Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kroatia

Pula on tunnelmallinen ja monipuolinen kesäkohde

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.08.2019
Pula on kiinnostava matkakohde, jossa onnistuu monipuolinen kesäloma.

Vaikka Pula on toistaiseksi vielä Kroatian suursuosikkeja Dubrovnikia ja Splitiä tuntemattomampi matkakohde, rantakaupunki on matkailijoille mainio vaihtoehto kesälomalle esimerkiksi suorien lentoyhteyksien vuoksi.

Koe monipuolinen loma yhdessä kohteessa

Kroatian rannikkokaupunki Pula on Istrian niemimaan suurin kaupunki, joka houkuttelee matkailijoita rauhallisella tunnelmalla ja kauniilla maisemilla. Adrianmeren pohjoisosassa sijaitsevasta niemimaasta osa kuuluu Italialle ja Slovenialle, ja erityisesti italialaiset vaikutteet heijastuvat myös Kroatialle kuuluvaan alueeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pulan kaupungilla on pitkä historia, jonka aikana se on kuulunut esimerkiksi osaksi antiikin aikaista Rooman valtakuntaa. Tämän aikakauden perintö on nähtävissä kaupungissa edelleen, sillä sen tunnetuin maamerkki ja suosituin nähtävyys on hyvin säilynyt amfiteatteri. Muita historiallisia vierailukohteita Pulassa ovat Augustuksen temppeli, Sergiusten riemukaari ja kaupungin katedraali. Lisäksi kaupungissa on alueen historiasta ja arkeologisista löydöistä kertovat museot.

Vaikka Pula tunnetaan erityisesti historiastaan, kaupungista ja Istrian niemimaalta löytyy myös esimerkiksi rauhallisia rantoja, herkullista ruokaa, kauniita luontokohteita ja ostosmahdollisuuksia.

Pula sopii matkakohteeksi kiireettömästä lomasta haaveileville, ja siellä viihtyvät niin perheet, pariskunnat kuin yksin reissaavat. Se on mainio vaihtoehto niin matkailijoille, jotka ovat jo vierailleet Kroatian kuuluisimmissa matkakohteissa, kuin niille, jotka haluavat välttää suurempien kohteiden ruuhkat ja korkeammat hinnat.

Nauti kesän lämmöstä Kroatian rannikolla

Pula on ensisijaisesti kesäkohde, sillä talvikuukaudet ovat kaupungissa melko viileitä. Lämpimimmät kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, jolloin lämpötilat kohoavat päivisin noin 30 asteen tuntumaan. Talvikuukausina taas lämmintä voi olla jopa alle viisi astetta.

Pulaan voi matkustaa myös keväällä tai syksyllä, jolloin matkailijoita on vähemmän, mutta tällöin kannattaa varautua viileämpiin lämpötiloihin erityisesti iltaisin ja öisin. Esimerkiksi touko- ja syyskuussa päivälämpötilat liikkuvat 20 asteen paremmalla puolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock
Pula on tunnettu erityisesti hyvin säilyneistä historiallisista nähtävyyksistä.

Rentoja rantapäiviä ja herkuttelua

Pulan ympäristö tarjoaa mainiot puitteet rantalomasta nauttimiseen. Rantoja löytyy esimerkiksi muutaman kilometrin päässä historiallisesta keskustasta sijaitsevalta Verudelan niemeltä. Kamenjakin niemellä pääsee viettämään rauhallisia rantapäiviä, sillä pitkin niemen rannikkoa on lukuisia rantoja ja poukamia. Suurin osa rannoista on pikkukivirantoja, joilla vesi on kirkkaan turkoosia. Niemi on myös suosittu snorklaajien keskuudessa.

Pula ja Istria sopivat mainiosti kohteeksi hyvää ruokaa ja juomaa arvostaville matkailijoille. Niemimaa on tunnettu laadukkaista viineistä ja vaihteleva maaperä mahdollistaa lukuisten eri rypälelajikkeiden viljelyn, minkä seurauksena Istrian alueella valmistetaan niin puna-, valko- kuin roseeviinejä. Alueen tunnetuin ja eniten tuotettu viini on malvazija istarska -rypäleistä valmistettu valkoviini.

Istrialainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita italialaisesta keittiöstä. Esimerkiksi käsin valmistettu pasta ja ilmakuivattu kinkku ovat osa istrialaista keittiötä. Herkuttelijoiden kannattaa loman aikana maistaa ainakin tuoreita mereneläviä, joita syödään paljon meren läheisyydestä johtuen. Paikallisiin herkkuihin kuuluvat myös esimerkiksi tryffelit ja oliiviöljy.

Mikäli lomaseurueeseen kuuluu innokkaita shoppailijoita, kannattaa suunnaksi ottaa joko kaupungin keskustan liikkeet tai hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevat ostoskeskukset. Esimerkiksi Pula City Mall ja Max City ovat suosittuja kauppakeskuksia, joista löytyy muun muassa kansainvälisten ketjujen vaateliikkeitä.

Tutustu päiväretkillä Istrian niemimaahan ja kauniisiin saariin

Istrian niemimaalla on Pulan lisäksi useita muita mielenkiintoisia matkakohteita, joissa kannattaa vierailla loman aikana. Niemimaalta löytyy muun muassa useita pikkukaupunkeja, jotka hurmaavat kauniilla maisemilla ja arkkitehtuurilla sekä historian havinalla. Rovinj ja Poreč kuuluvat niemimaan tunnetuimpiin kohteisiin.

Historiallisista raunioista ja ainutlaatuisesta luonnosta kuuluisa Brijunin kansallispuisto sijaitsee hieman Pulasta pohjoiseen lähellä niemimaan rannikkoa. Saarilla voi harrastaa myös erilaisia aktiviteetteja, kuten golfia, snorklausta tai pyöräilyä. Brijunin saariryhmä koostuu 14 saaresta, joista suurin on Veliki Brijuni. Kansallispuistoon on veneyhteys pienestä Fažanan kaupungista.

Mikäli Pulan-lomalla haluaa tutustua Kroatian saariin enemmän, sijaitsevat esimerkiksi Cresin ja Lošinjin saaret kohtuullisen matkan päästä kaupungissa. Nämä saarikohteet ovat vielä vähemmän tunnettuja verrattuna maan suosituimpiin saariin, mutta esimerkiksi Cres hurmaa matkailijat vehreällä ja vuoristoisella luonnolla ja tunnelmallisilla rantakaupungeilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Pulassa lomailee autolla, voi saman loman aikana vierailla helposti myös Slovenian ja Italian puolella. Pulasta on myös lautta yhteys Italian suosikkikohde Venetsiaan, jos haluaa yhden loman aikana kokea monta kiinnostavaa matkakohdetta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PULASSA

Shutterstock
Pulan keskustassa on helppo liikkua kävellen, mutta autolla pääsee tutustumaan myös lähiympäristön kiinnostaviin kohteisiin.

Kesällä perille suorilla lennoilla

Kesäkaudella Pulaan pääsee Suomesta kätevästi suorilla lennoilla. Norwegian lentää Helsingistä Pulaan kesäkuusta lokakuuhun suoraan vähintään kerran viikossa. Kesäkuukausina suoria lentoja on jopa kolme viikossa. Kesäkauden ulkopuolella Pulaan voi lentää Zagrebin kautta vaihdollisilla lennoilla.

Autolomailija pääsee Pulaan myös lentämällä ensin Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin tai Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, josta matkaa voi jatkaa autolla. Automatka Zagrebista Pulaan kestää reilut kolme tuntia ja Ljubljanasta noin kaksi ja puoli tuntia.

Majoitus Pulassa

Pulassa majoitusvaihtoehtoja löytyy niin läheltä kaupungin historiallisia nähtävyyksiä, kuten amfiteatteria, kuin kaupungin ulkopuolella sijaitsevista rannikon pienemmistä lomakeskuksista. Tarjolla on sekä eri tasoisia hotelleja että vaatimattomampia hostelleja, mutta varsinaisia luksushotelleja ei Pulan tarjontaan kuulu. Kaupungissa on myös mahdollista vuokrata loma-asunto.

Jos haluaa loman aikana kaupungin nähtävyyksien lisäksi viettää aikaa myös uima-altaalla tai rannalla, kannattaa majoitus varata esimerkiksi Verudelan niemimaalta, jossa on lukuisia eri hotellivaihtoehtoja.

Kesän vilkkaimmille lomakuukausille majoitusvaraus on hyvä tehdä ajoissa, jotta majoituksen saa järkevällä hinnalla. Syksyllä hinnat ovat edullisemmat ja keskitasoisen hotellin voi saada noin 50 eurolla yötä kohden. Pula hiljenee matkustajista talvikuukausiksi, joten on hyvä muistaa että myös osa palveluista on hiljaisimpina kuukausina suljettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Pulassa

Pulan keskustassa ja tunnetuimpien historiallisten nähtävyyksien välillä voi liikkua helposti kävellen, sillä välimatkat ovat lyhyitä. Kaupungissa on myös kattava bussiverkosto, jonka kyydissä pääsee kätevästi liikkumaan eri kaupunginosien välillä.

Jos matkan aikana on tarkoitus nähdä Istrian niemimaata myös Pulan kaupungin ulkopuolella, kannattaa vuokrata auto, jolla pääsee kiertelemään helposti niin kaupungin lähiympäristön pienempiin kyliin kuin tekemään retkiä niemimaan muihin suosittuihin matkakohteisiin.

PULAN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Amfiteatteri on Pulan tunnetuin maamerkki ja kuuluisin nähtävyys.

Amfiteatteri

Pulan tärkein nähtävyys on vaikuttava amfiteatteri, joka sijaitsee aivan rannan tuntumassa. Amfiteatteri, joka tunnetaan myös nimellä Arena, valmistui ensimmäisellä vuosisadalla vain hieman aiemmin kuin Rooman kuuluisa Colosseum. Pulan amfiteatteri toimi gladiaattoritaistelujen näyttämönä, ja sinne uskotaan mahtuneen jopa 20 000 katsojaa.

Nykyään amfiteatterissa järjestetään monia eri kulttuuritapahtumia, kuten Pulan elokuvafestivaali. Amfiteatteri on avoinna vierailijoille joka päivä, lukuun ottamatta uudenvuodenpäivää.

Augustuksen temppeli

Augustuksen temppeli on myös Rooman vallan ajalta, ja se rakennettiin kunnianosoituksena keisari Augustukselle. Temppeli valmistui vuonna 14, jolloin keisari kuoli. Historian aikana temppelin käyttötarkoitus on vaihdellut, sillä välillä se on toiminut niin kirkkona, varastona kuin museonakin. Temppeliin pääsee vierailemaan kesäkaudella ja sisäänpääsy maksaa pari euroa.

Sergiusten riemukaari

Sergiusten riemukaari, josta käytetään myös nimitystä kultainen portti, valmistui parikymmentä vuotta ennen ajanlaskun alkua ja se rakennettiin samannimisen, vaikutusvaltaisen perheen kunniaksi. Portti on rakennustyyliltään korinttilainen, mutta siihen on yhdistetty myös esimerkiksi hellenistisiä piirteitä.

PULAN PARHAAT

Shutterstock
Pulasta voi tehdä päiväretkiä kauniille saarille ja kansallispuistoihin.

Pulan parhaat nähtävyydet

  1. Amfiteatteri
  2. Augustuksen temppeli
  3. Sergiusten riemukaari
  4. Pulan katedraali
  5. Istrian arkeologinen museo

Parhaat päiväretkikohteet Pulasta

  1. Brijunin kansallispuisto
  2. Rovinj
  3. Poreč
  4. Motovun
  5. Opatija

LISÄTIETOA

Pulan kaupungin virallinen matkailusivusto
Istrian niemimaan virallinen matkailusivusto

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää