Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Orlandon vetonaula ovat erilaiset teemapuistot

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.06.2016
Orlando on suosittu lomakohde, jonne matkailijoita houkuttelevat kuuluisat teemapuistot, loistavat ostosmahdollisuudet ja lukuisat golfkentät.

Perheiden suosikkikohde

Orlando sijaitsee Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa yli 300 kilometriä pohjoiseen Miamista. Orlando on tunnettu lukuisista teemapuistoista ja lomakeskuksista kuten Walt Disney Worldistä. Teemapuistot vetävät kaupunkiin suuret määrät matkailijoita joka vuosi.

Teemapuistojen lisäksi kaupungissa on myös muuta nähtävää. Lake Eola -järvi ja sitä ympäröivä puisto ovat yksi kaupungin tunnetuimmista maisemista. International Drive on Orlandon keskustan ulkopuolella kulkeva tie, jonka varrella sijaitsee paljon nähtävyyksiä, ravintoloita, hotelleja ja ostoskeskuksia. Tien varrelta löytyvät muun muassa Madame Tussauds -vahakabinetti ja SeaWorld -teemapuisto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkakohteena Orlando on monipuolinen vaihtoehto, sillä kaupungissa on paljon tekemistä. Teemapuistot houkuttelevat erityisesti lapsiperheitä lomailemaan kaupunkiin. Puistojen lisäksi matkailijat viihtyvät kaupungin ostoskeskuksissa ja golfkentillä. Vaikka Orlando sijaitsee Floridassa, kaupunki ei ole rantalomakohde, sillä sisämaassa sijaitsevasta kaupungista on yli tunnin ajomatka läheisimmille rannoille.

Flickr / Travis WiseOrlando sopii teemapuistojensa ansiosta lapsiperheille.
Orlando on tunnettu lukuisista teemapuistoistaan, joihin myös Walt Disney World kuuluu.

Huvittelua ympäri vuoden

Orlando sopii matkakohteeksi ympäri vuoden. Ajankohta omalle matkalle kannattaa valita sen mukaan, pitääkö kuumuudesta vai lomaileeko mieluummin maltillisissa lämpötiloissa.

Kesät ovat Orlandossa kuumia ja kosteita. Talvikuukaudet ovat kuivempia ja viileämpiä, mutta lämpöä voi silti olla päivisin 20 astetta. Jo toukokuussa on kuumaa ja kesälämpötilat jatkuvat jopa lokakuuhun asti. Kesällä lämpötilat kohoavat päivisin yli 30 asteeseen ja vuorokauden viileämpinäkin hetkinä ne harvoin laskevat alle 20 asteeseen.

Viihdykettä teemapuistoissa

Orlandosta löytyy suuri keskittymä teemapuistoja, jotka ovat erityisesti lapsiperheiden suosikkikohteita. Teemapuistovierailuihin kannattaa varata aikaa ainakin päivä jokaista puistoa kohden, sillä erityisesti suosituimpina loma-aikoina puistoissa voi olla ruuhkaista.

Teemapuistot ovat suosittuja niin aikuisten kuin lasten keskuudessa, sillä niissä on tekemistä ja nähtävää kaikille. Upeat lavasteiden ja näyttelijöiden luomat maailmat ovat jo nähtävyys itsessään. Teemapuistoissa pääosassa ovat huvipuistolaitteet ja erilaiset esitykset. Lisäksi niiden alueilta löytyy ravintoloita, kauppoja ja majoitusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääsyliput teemapuistoihin ovat melko kalliita, joten ne voivat lohkaista ison palan matkabudjetista. Liput kannattaa ostaa etukäteen internetistä, josta ne saa edullisemmin ja saatavilla voi olla tarjouspaketteja kuten useamman puiston yhteislippuja.

Tunnetuimmat teemapuistoista kuuluvat joko Walt Disney World tai Universal -teemamaailmoihin. Orlandossa on myös muun muassa SeaWorld ja hieman kauempana kaupungista Legoland. Teemapuistojen lisäksi kaupungissa on vesipuistoja kuten Universalin Wet ’n Wild ja Disneyn Typhoon Lagoon. Orlandossa sää sallii vesipuistojen olla auki jopa ympäri vuoden.

Urheilua ja ostoksia

Orlando sopii matkakohteeksi golfin ystäville, sillä kaupungissa on valtavasti golfkenttiä ja lukuisia golfkilpailuja. Kaupungissa voi myös osallistua lajin ammattipelaajien suunnittelemille kursseille. Orlandossa pääsee katsomaan eri urheilulajien otteluita. Kaupungin koripallojoukkue Orlando Magic pelaa NBA-liigassa, jota pelataan lokakuusta kesäkuuhun asti.

Orlandossa on hyvät ostosmahdollisuudet ja isoja ostoskeskuksia. The Florida Mall on alueen suurin ostoskeskus, jossa on yli 250 liikettä. Löytöjä etsivä suuntaa jompaankumpaan Orlandon Premium Outlets -keskuksista, joissa merkkiliikkeet myyvät poistuvia tuotteitaan edullisin hinnoin. Yhdysvalloissa ostoksiin lisätään kassalla vero, jonka suuruus vaihtelee osavaltion mukaan.

Orlandon ravintolat edustavat lukuisia ruokakulttuureja. Teemapuistojen ja lomakeskusten ravintolat laajentavat kaupungin ravintolatarjontaa. Restaurant Row on ravintolakeskittymä, josta löytyy ravintoloita ja baareja eri budjeteille. Restaurant Row levittäytyy Sand Lake Roadin läheisyyteen. Ravintoloissa tulee muistaa jättää tippiä noin 15-20 prosenttia laskun loppusummasta riippuen palvelun ja ruoan laadusta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ORLANDOSSA

Flickr / Ricardos PhotographyEola-järvi sijaitsee Orlandon sydämessä.
Lake Eola -järvi ja sitä ympäröivä puisto ovat merkittävä osa Orlandon kaupunkikuvaa.

Lentäen Orlandoon vaihdon kautta

Orlandoon ei ole Suomesta suoria lentoja. Kaupunkiin voi lentää monien Euroopan tai Yhdysvaltojen kaupunkien kautta vaihtamalla. Helsingistä pääsee suoralla lennolla Floridan Miamiin, josta voi jatkaa Orlandoon esimerkiksi vuokra-autolla. Ajomatka Miamista Orlandoon kestää 3-4 tuntia. Suoria lentoja Miamiin tarjoavat Finnair ja Norwegian.

Majoitus Orlandossa

Orlandon alueella on paljon majoitusvaihtoehtoja. Kaupungissa on eri hintaluokan hotelleja, jonka lisäksi teemapuistokompleksit tarjoavat majoitusta teemapuistojen läheltä. Jos matkan pääsyy on teemapuistossa vierailu, helpoin vaihtoehto on yöpyä lähellä kohdetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Orlandossa voi majoittua myös vuokratussa loma-asunnossa. Loma-asunto on hyvä vaihtoehto esimerkiksi perheille ja isommille seurueille. Asuntoja on vaatimattomammista asunnoista aina luksushuviloihin asti. Kaupungin läheltä löytyy myös leirintäalueita, joissa voi yöpyä.

Liikkuminen Orlandossa

Vuokra-auto on kätevin tapa liikkua Orlandossa erityisesti, jos suunnittelee vierailevansa useassa eri teemapuistossa tai kaupunkia ympäröivillä alueilla. Auton voi vuokrata lentokentältä tai hotelleista. Autolla liikkuessa kannattaa varautua maksulliseen pysäköintiin sekä tietullimaksuihin.

I-Ride -bussit kuljettavat matkustajia pitkin International Driveä sen varrella sijaitseviin nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin. Busseilla on vihreä ja punainen linja, jotka pysähtyvät eri paikoissa. Busseihin voi ostaa yksittäisiä lippuja tai useamman päivän lippuja. Busseista ostettavat yksittäisliput on maksettava tasarahalla.

Monilla hotelleilla on ilmaisia kuljetuksia lentokentältä hotellille. Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, tarjoaako oma hotelli tällaista palvelua ja täytyykö kuljetus varata etukäteen.

ORLANDON NÄHTÄVYYDET

Flickr / LeeOrlandosta löytyy teemapuistoja joka lähtöön.
Universal Orlando Resortissa pääsee sukeltamaan elokuvien ja tv-sarjojen maailmaan.

Walt Disney World

Orlandon Walt Disney World on valtava lomakeskus, joka on yksi Yhdysvaltojen suosituimmista vierailukohteista. Alueeseen kuuluu neljä teemapuistoa ja kaksi vesipuistoa. Vierailluin teemapuistoista on Magic Kingdom, jonka maamerkkinä on Tuhkimon linna. Puistossa voi kokeilla huvipuistolaitteita, tervehtiä Disneyn elokuvista tuttuja hahmoja tai ihastella erilaisia esityksiä.

Disneyn lomakeskuksen alueella on yli 30 hotellia ja satoja ruokapaikkoja. Lukuisista kaupoista saa ostettua Disney-aiheisia tavaroita ja matkamuistoja. Lomakeskuksessa on lisäksi elokuvateatteri, kylpylöitä, kuntosaleja ja muita urheilumahdollisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Universal Orlando Resort

Toinen Orlandon suurista teemapuistokokonaisuuksista on Universalin lomakeskus, johon kuuluu kaksi teemapuistoa ja vesipuisto. Universal Studios Florida -teemapuisto esittelee elokuvien ja televisio-ohjelmien maailmaa ja puistossa pääsee kurkistamaan suosikkielokuvien kulisseihin.

Lomakeskuksen alueella on hotelleja kuten Hard Rock Hotel. Lomakeskuksessa on CityWalk -kompleksi, jossa on ravintoloita, yökerhoja, elokuvateatteri ja kauppoja.

International Drive

International Drive tai I-Drive on nähtävyyksien ja matkailijoille suunnattujen palvelujen keskittymä Orlandon keskustan ulkopuolella. I-Driven esikuvana on toiminut Las Vegasin kuuluisa The Strip -katu.

Tunnetuimpia nähtävyyksiä I-Driven alueella ovat Madame Tussauds -vahakabinetti ja Ripley’s Believe It Or Not -museo, jossa on esillä erikoisia esineitä. Myös monet teemapuistoista kuten SeaWorld sijaitsevat lähellä.

I-Driven varrella on lukuisia aktiviteetteja, joista valita kuten minigolf, karting ja helikopterilennot. Orlando Eye -maailmanpyörän kyydissä pääsee yläilmoihin ihastelemaan näkymiä.

Lake Eola ja Orlandon keskusta

Lake Eola on Orlandon keskustassa sijaitseva järvi, jota ympäröi puistoalue. Puistossa voi harrastaa liikuntaa tai vuokrata joutsenen muotoisen veneen. Alueella on sunnuntaisin tori, jossa myydään esimerkiksi paikallisia herkkuja ja elintarvikkeita.

Orlandon keskustasta löytyy useita persoonallisia alueita ja kortteleita, joissa on paljon kiinnostavia ravintoloita ja laajat ostosmahdollisuudet pienistä putiikeista ketjuliikkeisiin. Keskustassa kannattaa myös kiertää kahdeksan SEE Art Orlandon veistosta, jotka sijoiteltu eri puolille kaupunkia.

ORLANDON PARHAAT

Orlando Eye kuuluu Orlandon nähtävyyksiin.
Orlando Eye -maailmapyörästä aukeaa upeat näkymät kaupunkiin.

Parhaat kohteet lapsiperheille

1. Magic Kingdom
2. Universal’s Island of Adventures
3. SeaWorld
4. Disney’s Animal Kingdom
5. Legoland

LISÄTIETOA

Visit Orlando

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto, Flickr/Lee, Travis Wise, brent flanders, Ricardo’s Photography, Elizabeth McCay, Xynn Tii, Luis Brizzante