Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ruotsi

Göteborg on tunnelmallinen kulttuurikaupunki

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Göteborgin lukuisat museot, ravintolat ja kahvilat, pikkuiset putiikit ja suosittu huvipuisto houkuttelevat matkailijoita ympäri vuoden.

Museoita ja ostosmahdollisuuksia

Ruotsin länsirannikolla sijaitseva Göteborg on maan toiseksi suurin kaupunki. Puolen miljoonan asukkaan teollisuus- ja satamakaupunki tunnetaan myös kulttuuritarjonnastaan ja ravintoloistaan.

Göteborgiin tutustuminen kannattaa aloittaa Kungsportsavenynilta. Pääkatu on täynnä suosittuja liikkeitä, ravintoloita, kahviloita ja yökerhoja. Ostosmahdollisuuksissa kaupunki vetää vertoja Tukholmalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös museot ovat tutustumisen arvoisia. Göteborgin taidemuseo on palkittu pohjoismaisen taiteen kokoelmastaan. Myös design-museo Röhsska sekä mielenkiintoinen maailmankulttuurimuseo ovat kiinnostavia käyntikohteita.

Lisäksi kaupungin tasokkaat ravintolat ovat viime vuosina nousseet puheenaiheeksi. Göteborgissa on viisi Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa. Äyriäiset ja muut merenelävät ovat luontevasti lunastaneet paikkansa ruokalistoilta. Myös kauppahallien kalatiskeillä kannattaa piipahtaa.

Risteilyä Göteborgissa

Kotoisat sääolosuhteet

Sääolosuhteet Göteborgissa ovat samankaltaiset kuin Suomen lounaisrannikolla. Kesäkuukausina lämpötila nousee +20 asteen paremmalle puolelle, ja talvella saatetaan päästä mietoihin pakkaslukemiin.

Syksy Göteborgissa on pitkä ja sateinen. Puuskainen merituuli viilentää ilmaa entisestään, joten syksyllä matkustavan kannattaa varautua sääolosuhteisiin kumisaappain ja lämpimin sadevaattein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Säästä Göteborg-passilla

Hintataso ei oleellisesti poikkea Suomen hinnoista. Ostosreissulla tai ravintolalaskussa saattaa säästää muutaman euron.

Jos matkallaan aikoo hyödyntää julkista liikennettä ja tutustua suosituimpiin nähtävyyksiin, kannattaa harkita Göteborg-passin hankkimista. Passilla julkisia kulkuvälineitä saa käyttää rajattomasti. Lisäksi sillä saa ilmaisen sisäänpääsyn useisiin museoihin sekä etuja kaupungin suosittuihin ostoskeskuksiin. Lisätietoa kortista Göteborgin matkailutoimiston internet-sivuilta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GÖTEBORGISSA

Göteborgin upea auringonlasku satamassa

Lentäen tai maateitse rannikkokaupunkiin

Helpoiten matka Göteborgiin taittuu lentäen. Göteborgissa on kaksi lentokenttää. Göteborg City Airportille lentävät Ryanair, Wizz Air sekä ruotsalainen Gotlands flyg. Muut lentoyhtiöt ja esimerkiksi Finnair lentävät Landvetterin lentokentälle.

Suorat edestakaiset lennot Helsingistä vaihtelevat 150 eurosta 250 euroon. Turusta tai Tampereelta lennettäessä tehdään välilasku Helsingissä, ja lentojen hinnat lähtevät noin 200 eurosta.

Jos aikaa riittää, myös matkustus maateitse on mahdollista. Matkaa Tukholmasta Göteborgiin on reilut 450 kilometriä. Yhdensuuntaisen junamatkan hinta Tukholmasta Göteborgiin vaihtelee noin 15 eurosta noin 160 euroon. Mitä aikaisemmin liput varaa, sitä edullisemmin ne voi saada.

Matkan taittaminen omalla tai vuokra-autolla on myös hyvä vaihtoehto, jos matkanteko kiehtoo samoissa määrin kuin perille pääsy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitusta erilaisiin tarpeisiin

Tarjolla on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja. Kaupungin lähiympäristöstä löytyy niin Bed & Breakfast –paikkoja, eritasoisia hotelleja, hostelleja kuin majataloja ja kartanoitakin.

Jos etsit hotellimajoitusta, kannattaa harkita Göteborg-pakettia. Paketti sisältää majoituksen yhdessä 49:stä yhteistyöhotellista, buffet-aamiaisen sekä Göteborg-passin.

Kattava julkisen liikenteen verkko

Göteborgissa liikkuminen on helppoa. Keskusta-alue on käveltävissä, ja laajemmin kaupunkia on helppo tutkia raitiovaunulla matkustaen. Raideverkosto on kattava. Raitiovaunulippu tulee ostaa ennen matkan alkua, ja kerta- ja sarjalippuja myydään kioskeissa.

Julkisen liikenteen verkostoon kuuluvat myös saaristolautat, jotka liikennöivät ympäri vuoden. Matka Saltholmenin pysäkiltä eteläisille saarille kestää noin puoli tuntia.

Myös kaupungin keskusta-alueeseen voi lämpimään vuodenaikaan tutustua risteillen. Suloiset Paddan-veneet ovat tunnettuja sinällään. Kanaaleissa risteillen kaupungin muita nähtävyyksiä voi ihailla huhtikuusta lokakuulle.

GÖTEBORGIN NÄHTÄVYYDET

Göteborgin satama

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huvipuistohuveja

Göteborgin keskustassa sijaitsevaa Lisebergiä pidetään Ruotsin suosituimpana huvipuistona. Täällä käy lähes kolme miljoonaa vierailijaa vuosittain.

Kesäkausi kestää huhtikuun puolivälistä lokakuun alkuun. Toinen suosittu sesonki ajoittuu joulukuulle. Tällöin huvipuiston alue koristellaan tunnelmallisin valoin, ja talven taikaa voi ihastella joulumyyjäisissä tai joulupukin maassa.

Göteborgin pyörä

Satamakaupunkia on mukava ihastella myös yläilmoista. Lisebergin huvipuistossa on kaunis vanha maailmanpyörä. Toinen vaihtoehto on Oopperatalon viereen Kanaltorgetille pystytetty Göteborgin pyörä.

Suuri maailmanpyörä kuljettaa vieraat kuudenkymmenen metrin korkeuteen. Aukioloajat vaihtelevat vuodenajan mukaan. Lasitetuista ja ilmastoiduista hyteistä maisemia voi ihastella kylmälläkin säällä.

Monipuoliset museot

Göteborgin kaupunginmuseo sijaitsee Avenynin päässä, Götan aukiolla. Museo on saanut tunnustuksen pohjoismaisen taiteen kokoelmastaan, jonka on sanottu olevan maailman kattavin. Museon aulassa toimii lisäksi Hasselbladin valokuvataiteen keskus.

Kaupunginmuseosta matkaa voi jatkaa läheiselle Vasagatanille. Täällä sijaitsee design-museo Röhsska. Vaihtuvissa näyttelyissä esitellään skandinaavista designia, historiakatsauksessa tutkitaan muotoilun ja suunnittelun kehitystä 1850-luvulta nykypäivään.

Kaupungin uusin museo on vuonna 2004 avattu maailmankulttuurimuseo. Museo sijaitsee Södra vägenillä, Korsvägenin raitiovaunupysäkin läheisyydessä. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi museon tiloissa nautitaan elokuva- ja teatteritaiteesta, seminaareista ja festivaaleista.

www.goteborg.com
www.visitsweden.com

Teksti: Anne Ventelä
Kuvat: visit Sweden / henrik_trygg weather_islands 2479 , goran_assner paddan_passing_storan_ 1492 , fredrik_broman-boathouses-314

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja