Hyppää sisältöön

Joko tiesit, miten Coca-Cola liittyy joulupukkiin? Näin jenkkiyhtiön ja punanuttuisen hahmon tarinat nivoutuvat yhteen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.12.2022
Miksi joulupukki pukeutuu aina punaiseen? Lue miten tyyli syntyi Coca-Colan mainoksia varten.

Coca-Colan joulumainokset tunnetaan ympäri maailmaa

Kaikki suomalaiset tietävät joulupukin olevan kotoisin Suomesta ja asuvan Korvatunturilla. Mutta tiesitkö, miksi joulupukki näyttää mielikuvissamme juuri tietynlaiselta punaisine vaatteineen ja pyöreine vatsoineen?

Yhdysvalloissa joulupukki yhdistetään usein Coca-Colaan, joka markkinoi näyttävästi joulun aikaan. Mainoksissa nähdään joulun taian mukanaan tuova hyväntahtoinen joulupukki koristeellisen rekkansa kanssa. On jopa väitetty yhtiön keksineen koko joulupukkihahmon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aivan näin asia ei sentään ole, mutta on totta, että nykykäsityksen mukainen joulupukki on saanut inspiraationsa kolajätin mainoksista. Se, millaisena tunnemme valkoparran tänä päivänä, on pitkälti virvoitusjuoman markkinoinnin ansiota.

Yhdysvalloissa siirtolaisperheeseen syntynyt Haddon “Sunny” Sundblom palkattiin vuonna 1931 suunnittelemaan Coca-Colan joulumainontaa. Sundblom piti huolta siitä, että usein harmaaseen puettu ja hieman synkkäkin hahmo sai punaiset vaatteet, valkoisen parran ja lupsakan olemuksen.

Aiemmin joulupukkihahmoja oli piirtänyt esimerkiksi Thomas Nast, jonka töissä Harper’s Weekly -lehdessä joulupukki oli niin ikään parrakas ja vatsakas. Jo 1860-luvulla julkaistuissa piirroksissa vaatteiden väri vaihteli, mutta päätyi lopulta punaiseen. Sundblom haki todennäköisesti vaikutteita Nastin myöhemmistä luonnoksista.

Näin syntyi rakastettu punanuttuinen joulupukki, joka levisi ympäri maailmaa ja jyräsi aiemmat versiot. Sundblom jatkoi työtään suunnittelemalla Coca-Colalle jouluaiheisia öljymaalauksia aina vuoteen 1964 saakka. Samoja kuvia on edelleen käytössä yhtiön joulumainonnassa.

Tavallaan tämäkin tarina joulupukista liittyy Suomeen, sillä Sundblomin juuret vievät Ahvenanmaalle. Miehen äiti oli kotoisin Ruotsista ja isä puolestaan Ahvenanmaan Föglön saarelta. Vuonna 2007 Ahvenanmaan postilaitos kunnioitti taiteilijaa julkaisemalla joulupukista postimerkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Coca-Colan amerikkalainen jouluklassikko tunnetaan hyvin Suomessakin loppuvuodesta pyörivien mainosten ansiosta. Kun yhtiön joulurekka vuonna 2018 vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa, noteerattiin tapahtuma laajasti.

The Coca-Cola CompanyMiksi joulupukki pukeutuu punaiseen?
Coca-Colan mainokset toivat punanuttuisen joulupukin koko maailman tietoon.

Lue myös: Joulun odotetuin vieras – mistä joulupukki on oikeasti kotoisin?

Lähde ja kuvat: The Coca-Cola Company

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja