysvallat
Los Angeles on täynnä korkeita palmuja, jotka reunustavat kaupungin teitä, rantoja ja nähtävyyksiä.

Aurinkoa vuoden ympäri

Los Angelesissa vallitsee kadehdittava ilmasto, joka takaa ympärivuotisen auringon. Vilkkain matkailusesonki ajoittuu kesäkuukausille, vaikka monien mielestä kaupunki onkin parhaimmillaan syksyllä ja talvella. Kaupungin yllä etenkin alkukesästä roikkuva sumu, June gloom, pitää usein taivaan pilvisenä iltapäivään saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuukausien keskimääräinen lämpötila on 15 asteen paremmalla puolella huhtikuusta marraskuulle, ja keskikesällä lämpötilat voivat nousta helposti yli 30 asteen. Kylmimmät kuukaudet ovat joulu- ja tammikuu, jolloin lämpömittari saattaa laskea jopa viiden asteen tuntumaan.

Yhdistä kaupunki- ja rantaloma

Suosittuun kalifornialaiskaupunkiin matkustetaan tavallisesti perinteiselle kaupunkilomalle, jossa on myös ripaus rantojen tuomaa rentoutta. Los Angeles on kuitenkin niin valtava ja monipuolinen kohde, että siellä voi viettää hyvin monenlaista lomaa: kaupunkitunnelmien ja rantalöhöilyn lisäksi LA tarjoaa puitteet esimerkiksi aktiivilomalle, kulttuurimatkalle tai vaikkapa kevyelle elokuvalomalle.

Keskustan vilskeessä

Los Angelesin keskusta eli Downtown on rakennettu yritysten palvelukseen, mutta täältä löytyy myös useita erityisesti arkkitehtonisesti ja elokuvateollisuuden kannalta kiinnostavia kohteita. Esimerkiksi Los Angelesin juna-asema ei ole vain klassisen upea rakennus, vaan se on ollut myös kymmenien tunnettujen elokuvien kuvauskohteena. Juuri tämä on yksi LA:n parhaista puolista – jatkuvasti tulee vastaan paikkoja, jotka tunnistaa nähneensä jossain Hollywood-tuotannossa.

Muita kulttuurisesti kiinnostavia kohteita ovat Walt Disneyn konserttitalo sekä etniset alueet Chinatown ja Little Tokyo, joiden vilskeessä aasialaisten keskellä takuulla tuntee olevansa aivan muualla kuin Yhdysvalloissa.

Boheemi Venice Beach

Venice Beachille saapuva kokee olevansa kuin Liisa Ihmemaassa. Tuntuu, kuin koko kansakunnan erikoisimmat edustajat olisivat omineet 2,5 kilometrin rantakaistaleen ja tehneet siitä oman leikkikenttänsä. Muutamassa minuutissa voi nähdä rullaluistelevan ja sähkökitaraa soittavan intiaanin, rannalla nuotion luona ekstaasissa tanssivia hippejä tai Mr. Universum -kisaa varten treenaavia lihaskimppuja. Tatuointiliikkeiden ja protestikojujen keskeltä löydät erinomaisia kahviloita sekä gallerioita. Harva paikka maailmassa on kiinnostavampi ihmisten tarkkailuun kuin Venice Beach.

Toinen syy rannalla oleskelulle ovat erinomaiset surffausmahdollisuudet. Hyvänä päivänä rantaviiva on täynnä lainelautoja ja loputtomasta kesästä unelmoivia ihmisiä. Älä unohda myöskään Venicen kanaalialuetta lyhyen kävelymatkan päässä rannasta.

Julkkisten spottailua

Suuntaa Los Angelesin matkallasi myös kuuluisuuksien kaistalle, eli Beverly Hillsin palatsikeitaaseen. Katu toisensa jälkeen on täynnä mitä mahtipontisempia kartanoita ja vaikka useat näistä ovatkin aidattuja, niin kukkulaisen maaston ansioista täältä saattaa nähdä jopa elokuvatähtien takapihoille. Helpoin tapa tutustua alueeseen on omalla autolla, mutta ilman sitäkin pärjää. Useampi paikallinen yritys vie matkailijoita puolen päivän retkille kiertelemään aluetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras tapa tutustua julkkisten päivärytmiin on vieraille jollakin useista elokuvastudioista, esimerkiksi Warner Bros järjestää perheille sopivia kiertueita tiloissaan vieden näyttämön taakse tutustumaan show-koneiston toimintaan. Jokainen kierros on erilainen. Sisältö riippuu kuvausaikatauluista, mikä tarkoittaa mahdollisuutta törmätä ties keneen julkimoon.

Yksikään matka Hollywoodiin ei ole täydellinen, ellet käy katsomassa elokuvaa kuulussa Kiinalaisessa teatterissa. Paikka ei ole kiintoisa vain historiastaan useiden Oscar-gaalojen näyttämönä, vaan teatterin silmiä hivelevät yksityiskohdat saavat helposti keskittymään sisustukseen elokuvan sijaan.

Los Angeles sopii monenlaiselle budjetille

Monipuolisuutensa vuoksi Los Angeles sopii kaikenlaisille matkailijoille, ja se tuntuu myös budjetissa. Hintataso on samalla tasolla kuin monissa muissakin Yhdysvaltain suurkaupungeissa. Matkailijoiden suosimilla alueilla hinnat ovat selvästi muita paikkoja korkeammat, joten jos etsit halpaa majoitusta tai ravintolaa, astu rohkeasti ulos Santa Monicasta.

Edullisimmat ateriat löytyvät pikaruokaloista tai esimerkiksi kiinalaisista, korealaisista tai meksikolaisista ravintoloista.

>> Lue lisää vinkkejä edulliseen lomaan Los Angelesissa!

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LOS ANGELESISSA

Flickr / SlicesoflightLos Angeles, Yhdysvallat
Los Angeles Downtown jää monille matkailijoille melko tuntemattomaksi, sillä tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat sen ulkopuolella.

Lennot Los Angelesiin

Suomesta ei liikennöidä suoria lentoja Los Angelesiin. Kaupunkiin voi matkustaa lukuisia eri reittejä esimerkiksi New Yorkin, Tukholman tai Lontoon kautta. Edestakaiset lennot Losiin maksavat keskimäärin 300–500 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot Los Angelesiin kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkaa. Esimerkiksi Arlandan lentokentältä Tukholmasta voi tehdä edullisia lentolöytöjä: koneenvaihdollisten lentojen hinnat voivat olla jopa satoja euroja edullisempia kuin Suomesta lähdettäessä.

Maailman vilkkaimpien lentokenttien joukkoon kuuluva LAX sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Los Angelesin keskustasta. Oman vuokra-auton lisäksi LAX:ilta pääsee siirtymään hotellille taksilla, bussilla tai minibussilla.

Majoitus Los Angelesissa

Los Angelesin majoitusvalikoima pitää sisällään kaikkea luksushotelleista vaatimattomiin motelleihin. Majoituksen hintataso on Los Angelesissa melko korkea, mutta vaihtoehtoja löytyy myös reppureissaajien hostelleista. Asunnonvuokraus on niin ikään suosittua.

Hotellihintoja katsellessa kannattaa huomioida, että Yhdysvalloissa kaikkeen lisätään verot. Auton parkkeeraus tuo usein parinkymmenen dollarin lisän yöltä.

Majoitusta valittaessa on tärkeää miettiä, millaista aluetta haluaa pitää tukikohtanaan. Santa Monica on miellyttävä ranta-alue ja sopii kaikenlaisille matkaajille, erityisesti lapsiperheille. Hollywoodista löytyy trendikkäitä klubeja ja Venice Beachilta boheemia rantaelämää.

Liikkuminen Los Angelesissa

Kuuluisa väite siitä, ettei Los Angelesissa pääse liikkumaan ilman autoa, on osittain urbaani legenda. Bussit kulkevat joka paikkaan, ja liput maksavat edullisimmillaan vain noin 50 senttiä. Niillä liikkuminen vaatii kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä. Yöaikaan bussilla ei kannata liikkua yksin.

Moni ei edes tiedä, että Los Angelesissa on myös metro. Valitettavasti se ei palvele matkailijoiden tarpeita kovinkaan hyvin. Matkailijan kannalta metroyhteys on kätevä esimerkiksi Hollywoodin ja Downtown Los Angelesin välillä. Metrolla on helppo matkustaa myös Universal Studios -teemapuistoon, Staples Centeriin ja Union Stationin asemalle.

Autonvuokraus Los Angelesissa kannattaa jo siksikin, että lähialueet ovat täynnä mielenkiintoisia vierailukohteita. Matkailijan tulee huomioida, että Losissa autoillessa ei voi välttyä ruuhkassa istumiselta.

Taksin nappaaminen lennosta on Los Angelesissa vaikeaa. Helpointa on käyttää huippusuosittua Uber-sovellusta, joka toimii taksien tapaan mutta tarjoaa huomattavasti edullisemmat hinnat.

LOS ANGELESIN NÄHTÄVYYDET

IstockphotoLos Angeles, Yhdysvallat
Ikoninen Hollywood-kyltti on nähtäyvä Los Angelesin -loman aikana.

Näe Walt Disneyn konserttitalo

Yksi Downtownin mielenkiintoisimmista kohteista on Walt Disneyn konserttitalo, jonka on suunnitellut maailmankuulu arkkitehti Frank Gehry. Tämä kiillotetusta teräksestä rakennettu monumentti on ollut kapellimestari Esa-Pekka Salosen musiikillisessa johdossa. Näyttävyydessään se jättää jo ulkoa katsottunakin pysyvän muistikuvan.

Rakennus on suunniteltu ennen kaikkea akustista täydellisyyttä ajatellen, joten kannattaa käydä kuuntelemassa ainakin yksi konsertti, vaikkei normaalisti alasta perustaisikaan.

Hollywood-kyltti on Losin klassikko

Useimmat Los Angelesiin saapuvat matkailijat haluavat nähdä legendaarisen Hollywood-kyltin. Tv-sarjoista ja elokuvista tutun maamerkin voi bongata vaikka Hollywood Boulevardilla kävellessä, mutta lähemmäksikin pääsee.

Griffith Parkissa Mount Leen vuorella sijaitseva kyltti on suljettu vierailijoilta, mutta hyvälle näköalapaikalle pääsee patikoimalla tai autoilemalla. Esimerkiksi Beachwood Canyon Drivea seuraamalla löydät hyvän tähystyspaikan.

Elokuvista tuttu Santa Monica Pier

Santa Monican huvilaituri on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista. Täällä on kuvattu yksi jos toinenkin kohtaus eri elokuvista ja esimerkiksi Forrest Gumpista tuttu Bubba Gump´s Shrimp Company löytyy kyseisestä paikasta useiden ravintoloiden ja huvipuiston ohella.

Rantapäivä Santa Monicassa sekä huvilaiturin vilskeessä kuljeskelu kuuluvat Losin matkaan. Iloinen tunnelma ja rento kalifornialaismeininki pitävät tyytyväisinä niin lapset kuin aikuisetkin. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitseva Third Street Promenade puolestaan on oivallinen shoppailupaikka.

Griffith Observatoryyn katselemaan tähtiä

Jos elokuvamaailman tähdet jäävät Los Angelesin reissulla näkemättä, voi matkailija aina sentään suunnata tarkkailemaan toisenlaisia tähtiä. Griffith Observatory on multimiljoonabudjetin tähtitorni ja havaintoasema, josta aukeaa vaikuttava maisema Hollywood Hillsin kukkuloille. Upean planetaarion tutkimisen lisäksi kävijät voivat muun muassa turvallisesti kokea keinotekoisen maanjäristyksen. Myös tämä paikka on elokuvista tuttu.

Kulttuurihaukan Getty Center

Getty Centerin kulttuurikeskus koostuu kampuksesta, jolla vierailijat pääsevät tutustumaan tärkeisiin taidekokoelmiin, näyttävään arkkitehtuuriin sekä hyvin hoidettuihin puutarhoihin. Kampuksen lukuisat eri rakennukset pitävät sisällään taideteoksia, valokuvia, gallerioita ja kahviloita.

Getty Centerin alueella pääsee liikkumaan raitiovaunulla, ja tarjolla on myös opastettuja kierroksia ja luentoja. Jos haluat nähdä paikan itsenäisesti, voit laittaa opastuksella varustetu kuulokkeet korvillesi ja edetä omaan tahtiin.

LOS ANGELESIN PARHAAT

IstockphotoLos Angeles, Yhdysvallat
Kaupungin siluettia voi katsella monesta eri paikasta.

Koe nämä Los Angelesissa

  1. Tutustu mielenkiintoisiin pikkukaupunkeihin, jotka muodostavat Suur-Losin
  2. Vietä päivä Disneylandissa tai muussa hulppeassa teemapuistossa
  3. Vieraile Farmer’s Marketissa ja käy piknikillä Hollywood Bowlissa
  4. Koe kalifornialainen rantaelämä Santa Monicassa, Venicessa tai Malibussa
  5. Näe Getty Center, Griffith Observatory ja Walt Disney Concert Hall

Lisätietoa

Kalifornian viralliset matkailusivut

Teksti: Daniel Stöckli, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Slicesoflight ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja