Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Nuorekas vanha Vaasa

Elina Venttola Päivitetty: 23.10.2019
Vaasan pitkä historia on alati läsnä, ja puutalokorttelit yhdistettynä veden läheisyyteen luovat oman kutsuvan ilmapiirinsä.

Neljäsataavuotias Vaasa

Kaarle IX perusti Vaasan kaupungin vuonna 1606. Kaupunki paloi vuonna 1852, minkä jälkeen se siirrettiin nykyiselle paikalleen. Vanhan kaupunkialue sijaitsee muutaman kilometrin päässä nykyisestä keskustasta.

Kunnioitettavasta iästään huolimatta Vaasa on opiskelijakaupunki, jossa joka neljäs vastaan kävelevä asukas on opiskelija. Väkilukuun suhteutettuna Vaasa on yksi Suomen suurimmista opiskelijakaupungeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannikon teollisuuskaupunki on täynnä puistoja ja viheralueita. Somat puutaloalueet kutsuvat iltapäiväkävelyille, ja rantapuisto sekä rantapromenadi sopivat kesäisen kaupungin tunnelmasta nauttimiseen.

Pyhän Nikolaoksen kirkko sijaitsee Kasarmintorilla.

Kesän kotimaakohde

Kuten monet muutkin kotimaan kaupungit, Vaasa on parhaimmillaan kesällä, jolloin kaupungissa järjestetään tapahtumia ja konsertteja. Myös sää hellii lomalaista parhaiten kesäisin.

Saariston maisema houkuttelee karuudellaan kuitenkin myös syksyllä, ja museoista kiinnostuneelle matkailijalle vuodenajoilla ei juurikaan ole väliä. Opiskelijaelämän vilskettä kaupungista voi bongata lukukausien aikana.

Museoita ja historiallisia kohteita

Vaasa on antoisa kohde museoiden ja historiallisten nähtävyyksien ystäville. Museoita kaupungista löytyy joka lähtöön, ja vierailla voi niin auto- ja moottorimuseossa, merimuseossa, sotaveteraanimuseossa kuin työväenmuseossakin. Pitkän historian nähnyt kaupunki tarjoaa myös useita ulkoilmakohteita ja vanhoja rakennuksia.

Vanha Vaasa sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä nykyisen kaupungin keskustasta. Vanhan Vaasan museo toimii 1780-luvulla rakennetussa Wasastjernan talossa, ja museossa on esillä niin palosta säilynyttä esineistöä kuin vanhan kaupungin historiaa esitteleviä karttoja ja pienoismallejakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen menneiden aikojen Pohjanmaata esittelevä kohde on Bragen ulkoilmamuseo Hietalahdessa. Museoalueella on 21 rakennusta, joiden joukosta löytyy muun muassa hylkeenpyyntimuseo, ranta-aitta, venevaja ja kalamaja.

Keskeisellä paikalla Marianpuistossa sijaitseva Pohjanmaan museo esittelee kaupungin 400-vuotista historiaa.

Historiallisten kohteiden rinnalle Vaasa tarjoaa myös nykytaidetta. Vuonna 2007 avattu modernin taiteen museo Kuntsi toimii vanhassa Tullipakkahuoneessa Vaasan sisäsatamassa. Kuntsin kokoelmassa on keskitytty erityisesti 1950-luvun jälkeiseen suomalaiseen kuvataiteeseen.

Retkelle Vaasasta

Vaasa on hyvä luontokohde, sillä lähistöltä löytyy monia hyviä luontokohteita. Ristinummen takana sijaitseva Pilvilammen ulkoilu- ja virkistysalue on sopiva kohde päiväretkelle. Alueen maasto on vaihtelevaa ja sopii paikoittain niin patikointiin ja pyöräilyyn kuin talvisin hiihtämiseenkin.

Moottoritien eteläpuolella sijaitseva Risön lintutorni Ryövärinkarilla on toinen hyvä luontokohde. Lintutornille johtaa noin 350 metriä pitkä pitkospuupolku, ja tornin vieressä on tulentekopaikka.

Merenkurkun saaristo on Unescon maailmanperintökohde. Raippaluodosta ja Björkbystä järjestetään opastettuja saaristoristeilyitä, jotka ovatkin oivallinen tapa tutustua ainutlaatuiseen ympäristööna. Pohjanmaan museon yhteydessä toimiva Merenkurkun luontokeskus Terranova on hyvä vaihtoehto tutustua maailmanperintökohteeseen kuivalta maalta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VAASASSA

Vaasasta pääsee helposti luontoretkelle saaristoon.

Junalla, bussilla ja lennoin

Muualta Suomesta Vaasaan pääsee helposti junalla, bussilla ja lentämällä. Vaasaan lentävät Helsingistä muun muassa Finnair ja Norwegian. Halvimmillaan edestakaiset lennot voi saada 50 eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaasan lentokentältä voi myös lähteä äkkilähdöllä lomalle, joten kaupungin lentokenttä hyödyttää monia lähialueen matkustajia.

Majoitusta myös opiskelijabudjetilla

Vaasassa toimivat Suomen suuret hotelliketjut Sokos, Scandic ja Omenahotels. Hotellien hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin varaustilanteesta ja sesongista riippuen, ja opiskelijan kukkarolle sopiva vaihtoehto löytyy kaupungin hostelleista tai Airbnb-asuntovuokrauksesta.

Oma tai vuokra-auto kätevin

Vaasan seudulla helpoin tapa liikkua on ajaa omalla autolla tai vuokra-autolla paikasta toiseen. Erityisesti luontomatkailusta kiinnostuneen kannattaa harkita auton vuokraamista. Kaupunkialueella pysyttäessä tulee kuitenkin hyvin toimeen myös paikallisliikenteen busseilla.

VAASAN NÄHTÄVYYDET

Raippaluodon silta sijaitsee Mustasaaressa, joka on itsenäinen kunta. Silta sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä Vaasasta.

Merenkurkun saaristo

Unescon maailmanperintökohteeksikin nimetty Merenkurkun saaristo on idyllinen ja näyttävä luontokohde, jonne pääsee Suomen toistaiseksi pisimmän sillan, eli Raippaluodon sillan, kautta. Sillan kupeessa sijaitsee maailmanperintöportti, joka tarjoaa tietoa jääkauden muovaamasta saaristosta.

>> Lue myös: Tiesitkö mistä löytyy Suomen pisin silta? Tältä se näyttää

Meteoriihi ja tuulimylly

Erikoisten nähtävyyksien listalle nousee myös Sundomissa sijaitseva Söderfjärdenin meteoriihi. Söderfjärden on syntynyt meteoriitin iskeydyttyä maahan noin 520 miljoonaa vuotta sitten. Iskusta syntynyt kraateri on halkaisijaltaan reilun viiden kilometrin laajuinen, ja syvyyttä sillä on yli 300 metriä. Meteoriihi on alueelle siirrettyyn, vanhaan hirsiriiheen rakennettu nähtävyyskohde, jossa on näyttely, astronominen observatorio ja kahvila. Alueella on myös lintutori.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sundomissa vieraillessaan kannattaa tutustua myös Söderfjärdenin laidalla sijaitsevaan Södersundin tuulimyllyyn. Tuulimyllyssä olevan kaiverruksen perusteella sen rakennusvuodeksi on arvioitu 1809, ja tähän aikaan alue on ollut vielä suureksi osaksi veden peitossa.

Kylve Tropiclandiassa

Tropiclandia-kylpylä on varma valinta perheen yhteiseen hauskanpitoon. Tropiclandiassa uidaan ympäri vuoden. Kylpylä laajenee kesäisin myös ulos, jolloin vesiliukumäet, ulkoaltaat ja auringonottoterassit kutsuvat auringonpalvojia. Aiemmin Vaasa tunnettiin Tropiclandian lisäksi myös Wasalandia-huvipuistosta, mutta huvipuisto suljettiin vuonna 2015.

VAASAN PARHAAT

Vaasassa järjestetään paljon tapahtumia kesäisin.

Vaasan parhaat kokemukset

  1. Merenkurkun saaristo
  2. Raippaluodon silta
  3. Tropiclandia
  4. Monipuoliset museot
  5. Kesätapahtumat ja jäätelön syöminen meren rannalla

Lisätietoa

Vaasan kaupungin verkkosivut

Teksti: Anne Ventelä ja Elina Venttola
Kuvat Shutterstock