Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Alaska

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Alaska on tunnettu maaperänsä luonnonrikkauksista, suurista ja kauniista luonnonpuistoistaan sekä mittavasta öljyntuotannostaan.

Alaska liittyi Yhdysvaltain liittovaltioon vasta vuonna 1959. Se on pinta-alaltaan ylivoimaisesti Yhdysvaltain suurin osavaltio (kaksi kertaa Texasin kokoinen), mutta asukasmäärältään yksi pienimmistä.

Arvokkaita luonnonrikkauksia

Täältä suurten metsien ja valtavien jäätiköiden alueelta on löydetty ja löydetään yhä arvokkaita luonnonrikkauksia; öljyä, maakaasua, sinkkiä, kultaa, hopeaa, kuparia, platinaa ja lyijyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alaskan alkuperäisväestöä kutsutaan aleuteiksi, ja he ovat yhdessä eskimoiden (inuitit) kanssa asuttaneet Alaskan rannikkoseutuja jo noin 4000 vuoden ajan.

Luontomatkailijoiden suosiossa

Alaska on ilmastollisesti vaihteleva, osa alueesta on kosteaa ja leppoisan lämpöistä, varsinkin pohjoisosa on hyvin kuivaa. Talvet ovat kylmiä ja kesällä sää on miellyttävän lämmin.

Luontomatkailijoiden ja ulkoilmasta nauttivien matkailijoiden suosiossa ovat muun muassa Denali-kansallispuisto ja Kenai Peninsula. Osavaltion tieverkosto on rajallinen, esimerkiksi pääkaupunki Juneau’un pääsee vain autolautalla.

Polttoainetta ja kalastusta

Alaskan pääelinkeinot ovat polttoaineteollisuus, matkailu, kalastus, kaivos- ja metsäteollisuus sekä kuljetus.

Täältä ovat kotoisin lukuisat kalajalosteet, puutavara ja sellu sekä turkistuotteet. Maataloustuotteista mainittavia ovat kasvihuonetuotteet, ohra, heinä ja peruna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Öljyn hyödyt sekä haitat

Voimakas maanjäristys aiheutti suurta tuhoa osavaltiossa vuonna 1964, mutta suuret öljylöydöt Prudhoen-lahdella helpottivat seudun uudelleenrakentamista.

Öljystä on ollut myös ongelmia, alueen pahin luonnonkatastrofi sattui vuonna 1989, kun Exxon Valdez -tankkerista vuoti 11 miljoonaa gallonaa (41,6 miljoonaa litraa) raakaöljyä mereen.

Vuonna 1867 Yhdysvallat osti Alaskan Venäjältä 7,2 miljoonalla dollarilla (5,5 miljoonalla eurolla). Tuolloin kauppaa pidettiin neuvottelijan mukaan ”Sewardin munauksena”, mutta myöhemmin alueelta löytyneet mittavat kulta- ja öljyvarannot tekivät siitä yhden Yhdysvaltain historian parhaimmista.

Tänä päivänä Alaska tuottaa 20 % Yhdysvaltojen öljystä.

Nähtävyyksiä Alaskassa

Inside Passage (risteilyalukset tulevat tämän alueen läpi), Sitka National Historic Park (Sitka), Aleutian Island, Denali National Park, maisemarautatie Anchorage-Fairbanks, valas-, karhu- ja lohenkalastusretket.

Tunnettuja alaskalaisia ovat muun muassa Tom Bodett, Susan Butcher, Ernest Gruning, Sydney Laurence ja Jefferson ”Soapy” Smith.

www.alaska.gov
www.travelalaska.com

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: SAYL / Welcome to America

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja