Kohdeopas: Illinois

Kuva:
Tehdasteollisuus Illinoisen pääelinkeinona

Illinoisin osavaltiolla on värikäs historia. Sen kiinnostavat kaupungit vetävät puoleensa turisteja sekä läheltä että kaukaa.

Laitonta alkoholikauppaa ja rikollisuutta

Illinoisin pinta-alasta yli 90 % on viljeltyä, ja myös karjankasvatus on tärkeä elinkeino.

Osavaltiossa vaalitaan Abraham Lincolnin muistoa, sillä hän asui Springfieldissä suurimman osan elämästään.

Kieltolain aikaan, 1920-luvulla, Illinois sai kyseenalaista mainetta laittoman alkoholikaupan ja rikollisuuden keskuksena.

Chicago

Osavaltion tunnetuimpia kaupunkeja on ”Windy City”, Chicago, joka sijaitsee Michigan-järven etelärannalla.

Talous- ja rahaliikenteen keskuksena tunnetun kaupungin moderni arkkitehtuuri pilvenpiirtäjineen, kauniit puistot, mielenkiintoiset museot ja teatterit, jazz- ja bluesklubit sekä ravintolat houkuttelevat sekä paikallisia että miljoonia turisteja vuosittain.

Vuonna 1871 koko Chicagon keskusta paloi ja se rakennettiin uudestaan 1880-luvun puolivälissä, tällöin syntyi myös maailman ensimmäinen pilvenpiirtäjä.

Tavarankuljetuskeskus

Illinoisin historiaan liittyy monen osavaltion lailla useita alkuperäisheimoja, orjuutta ja eurooppalaisia siirtolaisia.

1840-luvulla sen asukasluku ja merkitys liikenteen solmukohtana alkoi voimakkaasti kasvaa Karibia – New York -laivaliikenteen lisäännyttyä Mississippi -jokea, Suuria järviä ja St. Lawrencen -meritietä pitkin.

Rautatie (1850) vahvisti Chicagon asemaa koko mantereen keskeisenä tavarankuljetuskeskuksena. Tätä seurasi voimakas ja nopea teollistuminen.

Illinoisin pääelinkeinot

Illinoisin pääelinkeinoja ovat palvelut, tehdasteollisuus, matkailu, tukku- ja vähittäiskauppa, rahoitus, rakennus ja maatalous.

Osavaltiossa valmistetaan koneita, sähkö- ja elektroniikkatuotteita, metalli- ja kemikaalituotteita sekä elintarvikkeita.

Maataloustuotteista tärkeimmät ovat maissi, soijapapu, vehnä ja heinä.

Nähtävyyksiä Illinoisissa

Chicagon museot, puistot ja jazz-klubit, Route 66, Shawnee National Forest, Cahokia Mounds (Collinsville), Hancock Center (Chicago), Mormon Settlement (Nauvoo), Illinois State Museum (Springfield).

Tunnetuista illinoislaisista voidaan mainita John Ashcroft, William Jennings Bryan, Hillary Rodham Clinton, Marshall Field, Benny Goodman, Ernest Hemingway, Abraham Lincoln, Cyrus McCormick ja Ronald Reagan.

www.enjoyillinois.com
www.illinois.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / peddhapati

Päivitetty: 9.2.2015

Yhdysvallat: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia