Kohdeopas: Missouri

Kuva:
Missourista löytyy suomalaista arkkitehtuuria

Missouri hurmaa kauniilla ja monipuolisella luonnollaan. Jokia pitkin pääsee laivalla aina Meksikonlahdelle asti. Osavaltiota pidetään myös blues-musiikin kotina, moni kuuluisa muusikko onkin lähtöisin Missourista.

Suomalaista arkkitehtuuria

Keskilänteen kuuluvassa Missourissa suomalaisuus on tunnettua arkkitehti Eero Saarisen suunnitteleman St. Louisin kuuluisan ”Gateway Arch” -kaaren ansiosta. Tämä USA:n korkein monumentti (192 m) symboloi porttia länteen.

Kaupunki on tunnettu myös blues-musiikin kotina, sillä täältä ovat nousseet kuuluisuuteen muun muassa maailmantähdet Chuck Berry, Tina Turner ja Miles Davis.

Missourin historiaa

Missourin historiaan liittyvät oleellisesti eri heimoihin kuuluneet Amerikan alkuperäiskansat sekä siirtomaavallat Espanja ja Ranska.

1800-luvulla turkiskauppa ja myös osavaltiota idästä länteen halkonut Santa Fe Trail -kulkutie toivat vaurautta ja asutusta näille seuduille.

Meksikonlahdelta Missouriin

Vaikka Missourin osavaltio sijaitsee Manner-Yhdysvaltojen keskipisteessä, voi valtavia peltoja halkovia Mississippi- ja Missouri-jokea pitkin tänäänkin matkustaa laivalla Meksikonlahdelta Missouriin saakka.

Tärkeimmät satamakaupungit ovat St. Louis ja Kansas City.

Kaunis ja monipuolinen

Monet pitävät osavaltiota Keskilännen kauneimpana ja maantieteellisesti monipuolisimpana alueena.

Missourista löytyy jokien lisäksi suurkaupungin sykettä, silmänkantamattomiin ulottuvia peltoalueita, valtaisia metsiä ja Ozarks’in suosittu järvialue.

Maatalous ja turismi

Missourin pääelinkeinot ovat maatalous, tehdasteollisuus ja turismi. Tärkeimmät viljelykasvit ovat soijapapu, maissi, vehnä ja heinä.

Lihakarjankasvatus on ollut aina merkittävä elinkeino, Kansas Cityn barbeque-ravintolat ovat kuuluisia mureista pihveistään ja KC -grillimarinadeistaan.

Nähtävyyksiä Missourissa

Mark Twain’s Home (Hannibal), Gateway Arch (St. Louis), Pony Express Museum (St. Joseph), Harry S. Truman Library (Independence), Worlds of Fun (Kansas City), Lake of the Ozarks.

Kuuluisia missourilaisia ovat muun muassa Chuck Berry, Walter Cronkite, Walt Disney, J.C. Penney, Brad Pitt, Harry S. Truman, Tina Turner, Mark Twain, Dick van Dyke ja Tennessee Williams.

www.visitmo.com
www.mo.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / doug_wertman

Päivitetty: 9.2.2015

Yhdysvallat: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia