Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Havaiji

Havaiji
Kohdeoppaat
  • Matkaopas

Tropiikin ja tulivuorten Havaiji

Päivitetty: 01.03.2016
next
prev

Havaiji on varmaan monen unelma; trooppinen saari keskellä merta, tulivuoria, lunta, surffausta ja auringon palvontaa – kaikki samassa paikassa.

”Aloha” tervehtii hulatanssijoiden ryhmä ja ojentaa kukista tehdyn seppeleen, lein, matkailijalle Honolulun kansainvälisellä lentokentällä.

Saariryhmä valtameren keskellä

Havaijin saariryhmä sijaitsee keskellä Tyyntä valtamerta, 3 800 kilometriä lounaaseen Kalifornian rannikolta. Tämän tuliperäisen osavaltion muodostaa 130 erikokoista saarta ja atollia, joista vain seitsemän on asuttu.

Kuusi pääsaarta ovat nimeltään Havaiji, Kauai, Lanai, Maui, Molokai ja Oahu. Havaiji -saaret, Kauriin kääntöpiirin eteläpuolella, on ilmastonsa puolesta verraton matkailukohde ympäri vuoden.

Turismia ja maanviljelyä

Etnisten ryhmien osuus saaren väestöstä on suurempi kuin muissa osavaltioissa; 38,5 % on aasialaisia, 27 % valkoisia, 21,5 % monirotuisia, 9 % Havaijin / Tyynenmeren alkuperäiskansoja ja 2 % mustia.

1900-luvun alussa saarille tuli aasialaisia paikkaamaan työvoimapulaa ananas- ja sokeripelloilla. Nykyisin suurimmat työllistäjät ovat turismi, Yhdysvaltain armeija ja maanviljely.

Havaiji tuottaa sokeria, ananasta, macadamia -pähkinöitä, hedelmiä ja kahvia.

Unelmien saari

Osavaltion pääkaupunki Hononolulu sijaitsee Oahun saarella.

Waikikin valkoiset hiekkarannat, kirkas vesi ja palmut vetävät puoleensa auringonpalvojia ja surffaajia ympäri maailmaa. Oahun lentokentältä on lentoyhteys muille saarille.

Havaiji – The Big Island

Suurin saariryhmän saarista on kolmion muotoinen Havaiji, joka tunnetaan myös nimellä The Big Island.

Se on uskomaton yhdistelmä erilaisia maisemia; trooppista sademetsää, tulivuoria, laidunmaata, vesiputouksia, lunta ja hiekkarantoja.

Tulivuorenpurkauksia

Mauna Kea, Mauna Loa ja Kilauea ovat saaren kolme tulivuorta. Hawaii Volcanoes -kansallispuistossa, jonka alueella kaksi viimeksi mainittua sijaitsevat, voi ihailla jopa tulivuorenpurkausta.

Kilauea on ollut aktiivinen vuodesta 1983 lähtien. Puistoon on helpoin tutustua autolla.

NASA:n astronautit harjoittelivat laskeutumista kuun pinnalle Kaun autiomaassa ja Kilauea kraatereissa.

Nähtävyyksiä Havaijilla

Haleakala National Park (Maui), Hawaii volcanoes, Hanauma Bay, Waikiki Beach (Oahu), Polynesian Cultural Center (Oahu), USS Arizona Memorial (Oahu), Waimea Canyon. Lisätietoja:

Havaijilta ovat kotoisin muun muassa Tia Carrere, Better Midler ja Ellison Onizuka.

www.gohawaii.com
www.hawaii.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / ninacoco

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Mielestäni mustikkapiiras tuoreista mustikoista on ihan eri asia kuin pakastemustikoista tehty..rambo elokuvista en niin välitä mutta mustikkapiirakasta kyllä…


  2. Itse pide4n myf6s Ramboista 2 ja 3 – niin omalaatuista lkoiigkaa kuin niisse4 sovelletaankin. Rambo 2 alkaa siite4, ette4 heppu istuu kiven sise4sse4 eike4 ele4me4lle4 ole yhte4e4n enempe4e4 suuntaa kuin siihenke4e4n asti. Sitten tulee aihetta pelastaa omia, jotka ovat je4e4neet jemmaan rajojen taakse – ja siihen sopivin mies on tiedossa.Rambo le4htee alfamiehen terapiaretkelle tekeme4e4n ainoaa asiaa minke4 tuntee omakseen. Tosimies tekee pahiksista selve4e4, mutta saa myf6s ke4rsie4 juuri tovi sitten ke4sitteleme4si Vietnamin sota-tyylin politikoinnista, joka viime ke4desse4 tuhoaa he4nen ihmisyytense4 rippeet ja illuusiot siite4, ette4 on olemassa oikeastikin hyvie4 je4tkie4. Rambosta kuoriutui ve4kivallan airut joka oli kotonaan sielle4 misse4 taisteli.Korjattuaan psyykense4 ja havaittuaan, ette4 itseste4 ei ene4e4 ole normaaliin ele4me4e4n le4htee Rambo kolmosessa eriste4ytyme4e4n yhteiskunnasta ja tulemaan toimeen omillaan, mutta pakotetaan je4lleen ottamaan torrakko ke4teen kun ainoa kiinnekohta inhimilliseen maailmaan je4rjeste4e4 itsense4 rysse4poseen istumaan typeryytense4 takia. No, Rambo ei pide4 siite4 mite4 miehen on tehte4ve4, eike4 se kaunista olekaan. Kolmonen on Ramboista heikoin, koska se ei ene4e4 kerro hahmosta itseste4e4n mite4e4n muuta kuin sen, ette4 sille4 on muskelit ja pyssyt. Alfamiehen sielunmaisema on kuvattu ja tapettu, ihmiseste4 on kasvanut sodanjumala.Rambo nelosta odotan kuin kuuta nousevaa jo nostalgian takia.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.