Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Florida - helteistä tunnelmaa ja loputtomia hiekkarantoja

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.01.2019
Floridan osavaltio on palmujen täyttämä rantakohde, joka tarjoaa matkailijoille myös runsaasti aktiivimahdollisuuksia.

Floridassa rannat ovat leveitä ja palmut tuuheita

Yhdysvaltojen eteläisin osavaltio Florida sijaitsee pääosin niemimaalla, jonka läntisellä puolella on Meksikonlahti ja itäisellä puolella Atlantin valtameri. Florida on rantalomailijoiden keskuudessa suosittu kohde, sillä hiekkarantaa riittää kaikkiaan yli tuhat kilometriä ja aurinko paistaa ympäri vuoden. Florida on turhaan leimautunut vain eläkeläisten paratiisiksi. Elämäniloisessa osavaltiossa tekemistä riittää kaikenikäisille matkailijoille, olitpa sitten kiinnostunut vesiurheilusta, shoppailusta, kulttuurista tai luontomatkailusta. Osavaltion lempinimi onkin Sunshine State eli auringonpaisteen osavaltio.

Floridan tunnetuimmat kaupungit ovat värikkäästä art deco -alueestaan tunnettu Miami Beach, pilvenpiirtäjäsiluettilla varusteltu Miami, rauhallisempi Fort Lauderdale sekä huvipuistoistaan kuuluisa Orlando. Muita tunnettuja kohteita ovat etelässä sijaitsevat Keysaaret ja Evergladesin suoalue. Floridasta liikennöi lukuisia risteilyaluksia eri puolille Karibiaa ja rannikkokaupungit toimivatkin useille lomailijoille porttina merimatkalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Key West, Florida
Taiteilijat viihtyvät Floridan Key Westissä.

Milloin kannattaa matkustaa Floridaan?

Floridan kesät ovat kuumia ja kosteita, talvet Suomen kesää vastaavia. Osavaltion eteläkärki on ilmastoltaan trooppinen ja muualla Floridassa ilmasto on subtrooppinen. Paras aika matkustaa Floridaan on talvikuukausien aikana, jolloin ilmasto on miellyttävän lämmin ja trooppisia myrskyjä ei ole liikkeellä.

Atlantin hurrikaanikausi ajoittuu heinäkuusta marraskuuhun, jolloin Floridaankin voi rantautua merellä syntyneitä myrskyjä. Yleensä hurrikaanit ovat kuitenkin jo heikentyneet Floridaan saapuessaan ja vain harvoin myrskyt iskevät alueelle kovalla tuhovoimalla. Silloinkin niistä pystytään pääosin varoittamaan hyvissä ajoin.

Yhdistä rantaloma ja road trip

Floridan aktiviteettien tarjonta on loputon. Aktiivilomailijalle riittää harrastemahdollisuuksia etenkin vesiurheilun, golfauksen ja patikoinnin parissa.

Auringonpalvoja viihtyy lukuisilla pitkillä hiekkarannoilla hyvien palveluiden ja turkoosin veden äärellä. Shoppailijan villeimmätkin unelmat voi toteuttaa lukuisissa ostosparatiiseissa, joissa on sopivaa valikoimaa niin budjettimatkailijalle kuin luksusta rakastavallekin.

Florida sopii automatkailusta pitäville. Erilaisia kohteita riittää maantieteellisesti Suomen kokoisessa osavaltiossa vaikka kuukauden reissulle. Autonvuokraus, vaatteet ja elektroniikka voivat olla hintatasoltaan huomattavasti Suomea halvempia, mutta yleisesti hintataso on Floridan suurissa kaupungeissa Suomen luokkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muista tipata ravintoloissa

Floridassa, kuten muuallakaan Yhdysvalloissa, tipin jättäminen ravintolassa ei ole vapaaehtoista. Palvelupalkkiota jätetään 15–20 prosenttia laskun verottomasta loppusummasta, baaritiskillä dollari drinkkiä kohden. Myös taksikuskille, laukunkantajalle ja auton parkkeeraajalle annetaan tippiä. Taksissa on sopivaa pyöristää seuraavaan tasalukuun, laukunkantajalle ja auton parkkeeraajalle riittää muutama dollari. Myös hotellisiivoojalle on kohteliasta jättää pari dollaria per nukuttu yö.

Ennen Floridaan matkaamista tulee täyttää sähköinen matkustuslupa ESTA, joka on pakollinen kaikille ilman viisumia Yhdysvaltoihin saapuville vierailijoille. ESTA on automaattinen järjestelmä, jolla viranomaiset varmistavat henkilöiden kelpoisuuden matkustaa Yhdysvaltoihin.

Floridassa puhutaan pääasiassa englantia, mutta osavaltiossa olevan merkittävän karibialaisvähemmistön vuoksi joissakin osissa Floridaa tulee mainiosti toimeen myös espanjalla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FLORIDASSA

Naples
Tämä rantaidylli löytyy Floridan Naplesista.

Suoralla lennolla Floridaan

Suomesta on helppo matkustaa Floridaan, sillä Finnair liikennöi Helsingistä suorilla lennoilla Miamiin. Matka-aika suoralla lennolla on noin 11 tuntia, välilaskun kanssa lentoajat ovat 14 tunnista ylöspäin.

Suoria lentoja myydään halvimmillaan noin 750 eurolla, välilaskullisia yhteyksiä voi saada jopa alle 400 eurolla. Loma-aikoina hinnat ovat yleensä korkeammat. Halpalentoyhtiö Norwegian liikennöi Pohjoismaista Floridan Fort Lauderdaleen ja ajoittain tarjolla on hyvin edullisia lentoja esimerkiksi Tukholman tai Kööpenhaminan kautta.

Floridassa on Miamin lentokentän lisäksi toistakymmentä muuta kansainvälistä lentokenttää, jonne voi lentää vaihtoyhteyksien kautta. Suosittua on yhdistää Floridan-matkaan välipysähdys New Yorkissa.

>> Vertaile hinnat ja varaa halvat lennot Miamiin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitu hienoissa rantamaisemissa

Floridan pitkät rantaviivat ovat täynnä merinäköalaa tarjoilevia hotelleja. Suurimmissa kaupungeissa ja rantalomakohteissa riittää majoitusvaihtoehtoja jokaisen tarpeisiin aina perushuoneista hulppeisiin loistohotelleihin. Aibnb-palvelun ja vastaavien kautta voi vuokrata paikallisten asuntoja omaan käyttöönsä. Uskalias etsii majapaikan paikallisten luona sohvasurffaten.

Mikäli olet liikkeellä autolla, Amerikassa ollessa kannattaa kokeilla motellimajoitusta. Motellit sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien varrella ja ovat edullisia majoituspaikkoja, jotka tarjoavat yleensä ilmaisen aamiaisen ja parkkipaikan. Motelleja voi etsiä tunnettujen hotellinvaraussivustojen kautta. Suosittuja, myös Floridassa toimivia motelliketjuja ovat esimerkiksi Super 8 sekä Motel 6.

Hotellien hinnat vaihtelevat kaupungin mukaan. Orlandossa voi majoittua sadalla eurolla neljän tähden hotellissa, Miamin South Beachillä sesonkiaikana saa varautua maksamaan keskitason hotellista vähintään puolet enemmän. Huomioi, että Yhdysvalloissa hotellihinnan päälle lisätään verot.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Floridasta

Autonvuokraus kannattaa

Miamin South Beachillä lomailua lukuun ottamatta Floridassa kannattaa lähes aina vuokrata auto. Paikallisliikenne on vähäistä eikä erityisen toimivaa. Amtrak-junayhteys kulkee Miamiin eri puolilta Yhdysvaltoja, mutta junaliput ovat kalliita. Autolomailijan on helppo liikkua paikasta toiseen omin toimin. Floridan liikenne on suurissa kaupungeissa vilkasta, mutta niiden ulkopuolella rauhallisempaa.

>> Katso täältä vinkit autonvuokraukseen Yhdysvalloissa
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Floridasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
[rp_social]

FLORIDAN NÄHTÄVYYDET

Miami, Florida
Miamin maisemaa hallitsevat komeat pilvenpiirtäjät.

Walt Disney World – maailman mahtavin teemamaailma

Orlandon tuntumassa sijaitseva Walt Disney World on Floridan tunnetuin nähtävyys ja maailman suurin huvipuistokompleksi. Pinta-alaltaan kahden Manhattanin kokoinen viihdekeskittymä pitää sisällään muun muassa neljä elämyspuistoa, kaksi vesipuistoa, elokuvateatterin, ravintoloita, myymälöitä, yökerhoja ja lukuisia hotelleja.

Walt Disney Worldiin kuuluvat huvipuistot ovat nimeltään Magic Kingdom, Epcot, Disney Hollywood Studios sekä Disney Animal Kingdom.

Orlandon ympäristöstä löytyy myös paljon muita suosittuja teemapuistoja kuten Sea World ja Universal Studios. Lippuja kaikkiin puistoihin voi ostaa suoraan portilta tai etukäteen puistojen verkkosivuilta. Yhdessä puistossa saa helposti kulumaan useita päiviä, joten ennakkosuunnittelu kannattaa.

>> Lue lisää Floridan teemapuistoista

Art deco -korttelien ja turkoosien rantojen South Beach

Miami Beachin historiallinen art deco -alue sijaitsee merenrantaa myötäilevän Ocean Drive -kadun lähikortteleissa South Beachin kaupunginosassa. Huolella entisöidyt 1920-luvun rakennukset toimivat hotelleina, ravintoloina ja kauppoina muodostaen maailman laajimman art deco -keskittymän South Beachille.

SoBe-lempinimen saanut pastellinen alue vetää puoleensa niin estetiikan ystäviä, juhlijoita kuin rantalomailijoitakin. Kun arkkitehtuurin ihastelusta on saanut kyllikseen, palmujen reunustamalta valkohiekkaiselta rannalta voi katsella turkoosia merta ja taivaalla mainoksia perässään vetäviä pienlentokoneita. Rannan suuntaiset Collins Avenue ja Washington Avenue muodostavat South Beachin ytimen viidenneltä kadulta 14. kadulle.

Taiteilijoiden jalanjäljissä merelliseen Key Westiin

Yksi maailman kauneimmiksi rankatuista tieosuuksista johtaa Key Westiin. Overseas Highway kulkee Meksikonlahden ja Atlantin välissä siltoja pitkin päättyen tuntien ajon jälkeen Yhdysvaltain eteläisimpään kärkeen. Perillä odottaa omaleimainen huvilakaupunki, jossa kanat kulkevat vapaina kaduilla ja merellisyys on läsnä kaikkialla.

Taiteilijoiden ja vapaa-ajattelijoiden Key West tunnetaan myös kirjailija Ernest Hemingwayn pitkäaikaisena kotikaupunkina, jossa hän kirjoitti useita suosikkiromaanejaan.

Everglades on Unesco-kohde

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Evergladesin kansallispuisto on tunnettu Miccosukee-intiaanien reservaatista ja alligaattoreistaan.

Subtrooppinen rämealue toimii kotina lukuisille matelija- ja lintulajeille ja on yksi Yhdysvaltain suosituimmista luontomatkailukohteista. Everglades sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Miamista länteen.

Fort Lauderdale on seesteisempi vaihtoehto Miamille

Vain kivenheiton päässä Miamin pohjoispuolella sijaitseva Fort Lauderdale sopii niille lomailijoille, joita Miami Beachin hektinen meno ei kiinnosta. Fort Lauderdalen hiekkaranta on aivan yhtä pitkä ja leveä ja sitä reunusta rivi tasokkaita hotelleja. Fort Lauderdale sopii perhelomailijalle, mutta yhtä lailla pariskunnat tai häämatkalaiset löytävät hyviä hotellivaihtoehtoja kahdenkeskiseen lomailuun.

Fort Lauderdalen rannat tunnetaan erityisen vilkkaana merikilpikonnien pesintäpaikkana, ja maaliskuusta pitkälle syksyyn saakka rannoilta löytyykin runsaasti aidattuja ja merkittyjä pesiä, joista pienet poikaset yön hämärässä kuoriuduttuaan suunnistavat takaisin mereen.

>> Lue lisää Fort Lauderdalen rannoista ja kilpikonnista

[rp_social]

FLORIDAN PARHAAT

Key West, Florida
Floridan Key West on rennon lomailijan matkakohde.

Floridan parhaat lomailukaupungit

 1. Fort Lauderdale – pitkästä hiekkarannasta ja kanavistaan tunnettu ”Floridan Venetsia”
 2. Key West – valtamerten ympäröimä, boheemi pikkukaupunki
 3. Miami – taivasta hipovien pilvenpiirtäjien ja latinoalueiden värikäs sekoitus
 4. Miami Beach – art deco -arkkitehtuurin mestariteos
 5. Naples – rikkaiden salattu piilopaikka Floridan länsirannikolla
 6. Orlando – huvipuistojen ystävän valinta

Parhaat tavat tutustua Floridaan

 1. Vuokraa auto ja koe Floridan monipuolisuus road tripin muodossa.
 2. Varaa tarpeeksi aikaa ja suunnittele aikatauluusi sopiva reitti.
 3. Juttele paikallisten kanssa. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita.
 4. Koe merellisyys veneretken tai vesiurheilun muodossa.
 5. Nauti ulkoilmaravintolassa tuoreita merenantimia ja jälkiruoaksi tilataan tietenkin Key Lime Pie.
 6. Vietä päivä huvipuistossa hurvitellen.

Lisätietoa

Visit Florida

Teksti: Ulla Alakangas, Inka Khanji, Riikka Krenn
Kuvat: Ulla Alakangas ja Riikka Krenn

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Halvat lennot Miamiin

Halvat lennot Miamiin

Fort Lauderdalen rannat

Fort Lauderdalen rannat – esittelyssä viisi vaihtoehtoa Miami Beachille

Miami, Yhdysvallat

Miamin parhaat rannat – esittelyssä viisi palmujen reunustamaa paratiisia

Vinkkejä ja ideoita

Fort Lauderdale, Florida

Fort Lauderdalen hotellit – kolme suositusta lomallesi Floridaan

South Beach, Miami

Minne mennä Miamissa – neljä kiinnostavaa käyntikohdetta lasten kanssa lomailevalle

Miami Beach, Ocean Drive

Suuntaatko lomallasi Floridan kuuluisimmalle rannalle? Hotellivinkit kuumalle Miami Beachille

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja