Hyppää sisältöön

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 25.12.2023
Yhdysvaltoja kutsutaan kulttuurien sulatusuuniksi ja sitä se on myös joulun suhteen. Joulunviettoon kuuluvat runsaat koristeet ja joulupöytä, jonka kruunaa kalkkuna.

Kiitospäivästä jouluun

Yhdysvalloissa juhlakausi alkaa jo marraskuussa. Marraskuun neljäntenä torstaina vietettävän kiitospäivän jälkeinen perjantai on monen amerikkalaisen kauppiaan mielestä sesongin alku: Black Friday eli musta perjantai saa amerikkalaiset perinteisesti ryntäämään kauppoihin tarjousten perässä. Seuraavan juhlan eli joulun odotus voi alkaa.

Amerikkalaista joulua voi pitää suomalaista joulua lyhyempänä. Varsinainen juhlapäivä on vasta 25. joulukuuta, joka on kansallinen vapaapäivä. Joulupäivän jälkeen alkaa pian taas arki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteiden sulatusuuni

Amerikkalaisten jouluperinteiden kirjo on valtava. Jokaisella maahan juurtuneista kulttuureista on omat perinteensä, jotka ovat aikojen saatossa sulautuneet toisiinsa. Amerikkalaiset perinteet ovat myös levinneet maailmalle.

Harvassa maassa välkkyy niin paljon jouluvaloja ja mahtipontisesti koristeltuja kuusia kuin Yhdysvalloissa. Suuret paraatit luovat joulutunnelmaa, ja ostoskeskuksissa joulupukit ottavat vastaan lasten lahjatoiveita.

Joulupukin esi-isän kerrotaan olleen Pyhä Nikolaus, joka oli erittäin antelias köyhille. Joulupukkia vastaava hahmo esiintyy eri maiden perinteissä monissa muodoissa. Yhdysvalloista pukki on hankkinut esimerkiksi punavalkoisen nuttunsa – amerikkalaislapsille joulupukki onkin yhtä kuin joulukauden Coca-Cola-mainoksista tuttu hahmo.

Kilpailu parhaista jouluvaloista

Joulukoristeiden suhteen amerikkalaiset ovat mestareita. Talot kuorrutetaan jouluvaloin, ja pihalta löytyy jos jonkinlaisia joulukoristeita ja patsaita.

Vaikka Floridassa harvemmin saadaan lunta jouluksi, löytyy aurinko-osavaltionkin kotitalojen pihalta lumiukkoja. Monet amerikkalaiset rakastavat olohuoneessa olevan joulukuusen koristelua jopa siinä määrin, että havujen seasta pilkistävät koristeiden sijaan kodeissa nähdään enemmänkin koristeiden seasta pilkistäviä havuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockJoulu Yhdysvalloissa
Yhdysvalloissa joulukoristeet ovat tärkeä osa juhlaa.

Pukki saapuu vasta yöllä

Koska joulupukki viettää aattoillan kiertelemässä Suomen lapsiperheiden luona, ehtii hän amerikkalaisten koteihin vasta myöhään yöllä. Lapsia ei toki sovi yön pimeinä tunteina herättää, joten pukilla täytyy olla toinen suunnitelma.

Perinteisesti joulupukki laskeutuu talon katolle porojen vetämässä lentävässä reessään ja kapuaa alas savupiipusta. Sisälle päästyään pukki laittaa lahjat kuusen alle ja makeisia takan reunalla odottaviin joulusukkiin.

Yhdysvalloissa joulupukki saa vaivanpalkaksi pikkuleipiä ja maitoa, joita huomaavaiset lapset ovat häntä varten jättäneet. Kun kaikki lahjat on jaettu, joulupukki hyppää rekeensä ja palaa Korvatunturille. Amerikkalaiset itse tosin ajattelevat pukin asuvan Pohjoisnavalla rouvansa kanssa.

Kun lapset heräävät joulupäivän aamuna – mikä yleensä tapahtuu huomattavasti aikaisemmin kuin minään muuna aamuna vuodessa – on kuusen alla odottamassa kasa lahjoja. Lelut ovat vain kilttejä lapsia varten, joten joulun alla kannattaa kiinnittää käytökseensä erityistä huomiota.

Pöydät notkuvat herkuista

Lahjojen avaamisen ja yleisen ilonpidon jälkeen on vuorossa herkuttelu. Kuten lähes kaikkien kulttuurien jouluperinteisiin kuuluu, myös Yhdysvalloissa nautitaan notkuvista joulupöydistä.

Perinteisesti amerikkalaiset perheet nauttivat jouluisin täytettyä kalkkunaa – tosin monet pitävät kalkkunaa kiitospäivän herkkuna, ja tarjoavat jouluna kinkkua tai naudanpaistia. Liharuoka nautitaan perunoiden ja vihannesten kera.

Joulun jälkiruoat ovat Yhdysvalloissa yleensä erilaisia piirakoita, joiden täytteenä voi olla esimerkiksi kurpitsaa, omenoita tai pekaanipähkinöitä. Makeasta herkusta käy myös eggnogg eli munatoti, jota nautitaan perinteisesti joulun aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja