Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Länsirannikon San Francisco on todellinen kulttuurikaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.09.2016
Värikkäistä taloista, mäkisistä kaduista ja rennon lepposasta tunnelmasta tuttu San Francisco on kaupunki, jonka omintakeinen ilmapiiri eroaa muista yhdysvaltalaiskaupungeista.

Tutustu San Franciscoon

Vaihtoehtokulttuurien mekkana tunnettu San Francisco sijaitsee Tyynenmeren rannalla Pohjois-Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Mäkinen kaupunki sijaitsee San Franciscon niemimaan kärjessä, ja sitä reunustaa meri lännessä ja San Franciscon lahti idässä. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on itseoikeutetusti Golden Gate eli ”kultainen portti”, jonka väritys todellisuudessa on kuitenkin punainen. Monia kiehtoo myös kurkistus pahamaineiselle Alcatrazin vankilasaarelle.

Golden Gaten ohella kaupungin tunnistaa helposti San Franciscoksi erikoisista cable careista, eli kaapeliraitiovaunuista. Cable carit kulkevat maahan upotettujen kaapeleiden avulla ilman moottoria, ja ne otettiin San Franciscossa käyttöön jo vuonna 1873. Kaapelivaunut tarjoavat erinomaisen tavan tutustua San Franciscon moniin kiehtoviin kaupunginosiin, mutta etenkin vilkkaimman turistikauden aikaan kannattaa varautua jonottamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

San Francisco on yhdysvaltalainen kaupunkikohde parhaimmillaan, ja reilun 850 000 asukkaan kaupungissa on helppo viettää vaikka viikonkin mittainen loma, sillä tekemistä löytyy varmasti jokaiselle matkapäivälle. Loma San Franciscossa kuluukin esimerkiksi shoppaillen, syöden ja nähtävyyksiä katsellen, kuten perinteisellä kaupunkilomalla kuuluukin.

San Francisco, Yhdysvallat
Värikkäät seinämaalaukset ovat hyvin tunnusomaista San Franciscolle.

Varaudu viileyteen

San Francisco on suosittu kaupunkikohde ympäri vuoden. Kaupungin temperamenttinen ilmasto pitää huolen siitä, että kesäkuukaudet ovat usein viileitä, kosteita ja sumuisia. Varsinaiset hellepäivät ovatkin melko harvinaisia.

Kauneimmat päivät San Franciscossa osuvat yleensä syyskuulle, jolloin kaupungin yllä leijuva sumu väistyy ja tekee tilaa auringolle. Paikalliset osaavat kerrospukeutumisen taidon – sääolosuhteet vaihtuvat San Franciscossa nopeasti.

Lämpötilanvaihtelut ovat läpi vuoden melko pieniä, sillä kaupungissa ei tavallisesti ylletä hellelukemiin edes kesäkuukausina. Vastaavasti myös talvet ovat melko leutoja. Kesäkuukausien keskilämpötila on noin 20 astetta, talvikuukausien 15.

Kaupunkilomailijoiden San Francisco

San Franciscoon matkustetaan ensisijaisesti kaupunkilomalle, ja sen tarjoamat mahdollisuudet pitävätkin huolen, ettei lomalla tule tylsää. Mäkinen kaupunki miellyttää kuitenkin monenlaisia matkailijoita, sillä aktiivilomailijat saavat vauhtia lomapäiviin kiipeämällä vaikkapa maailman jyrkintä katua ylöspäin, tai vaihtoehtoisesti tutustumalla San Franciscoon taittamalla välimatkat jalkaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Shoppailija viihtyy San Franciscossa niin ikään loistavasti, sillä kaupungin loistavat shoppailumahdollisuudet takaavat, ettei San Franciscon -lomalta tarvitse palata kotiin tyhjin laukuin. Kaupungin kauppakeskittymä sijaitsee Union Squaren lähistöllä, mutta keskustan ulkopuolella on lisäksi useita kauppakeskuksia.

San Franciscon hintataso on linjassa muiden yhdysvaltalaiskaupunkien kanssa. Suomalaisittain hintataso on edullinen, mutta matkan lopullinen hintalappu riippuu suoraan dollarin ja euron matkan aikaisesta kurssista.

San Franciscon kiinnostavat kaupunginosat

Keskeisin osa San Franciscoa on metropolialue San Francisco Bay Area, mutta mielenkiintoisia kokemuksia löytyy muualtakin kuin ydinkeskustasta, sillä San Franciscon osien erilaisuus ja erikoisuus tekevät kaupungista erittäin moni-ilmeisen. Loman aikana kannattaa tutustua esimerkiksi Alamo Squaren viktoriaanisiin taloihin, North Beachin ravintoloihin, Union Squaren ostos- ja hotellialueeseen sekä Haight-Ashburyn putiikkeihin ja boheemiin tunnelmaan.

Aivan San Franciscon koilliskärjestä löytyy Fisherman’s Wharf, joka vielä 1800-luvulla oli kalastajien työ- ja asuinpaikka, mutta joka nykyisin toimii lisäksi tunnettuna turistikohteena. Fisherman’s Wharf on suosittu nähtävyys paitsi matkailijoiden, myös merileijonien keskuudessa, ja nämä kaksi kävijäryhmää tarkkailevatkin mielellään toisiaan sataman hulinassa.

Fisherman’s Wharf on pullollaan kauppoja, erikoisia museoita ja kaikenlaista tekemistä erityisesti lapsiperheille: nähtävää riittää esimerkiksi Ripley’s Believe It or Not –museossa sekä vahamuseossa. Jos haluat seurata kalastajia työssään, kannattaa lähteä aamukävelylle pitkin Fish Alleyta. Tyypillisin Fisherman’s Wharfin ravintoloissa nautittu ateria on clam chowder, koverretussa leivässä tarjoiltava amerikkalainen simpukkakeitto.

Fisherman’s Wharfin laiturilta numero 39 löytyy merileijonien lauma, joiden puuhia on mukava seurata.

Gourmet-herkkuja ja yöelämää San Franciscossa

San Francisco on kulinaristin unelmakaupunki. Tuoreet raaka-aineet, huippuluokan viinit ja etniset herkut ovat oleellinen osa San Franciscoa, eikä kävijälle ehkä tulekaan yllätyksenä, että kaupungissa on kymmenen kertaa enemmän ravintoloita asukasta kohden kuin missään muussa Yhdysvaltain kaupungissa. Jos et pysty valitsemaan ravintolaa, ota suunnaksi paikallistenkin suosima Ferry Building. Siellä riittää ravintoloita ja ruokakojuja sekä sisätiloissa että ulkomarkkinoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

San Franciscon Chinatown on myös turistien suosima laaja alue täynnä kiinalaisia ravintoloita, ruokatarvikekauppoja sekä lahjatavaraputiikkeja.

San Franciscon iltaelämä on yhtä monipuolinen kuin itse kaupunki. Jokaisella kaupungin eri alueiden baareista, klubeista ja yökerhoista on oma tunnelmansa. Paljon nuorekkaita baareja löytyy Missionin alueelta ja elegantteja baareja sataman läheltä. Elektronisesta musiikista ja hip hopista nauttivat suuntaavat SOMA:n alueelle ja pienissä baareissa ja klubeissa viihtyvät North Beachille, joka on auki pikkutunneille.

Salliva vapaakaupunki

Kurttuotsaisuudella ei San Franciscossa pääse pitkälle, sillä vapaamielinen kaupunki on tunnettu sallivuudestaan. San Franciscossa on esimerkiksi omat kaupunginosat vähemmistöille, kuten esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen Castro ja hippien Haight-Ashbury.

Vapaamielisyyden lisäksi San Francisco ei juuri poikkea muista yhdysvaltalaiskaupungeista.

Kuten muualla Yhdysvalloissa myös San Franciscossa puhutaan englantia. Lukuisten vähemmistöjen vuoksi kaupungissa voi pärjätä myös monilla muilla kielillä, esimerkiksi espanjaksi tai kiinaksi. Englanti kuitenkin riittää lomailijoille varsin mainiosti.

San Francisco on melko turvallinen kohde myös matkailijoille. Kaupungin aukioilla ja kaduilla on runsaasti kodittomia, mutta useimmat heistä ovat vaarattomia, eivätkä siis aiheuta turvallisuusuhkaa matkailijoille. Kuten kaikissa suurkaupungeissa, pienellä varovaisuudella sekä maalaisjärjen käyttämisellä selviää pitkälle myös San Franciscossa. Erityisesti suosituissa turistikohteissa on syytä olla varuillaan taskuvarkaiden varalta, mutta sen suurempia turvallisuusuhkia ei erityisesti San Franciscossa ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAN FRANCISCOSSA

San Francisco, Yhdysvallat
Golden Gate -silta on San Franciscon tunnetuin maamerkki.

Lennot San Franciscoon

Finnair liikennöi kesäkaudella 2017 suorilla lennoille Helsingistä San Franciscoon noin 12 tunnissa, ja kaupunkiin pääsee Helsingistä myös kätevästi yhdellä välilaskulla esimerkiksi KLM:llä tai Air Francella. Lennon kokonaisaika riippuu suoraan välilaskun pituudesta, mutta lyhimmillään lennot Helsingistä San Franciscoon kestävät noin 17 tuntia.

San Franciscoon voi saada hyvinkin edulliset lennot, sillä halvimmillaan menopaluun saattaa löytää jopa noin 450 eurolla. Tavallisesti halvimmissa lennoissa voi olla kaksikin välilaskua, joten lentoaika kannattaa huomioida matkaa ostaessa.

San Franciscon kansainvälinen lentoasema kuuluu maailman 30 vilkkaimman lentokentän joukkoon, ja sijaitsee noin 20 kilometriä kaupungin ulkopuolella. Lentokentältä on hyvät yhteydet keskustaan esimerkiksi BART-junalla (Bay Area Rapid Transport) tai bussilla.

Majoitus San Franciscossa

San Francisco on täynnä majoitusvaihtoehtoja hulppeista luksushotelleista edullisiin pikkuhotelleihin ja -hostelleihin. Kaupungista löytyy myös laaja valikoima tyylikkäitä ja persoonallisia putiikkihotelleja. Yleinen hintataso on melko korkea – yksinkertainen hotellihuone maksaa noin 70–150 euroa.

Matkaa suunnitellessa on syytä huomioida, että San Francisco on erittäin suosittu matkakohde. Parhaat hotellidiilit myydään nopeasti loppuun, joten vaihtoehtoihin kannattaa tutustua ajoissa.

San Franciscossa on myös lukuisia edullisia majoitusvaihtoehtoja, sillä kaupungissa on runsaasti halpoja hostelleja. Myös paikalliset vuokraavat kotejaan halpaan hintaan, joten majapaikkaa etsiessä kannattaa tutustua myös kotimajoituspalvelujen tarjontaan.

Liikkuminen San Franciscossa

San Francisco on siitä mainio amerikkalainen suurkaupunki, että keskeisillä paikoilla kulkeminen onnistuu hyvin jalkaisin. Hyvillä kengillä ja kartalla varustautumalla sujuu päivä leppoisasti San Franciscon katuja pitkin kävellessä. Kannattaa tosin muistaa, että kaupunki on rakennettu kukkuloille – mäkiä ylös ja alas kipuaminen vaatii jonkinlaista peruskuntoa. Mäkien vuoksi pyöräily San Franciscossa on fyysisesti melko haastavaa.

San Franciscossa on kattava ja toimiva julkinen liikenne. Bussit, junat ja raitiovaunut kulkevat kaikkialle. Useimmille matkailijoille pakollinen kulkupeli on tietysti myös cable car, jonka ikkunoista voi tarkastella ohi vilahtavia maisemia.

Autonvuokraus on suositeltavaa vain kaupungin ulkopuolelle suuntautuvia päiväreissuja varten. Keskustan alue on mäkinen ja ruuhkainen, eikä autoilu ole helppo tapa liikkua ympäriinsä. Osilla teistä on myös kalliit tullimaksut, ja esimerkiksi Golden Gaten ylittämisestä tulee maksaa tulli. Kaupungin sisällä hyvähermoisimmat autoilijat ajavat alas kuuluisan Lombard Streetin mäen, joka on kuuluisa siksak-mutkistaan.

SAN FRANCISCON NÄHTÄVYYDET

San Francisco, Yhdysvallat
San Francisco siluetti näyttää erityisen komealta auringon laskiessa.

Golden Gate Bridge

Golden Gate on San Franciscon itseoikeutettu maamerkki ja kuuluisin nähtävyys. Golden Gate on yli 2 700 metriä pitkä silta, joka yhdistää San Franciscon Marin Countyyn, ja tätä ruosteenpunaista jättiläissiltaa on monesti tituleerattu maailman kauneimmaksi sillaksi. Golden Gate on vaikuttava näky sekä kirkkaana päivänä että sumun keskeltä pilkistäessään.

Tätä vuonna 1937 avattua siltaa ei kuitenkaan tarvitse ainoastaan tuijottaa, vaan sen voi myös ylittää. Lähditpä Marin Countyyn sitten autolla, pyörällä tai kävellen, kannattaa muistaa nauttia kaupungin siluetista. Pian sillan jälkeen ilmestyvä Sausaliton kylä on viehättävä retkikohde.

Golden Gate Park

Sillan ohella San Franciscossa on toinenkin Golden Gate -niminen nähtävyys, jota ei kannata ohittaa. Golden Gate Park on New Yorkin keskuspuistoakin suurempi viheralue, jonka eri osissa voi ihastella yli 6 000 erilaista kasvilajia. Rauhallisesta tunnelmasta voi nauttia Japanese Tea Gardenissa, ja lapset puolestaan viihtyvät parhaiten leikkipuistossa, planetaariossa tai akvaariossa.

Golden Gate Parkista löytyy lisäksi monia museoita, kuten Asian Art Museum ja MH de Young Memorial Museum. Puistossa voi myös harrastaa monenlaista urheilua, sillä alueelta löytyy niin tenniskenttiä, hevostalleja, golfkenttiä kuin perhokalastuslampia.

Alcatrazin vankilasaari

Yksi San Franciscon kuuluisimmista ja samalla pahamaineisimmista nähtävyyksistä on Alcatraz, kaupungin edustalla sijaitseva vankilasaari. Alcatraz toimi liittovaltion vankilana vuodesta 1934 vuoteen 1963, ja nykyisin sen käytävillä vaeltelee vankien sijasta suuria turistilaumoja.

Turistikierrokset vankilasaarelle alkavat satamasta, missä noustaan saarelle vieviin laivoihin. Puolen tunnin välein alkavat kierrokset vankilassa ovat erittäin suosittuja, ja kuumimman matkailusesongin aikaan kesällä ja syksyllä liput kierroksille kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Saarelle järjestetään retkiä myös yöaikaan.

Painted ladies, San Franciscon viktoriaaniset talot

San Francisco on kuuluisa värikkäistä viktoriaanisista taloistaan, jotka on rakennettu mäkien varsille. Kaupungissa voikin viihdyttää itseään ihastelemalla mahtavia rakennuksia Russian Hillin ja Nob Hillin kaltaisilla arvoalueilla.

Kuuluisimmat viktoriaaniset talot löytyvät kuitenkin Alamo Squarelta. Rivi komeita karkinvärisiä taloja vasten San Franciscon siluettia on nimeltään Painted Ladies eli maalatut naiset. Alamo Squarella kannattaa käydä napsimassa valokuvia, jonka jälkeen matkaa voi jatkaa läheiseen Hayes Valleyn kaupunginosaan, joka on täynnä ihastuttavia kahviloita ja tyylikkäitä putiikkeja.

North Beach ja Beat-museo

North Beachin boheemi kaupunginosa tunnetaan myös San Franciscon Little Italyna. Viihtyisten kahviloiden, italialaisten ravintoloiden ja pienten kirjakauppojen lisäksi alueelta löytyy mielenkiintoinen Beat Museum. 1950-luvun Beat-kirjailijoihin keskittyvä museo paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia muun muassa Jack Kerouacista ja Allen Ginsbergistä. North Beach oli heidän kotikontunsa, jossa he aikoinaan kapinoivat sananvapauden ja vapaan ajattelun puolesta. Museon yhteydessä on kirjakauppa.

SAN FRANCISCON PARHAAT

San Francisco, Yhdysvallat
San Francisco on tunnettu seksuaalivähemmistöjen kaupunkina.

Koe tämä San Franciscossa

  1. Ylitä Golden Gate Bridge ja tee päiväretki Sausaliton kylään.
  2. Herkuttele Ferry Buildingin kahviloissa ja ruokakojuissa.
  3. Tutustu Alcatrazin vankilasaareen – rohkeimmat tekevät yövisiitin!
  4. Näe monipuoliset kaupunginosat kuten Haight-Ashbury ja North Beach.
  5. Käy museossa, konsertissa tai näyttelyssä – San Francisco on kulttuurikaupunki.

Lisätietoa

Kalifornian osavaltion San Francisco -sivut
San Franciscon matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: San Francisco Travel Association / Scott Chernis ja Can Balcioglu

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja