Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Joko tiesit, miten Coca-Cola liittyy joulupukkiin? Näin jenkkiyhtiön ja punanuttuisen hahmon tarinat nivoutuvat yhteen

The Coca-Cola Company artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Miksi joulupukki pukeutuu aina punaiseen? Lue miten tyyli syntyi Coca-Colan mainoksia varten.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 05.12.2022
facebook   whatsapp

Coca-Colan joulumainokset tunnetaan ympäri maailmaa

Kaikki suomalaiset tietävät joulupukin olevan kotoisin Suomesta ja asuvan Korvatunturilla. Mutta tiesitkö, miksi joulupukki näyttää mielikuvissamme juuri tietynlaiselta punaisine vaatteineen ja pyöreine vatsoineen?

Yhdysvalloissa joulupukki yhdistetään usein Coca-Colaan, joka markkinoi näyttävästi joulun aikaan. Mainoksissa nähdään joulun taian mukanaan tuova hyväntahtoinen joulupukki koristeellisen rekkansa kanssa. On jopa väitetty yhtiön keksineen koko joulupukkihahmon.

Aivan näin asia ei sentään ole, mutta on totta, että nykykäsityksen mukainen joulupukki on saanut inspiraationsa kolajätin mainoksista. Se, millaisena tunnemme valkoparran tänä päivänä, on pitkälti virvoitusjuoman markkinoinnin ansiota.

Yhdysvalloissa siirtolaisperheeseen syntynyt Haddon “Sunny” Sundblom palkattiin vuonna 1931 suunnittelemaan Coca-Colan joulumainontaa. Sundblom piti huolta siitä, että usein harmaaseen puettu ja hieman synkkäkin hahmo sai punaiset vaatteet, valkoisen parran ja lupsakan olemuksen.

Aiemmin joulupukkihahmoja oli piirtänyt esimerkiksi Thomas Nast, jonka töissä Harper’s Weekly -lehdessä joulupukki oli niin ikään parrakas ja vatsakas. Jo 1860-luvulla julkaistuissa piirroksissa vaatteiden väri vaihteli, mutta päätyi lopulta punaiseen. Sundblom haki todennäköisesti vaikutteita Nastin myöhemmistä luonnoksista.

Näin syntyi rakastettu punanuttuinen joulupukki, joka levisi ympäri maailmaa ja jyräsi aiemmat versiot. Sundblom jatkoi työtään suunnittelemalla Coca-Colalle jouluaiheisia öljymaalauksia aina vuoteen 1964 saakka. Samoja kuvia on edelleen käytössä yhtiön joulumainonnassa.

Tavallaan tämäkin tarina joulupukista liittyy Suomeen, sillä Sundblomin juuret vievät Ahvenanmaalle. Miehen äiti oli kotoisin Ruotsista ja isä puolestaan Ahvenanmaan Föglön saarelta. Vuonna 2007 Ahvenanmaan postilaitos kunnioitti taiteilijaa julkaisemalla joulupukista postimerkin.

Coca-Colan amerikkalainen jouluklassikko tunnetaan hyvin Suomessakin loppuvuodesta pyörivien mainosten ansiosta. Kun yhtiön joulurekka vuonna 2018 vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa, noteerattiin tapahtuma laajasti.

The Coca-Cola CompanyMiksi joulupukki pukeutuu punaiseen?
Coca-Colan mainokset toivat punanuttuisen joulupukin koko maailman tietoon.

Lue myös: Joulun odotetuin vieras – mistä joulupukki on oikeasti kotoisin?

Lähde ja kuvat: The Coca-Cola Company

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Mun mielestä on törkeää miten kokis ratsastaa pukin reellä. Sen takia myös en kolaa juo.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.