Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi jo 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Inka Khanji artikkelin kuva
Automatkailu
Yhdysvaltojen legendaarista Route 66 -reittiä ei virallisesti ole enää edes olemassa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.10.2019
facebook   whatsapp

Route 66 symboloi uutta alkua

Vaikka et olisi koskaan käynyt Yhdysvalloissa tai suunnitellut road tripiä, et luultavasti ole välttynyt kuulemasta Route 66 -tiestä. Kyseessä on kenties koko maailman tunnetuin autoreitti.

Route 66 on vuonna 1926 avattu reitti, joka kulki Yhdysvaltojen halki Chicagosta Los Angelesiin. Yli 3 800 kilometriä pitkä reitti vei Illinoisin osavaltiosta Missourin, Kansasin, Oklahoman, Teksasin, New Mexicon ja Arizonan kautta Kaliforniaan.

Täsmälleen samanlaisena reittiä ei enää ole olemassa. Tiesitkö, että virallisesti se poistettiin käytöstä jo vuonna 1985? Reitin korvasivat isot, monikaistaiset valtatiet. Monia alkuperäisiä tieosuuksia voi edelleen ajaa, mutta osa niistä on huonossa kunnossa.

Avautuessaan Route 66 edusti monille amerikkalaisille uutta alkua ja paremman elämän etsimistä. Sitä pitkin lähdettiin länteen hankkimaan töitä, varallisuutta ja menestystä. Reitti sai nopeasti lempinimen The Main Street of America.

Reitin varrella sijaitsevat kylät kuhisivat elämää. Kuin vahingossa syntyi amerikkalainen road-kulttuuri, jota matkailijat lähtevät kokemaan vielä tänäkin päivänä: motelleja, dinereita, neonkylttejä.

Lue myös: Sinäkin haluat käydä Yhdysvalloissa perinteisessä amerikkalaisessa dinerissa – tiesitkö, mistä tapa alkoi?

Reitti on ikuistettu televisioon, elokuviin ja kirjoihin

Yksi syy Route 66:n legendaariseen maineeseen liittyi sen nimeen. Tasaluku 66 oli helposti mieleen painuva ja huomiota herättävä – eikä se ollut sattumaa.

Alun perin tien numeron oli määrä olla 60 tai 62. Kun reitille tarjottiin numeroa 62, piti “Route 66:n isänä” tunnettu Cyrus Avery sitä täysin mitättömänä nimenä, joka kuulosti tieltä, joka ei johda minnekään merkittävään paikkaan.

Lopulta Avery kutsui koolle hätäkokouksen, jossa käytiin läpi käytettävissä olevia numeroita. Listasta hyppäsi esiin numero 66. Nimi Route 66 sinetöitiin sähkeellä 30. huhtikuuta 1926.

Route 66 on elänyt omaa elämäänsä myös populaarikulttuurissa. Alun perin Nat King Colen esittämä (Get Your Kicks On) Route 66 oli aikansa hittikappale, josta on tehty versioita muun muassa Rolling Stonesin toimesta. 60-luvulla Yhdysvalloissa esitettiin reitin mukaan nimettyä tv-sarjaa.

John Steinbeckin kirjassa Vihan hedelmät reitistä käytettiin nimeä Mother Road. Luonnollisesti reitti mainitaan myös Jack Kerouacin klassikossa Matkalla. Vielä vuonna 2006 ilmestynyt Disneyn ja Pixarin animaatioelokuva Autot sijoittui sekin Route 66:n varrelle.

Miksi Route 66 korvattiin muilla teillä?

Mikä sitten meni vikaan – miksi Route 66 menetti asemansa yhtenä Yhdysvaltojen tärkeimmistä teistä?

Route 66 oli niin suosittu, ettei kaksikaistainen tie enää riittänyt reitillä kulkevalle liikenteelle. Voidaan siis sanoa, että reitin suosio teki siitä lopulta hyödyttömän. Reitti korvattiin uusilla, nopeammilla moottoriteillä.

Jopa 85 prosenttia Route 66:n tieverkostosta on edelleen ajettavissa, mutta vain pienet osat siitä ovat aktiivisessa käytössä. Reitin varrella on edelleen jonkin verran palveluja amerikkalaista nostalgiaa etsiville matkailijoille.

Kun reittiä lakattiin käyttämästä, oli sillä suoria vaikutuksia tien varrella sijaitseviin kyliin. Osa näistä muuttui autiokaupungeiksi, joiden hylätyt huoltoasemat ja motellit täplittävät maisemaa edelleen.

Route 66:n aloitus- ja lopetuspisteet on helppo nähdä ilman autoakin. Reitin lähtöpiste on merkitty kyltillä Chicagon keskustaan lähelle kaupungin taideinstituuttia. Päätepiste taas löytyy Santa Monican huvilaiturilta, joka on yksi Los Angelesin suosituimpia nähtävyyksiä.

>> Löydä vuokra-auto lomallesi Rantapallon autovuokraushaun avulla!

Lähde: The Telegraph, Missouri Historical Society, Smithsonian.com
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Se piisi ei ole Nat King Colen, kantsii vähän tarkistaa asioita ennen julkaisua.


    • Kyllä se kuitenki tais Nat King Cole ensimmäisenä levyttää sen.
      “Nat King Cole, with the King Cole Trio, first recorded the song the same year and it became a hit”, ja vuosi oli 1946.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.