Hyppää sisältöön

Näin liikut New Yorkissa: ota kaupunki haltuun helposti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.07.2022
Pitkät etäisyydet ja valtava määrä nähtävyyksiä pitävät huolen siitä, että New Yorkin -kävijät saavat miettiä, mikä liikkumisen muoto on kaikkein sopivin. Lue vinkit eri kulkuneuvoihin!

Taksi

Itsevarma katse kohti lähestyvää autoa, käden heilautus ilmaan ja kova huuto: “Taxi!” Tämä on tuttu lähes jokaisesta New Yorkiin sijoittuvasta elokuvasta tai sarjasta, ja se on myös kokemus, joka on monilla mielessä kaupunkiin matkatessa.

Kättä ei kannata heilutella ihan minkä tahansa taksin edessä, sillä vapaat taksit tunnistaa auton katossa olevan kyltin valosta. Jos valo palaa kyltin keskellä, taksi on vapaa. Ellei valoja ole ollenkaan, kyseinen auto on varattu. Kun auto pysähtyy, New Yorkissa on ensin tapana nousta kyytiin ja vasta sen jälkeen kertoa kuskille, minne on matkalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiLiikkuminen New Yorkissa
Keltaiset taksit erottuvat katukuvasta nopeasti, ja on yhä tavallista heilauttaa itselleen vapaa taksi kadun varrelta.

Takseissa on mittarit, joissa huomioidaan sekä käytetty aika että kuljettu matka. Mittarin ilmoittaman hinnan lisäksi päälle tulee muistaa tippi, joka on 15–20 prosenttia. Lähtömaksu on 2,50 dollaria ja siihen lisätään myös New Yorkin osavaltion lisämaksu 50 senttiä. Yhden mailin matka maksaa noin 2,50 dollaria, jos matkalla ei ole ruuhkia tai muita pitkiä pysähdyksiä.

Turvallisuusnäkökulmasta taksit ovat hyvä vaihtoehto, sillä jos jotain sattuisi, kuskit on helppo jäljittää. Toki kuskien ajotyyli voi olla paikoin vauhdikasta tai vähintään vaihtelevaa, mihin on syytä varautua.

Ikonisten keltaisten taksien lisäksi New Yorkissa on myös vihreitä takseja, jotka liikennöivät erityisesti Manhattanin ulkopuolella. Molemmat ovat virallisia takseja, joita on niin ikään turvallista käyttää.

Metro

“Stand clear of the closing doors!” on lause, jonka jokainen New Yorkissa metrolla matkustanut tunnistaa. Kaupungin metroverkosto on laaja, mutta asemat ovat likaisia ja pimeitä, minkä lisäksi vaunut ovat yli-ilmastoituja, rämiseviä ja nekin melko likaisia. Siitä huolimatta New Yorkin metrossa on oma viehätysvoimansa, minkä lisäksi se on matkailijalle ylivoimaisesti edullisin tapa liikkua pitkin metropolialuetta.

Inka KhanjiLiikkuminen New Yorkissa
Julkinen liikenne on New Yorkissa melko edullista, joten sitä kannattaa hyödyntää loman aikana.

Viikon metrokortti New Yorkiin maksaa 34 dollaria, ja kortilla voi matkustaa rajoituksetta kaikkialla kaupungissa. Vaihtoehtoisesti matkat voi maksaa myös yksittäin, jolloin yhden matkan hinta on 2,75 dollaria. Kun samalla välineellä maksaa 12 matkaa, pääsee loppuviikon matkustamaan ilmaiseksi. Matkat voi maksaa kätevästi metron portilla Apple tai Google Payn avulla esimerkiksi älypuhelimella tai älykellolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

New Yorkin metroverkosto on kattava ja se on useimmille matkailijoille ainoa julkisen liikenteen väline. Verkosto ulottuu kaikkien viiden piirikunnan alueelle, joten sen avulla on helppo ottaa kaupunki haltuun.

Uber ja Lyft

Taksien lisäksi New Yorkissa liikutaan myös paljon Uberilla ja Lyftillä, jotka ovat mainioita vaihtoehtoja taksille silloin, kun haluat tilata auton etukäteen ja seurata sen saapumista sekä tietää arvion matkan hinnasta ennakkoon. Uber ja Lyft eivät kuitenkaan pääsääntöisesti ole perinteistä newyorkilaistaksia edullisempia vaihtoehtoja.

Inka KhanjiLiikkuminen New Yorkissa
New Yorkin katukuvassa näkyy monenlaisia kulkupelejä, ja Uberin ja Lyftin kaltaiset palvelut ovat suosittuja.

Uber ja New Yorkin taksit tekevät nykyisin yhteistyötä, ja UberX-auton tilatessaan New Yorkissa voi kulkupeliksi ilmaantua perinteinen New Yorkin ikoninen keltainen taksi.

Pyörä

Pyöräily on helppo tapa tutustua New Yorkiin uudesta näkökulmasta, sillä pyöriä on erinomaisesti myös matkailijoiden saatavilla. New Yorkin kaupunkipyörät ovat sinisiä CitiBike-pyöriä, joita on rutkasti ympäri kaupunkia, mutta niiden lisäksi kaupungissa toimii myös useita perinteisiä pyörävuokraamoja.

CitiBike-pyörää käyttääkseen on ladattava CitiBike-sovellus ja rekisteröidyttävä käyttäjäksi. Matkailijat voivat valita noin 15 euron hintaisen päiväpassin, jolla voi käyttää pyöriä vuorokauden sisällä niin paljon kuin haluaa, kunhan jokainen käyttökerta kestää alle 30 minuuttia. Sen lisäksi pyörän voi ottaa käyttöönsä kertamaksulla.

CitiBike-verkostossa on saatavana myös sähköpyöriä, joiden käytöstä tulee lisämaksu.

Inka KhanjiLiikkuminen New Yorkissa
Parhaimmillaan pyöräily Manhattanin pilvenpiirtäjämaisemassa on unohtumaton elämys, joka myös näyttää kaupungista uuden puolen.

Pyöräily New Yorkissa onnistuu helposti, mutta ensimmäiset kokeilut on syytä tehdä rauhallisilla alueilla. Esimerkiksi Manhattanilla Hudson-joen rannan pyöräreitti tai Central Parkin pyörätiet ovat hyviä paikkoja tutustua Manhattanin pyöräilyetikettiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruuhkaliikenteen joukossa pyöräily onnistuu New Yorkissa yllättävänkin helposti, sillä useimmilla teillä on selvät pyöräkaistat ja pyöräilijöitä on paljon, joten autoilijat pääsääntöisesti huomioivat myös liikenteen seassa kulkevat kaksipyöräiset. Pyöräkaistat voivat sijaita joko tien oikealla tai vasemmalla reunalla, ja kaistan sijainti saattaa vaihtua myös kesken tien, joten ole valppaana ja seuraa muuta liikennettä.

Bussi

New Yorkin paikallisbussit monelle New Yorkin -matkailijalle huomattavasti vähemmän tuttuja metroon verrattuna, vaikka bussien puolesta puhuu moni asia: ne ovat metroja puhtaampia, usein täsmällisempiä ja vähemmän ruuhkaisia.

Inka KhanjiLiikkuminen New Yorkissa
Älä arkaile bussin käyttöä New Yorkissa, sillä se on usein metroa parempi vaihtoehto.

Bussilla matkustaminen on samanhintaista kuin metrolla liikkuminen, ja bussiverkosto sisältyy samaan MTA:n metrokorttiin kuin metrotkin. Metromatka on siis helppo vaihtaa bussiin hetkellisesti tai vaikka koko matkan osalta. Bussien huomioiminen tuo myös lisää vaihtoehtoja ja vapautta liikkumiseen.

>> Lue lisää vinkkejä New Yorkiin Rantapallon matkaoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Top of the Rock, New York

New Yorkin parhaat näköalapaikat – viisi pilvenpiirtäjää, joiden maisemat lyövät ällikällä

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja