Hyppää sisältöön

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

 • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.06.2024
Kuinka paljon olet valmis tekemään itse, kun suunnittelet matkaa Kroatiaan? Entä miten matka tulee halvimmaksi?

Pakettimatka Kroatiaan – plussat ja miinukset

Kesälomareissua suunnitellessa vaihtoehdot voivat sokeuttaa. Kun olet onnistunut valitsemaan kohteen, on seuraavaksi päätettävä kannattaako lennot ja majoitukset varata omatoimisesti vai pakettina matkanjärjestäjän kautta.

Kroatia on yksi kesän suosituimmista kohteista ja se näkyy tarjonnassa. Pakettimatkan valitseminen ei tarkoita sitä, että kaikki turistit syöksyvät samaan kohteeseen. Suomalaisten matkanjärjestäjien valikoimissa on yhteensä kymmenkunta lomakohdetta Kroatiassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suosituimmat pakettimatkakohteet ovat Dubrovnik, Split ja Makarskan Riviera. Matkoja tehdään myös Kroatian saarille kuten Hvarille ja Bracille.

Pakettimatka on hyvä valinta silloin, kun aikaa tai halua vaihtoehtojen omatoimiseen läpikäymiseen ei ole. Matkanjärjestäjien valikoimassa on majoitusta kaikenlaisille budjeteille, ja tiedät ammattilaisten testanneen majapaikat kohteessa.

Lasten kanssa reissatessa pakettimatkan etuna on se, että matkanjärjestäjä on jo kartoittanut parhaiten perheille sopivat hotellit. Seulontaa ei tarvitse tehdä itse. Samasta hotellista todennäköisesti löytyy myös seuraa lapsille.

ShutterstockPakettimatka Kroatiaan
Split on yksi Kroatian suosituimmista pakettimatkakohteista.

Pakettimatkan helppous jatkuu kohteessa, jossa oppaalta saa tarvittaessa apua, vinkkejä ja suosituksia. Oppaasta on hyötyä erityisesti matkailijoille, jotka eivät osaa kieliä.

On mahdotonta sanoa, tuleeko pakettimatka omatoimimatkaa kalliimmaksi. Hintaerot ovat tapauskohtaisia. Usein yksittäisten hotelliöiden ostaminen on lopulta kalliimpaa kuin matkanjärjestäjän pakettihinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakettimatkalla olet sidottu valitsemaasi majoitukseen ja matkanjärjestäjän määrittelemiin päivämääriin. Parhaiten se sopii siis matkailijoille, jotka haluavat pysyä samassa kohteessa koko reissun ajan, eivätkä ole kiinnostuneita kokeilemaan erilaisia majoituksia.

Kiinnitä huomiota siihen, veloittaako matkanjärjestäjä matkatavaroista lisämaksun ja kuinka suuri se on. Entä kuuluvatko lentokenttäkuljetukset hintaan?

Pakettimatkat Kroatiaan alkavat huhti-toukokuussa ja jatkuvat aina lokakuulle saakka. Matkoja tarjoavat esimerkiksi Aurinkomatkat, Apollomatkat, TUI ja Tjäreborg. Pakettimatkojen yleisin kesto on 7–15 päivää.

Pakettimatka sopii sinulle, jos…

 • Haluat majoittua samassa kohteessa koko loman ajan.
 • Et ehdi vertailla lentoja ja selata verkon majoitustarjontaa.
 • Haluat paketin, jossa kaikesta on huolehdittu etukäteen.
 • Haluat hyödyntää opaspalveluita ja matkanjärjestäjän neuvottelemaa pakettihintaa.
 • Etsit all inclusive -lomaa, jossa ruoat ja juomat kuuluvat matkan hintaan.

Äkkilähtö Kroatiaan – plussat ja miinukset

Edulliseksi pakettimatka tulee erityisesti silloin, kun matkailijalla on joustava aikataulu. Kroatiaan on usein saatavilla äkkilähtöjä, jolloin viikon matkan lentoineen ja majoituksineen voi saada parhaimmillaan noin parilla sadalla eurolla.

Äkkilähdöt ovat matkanjärjestäjien myymättä jääneitä paikkoja, jotka halutaan täyttää ennen kuin kone nousee ilmaan. Kyseessä on siis pakettimatka, jonka ostat lyhyellä varoitusajalla – yleensä muutamaa päivää ennen lähtöä.

Jos paikkoja on jäljellä, voi niitä varata vielä joitakin tunteja ennen lähtöä. Mitä lähempänä lähtö on, sitä edullisemmaksi hinta muuttuu. Muista kuitenkin, että paikat voivat kadota hetkessä jos jäät arpomaan ostopäätöksen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Äkkilähdöt sopivat parhaiten kahdestaan matkustaville. Hinta on määritelty kahdelle, ja isommalle seurueelle paikkoja ei välttämättä ole saatavilla samoille päiville samaan kohteeseen.

IstockphotoÄkkilähtö Kroatiaan
Äkkilähdöllä saatat päätyä esimerkiksi Dubrovnikiin.

Parhaissa tarjouksissa majoitusta ei aina ole määritelty etukäteen. Tämä tarkoittaa sitä, että hotelli selviää vasta perillä kohteessa. Majoituksen sijainti ja laatu tulevat yllätyksenä ja vaativat hieman seikkailumieltä.

Jos haluat matkustaa tiettyyn kohteeseen ja majoittua tietyn tasoisessa hotellissa, ei äkkilähtö sovi sinulle. Tällöin varaukset kannattaa hoitaa hyvissä ajoin pettymysten välttämiseksi.

Parhaat äkkilähdöt myydään kausina, jolloin matkat menevät huonommin kaupaksi. Kroatian tapauksessa tämä tarkoittaa alkukevättä ja syksyä koulujen loma-aikojen ulkopuolella.

Kaikki suurimmat matkanjärjestäjät tarjoavat äkkilähtöjä. Eri toimijat voi vertailla helposti äkkilähtöhaun kautta.

Äkkilähtö sopii sinulle, jos…

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
 • Sinulla on mahdollisuus lähteä lyhyellä varoitusajalla.
 • Olet joustava kohteen ja majoituksen suhteen.
 • Olet lähdössä matkalle kahden hengen seurueessa.
 • Tärkein kriteeri matkalle on edullinen hinta.
 • Uskallat jättää lomasuunnitelmat viime tippaan.

Omatoimimatka Kroatiaan – plussat ja miinukset

Kroatiaan on helppo matkustaa omatoimisesti, vaikka et olisikaan kokenut reissaaja. Suomesta on kesäkuukausina suoria lentoja Dubrovnikiin, Splitiin ja Zadariin, ja voit vertailla hinnat kätevästi lentohaun kautta.

Mieti etukäteen, haluatko edestakaiset lennot samaan kohteeseen vai lennätkö mieluummin takaisin toisesta kaupungista.

Omatoimimatka vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta monille lentojen ja majoitusten etsiminen on lähes nautinnollista puuhaa. Hintoja vertaillessa voit itse tarkistaa, säästätkö kuluissa kokoamalla matkapaketin itse.

Varaussivustoilla voi nykyään vertailla kaikenlaiset majoitustyypit. Hotellien lisäksi Kroatiassa on paljon loma-asuntoja ja isompia huviloita, jotka sopivat erityisesti perheille ja kaveriporukoille. Isot seurueet voivat vuokrata villan, johon kuuluu oma uima-allas ja puutarha.

ShutterstockOmatoimimatka Kroatiaan
Omatoimimatkailija voi suunnitella reittinsä itse. Lomakohdetta ja majoitusta ei tarvitse lyödä lukkoon ennen lähtöä.

Kroatiassa omatoimimatkailijoita houkuttelee erityisesti se, että muihin Balkanin maihin on helppo matkustaa samalla reissulla. Esimerkiksi Dubrovnikista pääsee kätevästi bussilla tai vuokra-autolla Montenegron puolelle.

Kiertomatka Balkanilla on helpompi kuin koskaan, sillä Suomesta on avattu lukuisia uusia lentoreittejä. Jos lennät Kroatiaan, voit palata kotiin esimerkiksi Montenegrosta, Kosovosta, Pohjois-Makedoniasta tai Serbiasta. Omatoimimatkalla suunnittelet reittisi itse.

Jos aiot vuokrata matkalla auton, tuo omatoimimatka vapauden suunnitella kohteet ja varata majapaikat vasta paikan päällä. Kun löydät kiinnostavan paikan, voit jäädä sinne yöksi hetken mielijohteesta.

Myös omatoimimatkailijan kannattaa käydä tutustumassa matkanjärjestäjien lomalentoihin. Erityisesti viime hetken varaajat voivat löytää äkkilähtölentoja tavallisia lentoyhtiöitä edullisemmin. Halvimmillaan meno-paluulennot saattavat irrota jopa alle sadalla eurolla.

Suoria reittilentoja Kroatiaan lentävät Suomesta Finnair, Norwegian ja Ryanair.

Omatoimimatka sopii sinulle, jos…

 • Haluat vierailla useissa eri kohteissa.
 • Haluat lentää yhteen kaupunkiin ja palata kotiin toisesta.
 • Haluat yhdistää samaan matkaan jonkun naapurimaan – esimerkiksi Montenegron.
 • Haaveilet näkeväsi kohteita, jotka eivät ole matkanjärjestäjien valikoimassa.
 • Nautit omatoimiloman suunnittelusta ja haluat huolehtia yksityiskohdista itse.

>> Lue myös: Missä lomailla Kroatiassa? 15 kohdevinkkiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja