Hyppää sisältöön

Los Angelesilla on maine kaupunkina, jossa ei pärjää ilman autoa – matkailijalle se ei ole koko totuus

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 18.08.2021
Los Angeles on autokaupunki, mutta loma onnistuu ilmankin autoa.

Miksi Los Angelesista tuli autokaupunki?

Monet kuulevat yhden ohjeen ennen ensimmäistä matkaa Los Angelesiin: vuokraa auto, sillä ilman et pärjää. Ajatuksessa on perää, mutta se ei ole koko totuus.

Los Angeles on autokaupunki, jossa autoa ajavat kaikki, joilla on varaa sellainen hankkia. Julkisesta liikenteestä ei juuri puhuta – väitetään jopa, ettei sitä ole olemassakaan. Jalkakäytävät ovat tyhjiä, sillä paikasta toiseen ei siirrytä kävellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autoilmiön syntyyn on vaikuttanut Los Angelesin levittäytyminen laajalle alueelle. Koska kaupungissa on tyypillisesti rakennettu matalia rakennuksia, on kaupunki levinnyt holtittomasti. Puutteellinen metrojärjestelmä sai ihmiset turvautumaan autoihin.

Moni kokee Los Angelesin julkisen liikenteen jopa pelottavaksi. Metrossa ja busseissa näkyvät välillä kaupungin pimeät puolet kuten kodittomuus ja mielenterveysongelmat. Ainakaan päiväsaikaan julkista liikennettä ei kuitenkaan tarvitse vältellä pelkojen takia.

Los Angelesissa on paljon paikallisia, jotka eivät ole ikinä käyttäneet julkista liikennettä. Kun joku seuraavan kerran sanoo, ettei Los Angelesissa ole mahdollista lomailla ilman autoa, kannattaa kysyä, onko henkilö ikinä itse kokeillut sitä.

Autoilun plussat ja miinukset Los Angelesissa

Vuokra-auto on helpoin tapa liikkua Los Angelesissa – erityisesti silloin, kun tarkoituksena on nähdä kohteita laajalla alueella. Julkisen liikenteen pitkät siirtymiset vievät liikaa aikaa erityisesti lyhyillä vierailuilla.

Auto on helpointa vuokrata etukäteen siten, että se odottaa valmiina lentokentällä. Tee varaus hyvissä ajoin varsinkin amerikkalaisten juhlapyhien aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autoilijan kannattaa muistaa, että Los Angelesin ruuhkat ovat pahimmillaan aamulla noin kello 7–9 välillä sekä iltapäivällä noin kello 15–19 välillä. Tällöin hukkaat aikaasi tekemällä pitkiä siirtymisiä.

ShutterstockLiikkuminen autolla Los Angelesissa
Santa Monican ja Venice Beachin välisen matkan taittamiseen et tarvitse autoa.

Kannattaa varautua siihen, ettei autoilukaan aina ole kovin auvoista. Siihen liittyy Los Angelesissa liikenneruuhkien lisäksi myös parkkipaikkojen etsimistä. Helpointa auto on yleensä jättää maksulliseen parkkihalliin. Parkkimaksuihin voi saada parin viikon lomalla menemään sievoisen summan rahaa.

On myös tilanteita, jolloin autoa nimenomaan ei kannata vuokrata. Kokemattomalle tai hermostuneelle kuskille Los Angelesin liikenne voi olla liikaa. Jos aikaa on kovin vähän, kannattaa valita majoitus keskeiseltä paikalta ja tutkia lähialueita.

Taksit ja kyytisovellukset

Perinteisiä takseja käytetään Los Angelesissa vain vähän, eikä niitä ole helppo löytää lennosta. Varmimmin takseihin törmää lähinnä lentokentällä, eikä niitä juuri tilailla enää hotelleistakaan. Lähes kaikki ovat siirtyneet käyttämään sovelluksen kautta toimivia kyytipalveluja.

Kyytisovellukset Uber ja Lyft ovat helppoja apureita myös turisteille. Kyytejä on yleensä aina saatavilla vain muutamassa minuutissa. Maksu hoituu kätevästi sovelluksen kautta ja tiedät lopullisen hinnan aina ennen kuin lähdet matkaan. Kuljettajan reitti näkyy koko ajan sovelluksen kartalla.

Kyytien hinnoissa voi olla isoja heittoja. Hiljaisina tunteina hinnat pysyvät matalina, mutta alkavat nousta heti työmatkalaisten ruuhkien alkaessa aamulla ja illansuussa. Jos hinta näyttää tuplaantuneen samalla reitillä, kannattaa odottaa hetki sen laskemista. Joskus jo kymmenen minuutin odottelu voi laskea hintaa merkittävästi.

Halutessasi voit ostaa myös paikan jaetusta kyydistä. Tämä tarkoittaa sitä, että jaat saman auton yhdessä muiden samalle suunnalle matkustavien henkilöiden kanssa edullisempaan hintaan. Palvelusta käytetään nimiä Uber Pool ja Lyft Shared.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muistathan, että jos et ole aiemmin käyttänyt kyytisovelluksia, saat ensimmäisen matkan ilmaiseksi etukoodilla.

Los Angelesin metro

Metroa ei voi Los Angelesissa verrata New Yorkin kaltaisten suurkaupunkien kattavaan maanalaiseen järjestelmään. Metrolla ei Los Angelesissa pääse kaikkialle – itse asiassa vain harva tunnettu nähtävyys tai matkailijaa kiinnostava paikka sijaitsee kätevien metroyhteyksien päässä.

Los Angelesin metrossa on kuusi linjaa, jotka on nimetty värien mukaan yhtä lukuun ottamatta. Kaupungissa matkustetaan Blue Linen, Red Linen, Green Linen, Purple Linen, Gold Linen ja Expo Linen junilla. Metrolla pääsee myös esimerkiksi Pasadenaan, San Fernando Valleyyn sekä Long Beachille.

Silloin, kun kohteeseen pääsee helposti metrolla, se on kätevä ja nopea tapa siirtyä paikasta toiseen. Kannattaa kokeilla esimerkiksi reittiä Downtownin ja Santa Monican sekä Downtownin ja Hollywoodin välillä. Los Angelesissa metro liikkuu monilla reiteillä maan kamaralla.

ShutterstockJulkinen liikenne Los Angelesissa
Hollywoodiin on hyvät metro- ja bussiyhteydet muualta Los Angelesista. Se on myös hyvä tukikohta ilman autoa matkustavalle.

Muista metro jos olet matkalla vaikka Staples Centeriin katsomaan koripalloa, jääkiekkoa tai konserttia. Paikan päälle pääsee helposti metrolla, eikä silloin tarvitse huolehtia parkkimaksuista, jumittaa ruuhkassa tai jakaa kuskivuoroja.

Metroa käyttääksesi tarvitset TAP Card -nimisen kortin, jonka voit ostaa automaatista dollarin hintaan. Kortille voit ladata joko yksittäisiä matkoja tai tietyn summan rahaa. Yksi metromatka maksaa 1,75 dollaria eli noin 1,50 euroa. Linjan vaihtaminen on ilmaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Metroverkostoa laajennetaan koko ajan. Parhaillaan on käynnissä Purple Line -linjan laajennus, mikä tulee avaamaan metroyhteydet muun muassa Beverly Hillsiin sekä Miracle Milen alueelle, jossa sijaitsee esimerkiksi taidemuseo LACMA sekä suosittu ostoskeskus The Grove.

Bussit Los Angelesissa

Bussilla pääset liikkumaan kaikkialle Los Angelesissa. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kaupunkia halkovien linjojen viidakko voi tuntua ensikertalaiselle uuvuttavalta. LA Metro Trip Planner toimii puhelimessa reittioppaana.

Los Angelesissa liikennöi paljon erilaisia busseja. Punaisilla Rapid-busseilla on vähemmän pysäkkejä, mikä tarkoittaa lyhyempää matkaa. Oranssit Local-bussit pysähtyvät lähes jokaisessa kadunkulmassa ja taittavat matkaa hiljakseen. Siniset Express-bussit liikennöivät pidempiä etäisyyksiä moottoriteillä.

Los Angelesin alueella liikennöi myös koko joukko alueellisia busseja. Tällaisia ovat esimerkiksi DASH-bussit, jotka maksavat vain 50 senttiä. Santa Monican, Venice Beachin ja Westwoodin alueella palvelee Big Blue Bus.

Ilman autoa matkustaville reissaajille löytyy vinkkejä ja reittejä kaupungin virallisen matkailutoimiston Discover Los Angelesin sivuilta.

Pyöräily Los Angelesissa

Rannikolla menopeliksi voi valita myös polkupyörän. Los Angelesin suosituin rantareitti kulkee Santa Monican, Venice Beachin ja Marina del Reyn välillä. Pyörävuokraamoita löytyy helposti rannalta. Polkupyörät maksavat noin 15–25 dollaria päivältä eli noin 13–22 euroa.

Hyvä paikka vuokrata polkupyörä on myös Manhattan Beach Los Angelesin eteläpuolella. Beach Cities -niminen alue käsittää myös Hermosa Beachin ja Redondo Beachin rantakaupungit, ja nämä kolme paikkaa on helppo nähdä päivän aikana pyöräilemällä.

Lue myös: Missä Los Angelesissa kannattaa majoittua? Näin löydät itsellesi sopivan alueen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja