Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Havaiji

Havaiji
Kohdeoppaat
  • Matkaopas

Tropiikin ja tulivuorten Havaiji

Päivitetty: 01.03.2016

Havaiji on varmaan monen unelma; trooppinen saari keskellä merta, tulivuoria, lunta, surffausta ja auringon palvontaa – kaikki samassa paikassa.

”Aloha” tervehtii hulatanssijoiden ryhmä ja ojentaa kukista tehdyn seppeleen, lein, matkailijalle Honolulun kansainvälisellä lentokentällä.

Saariryhmä valtameren keskellä

Havaijin saariryhmä sijaitsee keskellä Tyyntä valtamerta, 3 800 kilometriä lounaaseen Kalifornian rannikolta. Tämän tuliperäisen osavaltion muodostaa 130 erikokoista saarta ja atollia, joista vain seitsemän on asuttu.

Kuusi pääsaarta ovat nimeltään Havaiji, Kauai, Lanai, Maui, Molokai ja Oahu. Havaiji -saaret, Kauriin kääntöpiirin eteläpuolella, on ilmastonsa puolesta verraton matkailukohde ympäri vuoden.

Turismia ja maanviljelyä

Etnisten ryhmien osuus saaren väestöstä on suurempi kuin muissa osavaltioissa; 38,5 % on aasialaisia, 27 % valkoisia, 21,5 % monirotuisia, 9 % Havaijin / Tyynenmeren alkuperäiskansoja ja 2 % mustia.

1900-luvun alussa saarille tuli aasialaisia paikkaamaan työvoimapulaa ananas- ja sokeripelloilla. Nykyisin suurimmat työllistäjät ovat turismi, Yhdysvaltain armeija ja maanviljely.

Havaiji tuottaa sokeria, ananasta, macadamia -pähkinöitä, hedelmiä ja kahvia.

Unelmien saari

Osavaltion pääkaupunki Hononolulu sijaitsee Oahun saarella.

Waikikin valkoiset hiekkarannat, kirkas vesi ja palmut vetävät puoleensa auringonpalvojia ja surffaajia ympäri maailmaa. Oahun lentokentältä on lentoyhteys muille saarille.

Havaiji – The Big Island

Suurin saariryhmän saarista on kolmion muotoinen Havaiji, joka tunnetaan myös nimellä The Big Island.

Se on uskomaton yhdistelmä erilaisia maisemia; trooppista sademetsää, tulivuoria, laidunmaata, vesiputouksia, lunta ja hiekkarantoja.

Tulivuorenpurkauksia

Mauna Kea, Mauna Loa ja Kilauea ovat saaren kolme tulivuorta. Hawaii Volcanoes -kansallispuistossa, jonka alueella kaksi viimeksi mainittua sijaitsevat, voi ihailla jopa tulivuorenpurkausta.

Kilauea on ollut aktiivinen vuodesta 1983 lähtien. Puistoon on helpoin tutustua autolla.

NASA:n astronautit harjoittelivat laskeutumista kuun pinnalle Kaun autiomaassa ja Kilauea kraatereissa.

Nähtävyyksiä Havaijilla

Haleakala National Park (Maui), Hawaii volcanoes, Hanauma Bay, Waikiki Beach (Oahu), Polynesian Cultural Center (Oahu), USS Arizona Memorial (Oahu), Waimea Canyon. Lisätietoja:

Havaijilta ovat kotoisin muun muassa Tia Carrere, Better Midler ja Ellison Onizuka.

www.gohawaii.com
www.hawaii.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / ninacoco

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Mielestäni mustikkapiiras tuoreista mustikoista on ihan eri asia kuin pakastemustikoista tehty..rambo elokuvista en niin välitä mutta mustikkapiirakasta kyllä…


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.