Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Puerto Rico on hurmaava portti Karibialle

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Puerto Ricon saari sijaitsee Karibianmerellä ja se on Isojen Antillien saariryhmän itäisin saari.

Palmurantoja ja kiehtovaa historiaa

Puerto Ricon matkailuvaltteihin kuuluvat vehreän trooppinen ilmasto, kiehtova historia ja mainiot sukellus- ja snorklausmahdollisuudet. Puerto Ricon suurimmat vahvuudet löytyvät sen rantaviivalta. Hohtavan valkoiset hiekkarannat, joita Karibianmeren turkoosit aallot hellivät, tarjoavat rantaleijonalle ihanteellisen elinympäristön.

Riippumatossa löhöilylle vastapainoa tuovat myös rannan loputtomat aktiviteetit. Alle voi ottaa vaikkapa surffilaudan tai vesiskootterin. Vedenalaista maailmaa voi tutkia snorkkelin tai happipullojen avulla ja veneretkille voi lähteä joko ihailemaan maisemia tai narraamaan Karibianmeren kaloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asema Yhdysvaltojen itsehallintoalueena tekee Puerto Ricosta helpon matkakohteen. Yhteydet saarelle sekä suoraan Euroopasta että Yhdysvaltojen kautta matkustaen ovat matkan pituuteen nähden yllättävän sujuvat. Pääkaupunki San Juan on tyypillinen Karibian-risteilyjen pysähdyspaikka ja useilla risteilyillä matkan alku- tai päätössatama, jolloin risteilyloman yhteyteen on helppo järjestää muutama päivä ylimääräistä oleskeluaikaa saarella.

Riikka KrennSan Juan, Puerto Rico
San Juanin värikäs vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Puerto Rico on ympärivuotinen lomakohde

Ilmasto Puerto Ricossa on varsin tasainen ympäri vuoden. Lämpötila pysyttelee jatkuvasti 20 ja 30 asteen välillä, joten vilusta täällä ei tarvitse kärsiä. Kaikkein vilkkaimpia matkailukausia ovat talven kuukaudet joulukuun puolestavälistä huhtikuun puoleenväliin. Kesällä erityisesti heinäkuu tuo paljon turisteja saarelle.

Hiljaisinta Puerto Ricossa on loppukesään ja syksyyn ajoittuvalla hurrikaanikaudella. Myrskyriski on suurin loka-marraskuussa. Talvella hurrikaanien vaaraa ei ole. Puerto Ricon voi huoletta luottaa olevan säiden osalta turvallinen kohde suurimman osan vuodesta.

Monikulttuurisen historian perintö

Puerto Rico on ollut virallisesta osa Yhdysvaltoja jo 1800-luvun lopusta lähtien. Nykyisin saari on Yhdysvaltojen itsehallintoalue, jolla on vankka autonomia sisäisissä asioissaan.

Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä. Ennen eurooppalaisten saapumista Uudelle mantereelle Puerto Ricon väestö koostui pääosin taino-intiaaneista. Kolumbuksen saapuminen Amerikkaan koitui intiaanikansalle kuitenkin turmiolliseksi. Kolumbuksen ajasta lähtien Puerto Rico kuului Espanjan siirtomaaimperiumiin, vaikka myös Iso-Britannia tavoitteli saarta itselleen. Afrikkalainen kulttuuri puolestaan rantautui saarelle samaan tapaan kuin muuallekin Amerikkaan: afrikkalaisten orjien kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltain nousu loi jo 1800-luvun aikana paineita espanjalaiselle siirtomaakulttuurille. Viimein vuosisadan lopussa käydyn Espanjan ja Yhdysvaltojen välisen sodan jälkimainingeissa saari siirtyi viimeksi mainitun hallintaan.

Kulttuurien sekoitus on jatkuvasti läsnä Puerto Ricossa. Sen voi maistaa ruoassa, nähdä paikallisten kasvonpiirteissä ja sen rytmiin voi uppoutua puertoricolaisen musiikin säestämänä.

Miksi Puerto Rico ei ole osavaltio?

Puerto Rico ei ole osavaltio, vaikka sellaiseksi liittyminen nouseekin aika ajoin keskusteluihin. Puerto Rico siirtyi Espanjalta Yhdysvaltojen haltuun Pariisin rauhansopimuksessa vuonna 1898 samaan aikaan Kuuban kanssa.

Puerto Ricon ja Kuuban sanotaan usein olevan sisaruksia. Saarilla on monia historiallisia ja kulttuurisia yhtäläisyyksiä, mutta poliittisesti näiden kahden tiet ovat vuosien saatossa kuitenkin kulkeneet varsin vastakkaisiin suuntiin.

Puerto Ricon nykyinen status Yhdysvaltojen itsehallintoalueena on peräisin vuonna 1952 kirjoitetusta perustuslaista. Sisäisissä asioissa Puerto Ricolla on laaja itsemääräämisoikeus ja saarella on oma parlamenttinsa. Ulkopolitiikasta vastaa Yhdysvaltain hallinto. Osavaltioksi liittymisestä on käyty neljä kansanäänestystä, mutta toistaiseksi niistä jokaisessa nykyisen aseman säilyttäminen on pysynyt enemmistön kantana.

Monet käytännön asiat rullaavat Puerto Ricossa täysin samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa. Valuutta on dollari, mittayksiköissä käytetään amerikkalaisittain fahrenheiteja ja tuumia, autoissa on amerikkalaistyyppiset kilvet, sähkölaitteet toimivat jenkkipistokkein. Poikkeuksena ovat tiekyltit, joissa etäisyydet ilmoitetaan vastoin amerikkalaista tapaa kilometreinä.

Virallinen kieli Puerto Ricossa on espanja, mutta käytännössä kaikki puhuvat myös englantia vähintään auttavasti. Monet puertoricolaisista ovat täysin kaksikielisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostosmahdollisuuksia ja yöelämää

Puerto Ricossa matkan rentoutumisosion voi suorittaa oikeastaan saaren joka kolkassa. Sen sijaan shoppailua ja yöllistä elämää kaipaavaan on syytä ottaa suunnaksi saaren pääkaupunki San Juan.

Ostoskeskuksia löytyy toki muualtakin saarelta, mutta erityisesti San Juanin vanhakaupunki pienine putiikkeineen on tarjonnaltaan erinomainen. Valikoimasta löytyy niin pieniä, paikallisia muotiluomuksia kuin kansainvälisesti tunnustettuja brändejäkin.

Yöelämään pätee sama kuin shoppailuunkin. Pienemmissäkin paikoissa pärjää hyvin, mutta San Juanissa puertoricolaisen juhlimiskulttuurin eri puolet voi kokea halutessaan yhdessä yössä. Salsan rytmi vetää matkailijaa puoleensa, mutta tarjolla on toki myös muunkinlaista menoa aina rokkibaareista teknoklubeihin ja intensiteetiltään rauhallisempiin lounge-tyylisiin ravintoloihin

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PUERTO RICOSSA

Snorklausta Puerto Ricossa
Snorklaajat viihtyvät Karibianmeren kirkkaissa vesissä.

Lennot Puerto Ricoon

Lentomatka Puerto Ricoon vaatii Suomesta matkustettaessa toistaiseksi vähintään yhden vaihdon. Helpoimman yhteyden tarjoaa Norwegian, joka lentää Puerto Ricoon Tukholmasta, Oslosta, Kööpenhaminasta ja Lontoon Gatwickista alkaen. Tämä reitti on helppo ja mutkaton tapa päästä Karibialle.

Toinen vaihtoehto on lento esimerkiksi Yhdysvaltojen Floridan kautta, mutta tällöin matka tuntuu raskaammalta, kun pitkän mannertenvälisen lennon jälkeen on vielä jaksettava viimeinen etappi ennen perillepääsyä. Halvimmat tarjousliput Helsingistä Puerto Ricoon saattaa saada jopa alle 400 eurolla, mutta hinnoissa on toki vaihtelua ja tyypillisimmin lentohinnat alkavat noin 600 eurosta.

Aeropuerto Internacional de Luis Muños Marin on lentäen saapuvien matkailijoiden portti Puerto Ricoon. Lentoasema sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä pääkaupungista San Juanista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Puerto Ricoon

Majoitus Puerto Ricossa

Puerto Ricon majoitustarjonta vaihtelee rantamajoista luksushotelleihin. Pääkaupungissa San Juanissa esimerkiksi Condadon alueelta löytyy runsaasti tasokkaita hotelleja, mutta tarjolla on myös edullisempia vaihtoehtoja. Budjettihotellissa yöpymiseen saa varata noin 70 euroa yöltä, laadukkaampiin mitä tahansa sadan ja viidensadan väliltä.

Puerto Rico ei ole luonteeltaan halpakohde, mutta ajoissa varaten voi löytää hyviä tarjouksia. Moni Puerto Ricossa vieraileva ei edes tarvitse majoitusta: paikka on tyypillinen Karibian-risteilyjen etappi, ja silloin yöpyminen hoituu mukavasti laivalla omassa hytissä.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Puerto Ricosta

Liikkuminen Puerto Ricossa

Puerto Ricon julkinen liikenne perustuu públicos-autoihin, eli minibusseihin, jotka kuljettavat kaupungista toiseen erittäin halvalla hinnalla.

Varsinaista junaliikennettä saarella ei ole, ja ainoa julkinen raideliikenne on San Juanin kaupunkialueella kulkeva 17-kilometrinen metroverkosto.

Auton vuokraaminen on helpoin tapa liikkua omatoimisesti Puerto Ricossa. Vuokrahinnat alkavat noin 40 eurosta per päivä. Liikennesäännöt ovat pääpiirteittäin samat kuin Yhdysvalloissa. Saaren päätiet ovat hyvässä kunnossa, mutta maaseutureiteillä olosuhteet saattavat käydä kuoppaisiksi.

>> Vertaile hinnat ja vuokraa auto Puerto Ricosta

Pikkusaarille pääsee lentäen tai laivalla

Suosituilla Viequesin tai Culebran saarilla on mahdollista vierailla joko lentäen tai laivalla. Air Flamenco ja Vieques Air Link tarjoavat paikallislentoja pienillä koneilla San Juanista molemmille saarille. Näiden lentojen hinnat alkavat noin 50-60 eurosta per suunta.

Kolmesta neljään kertaan päivässä liikennöivät lautat Viequesille ja Culebralle lähtevät Fajardon satamasta. Yhteydet ovat hyvät ja saarilla on mahdollista käydä myös yöpymättä. Paikallista vuokra-autoa näille lautoille ei saa viedä.

Viequesilla ja Culebralla on mahdollista vierailla myös järjestetyllä päiväretkellä, jolloin perille viedään tyypillisesti katamaraanilla ja ohjelmaan kuuluu lisäksi snorklausta ja/tai sukellusta saarten lähivesillä. Päiväretkien hinnat vaihtelevat pituudesta ja ohjelmasta riippuen. Koko päivän visiitistä saa varautua maksamaan vähintään sata dollaria eli noin 90 euroa henkilöltä.

[rp_social]

PUERTO RICON NÄHTÄVYYDET

San Juan, Puerto Rico
San Juania suojeleva linnoitus on puolustanut kaupunkia 1500-luvulta saakka muun muassa merirosvojen, espanjalaisten sekä amerikkalaisten hyökkäyksiä vastaan.

Rannalle rentoutumaan

Puerto Rico on rantojen luvattu saari, jota ympäröivä Karibianmeri on vuoden ympäri lämmin, turkoosi ja houkutteleva. Rannat täällä ovat hienoa valkoista hiekkaa, jolla auringonpalvoja viihtyy. Käytännössä kaikki rannat ovat julkisia, ja niiden käytöstä ei peritä muuta maksua kuin mahdollinen parkkimaksu.

Saaren luoteisosan rannat ovat erityisesti surffajien suosiossa – etenkin Rincón, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista surffausrannoista. Perheellisille hyvä valinta on puolestaan Luquillon ranta, joka sijaitsee vajaan 50 kilometrin päässä San Juanista. Valokuvauksellisessa laguunissa olevaa rantaa suojelee koralliriutta, joka rauhoittaa merenkäyntiä. Muista, että korallit ovat uhanalaisia ja niihin koskeminen on aina kiellettyä.

Kirkkaan veden ja runsaan merenalaisen elämän vuoksi monet rannat sopivat hyvin myös snorklaajille. Edellä mainittujen lisäksi kannattaa kokeilla myös läheisten pikkusaarten, Viequesin ja Culebran antia.

>> Lue lisää Puerto Ricon parhaista rannoista

Salsaa, taidetta ja shoppailua San Juanissa

Puerto Ricon pääkaupunki San Juan on saaren merkittävin väestökeskittymä ja tärkein taloudellinen keskus. San Juanissa kaikki on lähellä: niin ranta, palvelut kuin viihdykkeetkin. Kaupunki on Puerto Ricon yöelämän keskus ja sen suurissa kauppakeskuksissa ja pikkuputiikeissa viihtyy myös shoppaillen.

Puerto Ricon pääkaupungin historia ulottuu kauas. Eurooppalaiset asettuivat tänne vuonna 1521 ja San Juan on toiseksi vanhin eurooppalaisten perustama kaupunki Amerikkojen alueella. San Juanin historiallinen vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Kauniita katuja kierrellessä kuluu mukavasti päivä tai kaksi, mutta pääkaupungista löytyy runsaasti muutakin tekemistä. Kiertele gallerioita ja museoita ja muista myös varata reilusti aikaa kaupungin komean linnoituksen El Morron tutkimiseen.

Taiteenystävän kannattaa ottaa matkaohjelmaansa kävely Santurcen Avenida de las Artes -alueella, jossa on paitsi kiinnostavia gallerioita, myös korttelikaupalla taidokasta katutaidetta.

Liikkuminen San Juanissa onnistuu parhaiten jalkaisin ja taksia käyttäen. Ydinkaupungin alueella moneen paikkaan pääsee kävellen, mutta päivisin kuumuus saattaa tehdä reippailusta yllättävän raskasta.

Koe taianomainen bioluminesenssi

Puerto Ricossa on mahdollista päästä todistamaan varsin harvinaista luonnonilmiöistä. Tuhannet vedessä asustavat eliöt tuottavat valoa, joka saa veden hohtamaan.

Bioluminesenssi tarkoittaa biologista valotuotantoa, ja tämän vaikuttavan luonnonilmiön kokemiseen Puerto Rico on yksi koko maailman hienoimmista paikoista. Ilmiötä voi ihailla Viequesin saarella Bahia Mosquitossa tai pääsaarella Fajardon Bioluminescent Bayssa.

Tähän maagiseen apajaan kannattaa tutustua pimeän aikaan, jolloin valoilmiö on vaikuttavimmillaan. Parhaille paikoille järjestetään muutaman tunnin pituisia ohjattuja retkiä, joilla tähän luonnonihmeeseen pääsee tutustumaan kanootin kyydissä.

Retket kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä ne ovat erittäin suosittuja. Alueen ekosysteemi on hyvin herkkä, ja matkailijan on syytä kunnioittaa suojelualueita. Valitse retkellesi lisensoitu järjestäjä, jotta voit olla varma toiminnan vastuullisuudesta.

Culebra ja Vieques

Pääsaaren kupeessa sijaitsevat Culebran ja Viequesin saaret ovat suosittuja käyntikohteita, joissa sekä paikalliset että turistit viihtyvät. Molemmilla saarilla voit nauttia upeista rannoista ja todellisesta tropiikin tunnelmasta. Perille pääsee joko lautalla tai lentäen.

Culebran saaren erikoisuuksiin kuuluvat rannalle hylätyt toisen maailmansodan aikaiset panssarivaunut, jotka ovat saaneet vuosien saatossa säännöllisesti vaihtuvan kirjavan maalikuoren ylleen. Rantaveteen hitaasti ruostuva rauta symboloi mainiosti luonnon voimaa.

Jos Culebran Flamenco Beachin nimi kuulostaa tutulta, olet mahdollisesti törmännyt siihen jossakin lukuisista maailman parhaiden rantojen listauksista. Tämä ranta on avattu yleisön käyttöön vasta 1970-luvulla, mutta se on ehtinyt niittää jo melkoista mainetta.

Puerto Rico on rommin koti

Puertoricolaiset ottavat mielellään kunnian piña coladan keksimisestä. Rommia on valmistettu saarella jo 1500-luvulta saakka.

Maailman kenties tunnetuin rommi Bacardi valmistetaan nykyisin Puerto Ricossa, vaikka se ei alkujaan ole kotoisin täältä. Catañossa sijaitseva vierailukeskus Casa Bacardi esittelee rommin valmistusta ja historiaa.

Saaren omista rommeista paikallisten suosiossa on ennen kaikkea Don Q -merkkinen rommi, joka on myös hyvä tuliaisvinkki Puerto Ricossa lomailevalle.

[rp_social]

PUERTO RICON PARHAAT

Culebra, Puerto Rico
Culebran Flamenco Beach tunnetaan rannalle ruostuvista tankeistaan.

Parhaat rannat

 1. Flamenco Beach – Culebran saaren paratiisiranta
 2. Luquillo – Sopii erityisesti lapsiperheille, myös paikallisten suosiossa
 3. Carolina Beach – leveä kaupunkiranta
 4. Crashboat Beach – ihaile värikkäitä kalastajaveneitä
 5. Playa de Ponce – vähemmän turisteja
 6. Rincón – Kuuluisa surffausranta
 7. Boquerón – Yksi saaren kauneimmista rannoista
 8. El Convento – Snorklaajan paratiisi

Erikoiset nähtävyydet

 1. Bioluminesenssi ja Mosquito Bay
 2. Flamenco Beachin ruostuvat panssarivaunut
 3. Santurcen katutaidekorttelit San Juanissa
 4. Arecibon observatorio saaren pohjoisrannikolla – tähyile tähtiin!
 5. Bacardin vierailukeskus Casa Bacardi

Maista näitä Puerto Ricossa

 1. Quesito-juustoleivonnaiset sulavat suussa
 2. Alto Grande on saaren paras kahvi
 3. Piña Coladaa saa kaikkialta
 4. Ihanat mehut ja tuoreet hedelmät
 5. Merenelävät ja tuhdit paikalliset lihapadat

Lisätietoa

Puerto Ricon matkailusivut: www.seepuertorico.com

Teksti: Kalle Jokinen, Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn

[rp_social]