Tartto on eloisa opiskelijakaupunki
Matkoja kohteeseen Viro
Historiallinen Tartto
Hyvien ajatusten kaupungiksikin kutsuttu Tartto sijaitsee Etelä-Virossa ja kaupunkia halkoo Emajoki, joka yhdistää Viron suurimpia järviä.
Tartto on kautta historiansa ollut tärkeä kaupan ja kulttuurin keskus. Tartto on Pohjois-Euroopan vanhimpia kaupunkeja ja sillä on lähes tuhatvuotinen historia. Neuvostovallan aikaan ulkomaalaisilla ei ollut pääsyä Tarttoon läheisten sotilaslentokenttien vuoksi.
Nykypäivänä, kun hansakauppiaat ja sotilastukikohdat ovat ainakin pääosin pelkkää muistoa, Tartto on yhä Etelä-Viron kulttuurinen keskipiste ja liikenteen solmukohta. Viron itsenäistymisen jälkeen Tartosta on tullut vakava kilpailija maan pääkaupungille Tallinnalle.
Tartto sopii matkakohteeksi erityisesti kaupunki- ja kulttuurilomalle. Tarton suosituimpia nähtävyyksiä ovat Toomemäki, Johanneksen kirkko, raatihuoneentori ja kaupungin puutaloalueet Supilinn ja Karlova.
Kaupunkilomailua vuoden ympäri
Viron vuodenajat muistuttavat paljon suomalaista vuodenkiertoa. Kesät ovat Virossa pidempiä ja talvet leudompia kuin Suomessa.
Tartossa vallitsee mannermainen ilmasto. Lämpimimpiä kuukausia Tartossa ovat kesän kuukaudet kesäkuusta elokuuhun, jolloin vuorokauden keskilämpötilat ovat 15 asteessa. Talvella Tartossa on pakkasta marraskuusta helmikuuhun keskimäärin muutama aste.
Kaupunki on vilkkaan opiskelijaelämänsä ansiosta eloisa vuodenajasta riippumatta.
Kulttuuria ja tapahtumia
Viron älylliseksi pääkaupungiksikin kutsutussa Tartossa voi nauttia kulttuurista ja nähtävyyksistä. Kaupungin pitkä historia näkyy kaikkialla kaupungissa; vuosisatoja vanhoista rakennuksista, kirkoista ja museoista ei ole pulaa. Museoita Tartosta löytyy kymmeniä.
Yksi Tarton mielenkiintoisimmista museoista on Tarton taidemuseo, joka sijaitsee raatihuoneen aukion reunalla vinossa talossa. Rakennus on nähtävyys jo itsessään.
Erityisesti kesäaikaan Tartossa järjestetään paljon tapahtumia. Kaupungissa voi nauttia esimerkiksi Emajoen kesäteatteriesityksistä, promenadikonserteista, musiikkifestivaaleista ja Hansapäivistä. Keskiaikaisia markkinoita kunnioittavat Tarton Hansapäivät ovat kaupungin kenties kuuluisin tapahtuma, ja ne järjestetään vuosittain heinäkuun puolessavälissä.
Puuhaa perheille
Kulttuurinähtävyyksien lisäksi Tartosta löytyy puuhaa myös perheen pienimmille. Aura-keskus on vesipuisto ja kylpylä, joka sijaitsee aivan keskustan kupeessa linja-autoaseman vieressä. Pääsymaksu vesipuistoon on noin viisi euroa.
Toinen lapsille mieluinen vierailukohde on AHHAA-tiedekeskus, jossa riittää hauskaa ja opettavaista puuhaa. Tiedekeskuksen planetaario ja ihmisen elimiä ja sikiöitä sisältävä näyttely ovat myös aikuisille mielenkiintoista nähtävää. Lippu tiedekeskukseen maksaa hieman yli 10 euroa, perhelippu noin 25 euroa.
Perinteikäs yliopisto lyö leimansa kaupunkiin
Tarton yliopisto on maan vanhin ja maineikkain. Opiskelijoiden osuus kaupungin väestöstä on huomattava ja se näkyy katukuvassa.
Yliopiston päärakennus on myös mielenkiintoinen nähtävyys, jossa on mahdollista päästä tutustumaan Tarton yliopiston taidemuseoon, juhlasaliin sekä vanhaan kellariin, jonne huonosti käyttäytyvät opiskelijat vietiin arestiin. Keskustan ja Toomemäen alue on täynnä yliopiston rakennuksia.
Opiskelijakaupunkina Tartossa voi kulttuurin lisäksi nauttia vilkkaasta iltaelämästä.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TARTOSSA
Tallinnan kautta perille
Suomesta Tarttoon pääsee helpoiten Tallinnan kautta joko bussilla, omalla autolla, junalla tai lentäen. Helsingistä Tallinnaan on erinomaiset laivayhteydet, ja edestakaisen matkan voi saada halvimmillaan muutamalla kympillä.
Tarttoon on Tallinnasta matkaa noin 180 kilometriä ja matka taittuu helpoiten joko linja-autolla tai omalla autolla. Bussimatka kestää noin kolme tuntia ja maksaa noin kymmenen euroa. Uusissa busseissa on esimerkiksi langaton internet-yhteys.
Viro on suosittu autoilukohde ja Tartto maan liikenteellinen solmukohta. Kaupunkiin pääsee helposti ja sieltä on hyvät yhteydet muualle maahan.
Tallinnasta Tarttoon pääsee myös junalla, joka on suunnilleen samanhintainen kuin bussi. Viron junat ovat kuitenkin melko vanhoja, ja bussilla matkustaminen on huomattavasti mukavampaa.
Tarttoon voi myös lentää suoraan Helsingistä, sillä Finnair lentää Helsinki-Vantaalta Tarton lentoasemalle jopa kuudesti viikossa. Tarton lentoasema sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Tarton eteläpuolella.
Hotellit ja majoitus
Tartto on kasvanut matkailukohteeksi viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Kaupungista löytyy jo paljon majoitusvaihtoehtoja niin laadukasta viikonloppulomaa viettäville kuin reppureissaajillekin. Hotelleja ja hostelleja löytyy sekä keskustasta että sen ulkopuolelta.
Hotelliyö Tartossa maksaa halutusta tasosta riippuen noin 40–90 euroa. Hostellissa yö maksaa halvimmillaan noin kymmenen euroa.
Kaupunki haltuun kävellen
Tarton keskustassa on helppoa liikkua kävellen, sillä kaupunki on kaunis ja kompaktin kokoinen. Säännöllisesti kulkevat julkisen liikenteen bussit ovat edullinen vaihtoehto, jos aikoo suunnata keskustan ulkopuolelle. Kertamatka bussilla maksaa noin euron. Enemmän matkustavan kannattaa hankkia päivä- tai sarjalippu.
Tartossa voi matkustaa myös takseilla, jotka ovat suomalaisittain edullisia. Hinta on kuitenkin hyvä sopia etukäteen.
TARTON NÄHTÄVYYDET
Toomemäki ja Tarton tuomiokirkko
Toomemäki on Tarton suosituin puisto, joka nousee ylös keskustasta aivan raatihuoneen nurkalta. Useat kaupungin nähtävyydet sijaitsevat puistossa. Yliopiston merkkihenkilöiden patsaat, tähtitorni, Enkelin- ja Pirunsillat sekä Tarton tuomiokirkon rauniot kannattaa käydä katsastamassa puistossa käydessään.
Tuomiokirkko, jonka mukaan puisto on saanut nimensä, tuhoutui pahoin jo vuosisatoja sitten. Osittain uudelleenrakennetussa kirkossa toimii nykyisin Tarton yliopiston historian museo ja sen kunnostettujen tornien näköalatasanteilta voi ihailla Tarton maisemia.
Raatihuoneentori on kaupungin sydän
Tarton keskus ja sydän on Raatihuoneentori eli Raekoja plats. Raatihuoneen edessä seisoo suutelevia opiskelijoita kuvaava patsasta, josta on muodostunut kaupungin symboli.
Raatihuoneentoria reunustavat 1700-luvulta peräisin oleva Raatihuone ja sitä vastapäätä virtaava kaupunkia halkova Emajoki. Suippeneva raatihuoneentori luo optisen harhan, ja katselijasta aukio vaikuttaa todellista suuremmalta.
Kesäisin aukion ravintoloiden terassit kuhisevat väkeä ja elämää.
Johanneksen kirkko
Tarton Johanneksen kirkko (Jaani kirik) rakennettiin alun perin 1300-luvulla, mutta suuri rakennus on saanut kärsiä historiansa aikana monia vahinkoja. Sitä ovat runnelleet niin sodat kuin innokkaat uudistajatkin. Kirkko on sittemmin restauroitu alkuperäistä muistuttavaan asuunsa.
Johanneksen kirkko on tunnettu lukuisista terrakottapatsaistaan, jotka koristavat kirkkoa niin sisältä kuin ulkoakin. Kirkko sijaitsee Tarton keskustan vanhassakaupungissa.
TARTON PARHAAT
Tarton parhaat nähtävyydet
- Johanneksen kirkko
- Tarton tuomiokirkko
- Enkelinsilta
- Raatihuoneentori
- Toomemäki
Tarton parhaat kahvilat
- Yliopiston kahvila
- Crepp
- Cafe Noir
- Werner Café-Lounge
- Café Wilde
Lisätietoa
Tarton matkailusivusto
Tarton vierailukeskus
Teksti: Jenna Lehkonen ja Anni Moilanen
Kuvat: Flickr / Madu-ussike, Flickr / Jeroen Moes, Flickr / Sbamueller, Flickr / Jarsjo, Anni Moilanen
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää